Skocz do zawartości
michu123

Chwilowe Dropy Animacji Podczas Grania

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum, witam wszystkich forumowiczów :)

Mój problem polega na tym, że podczas grania w różne gry (typu TDU, Supercar V8 Racing, DiRT) występują chwilowe dropy animacji. Tzn, kiedy odpalę grę, przez pierwsze 5 min. chodzi ona wporządku. Po tym czasie zaczyna właśnie dropować. Chwilę idzie normalnie, potem zwalnia i potem znowu moment ok i tak wkółko. Mam Geforce'a 8800GT 512Mb, Intel'a Core2Quad Q6600 2,4Ghz, 8Gb pamięci DDR3, płyta główna Asus Rampage Extreme, dysk Samsung 700Gb. System to Windows 7 x64 RTM. Wcześniej takie problemy miałem na XP x86 (tylko wtedy miałem płyte Gigabyte i pamięć DDR2). Klasyfikacja sprzętu na Win 7 najniżej oceniła mi właśnie dysk (5,9 punktów). Reszta komponentów była oceniona na 6,8 (Grafika i Grafika w grach) oraz 7,1 (Procesor i Pamięć). Wynik z 3DMark06 też niezły (11 tyś na podstawowych ustawieniach, 6 tyś przy najwyższych ustawieniach). Sterowniki do wszystkiego są najnowsze, system jest świerzutki. W czym może być problem? Z góry dziękuję za pomoc.

EDIT: Wspomnę jeszcze tylko, że odtwarzanie filmów HD i ogólne działanie komputera jest bez zarzutów.

Edytowane przez michu123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta jest nieruszana, jest w stanie fabrycznym. Dysk jest nowiutki, raczej nie ma bad sectorów (zresztą, te same problemy miałem jeszcze na starym dysku 400 Gb na XP).Dysk to dokładnie SAMSUNG HD753LJ ATA Device (750 GB, 7200 RPM, SATA-II). W załączniku zdjęcie z Everest'a z temperaturą podczas normalnego działania systemu. Zasilacz to Tagan 1300W.

Shady - czemu twierdzisz, że ciekawa konfiguracja?

Sobota - kompletnie nic nie dłubane. Przetestować grafę ATI toolem? Toż to Nvidia jest. Nie pogryzie się?

post-175925-1251572537_thumb.png

Edytowane przez michu123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pogryzie sie.

Skoro te temperatury są w stanie spoczynku to nieciekawie, bo grafika 76 stopni to w obciążeniu powinna mieć. Także temperatury mostków z deka trigiczne, 60*C na NB. Coś sie pewnie grzeje.

BTW. Skąd Pan Kolega ma Win7 rtm?? :blink: :razz:

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż tak to ważne? :P

Niby nie, ale ja bym sie nie przyznawał wcale :D

Przetestuj grafę tym rthdribl lub jakimś Unigine Sanctuary Demo i sprawdź tempy. Już nie każę Ci Furmarka odpalać bo raczej by Ci sie stopiła ta grafa :lol:

I co do temperatury NB to dotknij radiatora mostka północnego - jak gorący to bym dał nawiew. Masz jakieś 120mm zamontowane w tej budzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz jakieś 120mm zamontowane w tej budzie?

No idea :P Co do otwartej budy - teraz rzeczywiście miałem zamkniętą, ale przy otwartej problem też występował. Faktem jest, że komputer stoi dość blisko ściany (oddalony jest od niej o jakieś 10-20 cm) i pod biurkiem.

EDIT: W załączniku temperatura przy włączonym rthdribl

down - prosze bardzo, tak jak prosiłeś :P

post-175925-1251579597_thumb.jpg

Edytowane przez michu123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

86 stopni chyba mówi samo za siebie, wyjmij kartę z pc i wyczyść jej chłodzenie i najlepiej nie zamykaj obudowy.

Jak masz fundusze to zmień chłodzenie na karcie (np. Arctic cooling accelero twin turbo) , lub zapewnij jej dobry obieg powietrza np przez postawienie obok niej jakiegoś wentyla 120 mm.

Edytowane przez Cargo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę, że 86C to jeszcze nie jest jakaś tragedia, choć to dużo już i warto jakbyś przeczyścił tą karte chociaż, albo zmienił paste pod radiatorem. Jak wygląda przewiew w obudowie? Co do HD4890 to jeśli ma być 100% sprawny to musi działać, czy to na referencyjnym chłodzeniu czy to na modowanym, ale twoja karta jeśli jest sprawna to też musi działać na tym chłodzeniu, problem może być po stronie kurzu bądź obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

86 stopni to nie jest powód do niepokoju a napewo nie do zmniejszania zegarów karty. Druga sprawa to, że też odpalałem ten programik i wcale nie wygrzewa tak grafy, a napewno nie w 640x480. Jak już to maksymalizuj. Ja miałem w Gridzie 10 stopni więcej niż w tym programie więc jest cienki. Jak do tego włączysz AtiToola to sie jeszcze bardziej nagrzeje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gadałem z moim ojcem (który bądź co bądź zarządza tym komputerem). Mamy jeszcze spróbować włożenia innej karty graficznej. W poniedziałek mamy zamówić Sapphire Radeon HD4890 Toxic. Jeżeli na niej również będzie ten problem występować, to się załamie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiam przegrzewający sie mostek płyty głównej, na drugim miejscu zasilacz, choć jest markowy i i ma potężna moc to czasem tak bywa, grafa ma temp dobry sam miałem 8800gts w którym wentylator kręcił sie tylko na 30% a gdy tem wzrastał do 100 stopni automatyczna regulacja puszczała wentyl na 100% i temp szybko spadała do 80 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zamawiaj hd4890, za niedlugo premiera nowych radeonow, lepiej poczekac bo za te pieniadze ktore chcesz przeznaczyc na hd4890 otrzymasz nowy wydajniejszy produkt na directx 11.

Trzeba zrobic chyba ogloszenie na stronie glownej, bo praktycznie w kazdym temacie jest o tym mowa.

@up

Nie wiem jakiego miales 8800gts ale moj 8800gts 512 czyli rdzen g92 taki jak w 8800gt zalicza spadek wydajnosci przy 80 stopni.

Edytowane przez Cargo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi się nie wydaje, że karty z DX 11 na początku nie będą tak tanie. Zresztą, sam nowy dx niewiele wnosi (najwyżej nowe shadery, które i tak w grach odrazu wykorzystywane nie będą). Pozatym, mam u mnie w mieście zaprzyjaźniony sklep komputerowy, który zawsze ściąga mi sprzęt "po cenie" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jakiego miales 8800gts ale moj 8800gts 512 czyli rdzen g92 taki jak w 8800gt zalicza spadek wydajnosci przy 80 stopni.

Bzdura. Mam 8800GT i ręcznie ustawiam wentylator (bo Zalman nie ma regulacji obrotów). Gdy w gorący dzień zapomniałem rozkręcić obroty na wyższe i grałem to po wyłaczeniu gry zobaczyłem, że grafa miała ponad 90 stopni i mimo to nie było żadnego spadku wydajności. Mało tego, raz w FurMarku dopuściłem do tego że miała 103*C i nadal nie zmniejszała zegarów i wydajność była maksymalna. 80*C dla grafiki to nie jest nic strasznego. Właśnie dopiero przy ok 80 stopniach przyspieszają wentylatory z regulacją PWM w referencyjnych 8800GTS 512 i nie występuje żaden spadek wydajności. Widocznie Twoja grafa ma problem skoro obniża zegary. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hah, no tak jak moge wiedzieć wszystko.

Podaje na moim przykładzie, a to ze Ty tak nie miałeś nie oznacza że każdy tak ma.

Wcale nie wprowadzam ludzi w błąd, nie miałem wszystkich modeli 8800 jak Ty i nie wiem o nich dokładnie wszytskiego.

Napisałem że mój 8800 gts 512 ma spadek wydajnośći przy 80 stopni a nie każdy 8800, czy wszytskie karty graficzne.

Edytowane przez Cargo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hah, no tak jak moge wiedzieć wszystko.

Podaje na moim przykładzie, a to ze Ty tak nie miałeś nie oznacza że każdy tak ma.

Wcale nie wprowadzam ludzi w błąd, nie miałem wszystkich modeli 8800 jak Ty i nie wiem o nich dokładnie wszytskiego.

Napisałem że mój 8800 gts 512 ma spadek wydajnośći przy 80 stopni a nie każdy 8800, czy wszytskie karty graficzne.

Rozumiem Cie dokładnie. Ja też nie miałem każdego 8800 ani każdej karty graficznej. Ale skoro Twój 8800GTS 512 ma spadek wydajności już przy 80 stopniach to nie jest to normalne i coś z nią na bank jest. Miałem 8800GTS G80, mam 8800GT i obcowałem z 8800GTS G92 i żadna z nich nie zaliczała spadku wydajności poniżej 90 stopni. I o ile mi wiadomo w 8800 wartość przy której są obniżane zegary to ok 110 lub 115*C ;)

Coś słyszałem o takim problemie, że po jakimś czasie grania karta sie przełączała w tryb 2D dlatego wydajność leciała na pysk. Ale nie wiem czym takie coś mogło być spowodowane ani jak rozwiązać taki problem.

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Miałem 8800GTS G92 Gainward i żadnych spadków wydajności nie zauważyłem przy dużych temp. (nawet powyżej 100 stopni)

ale temat nie o tym, jak tam wiadomo juz co i jak z tymi dropami??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najzwyczajniej w świecie nie masz na co kasy wydawać. Chyba że chciałes nową grafike. A wystarczyło przyłożyć jakiś wentylator do mostka północnego płyty i zobaczyć o ile tempy spadną ii czy to coś dało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obstawiam przegrzewającą się sekcje zasilania na grafice. Znajomy miał to kiedyś u siebie, temperatura gpu była ok, a karta zwalniała co jakiś czas, okleił sekcje zasilania i problem zniknął.

Ale michu ma chyba referencyjną konstrukcje tak sie domyślam, chciaż nie napisał tego, a refy nie mają przecież gołej sekcji. Moja ma gołą sekcje zasilania i problemów nie ma, nawet po OC na 1,2v na rdzeniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi