aldam Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam, Zastanawiamy się z sąsiadem nad możliwością podziału internetu na dwa mieszkania. On u siebie ma modem do niego podłączony router D-Link, który daje sygnał wifi na lapka i po kablu na stacjonarkę. Ja chciałbym korzystać z tej sieci i nie było by problemów z samym sygnalem wifi ponieważ spokojnie go odbieram, ale chciałbym sygnał podzielić na 2 kompy (lapek wifi i stacjonarny po kablu) oraz bramkę voip. Z tego co się zorientowałem musiałbym kupić AP. Mam jednak w domu linksysa wrt54, w wersji pozwalającej na wgranie alternatywnego softu. Moje pytanie: czy moge w moim przypadku z powodzeniem wykorzystać linsksysa? Edytowane 31 Sierpnia 2009 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Wifi na kabel da sobie radę z Tomato, ale jak chcesz też Wifi na Wifi, to chyba musisz openWRT się bawić. Najlepiej mieć jednak 2 sztuki. Odbierającą i 2 jako AP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Są jęszcze AP z funkcją (właśnie zapomniałem nazwy :) ) że odbiera sygnał i podaje dalej. Ale wtedy ponoć drastycznie spada przepustowość i ogólnie nie jest dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 (edytowane) No nie jest, a zwie się bridge. Czyli z jednej strony APC (czyli klient innego AP) a z drugiej AP (rozsyłanie sygnału) - choć lepiej zrobić to dwoma routerami (jeden APC, drugi AP). Można też użyć do tego rutera z funkcją repeater, ale to praktycznie to samo i też zwalnia. Chociaż... Linksys na openWRT dał by radę. Jednak, to jest troszkę ustawiania. Edytowane 1 Września 2009 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Nie trzeba wcale OpenWRT. Wystarczy do tego DD-Wrt i mozna uzyc routera jako klienta, ktory jednoczesnie bedzie rozprowadzal dalej internet zarowno po kablu jak i Wi-Fi. Tutoriale sa na forum dd-wrt. Dziala to roznie bo mam przypadek gdzie zadnego problemu z tym nie ma, a mam tez inny, gdzie czasem jak jeden router straci zasilanie to po jego powrocie nie chce sie z klientem polaczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 No widzisz, nie widziałem, że DD ma też opcję wifi+kabel. Ciekaw jestem jak ze stabilnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Witam, Zastanawiamy się z sąsiadem nad możliwością podziału internetu na dwa mieszkania. On u siebie ma modem do niego podłączony router D-Link, który daje sygnał wifi na lapka i po kablu na stacjonarkę. Ja chciałbym korzystać z tej sieci i nie było by problemów z samym sygnalem wifi ponieważ spokojnie go odbieram, ale chciałbym sygnał podzielić na 2 kompy (lapek wifi i stacjonarny po kablu) oraz bramkę voip. Z tego co się zorientowałem musiałbym kupić AP. Mam jednak w domu linksysa wrt54, w wersji pozwalającej na wgranie alternatywnego softu. Moje pytanie: czy moge w moim przypadku z powodzeniem wykorzystać linsksysa? Może nie o to chodzi, możesz jak napisałeś, wifi do laptopa łapać od sąsiada. Linksysa wrt54 wykorzystać tylko do złapania wifi i wysłania kablem do stacjonarnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Nie trzeba wcale OpenWRT. Wystarczy do tego DD-Wrt i mozna uzyc routera jako klienta, ktory jednoczesnie bedzie rozprowadzal dalej internet zarowno po kablu jak i Wi-Fi. Tutoriale sa na forum dd-wrt. Dziala to roznie bo mam przypadek gdzie zadnego problemu z tym nie ma, a mam tez inny, gdzie czasem jak jeden router straci zasilanie to po jego powrocie nie chce sie z klientem polaczyc.trochę martwi mnie ilość zgonów linksysów po próbie wgrania dd-wrt. Może nie o to chodzi, możesz jak napisałeś, wifi do laptopa łapać od sąsiada. Linksysa wrt54 wykorzystać tylko do złapania wifi i wysłania kablem do stacjonarnego.w sumie racja :) Ale wciąż jest problem z kablem do stacjonarki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 trochę martwi mnie ilość zgonów linksysów po próbie wgrania dd-wrt. w sumie racja :) Ale wciąż jest problem z kablem do stacjonarki Jak to aż taki problem, to do stacjonarki też wifi :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 No widzisz, nie widziałem, że DD ma też opcję wifi+kabel. Ciekaw jestem jak ze stabilnością. To wlasnie ciezko przewidziec. Znajomy na wsi korzysta wlasnie z takiego rozwiazania kiedy to WRT54 z ostatnia stabilna wersja DD-WRT laczy sie z innym Linksysem (ze standardowym softem) wlasnie jako klient i rozprowadza dalej siec zarowno po kablu jak i przez WiFi i dziala to tak juz okolo roku. Nie slyszalem, ze sie kiedykolwiek skarzyl. trochę martwi mnie ilość zgonów linksysów po próbie wgrania dd-wrt. Hmm, prawde mowiac to akurat w przypadku Linksysow i DD-WRT to sie nie spotkalem. Sam przerabialem 2 sztuki, zyja do dzis. Jedyne co slyszalem to o ubitych Asusach jesli uzywa sie USB, ale poki co moj tez zyje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Jak to aż taki problem, to do stacjonarki też 3359102[/snapback] Hmm, prawde mowiac to akurat w przypadku Linksysow i DD-WRT to sie nie spotkalem. Sam przerabialem 2 sztuki, zyja do dzis. Jedyne co slyszalem to o ubitych Asusach jesli uzywa sie USB, ale poki co moj tez zyje. Którą wersję polecasz? znasz może jakiś tutorial jak wgrać dd-wrt bez zgonu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) Osobiscie na WRT54GL mam zainstalowana aktualnie: DD-WRT v24-sp2 std (c) 2009 NewMedia-NET GmbHRelease: 02/18/09 (SVN revision: 11650) ktora mozna pobrac stad. Caly opis poprawnej instalacji zalezy od wersji routera i opisany jest tutaj i generalnie sprowadza sie do upgrade'u z poziomu oryginalnego softu Linksysa plikiem mini_generic (z wersji stabilnej) a pozniej juz konkretnie genericiem (u mnie smiga na wersji std). Edytowane 2 Września 2009 przez KrzychuG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Przyłączę się do tematu, gdyż mam podobny problem. OTO MOJA SIEĆ Sieć oznaczona jako "Dom" działa już u mnie od ok. roku. Chciałbym teraz podzielić internet tak, by gość z oznaczeniem "komp 3" też miał neta. Drukarka także musi chodzić w sieci i by była dostępna dla wszystkich 3 kompów. Zasięg w biurze z domu łapie. Problem w tym jak połączyć (co ustawić, wgrać) te 2 rutery. Nie chciałbym ciągnąć kabla od jednego do drugiego bo w moim przypadku to bardzo kłopotliwe. Nie uśmiecha mi się też kupowanie kolejnego AP. Czy da się wykonać, by Asus odbierał i wysyłał dalej sygnał BEZPROBLEMOWO I BEZZAWIECHOWO? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...