Marcin_gps Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Czy istnieje mozliwosc takiego ustawienia, zeby w czasie polaczenia z netem mozliwe bylo korzystanie z telefonu??? Polaczenie to 2 kanaly po 64 kb/s. Gdzies slyszalem, ze gdy dzwoni telefon to jeden kanal powinien sie rozlaczyc na czas rozmowy. Z gory dzieki za odpowiedzi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Jak masz isdn to bez żadnej konfiguracji może telefon dzwonić. U mnie jest tak. Jak mam net'a i tylko przeglądam strony to leci mi tylko z jednego kanału. Jak ściągam jakiś plik powyżej 200 MB uruchamia mi się drugi kanał. A jak dzwoni tel. to drugi kanał przechodzi na telefon, a przez pierwszy wciąż leci net. Tyle że coś mam zrąbane. Jak się łącze powinno pisać na tej ikonce netu że mam połączenie 115 kb/s a tam pisze 64 kb/s ! Ktoś wie? Uwaga: mam modem Elcona (suckss!!!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Jak ściągam jakiś plik powyżej 200 MB uruchamia mi się drugi kanał. boshe.. przeciez drugi kanal powinien wlaczyc sie po kilku sekundach kopiowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Jak ściągam jakiś plik powyżej 200 MB uruchamia mi się drugi kanał. boshe.. przeciez drugi kanal powinien wlaczyc sie po kilku sekundach kopiowania Właśnie! Tak powinno być. A u mnie jest inaczej. I nie wiem jak to zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 nie wiem jak w elcon'ie w aethrze mozna wpisac w opcjach modemu parametr atbp0 on wylacza cos tam i ulatwia wlaczanie drugiego kanalu... a jak masz takie problemy z drugim kanalem zadzwon do administratora i wszystko ci zrobia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Jak masz isdn to bez żadnej konfiguracji może telefon dzwonić. U mnie jest tak. Jak mam net'a i tylko przeglądam strony to leci mi tylko z jednego kanału. Jak ściągam jakiś plik powyżej 200 MB uruchamia mi się drugi kanał. A jak dzwoni tel. to drugi kanał przechodzi na telefon, a przez pierwszy wciąż leci net. Tyle że coś mam zrąbane. Jak się łącze powinno pisać na tej ikonce netu że mam połączenie 115 kb/s a tam pisze 64 kb/s ! Ktoś wie? Uwaga: mam modem Elcona (suckss!!!) Z tego co napisales wnioskuje, ze masz Dialog, wiec tam sytuacja wyglada inaczej, a co do tych 115 kb/s to jest ograniczenie portu. Ja mam tpse i non stop 128 kb/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 to pocahontas ma problem czy ja ? :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 to pocahontas ma problem czy ja ? :evil: moze gdybys napisal jaki masz sprzet do laczenia z netem, od kogo masz ten net ktos by odpowiedzial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Przecież napisałem ci że można dzwonić bez żadnej konfiguracji. BTW :) jak to ograniczenie portu ??!! Można to jakoś odblokować (od swojej strony) czy pozostaje mi tylko wymienić modem na Aethre?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Asmax 128-TA Internal (PCI) terminal aethra! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Ojciec juz mnie opieprzyl, bo mial wazny telefon, a gosc nie mogl sie dodzwonic :( W opcjach polaczenia mam ustawione Line - 00 i Line - 01. We wlasciwosciach linii: 64 ks/s - cyfrowe i negocjuj typ linii. Cos nie tak PS W ISDN monitor mam zaznaczone Mulilink ppp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Przecież napisałem ci że można dzwonić bez żadnej konfiguracji. BTW :) jak to ograniczenie portu ??!! Można to jakoś odblokować (od swojej strony) czy pozostaje mi tylko wymienić modem na Aethre?? Z tego co wiem to z dialogu daja zewnetrzne modemy podlaczane pod COM. A COM ma ograniczenie przepustowosci do 115 kb/s. Jak jestem polaczony z netem i podnosze sluchawke telefonu, slysze sygnal - "linia zajeta". To samo jak ktos do mnie dzwoni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damndog Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 to niezla sciema!! ja mam dialog i jak ktos dzwoni to nic sie nie zmienia. nie przelacza sie na jeden kanal tylko leci dalej na obydwoch. przynajmniej lampki tak pokazuja no i wskaznik transferu tez. aethra na 115kbps (jeb**a plyta gigabajta :[ ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 To co nikt mi nie pomoze??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tek Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 ja ci chyba pomoge.... W modemie dostarczanym przez Dialog kanał zwalnia sie automatycznie. ja mam Elcona i najnowsze stery, w których jest konfigurator pozwalający np. jechać tylko na jednym kanale a drugi uruchomic po np. 5 sekundach maksymalnego transferu na pierwszym.... Czyli jak jestes w necie na jednym kanale i masz przypusmy transfer ok 7 kilo to po tych 5 (czy ile se wybierzesz...) sekundach włączy sie drugi kanał. Właczy sie i WYŁĄCZY SAM gdy bedzie ktos do Ciebie dzwonił, a więc spokojny twój oklapnięty ;) Tylko, że na tym modemie masz przepustowosc ustawioną standardowo na te 115 kbps :( Czytalem kiedys o mozliwosci 'podkręcenia' takiego modemu do 128 kbps, ale niestety to nie był opis do modemu ELCON. Ja sobie kupiłem karte isdn podlączaną do slotu PCI i podpinana do tego Terminalu, który masz pewnie na scianie ;) Od tej pory mam transfery 15-17 kilo, pingi w grach sieciowych 30-70, ale NA KARCIE ISDN NIE MA MOZLIWOSCI ZWOLNIENIA DRUGIEGO KANALU GDY KTOS DZWONI (ak slyszalem juz na wielu forach niestety...) Takze musisz wybierac - albo slaby transfer i wolna linia albo lepszy transfer i zajęta linia... uf mam nadzieje ze Ci troche to pomoglo ... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 NA KARCIE ISDN NIE MA MOZLIWOSCI ZWOLNIENIA DRUGIEGO KANALU GDY KTOS DZWONI (ak slyszalem juz na wielu forach niestety...) Takze musisz wybierac - albo slaby transfer i wolna linia albo lepszy transfer i zajęta linia... uf mam nadzieje ze Ci troche to pomoglo ... ;) Kto ci takich pierduł nagadał??Że na karcie ISDN niema możliwosci zwalniania drugiego kanału??Ja mam karte TELES PCI/BRI z najnowszymi polskimi sterami (w orginalnych też była taka mozliwość) i tam w opcjach sterownika jest zakładka MINIPORT po ustawieniu na -Kanał B-rozłączenie automatyczne Jeden z kanałów sie rozłacza !!Tylko że delikwęt który dzwoni musi dzwonić 2 razy!!Za pierwszym razem rozłącza się jeden z kanałów B,za drugim razem mozna normalnie juz sie dodzwonić !! Ja tak mam i nie mam żadnych problemów z dodzwonieniem się !! Pozdro!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tek Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 NA KARCIE ISDN NIE MA MOZLIWOSCI ZWOLNIENIA DRUGIEGO KANALU GDY KTOS DZWONI (ak slyszalem juz na wielu forach niestety...) Takze musisz wybierac - albo slaby transfer i wolna linia albo lepszy transfer i zajęta linia... uf mam nadzieje ze Ci troche to pomoglo ... ;) Kto ci takich pierduł nagadał??Że na karcie ISDN niema możliwosci zwalniania drugiego kanału??Ja mam karte TELES PCI/BRI z najnowszymi polskimi sterami (w orginalnych też była taka mozliwość) i tam w opcjach sterownika jest zakładka MINIPORT po ustawieniu na -Kanał B-rozłączenie automatyczne Jeden z kanałów sie rozłacza !!Tylko że delikwęt który dzwoni musi dzwonić 2 razy!!Za pierwszym razem rozłącza się jeden z kanałów B,za drugim razem mozna normalnie juz sie dodzwonić !! Ja tak mam i nie mam żadnych problemów z dodzwonieniem się !! Pozdro!! spoko spoko... ja mam karte Zoltrix Speedier i niestety takiej mozliwosci nie mam... a nagadali mi tak rózni ludzie na roznych forach (i nawet chyba tutaj, bo to był jeden z powodów mojej rejestracji na forum tweak.pl :) ) takze nie miej do mnie pretensji... zeby zwolnic kanał musze go ręcznie 'wstrzymywac' w windowsie. Jak ktos dzwoni, to sam niestety sie nie rozłacza... A sterów nowszych do tego nie znalazlem, choć szukalem dlugo (pozdro dla firmy Zoltrix...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Nowe stery nie pomagaja. Myslalem sobie, czy nie istnieje jakis programik do konfigu isdn'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...