Skocz do zawartości
david911

Dłuższa Wtyczka W Kupionym Zasilaczu

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Po ostatnich problemach z kartą graficzną postanowiłem kupić polecany na forum zestaw, niestety, ale wtyczka w kupionym zasilaczu jest dłuższa o cztery piny od tej, co była:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A tu jest porównanie starej wtyczki do nowej:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Z jednej strony prawie wszystkie kolory na kablach się zgadzają - brakuje tylko białego, niestety z drugiej nie jest tak ciekawie. Czy wchodzi w rachubę jakaś własnoręczna przeróbka wtyczki? Czy jest może jakaś przejściówka umożliwiająca bezinwazyjne podłączenie "nowego" zasilacza?

Oto specyfikacja starego sprzętu:

Dołączona grafika

A to nowego:

Dołączona grafika

Co z tym zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje się że nie da się włożyć tam wtyczki 24pin, będzie przeszkadzał kondensatorek obok gniazda.

Wyjściem było by wypięcie 4 zbędnych pinów i skrócenie wtyczki, piny zaizolować, najlepiej każdy z osobna, bo szkoda by je odcinać.

Możesz też zdobyć jakiś spalony zasilacz z rozłączaną wtyczką 20+4 i poprzekładać do niej przewody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak poprzekładasz kable tak jak były w oryginalnej wtyczce to nic się nie stanie.

Tylko, że w oryginalnej wtyczce jest biały kabel, którego tu nie ma, na jego miejscu jest pusty pin. A ta przejściówka jak najbardziej, tylko czy za 10zł nie dostane tego od ręki w jakimś sklepie komputerowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A potem jak zmieni płytę to narazi się tylko na bezsensowne koszty i robotę tj. wyciąganie reszty pinow oraz kupno nowej wtyki. Przejściówka jest najlepszym rozwiązaniem

Tylko, że w oryginalnej wtyczce jest biały kabel, którego tu nie ma, na jego miejscu jest pusty pin. A ta przejściówka jak najbardziej, tylko czy za 10zł nie dostane tego od ręki w jakimś sklepie komputerowym?

w komisach powinni mieć za kwotę z allegro+koszty przesyłki

Pasować musi, przeszkadza kondensator.

Nie musi tzn. może na siłe wciśnie. I nie chodzi tu o kondensator tylko grubość skrajnych ścianek w złączu na płycie gł. :wink: Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny problem. Poprzedni zasilacz to jakiś noname, czy tam Megabajt :P W ręce wpadł mi BeQuiet LibertyECO 500W i gdy zasilacz przykręciłem, biorę wtyk i patrzę że coś nie gra, okazało się że właśnie jest o te 4 pin za duża. Już chciałem wszystko z powrotem pakować ale wcisnąłem troszkę mocniej i weszło na lajcie. Wszystko hula i gra gitara. W moim przypadku żadne kondziory nie przeszkadzały (Asrock 939DualSata2).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze mozna odlutowac kondziolka i zamontowac go tak aby nie przeszkadzal [na kabelkach gdzies z boku :D] koszty: 0zl, czas: pare min, gratis: skill +1. :D

Edytowane przez mobot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozetnij wtyczkę - przy odrobinie umiejętności i szczęścia rozcięcie nie spowoduje uszkodzenia wtyczki i po zmianie płyty będzie można normalnie ją podpiąć jak te 20+4.

Tak tez zrobilem, ciąłem nozykiem do tapet 30sekund roboty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam u siebie takie coś na warsztacie :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tylko za nic nie mogę sobie przypomnieć z jakiego zasilacza pochodzi ;)

ED.

już wiem ;)

Dołączona grafika

Pogadaj z właścicielami tych zasilaczy na forum :P

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi