Skocz do zawartości
Uneek Eth

Chłodzenie South Bridge ?

Rekomendowane odpowiedzi

u mnie chipset ma temp. w pracy 30C....... z radiatorkiem ktory dal epox, a SB nie grzeje sie do kosmicznych tempertatur...

tyle ze mam zasilke na biorku a na niej stoi PANAFLO 120x120mm ktory wieje na chipset i wentyl od procka,zapewniajac swieze,zimne powietrze....

a bez wentyla to w stresie ma okolo 40C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie czy jest potrzebne jakiekolwiek :?: 

Wczoraj dotknąłem palcem i chipset był bardzo gorący, myślę, że około 60-70*C :!: Jak to wygląda u Was :?:

ta jasne - cos nie wierze ci zeby mial te 60-70*C bo bys se juz niezle palca oparzył

gorąca juz jest przy 50*C a nawet czasem 40*C - zalezy jaki kto ma termomert w palcu :wink:

ja polecam takie chlodzonko - albo WB albo pociety radiator od proca i duzy wentyl na niego i juz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez zalozylem radiaotr od starego pentiuma na SB , grzal sie troszke :) ale szyna u mnie 210MHz wiec mial prawo na NB mam oryginalny radiator z wiatrakiem od abita wiec jest ok wszystko full STABLE , ogolnie lepiej zalozyc cos na SB co ci szkodzi pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta jasne - cos nie wierze ci zeby mial te 60-70*C bo bys se juz niezle palca oparzył

gorąca juz jest przy 50*C a nawet czasem 40*C - zalezy jaki kto ma termomert w palcu :wink:

Eee tam, mi bardzo czesto zdarza sie czyscic lutownice z roznego syfu przy pomocy palcy. A lutownica ma 300C + i jakos jeszcze zyje :wink:

I w zasadzie sie nigdy nie oparzylem, przynajmniej w takim sensie ze poczulem bol.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee tam, mi bardzo czesto zdarza sie czyscic lutownice z roznego syfu przy pomocy palcy. A lutownica ma 300C + i jakos jeszcze zyje :wink:

I w zasadzie sie nigdy nie oparzylem, przynajmniej w takim sensie ze poczulem bol.

Pozdro

Dexter

Heh takie są prawa fizyki co w tym takiego nadzwyczajnego :roll: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To przyloz palec do grotu i przytrzymaj!

Widac jestes jakis kurde rambo :)

Nie trzeba byc zaraz rambo, fizyka sie klania :o

Jak myslisz ? dlaczego mozna chodzic po rozzazonych weglach ?

Tak samo Dexter moze "czyscic" grot lutownicy 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie czy jest potrzebne jakiekolwiek :?: 

Wczoraj dotknąłem palcem i chipset był bardzo gorący, myślę, że około 60-70*C :!: Jak to wygląda u Was :?:

ja polecam takie chlodzonko - albo WB albo pociety radiator od proca i duzy wentyl na niego i juz :P

Dotykałem SB palcem i był bardzo gorący (co dało się odczuć już po 1-2 sek, dlatego oceniłem jego temp. na 60-70*C).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reed szamanie :)

Wytlumacz mi jak chodzic po rozrzazonych weglach?

Rozumiem, ze mozna wsadzic reke to cieklego azotu, ale wegli nie za bardzo.

:D (szamanie)

Pisalem ze nie jak, tylko dlaczego.

Pomysl troszke Lukas.

Mala podpowiedz : kapnij krople wody na rozzazona blache, zwroc uwage co zrobi i pomysl dalczego :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzenie po weglach jest zwiazane z umyslowym aspektem tego czynu czyli inaczej mowiac po polsku - wmawiamy sobie ze na stopach mamy rezystancje ogniowa i faktycznie sie nic nie dzieje

polecam sprawdzic sie w tym

duzo cwiczen - skupic sie wmowic sobie ze reka i ogien ze swieciy to jednosi i spoko mozna reke w ogniu trzymac i sie nic nie stanie

mowie tak bo probowalem :)

dziala tez z innymi zywiolami np. z zimnem :)

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzenie po weglach jest zwiazane z umyslowym aspektem tego czynu czyli inaczej mowiac po polsku - wmawiamy sobie ze na stopach mamy rezystancje ogniowa i faktycznie sie nic nie dzieje

duzo cwiczen - skupic sie wmowic sobie ze reka i ogien ze swieciy to jednosi i spoko mozna reke w ogniu trzymac i sie nic nie stanie

mowie tak bo probowalem :)

dziala tez z innymi zywiolami np. z zimnem :)

A zaczęło się od chłodzenia SB... echhhhh....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

Tutaj (mierzenie temperatury palcem) to raczej wilgotnosc dloni i prog bolu ma najwieksze znaczenie, sam np. wiem ze mam zwichniety(przesuniety) prog bolu - gorace szklanki z wtrzatkiem, trzymanie zapalonej kartki do konca itp...

Medytacji w to az tak nie mieszajmy, przynajmniej jesli chodzi o zaburzenia w pomiarach organoleptycznych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi