Malik Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Witam serdecznie Mam pewien problem zwiazany z macierza raid. Problem polega na tym ze po zainstalowaniu czystego systemu na raid 0, nastepuje problem przy probie instalacji: 1. sterow od intel'a do raid 0 - BSOD 2. sterow od mobo ( Asus Rampage II Extreme ) - BSOD 3. SP1 - BSOD Nastepuje to po resecie kompa, w trakcie ladowania sie sytemu, nie da sie nawet wejsc do trybu awaryjnego. Sprzet sprawny fizycznie poniewaz sprobowalem zainstalowac Windows 7 64bit na tej samej macierzy i wszystko smiga ladnie. Co moze byc przyczyna BSOD przy instalacji Visty ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostyn Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 (edytowane) Ja miałem troszkę inny problem z raidem i bsodami. Stawiałem system na ssd, a raid1 na dwóch WD miał być pod dane. Postawiłem system na ssd, zainstalowałem wszystkie sterowniki i programy i zabrałem sie za tworzenie macierzy - poszło gładko. Uruchamia się system (win7) i ja pokazywało się logo to dostawałem BSOD. Problemem były złe ustawienia w biosie. Ale skoro u Ciebie instaluje się i hula win7 to proponuję: Intel® Matrix Storage Manager wersja 7.5 lub wyżej (ja używam 8.9 i olałem wszystkie inne sterowniki do raida) edit: To co wyżej napisałem powinno zadziałać Edytowane 30 Sierpnia 2009 przez Ostyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Ja miałem troszkę inny problem z raidem i bsodami. Stawiałem system na ssd, a raid1 na dwóch WD miał być pod dane. Postawiłem system na ssd, zainstalowałem wszystkie sterowniki i programy i zabrałem sie za tworzenie macierzy - poszło gładko. Uruchamia się system (win7) i ja pokazywało się logo to dostawałem BSOD. Problemem były złe ustawienia w biosie. Ale skoro u Ciebie instaluje się i hula win7 to proponuję: Intel® Matrix Storage Manager wersja 7.5 lub wyżej (ja używam 8.9 i olałem wszystkie inne sterowniki do raida) edit: To co wyżej napisałem powinno zadziałać Wrzucalem zaraz po zaladowaniu sie systemu ta wersje sterów: Intel Matrix Storage Manager 8.9.0.1023 i BSOD był :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostyn Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 (edytowane) Może ta metoda pomoże? Jak wrócę z pracy to zerknę do manuala z BR - jak pamiętam coś tam jest napisane o stawianiu visty na raidzie0 Edytowane 31 Sierpnia 2009 przez Ostyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 (edytowane) Może ta metoda pomoże? Jak wrócę z pracy to zerknę do manuala z BR - jak pamiętam coś tam jest napisane o stawianiu visty na raidzie0 Wiesz co olalem sprawe z vista. Wrzucilem na nowo w7 64bit i ladnie wszystko smiga. Transfer rzedu 140-160mb/s i nie ma zadnego konfliktu. Nie mniej interesuje mnie czemu vista robi taki problem z raid. Gdzie jest ten haczyk. PS. Chcialbym dodac nowe info. Udalo mi sie zainstalowac Viste na raid 0, prawdopodobnie moim bledem bylo wylaczenie na samym poczatku funkcji przywracania systemu. Teraz tego nie zrobilem i system zainstalowal sie bez zadnego problemu. Do tego najnowsze stery intela, sp1 i sp2 - system smiga lepiej niz wczesniej instalowany w7. Taki wyglada wydajnosc raid 0 na dwoch dyskach 2.5 cala samusun 250gb 7200rpm 16mb cache: Edytowane 4 Września 2009 przez Malik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Czy IMSM instalowałeś od razu po pierwszym uruchomieniu systemu czy później. Bo tu jest kluczowy moment dla Visty a na W7 pełne sterowniki sa od razu z instalatorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...