Skocz do zawartości
CtrlAltDel

Problem Z Timingami I Bemp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno kupiłem płytę główną Gigabyte GA-MA785GT-UD3H, pamięci Patriot 4GB (2x2GB) 1600MHz CL7 LLK AMD PGS oraz Phenoma II 720.

Pamięci PGS34G1600LLKA:

Dołączona grafika

1. Oczywiście nie wykrywa ich w biosie jako 1600 a 1066, lecz przy ustawieniu ręcznym podstawowych timingów na 7-7-7-20, zwiększeniu napięcia do 1.7V, przestawieniu ich na 1600 (mnożnik x8) wszystko działa prawidłowo (testowane za pomocą Stability Test w AMD OverDrive - może sprawdzać czymś innym?). Problemy zaczynają się jeśli resztę timingów ustawię wg kolumny SPD.

Dołączona grafika

Te ustawienia które widzicie na w/w zdjęciu jako aktualne działają, lecz chciałbym zbliżyć się do tych z SPD lecz niestety przy nich wywala mi po minucie błędy w Stability Test. Od czego zacząć? Jechać wszystkimi do dołu co 1T czy skoncentrować się na jakimś konkretnym? Podnosić jeszcze napięcie?

2. Drugi problem z nimi związany to niestety nieaktywne przyciski w AMD OverDrive w zakładce Online Update (a tam znajdują się rzeczy odpowiedzialne za BEMP). Czy powinienem czekać na nowy bios do tej płyty? Pamięci niby są oznaczone jako AMD Black Edition Ready więc myślę, że to problem właśnie ze zbyt nową płytą.

3. Docelowo chciałbym podkręcić procesor (rdzeń odblokować już mi się udało), ale jak podkręcę na stałe mnożnik to stracę cool'n'quiet. Dobrze rozumuję? Teraz widzę ładnie w idle zmniejsza mi mnożnik do 4x i napięcie do 1.025V... Może kręcić magistralą (oczywiście przy rekonfiguracji pamięci)? Jeśli mnożnikiem to do ilu da się dojechać i przy jakim napięciu (mam Karakorum + Arctic Silver 5 ... w pokoju mam 24 stopni, procek ma 31 - oczywiście normalna praca w Win)

P.S. Jeśli komuś przyda się ta informacja to kupiłem dwa Phenomy 720 (jeden dla siebie drugi dla kolegi), oba serii 0906 BPMW, w obu udało się odblokować czwarty rdzeń i pracują bez zarzutu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie możesz wrzucić niektórych ostrych timingów które podał producnt pamieci to na 90% kontroler pamieci już nie daje rady - ten procek co masz, mam to samo, jest projektowany na DDR3 1333Mhz wyżej to loteria. Mozesz też odjąć trochę Mhz i śrubowac timingi - tylko po co? Poluźnij nieco timingi i po sprawie, nie straci komp na wydajności, przepustowość najważniejsza!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatecznie podniosłem napięcie do 1.75V i uruchomiłem pamięci na (kolejno wg tego co widzicie na screenie biosu):

7T 7T 7T 20T 1T 5T 90ns 110ns 90ns 110ns 10T 5T 36T 5T

Mógłbym pewnie jeszcze resztę trochę wyśrubować ale nie wiem które są najważniejsze :D (skoncentrowałem się żeby uzyskać 1600MHz 7-7-7-20 1T)

Teraz sprawa z prockiem, zatrzymuje się na 3400MHz (w pełni stabilnie testowane OCCT, oczywiście wszystkie 4 rdzenie) i napięciu 1.425V. W biosie mam pięć napięć do zmiany:

DDR3 Voltage Control

NorthBridge Voltage Control

SouthBridge Voltage Control

CPU NB VID Control - ???

CPU Volt Control - pisząc 1.425V miałem na myśli właśnie to

Pierwsze trzy wiadomo, nie wiem do czego służy czwarte. Mam je też podnosić przy kręceniu mnożnikiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BEMP to nic innego jak podbicie magistrali NB-CPU. Można to samemu sobie ustawić w BIOSie. Ja ustawiłem NB-CPU z 2.0 GHz na 2.2 GHz, HT zostawiłem na 2.0 GHz bo to nic nie daje, a BEMP też to zostawia w spokoju. Przy tym BEMP podnosi napięcie mostka na 1.2 V przy 2.2 GHz i na 1.3 V @ 2.4 GHz. U mnie jednak podbicie napięcia mostka nic nie dawało i pomogło minimalne podbicie CPU NB VID Control z 1.200 na 1.225 V. Napięcie to podnosi napięcie taktowania magistrali NB-CPU (magistrala ta odpowiada m.in. za komunikacje procesora z pamięcią RAM oraz L3)

Co do pamięci to pierwszy tryb BEMP ustawia pamięci na 1333 MHz 7-7-7-20, a drugi (jeśli się nie myle) na 1600 MHz 8-8-8-24. Tak więc moim zdaniem nie wiem czy warto bawić się na siłę by dobić do CL7 przy 1600 MHz. Tym bardziej, ze gdzieś czytałem, że AMD nie bardzo potrafi obsługiwać pamięci na 1600 MHz, miały to poprawić nowe BIOSy. Spróbuj ustawić 1333 MHz 7-7-7-20 i zobacz jak się proc kręci. Możesz jeszcze spróbować podbić napięcie CPU NB VID Control, u mnie pomogło osiągnąć wyższą prędkość CPU-NB ale, że jest odpowiedzialne też za kontroler pamięci to może i twoim wypadku coś pomoże.

Ja mam coś w rodzaju pierwszego trybu BEMP - 2200 MHz CPU-NB, 1333 MHz 7-7-7-20 bez zmiany napięcia pamięci i wszystko działa w porządku. Ty możesz obniżyć timingi do CL6 przy 1333 MHz.

PS: Spróbuj przełożyć pamięci do slotów dalej od procesora - 3 i 4. Komuś to pomogło osiągnąć 1600 MHz przy niskich timingach.

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, zaraz postaram się wprowadzić te rady w życie :D

PS: Spróbuj przełożyć pamięci do slotów dalej od procesora - 3 i 4. Komuś to pomogło osiągnąć 1600 MHz przy niskich timingach.

Od razu je tam wrzuciłem. Niestety te pamięci na tej płycie z Karakorum nie pasują idealnie do slotów 1-2 (tzn. sam radiator Karakorum nie koliduje z RAMami, natomiast musiał bym przerobić zaczep do wentylatora odsuwając go około 0,5cm-1cm od płyty głównej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi