duzii Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Witam! Poszukuję jak najbardziej wydajnego dysku. Priorytetem jest wydajność!Nie zależy mi zbytnio na ciszy,dysk może się również grzać. No i żeby nie był nie wiadomo jak awaryjny... bo ten co mam teraz padł po nie całym roku i straciłem 500 gb wartościowych danych:I Pojemność?Z 1 tb... Cena?Sam nie wiem ile na taki trzeba przeznaczyć, powiedzmy 400 zł? Starczy?Najwyżej dołożę ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Jak poczekasz to Samsung F3 HD103SJ. A jak nie checsz czekać to 2x Samsung F3 500GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Ile około bym musiał czekać?I jaka będzie cena tego dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Za ok 400 zł w takim przypadku najlepiej 2 identyczne dyski (bez łączenia w raid) Tu znajdziesz testy wydajności dużej ilości dysków http://www.nix.ru/support/bench/goods_comp...p;good_id=82024 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Bez łączenia w raid :o ? Czemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Bez łączenia w raid :o ? Czemu?Dwa oddzielne dyski bez raid 0 to mniejsze ryzyko urtaty danych a w niektórych aplikacjach wiele wydajniej niż raid 0. http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy...0&start=840 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Chyba że w raid 1 i bezpieczeństwo pierwsza klasa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Raid 1 to odpada.Już nie zalezy mi tak na bezpieczeństwie danych, prawdopodobnie dokupił bym jakiś dysk zewnętrzny czy cuś na dane... Zalezy mi na jak największej wydajności przeważnie w grach, aplikacje typu photoshop mnie nie interesują.Co pozwoli mi uzyskać w grach największą wydajność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) ... Co pozwoli mi uzyskać w grach największą wydajność? Jeśli pojemność ma być około 1 TB to może za nieco ponad 400 zł 2*WD5001AALS. Indywidualnie od konkretnej gry będzie zależało czy w raid 0 czy oddzielnie, sam musisz przetestować. Jeśli oddzielne dyski to system powinien być zainstalowany na pierwszzym a gra na drugim, dodatkowo można sprawdzić jak zadziałają zmiany lokalizacji na dyskach pliku stronicowania. Edytowane 3 Września 2009 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) Co pozwoli mi uzyskać w grach największą wydajność? Karta graficzna -> procesor -> ram\dysk Edytowane 3 Września 2009 przez Megol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (...) Jeśli oddzielne dyski to system powinien być zainstalowany na pierwszzym a gra na drugim,(...) A co jeśli nie mamy takich samych dysków? Np. u mnie, system mam na raptorze, a mam jeszcze szajsunga, który do potworów nie należy. Co będzie lepsze? Zostawić tak jak mam czy gry przerzucić na szajsunga? :? @Megol dokładnie, chociaż imo ram ma więcej do "powiedzenia" niż dysk :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Karta graficzna -> procesor -> ram\dysk Te 3 pierwsze myślę że mam w miarę, wydaje mi się że właśnie w tyle zostaje dysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 A co jeśli nie mamy takich samych dysków? Np. u mnie, system mam na raptorze, a mam jeszcze szajsunga, który do potworów nie należy. Co będzie lepsze? Zostawić tak jak mam czy gry przerzucić na szajsunga? :? ... Bez sprawdzenia na konkretnej grze trudno przewidzieć. Jeśli chcesz sprawdzić czy rezultat może ulec poprawie to na drugim wolniejszym dysku postaw niewielką partycję w jego najszybszej cześci na wybrane gry bo różnica w transferach z jednego dysku zależy od położenia pliku blisko dwukrotnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Teraz juz mi strasznie namieszaliście w bani :P Już kompletnie nie wiem co zrobić by było wydajnie . Wcześniej to było proste. Raczej nie mam zamiaru przed każdą grą sprawdzać czy w raidzie wydajniej czy bez ; p chyba nie bedzie mi sie chcialo tak bawic... Po prostu potrzebuje wydajnego dysku/kilku dysków które będą w miare wydajnie pracować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 (edytowane) Dobra widze ze juz wiecej informacji od was nie uzyskam, więc polecacie 2xSamsung F3 500GB tak? Jaki jest to dokładnie model?Bo na allegro widzę HD502HJ i HD503HI . Poczytałem trochę i jednak odpuszcze sobie ten raid0.Podajcie mi jakieś 2 dobre dyski po 500 gb.Jeden będzie na windows drugi będzie na gry. Edytowane 4 Września 2009 przez duzii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Eee widze że dwaIP prowadzi jakąś anty kampanie przeciwko Raid 0 - powiem krótko - bez przesady!!! Gdzie nie wejde jakaś agitacja anty... @duzii - moja rada; z rozwiązań "2 x" może być Samsung F3 (tylko ten HJ z 7200) albo 500GB WD (który dokładnie to model 500GB /talerz znajdziesz w wątku o nim) albo sprawdzone WDAAKS 640GB. Jeśli jeden pojedynczy dysk to zdecydowanie WD z serii Black 1TB WD1001FALLS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Zamówiłem 2 sztuki F3:) Na razie nie będę tego raczej w raid stawiał.. jeszcze się zastanowię. Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Eee widze że dwaIP prowadzi jakąś anty kampanie przeciwko Raid 0 - powiem krótko - bez przesady!!! Gdzie nie wejde jakaś agitacja anty... ... To że nie polecam raid 0 jeśli ktoś ma tylko 2 dyski to jesze nie kampania przeciwko raid 0. Przy 4 dyskach lub więcej polecam konfigurację z raid 0 (ale nie wszystko w jeden tylko parami w raid 0 tak aby mieć przynajmniej 2 niezależne woluminy w systemie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...