Frasier Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Czołem, Sorry za tajemnicze zatytułowanie wątku, ale zgłupiałem już jak opisać sprawę. Kolejny post dotyczący moje starego HP nx7400, proszący o radę. Sprawę temperatury udało mi się rozwiązać, przeczyściłem go doładnie i nauczyłem się otierać obudowę (trzeba zdejmować klawiaturę). Eleganckie 50-55 stopni. Dziś, znienacka kiedy wróciłem do komputera, przełączyłem myszką z 'niczego' na Worda zaczeło się. Kursor leciałna dół jak szalony, stało się jasne, że coś powoduje stałe naciśnięcie ENTERa. Próba wyłączenia komputera przebiegała bardzo zabawnie (wyobraźcie sobie że przełaćzacie się między programami z wciśniętym enterem, masakra). Preszkadzało to końcowemu ekranowi, więc wyłączyłem drania brutalnie od zasilania (aha, Windows XP SP3 Home Edition na tym jest). Sądziłem że może jakiś wirus/trojan to powodował, więc obmyślając już co czym będę skanował włączyłem go ponownie - enter dalej zacięty, nie doszło do ekranu loka Windows, głośnik systemowy piszczał. Rozkręciłem go ponownie, próbując skupić czyszczenie na okolicy Entera. klawiatura od spodu obudowana jest czymś w rodzaju plastiko-folii, z lewej strony jest wycięte koło w tej folii, dla zapewnienia lepszej wentylacji procesora, z prawej koło nie jest wycięte, ale jest widoczne. Jest tam też masa nabitego kurzu, którego nie mam pojęcia jak można wyciagnąć - jedyne otwory jakie mi przychodzą do głowy to te między klawiszami. Wytrząsnąć to? Nie da rady. Doczyściłem ile mogłem, założyłem ją bez przykręcania - działa. Skończyłęm skręcać (śruby z tyłu, zaraz okażą sie istotne), włączam i cholerny problem wrócił.... Poluzowałem śruby z tyłu, odwróciłem go - działa dobrze... Kwestia iskry. Od dłuższego czasu (9 miesięcy? nie pamiętam) w jednym i tym samym momencie przy właczaniu komputera (chyba podczas ładownia z logiem Windows) było słychać iskrę-wyładowanie. Wiecie co to za odgłos ;-). Dochodził z centralnej części. Pojęcia nie miałem z czego to może dochodzić, po rozkręceniu tez nie udało mi się zlokalizować. Co ciekawe, teraz po powtórnym czyszczeniu/skręceniu iskrę słychać z innej czesci komputera - z okolicy Entera, lub bardziej na lewo (ale nie w centrum). Jednym słowem iskra wędrująca.... Podsumowując, WTF? Co mogło być problemem tego wariowania Entera? - zbyt mocno dokręcone śruby z tyłu - ok, może i tak, ale dlaczego problem pojawiłsię dopiero TYDZIEŃ po skręceniu? Z drugiej strony, dlaczego problem ustąpił od razu po poluzowaniu? Teoria - źle wkręcone śruby zbyt mocno docisnęły klawiaturę, a nabity kurz w kole z prawej strony połączony z jakimś paprochem spowodował zacięcie. - klawiatura padłą/pada -tajemnicza iskra, choć pewnie to wiąże się z drugim Kończąć - byłbym wdzieczny za opinie jeżeli ktoś miał podobne przygody. Jeżeli trzeba wymienić klawiaturę - czy da się ją jakoś przetestować, albo usunać kurz z niedostepnego miejsca? Sprawdze jeszcze oznaczenia seryjnę, ale klawiatur na Alledrogo jest na kopy do modeli z serii dv, 6xxxx, jedyne nx które widzę to używana i do 7300... Jakiś sklep z czesciami godny polecenia? Najgorsze jest to, że problem może powrócić w każdej chwili i to w znacznie gorszym momencie niż ostatnio. Aha, może sie komuś przyda - instrukcja konserwacji/obsługi/whatever do nx7400: HP Compaq nx7300 and nx7400 Notebook PC Maintenance and Service Guide Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...