Skocz do zawartości
-=YoGi=-

Dyski, Dysiorki...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam swojego wysluzonego seagate`a, ktorego chcialbym za jakis niewielki czas wymienic.

Nie narzekam na niego, cichutki i dobrze dziala, a do tego wersja slim (1 talerz), ale poniewaz pewnie minely juz 2 generacje dyskow od czasu jego zakupu, zdalo by sie kupic cos nowego i zapewne wiekszego, bo jak wiadomo wymagania na pojemnosc rosna...

Ponoc seagate sie ostatnio popsul, takie mnie sluchy doszly, ale moze to i nieprawda.

Wiec do rzeczy, jakie sa teraz dobre dyski? cichy i sprawny, ale oczywiscie wersja 7.2k, pojemnosc 500gb.

Rozkminiam takze nad raidem, chociaz jeszcze sie w to nie bawilem, no i z tym tez mam pytanie, czy dyski samsunga F1R sie do tego lepiej nadaja niz zwykla wersja F1? czy to tylko taki dopisek, zeby ludzie sie naciagali?

Poleccie mi cos w wersji single i raid :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie się imo nadają do RAIDu ;) Dyski z dopiskiem "Raid Edition" zazwyczaj mają więcej kaszy i kilka rozwiązań zaciągniętych z dysków serwerowych z tego co czytałem. Ja mam zwykłe 'barki' brat ma 'Re' i na codzień nie widać znaczącej różnicy, więc po co przepłacać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Poleccie mi cos w wersji single i raid :)

Zamiast wymieniać chyba lepiej dołożyć jakiś dysk albo dwa.

Co do RAID 0 i wydajności to warto wczytać się uważnie w ten wynik testów bo nie zawsze jest wydajniejszy w realu niż 2 oddzielne:

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=raid0_testy&strona=4

Rozwiązanie w miarę tanie i energooszczędne, bez topowych wydajności to dołożenie jednego dysku 160 GB 2.5" 7200 od WD.

Konkretnie WD1600BEKT (5 lat gwarancji i nie widać w sieci narzekań na awaryjność)

Efektywne cenowo rozwiązanie zmierzające do dużej pojemności i większej wydajnościi to WD6401AALS (5 lat gwarancji)

lub WD6400AAKS (3 lata gwarancji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obecnego dysku nie chce uzywac do raidu, bo jest juz troche przestarzaly, wiec albo przyjdzie jeden dysk w jego miejsce, albo przyjdzie raid i ten zostanie jako dysk zapasowy (w razie, gdyby raid padl), albo na jego miejsce przyjdzie jakis dysk 2,5". Wiem ze to moze brzmiec jako kombinacje, ale miesci mi sie w obudowie obecnie zaledwie 1 dysk, wiec kombinacji z zamontowaniem 2-ch bedzie juz troche wiecej, nie mowiac o trzecim. rozmyslam zeby obecny zostal jako backup, poniewaz jako ze jest to wersja slim, to moze sie zmiescic pionowo pomiedzy szyna mocowania napedow, a sciana obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może jakieś nowe konstrukcje pozwalają na pionową pracę ale w starszych dyskach w instrukcji nakazywali pracę w poziomie.

Jeśli jest taka ciasna obudowa to widział bym dwa rozwiązania na 7200 RPM:

1. Jeden dysk 3.5" 500 GB E7K1000

http://www.hitachigst.com/portal/site/en/m...441762eac4f0a0/

2. Dwa dyski 2.5" czarne od WD w tego typu ramce do zamontowania 2 dysków 2.5 " w miejscu na jeden 3.5"

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16817997007

RAID 0 nie polecam przy mniejszej ilości dysków niż 4 (przy czterech dwa razy raid 0)

Obecny dysk ewentualnie jako zewnętrzny backup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 dyskow nie ma sensu kupowac. bynajmniej ja takiego nie widze. 2 do raid 0 i 1 jako dysk na dokumenty.

no raczej sie nie wymaga od nowszych konstrukcji zeby pracowaly w poziomie, co najwyzej jest to zalecane. posiadam zewnetrznego WD ktory pracuje w pionie i nie ma z nim zadnych problemow. Wiele konstrukcji typu net-top ma dyski w pionie. myslalem nad zamontowaniem 2x3,5 na czyms podobnym do tego co pokazales dla dyskow 2,5 jednak dyski beda zajmowac chyba zbyt wiele miejsca i nie zmieszcza sie nad chlodnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy jesli wyrzuce plik pagefile z macierzy na dysk trzeci, to przyspiesze system, czy wrecz przeciwnie?

A na cóż trzymasz plik strony na dysku? Tylko miejsce niepotrzebnie zajmuje.

Pierwszą rzeczą jaką robię po reinstalacji systemu jest usunięcie tego ustrojstwa.

Edytowane przez olafo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy jesli wyrzuce plik pagefile z macierzy na dysk trzeci, to przyspiesze system, czy wrecz przeciwnie?

Dostępne wyniki testów są w konfiguracjach z mniejszym RAM i wtedy można spodziewać się przyspieszenia

przy uruchamianiu systemu i ładowaniu aplikacji.

Skoro stary dysk zostaje w kompie to dołożył bym mu do pary coś tańszego.

Przykładowo cienki jednotalerzowy 320 GB Seagate Barracuda 7200.12 ST3320418AS.

(awaryjność 7200.11 nie ma nic wspólnego z tym modelem a mniejsza gęstość zapisu niż w 500 GB 7200.12 powinna dać lepszą niezawodność)

http://www.nix.ru/autocatalog/hdd_seagate/...18AS_36679.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi