Skocz do zawartości
Zajdzik

Jaki Monitor Kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jaki monitor polecicie za około 1000zł. nie mniejszy niż 20' najlepiej 22' (może być więcej ale nie koniecznie) no i by była to panoramka. Monitor przeznaczony głownie do filmów i internetu oraz czasem do gier. wydać mogę minimalnie więcej jeśli to konieczne ale wolał bym się zmieścić w tym 1000zł.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nie będziesz zdziwiony jeśli napiszę DELL 2209WA ... ale uważam że to monitor wart tych pieniędzy. Wyróżnia się z całej masówki matrycą IPS. Jest udanym modelem (dostrojenie overdrive, niskie opóźnienie).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle jestem już zdecydowany na ten monitor i jak pewnie zauważyłeś napisałem o tym w kilku podobnych tematach. Ale tylko dlatego, że należę do tej grupy ludzi co zanim coś zakupią to wolą się dowiedzieć o tym jak najwięcej. Nie wiem czy posiadasz ten monitor, ale jestem ciekaw jak ma się sprawa ze skalowaniem obrazu do niższych rozdzielczości. ?

Ba z tego co czytałem to ten Dell nie ma skalowania 1:1, a wiem że niektóre LCD posiadają to. Otóż planuję podłączyć X360 i oglądać na tym filmy 720p. Nie chciałbym jednak żadnych czarnych pasów o góry czy na bokach lub nieostrego obrazu. Niestety ciężko mi się przerzucić z CRT na którym mogłem grać nawet na 800x600 na pełnym ekranie, ale nadszedł ten dzień.

Z samego monitora ogólnie jestem zadowolony, gdyż miałem okazję go przez chwile zbadać. Przyzwoite kąty i ładne kolory. Troszkę jasny, ale myślę że się szybko przyzwyczaję.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle jestem już zdecydowany na ten monitor i jak pewnie zauważyłeś napisałem o tym w kilku podobnych tematach. Ale tylko dlatego, że należę do tej grupy ludzi co zanim coś zakupią to wolą się dowiedzieć o tym jak najwięcej. Nie wiem czy posiadasz ten monitor, ale jestem ciekaw jak ma się sprawa ze skalowaniem obrazu do niższych rozdzielczości. ?

Ba z tego co czytałem to ten Dell nie ma skalowania 1:1, a wiem że niektóre LCD posiadają to. Otóż planuję podłączyć X360 i oglądać na tym filmy 720p. Nie chciałbym jednak żadnych czarnych pasów o góry czy na bokach lub nieostrego obrazu. Niestety ciężko mi się przerzucić z CRT na którym mogłem grać nawet na 800x600 na pełnym ekranie, ale nadszedł ten dzień.

Z samego monitora ogólnie jestem zadowolony, gdyż miałem okazję go przez chwile zbadać. Przyzwoite kąty i ładne kolory. Troszkę jasny, ale myślę że się szybko przyzwyczaję.

Nie mam tego monitora.

A pasy będziesz miał i tak (filmy mają proporcje 2,35-2,4:1 ... gry z konsoli 1280x720 więc 16:9). Brak skalowania ( 1:1 ) na prawdę nie jest potrzebne ... prędzej skalowanie z zachowaniem proporcji. Dla PC nie jest to potrzebne (skalowanie z zachowaniem proporcji) ale dla konsoli by się przydało. Bez tego nie będzie czarnych cienkich paseczków w 16:9 ale będzie pewne zniekształcenie proporcji.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak w tym monitorku wygląda sprawa bad pixeli?? gwara obejmuje każdego czy od iluś tam? i ogólnie gwarancji czy oddajemy do sklepu gdzie kupiliśmy czy od razu do jakiegoś serwisu?

"Urządzenie 2209WA jest objęte 3-letnią usługą serwisu w następnym dniu roboczym, która można wydłużyć na okres 5 lat, z uwzględnieniem gwarancji Premium na panel firmy Dell. Gwarancja Premium na panel gwarantuje wymianę monitora w okresie objętym gwarancją w przypadku znalezienia chociaż jednego wadliwego piksela. Umożliwia także kontakt telefoniczny z działem pomocy technicznej firmy Dell w celu rozwiązywania problemów przez całą dobę, siedem dni w tygodniu i uzyskania potrzebnej pomocy."

Jeżeli chcesz to mogę zadzwonić do ich obsługi gwarancji i wypytać, jaki to typ gwarancji, czy naprawdę Next Business Day, jak jest z tymi pikselami. Ewentualnie sam zapytaj (zadzwoń do della). Ja kupowałem niedawno tutaj, na razie zero uszkodzonych pikseli, równe podświetlenie, wyprodukowane w lipcu b.r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile by kosztowało wydłużenie gwarancji u Della ? No i czy trzeba to załatwiać z nimi bezpośrednio. Gwarancja jest liczona wg dnia sprzedaży (paragon, faktura) czy po dacie produkcji. Bo np śmieszny Microsoft liczy gwarancje Xboxa 360 od dnia produkcji. Po zakupię konsoli miałem jakieś 3 miesiące w plecy jeśli dobrze zrozumiałem warunki gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi