Skocz do zawartości
duzii

Wydajny Dysk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Poszukuję jak najbardziej wydajnego dysku.

Priorytetem jest wydajność!Nie zależy mi zbytnio na ciszy,dysk może się również grzać.

No i żeby nie był nie wiadomo jak awaryjny... bo ten co mam teraz padł po nie całym roku i straciłem 500 gb wartościowych danych:I

Pojemność?Z 1 tb...

Cena?Sam nie wiem ile na taki trzeba przeznaczyć, powiedzmy 400 zł? Starczy?Najwyżej dołożę ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raid 1 to odpada.Już nie zalezy mi tak na bezpieczeństwie danych, prawdopodobnie dokupił bym jakiś dysk zewnętrzny czy cuś na dane... Zalezy mi na jak największej wydajności przeważnie w grach, aplikacje typu photoshop mnie nie interesują.Co pozwoli mi uzyskać w grach największą wydajność?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Co pozwoli mi uzyskać w grach największą wydajność?

Jeśli pojemność ma być około 1 TB to może za nieco ponad 400 zł 2*WD5001AALS.

Indywidualnie od konkretnej gry będzie zależało czy w raid 0 czy oddzielnie, sam musisz przetestować.

Jeśli oddzielne dyski to system powinien być zainstalowany na pierwszzym a gra na drugim, dodatkowo można sprawdzić

jak zadziałają zmiany lokalizacji na dyskach pliku stronicowania.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Jeśli oddzielne dyski to system powinien być zainstalowany na pierwszzym a gra na drugim,(...)

A co jeśli nie mamy takich samych dysków? Np. u mnie, system mam na raptorze, a mam jeszcze szajsunga, który do potworów nie należy. Co będzie lepsze? Zostawić tak jak mam czy gry przerzucić na szajsunga? :?

@Megol dokładnie, chociaż imo ram ma więcej do "powiedzenia" niż dysk :wink: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co jeśli nie mamy takich samych dysków? Np. u mnie, system mam na raptorze, a mam jeszcze szajsunga, który do potworów nie należy. Co będzie lepsze? Zostawić tak jak mam czy gry przerzucić na szajsunga? :?

...

Bez sprawdzenia na konkretnej grze trudno przewidzieć. Jeśli chcesz sprawdzić czy rezultat może ulec poprawie to na drugim

wolniejszym dysku postaw niewielką partycję w jego najszybszej cześci na wybrane gry bo różnica w transferach z jednego dysku

zależy od położenia pliku blisko dwukrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz juz mi strasznie namieszaliście w bani :P Już kompletnie nie wiem co zrobić by było wydajnie . Wcześniej to było proste.

Raczej nie mam zamiaru przed każdą grą sprawdzać czy w raidzie wydajniej czy bez ; p chyba nie bedzie mi sie chcialo tak bawic... Po prostu potrzebuje wydajnego dysku/kilku dysków które będą w miare wydajnie pracować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra widze ze juz wiecej informacji od was nie uzyskam, więc polecacie 2xSamsung F3 500GB tak? Jaki jest to dokładnie model?Bo na allegro widzę HD502HJ i HD503HI .

Poczytałem trochę i jednak odpuszcze sobie ten raid0.Podajcie mi jakieś 2 dobre dyski po 500 gb.Jeden będzie na windows drugi będzie na gry.

Edytowane przez duzii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee widze że dwaIP prowadzi jakąś anty kampanie przeciwko Raid 0 - powiem krótko - bez przesady!!! Gdzie nie wejde jakaś agitacja anty...

@duzii - moja rada; z rozwiązań "2 x" może być Samsung F3 (tylko ten HJ z 7200) albo 500GB WD (który dokładnie to model 500GB /talerz znajdziesz w wątku o nim) albo sprawdzone WDAAKS 640GB.

Jeśli jeden pojedynczy dysk to zdecydowanie WD z serii Black 1TB WD1001FALLS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee widze że dwaIP prowadzi jakąś anty kampanie przeciwko Raid 0 - powiem krótko - bez przesady!!! Gdzie nie wejde jakaś agitacja anty...

...

To że nie polecam raid 0 jeśli ktoś ma tylko 2 dyski to jesze nie kampania przeciwko raid 0.

Przy 4 dyskach lub więcej polecam konfigurację z raid 0 (ale nie wszystko w jeden tylko parami w raid 0 tak aby mieć przynajmniej

2 niezależne woluminy w systemie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi