anagaro Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Witam. Złożyłem taki zestaw i zastanawiam się czy optymalnie wybrałem części. Komputer ma służyć przez pare lat. Będzie wykorzystywany do wszystkiego, łączenie z graniem w najnowsze gry. Cena zestawu ma oscylować około 3tys. zł. Z góry dzięki. procesor core 2 quad 2.33 ghz box q8200 dysk seagate 500 gb 7200rpm sata II płyta główna asus p5q pro p45 karta graf. zotac geforce cuda gtx260 amp ddr3 448bit ram ddr2 4gb dual pc 800MHz zasilacz chieftec 450w gps-450aa-11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Słaby procesor i zasilacz. Wybierz sobie coś, z Zestawów Komputerowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anagaro Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Bardziej by mnie satysfakcjonowały zmiany w tym zestawie niż zmiana całego sprzętu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfascik Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Za około 3 koła można już złożyć zestaw na i7 z grafa gorszą, czyli 4850. imho warto poczekac na i5 A ten procesor co podaleś to dno. Zasilacz też nie grzeszy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReMoS Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 O proszę: PROCESOR CORE 2 DUO E7600 3,06GHz LGA775 BOX ASUS P5Q PRO Intel P45 Socket 775 HDD SEAGATE 500GB ST3500418AS SATA II 16MB 3 LATA Gigabyte GF GTX 260 896MB DDR3/ 448b D/H PCI-E OC GV-N26OC-896I KINGSTON KHX8500D2T1K2/4G ZASILACZ FORTRON (FSP500-60GHN 80+) 500W - A.PFC za 2340PLN chyba że chcesz te 3000 wydać to mogę sprawdzić co konkretnie za tą kwotę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfascik Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 e7600 nie jest teraz opłacalnhm zakupem, zresztą widzisz, że autora chcial quada. W zestawach już nawet jest za 2.9k I5. Ciekawe jak z wydajnością całej platformy i5, ale wg mnie bedzie to duzo lepsze niz to co sam chciales :S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReMoS Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Napisał anagoro w specyfikacji quad, ale może zapomniał, że w grach to się nie liczy, natomiast zegar to jest jednak to (czywiście w obecnej technologi c2d), dlatego zaproponowałem tego E7600 dodatkowo jest na szynie 1066 co moim zdaniem wraz z pamięciami 1066 będzie dobrze współgrało. A co do opłacalności, to jakim miernikiem ją mierzyć, co kolwiek byśmy nie kupili to i tak w plecy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfascik Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 co do samej seri e7xx to chyba kupic najlepiej najtanszy, bo itak samo sie wykreci. jeżeli chodzi o dwu jajowce to lepiej od intela kupic e8200 czy cos w tym stylu. Po za tym quad np. q9550 kreci sie do ok. 4ghz i w nowszych grach ma niebagatelną przewagę na 2 rdzeniowcami. Warto sie też zastanowić nad czymś ze stajni AMD. Choć mając 3 K w kieszeni myślal bym po i5 ;] A btw . co ma szyna do pamięci, przecież i tak możesz ustawiać dowolne dzielniki :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 A ja powiem q9550. Obecnie bardzo wydajne rozwiązanie. Cena cepa to ok 750pln. Ktoś zaraz napisze, że to nie przyszłościowe, trup itd. I bardzo dobrze. Lepsze cpu nie wyjdzie na socket 775. czym to skutkuje? Tym, że taki q9550 będzie bardzo dobrze trzymał cenę na rynku wtórnym a wydajnością niewiele ustąpi I5. Stosunek wydajność / cena będzie na korzyść Q9550 bo tańsze mobo oraz ram. Kto nie chciałby znaleźć w szafie jakiegoś x2 4200+ na s.939 oraz GF7900 na agp? toż to warte fortunę. Tak samo będzie z Q9550 oraz mobo na s.775. Za rok czy dwa będzie to można sprzedać na części i kupić nową lepszą platformę niż wydzie coś z apgrejtu obecnego am3. Niech ci, którzy polecają przyszłociowe platformy przypomną sobie, ile to razy wymieniali cpu w obrębie jednej płyty. Niewiele jest takich osób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Sens to by miało gdyby kolega miał już coś na lga775 ale on składa ją od zera ani memek ani płyty. Więc trzeba liczyć całą platformę. I niewiem czy jest sens kupowania procka za 750 gdy i5 jest za 740zł. Ja bym skałdał coś na am3 lub czekał(5 dni) do oficjalnych testów i5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfascik Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Dokladnie zgadzam sie z poprzednim kolegą. Nikt nie przeczy wydajności q9550 o czym pisalem, jednak budując platformę od zera warto interesować sie nowościami (i5) :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...