Skocz do zawartości
jajcek2008

Nie Mozna Polaczyc Sie Z Komputerem Po Nazwie (tylko Po Ip)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie wiem czy problem leży po stronie routera czy Windowsa, więc nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale...

Objawy są takie:

- w otoczeniu sieciowym każdy komputer widzi tylko siebie

- nie można się połaczyć z komputerem po nazwie (wpisując np. "\\jacek"), ale można po adresie IP (wpisując np. "\\192.168.1.40")

- po połączeniu się z komputerem po adresie da się kopiować pliki, ale nie da się zainstalować udostępnionej drukarki (widać ją, ale nie można się z nią połączyć ani jej zainstalować)

Trzy komputery (dwa XP, jeden Vista) są połączone przez router z wbudowanym modemem DSL (neostrada), internet na nich działa. Adresy IP są ustawione ręcznie, gdyż z jakiegoś powodu DHCP ich nie przydziela (to sugerowałoby awarię routera, ale wydaje mi się to mocno podejrzane, bo przecież urządzenia elektroniczne nie psują się "wybiórczo" - albo cały router pada albo wszystko w nim działa - pytanie czy to możliwe aby tak część funkcji nagle przestała działać?).

Kiedyś wszystko działało, od jakiegoś czasu nie działa, trudno mi stwierdzić jaki jest powód.

Kroki jakie były podejmowane:

- reset hardware'owy routera i ustawienie wszystkiego na nowo

- reinstalacja windowsa na 2 z 3 komputerów

- na jednym komputerze jest też ubuntu i w nim też nie widać komputerów w polu "sieć windows", mimo że kiedyś było widać

Czy możliwe że padł router czy raczej coś pod windowsami jest źle ustawione?

Problem jest uciążliwy głównie z powodu niemożliwości udostępnienia drukarki (został zresztą zauważony przy próbie wydruku która skończyła się niemożliwością połączenia z drukarką, później nie dało się już jej ponownie zainstalować).

Z góry dziękuję za pomoc/wskazówki

Pozdrawiam

Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby poprawnie działało Otoczenie sieciowe w Windows w oparciu o nazwy komputerów, musi zostać włączony NETBIOS po TCP/IP + WINS lub serwer DNS. Najłatwiejszym wyjściem jest postawienie Samby, która może być jednocześnie master browser i serwerem wins.

Co do problemu z niedziałąjącymi udziałami (drukarka sieciowa itp.) to wynika to z błędnie ustawionych praw dostępu + ewentualnie blokowanie przez jakieś lokalne FW. Najlepiej wszystko skonfigurować jakimś automatem (Kreator konfiguracji sieci czy jakoś tak).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi