david911 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Witajcie Po ostatnich problemach z kartą graficzną postanowiłem kupić polecany na forum zestaw, niestety, ale wtyczka w kupionym zasilaczu jest dłuższa o cztery piny od tej, co była: A tu jest porównanie starej wtyczki do nowej: Z jednej strony prawie wszystkie kolory na kablach się zgadzają - brakuje tylko białego, niestety z drugiej nie jest tak ciekawie. Czy wchodzi w rachubę jakaś własnoręczna przeróbka wtyczki? Czy jest może jakaś przejściówka umożliwiająca bezinwazyjne podłączenie "nowego" zasilacza? Oto specyfikacja starego sprzętu: A to nowego: Co z tym zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Nie jestem pewien ale z tego co pamiętam to są kompatybilne. Wtyczka powinna pasować tak że 4 piny z prawej po włożeniu bedą wystawać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david911 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Nie jestem pewien ale z tego co pamiętam to są kompatybilne. Wtyczka powinna pasować tak że 4 piny z prawej po włożeniu bedą wystawać. Niestety nie da się jej wcisnąć - próbowałem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Zdaje się że nie da się włożyć tam wtyczki 24pin, będzie przeszkadzał kondensatorek obok gniazda. Wyjściem było by wypięcie 4 zbędnych pinów i skrócenie wtyczki, piny zaizolować, najlepiej każdy z osobna, bo szkoda by je odcinać. Możesz też zdobyć jakiś spalony zasilacz z rozłączaną wtyczką 20+4 i poprzekładać do niej przewody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david911 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Zastanawiałem się nad tym, jednak co będzie z brakującym białym kabelkiem i tymi z tylnej ścianki? Z tego co mi wiadomo po przez kolory oznaczane jest napięcie, jakie jest dawane, a jednak zależy mi na płycie głównej :) Czy to nie jest problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Jak poprzekładasz kable tak jak były w oryginalnej wtyczce to nic się nie stanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grz Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Mozesz tez załatw odp. przejsciowke 24->20 pin, na allegro koszt 4 zl: http://www.allegro.pl/item724468207_z_szuf..._na_20_pin.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david911 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Jak poprzekładasz kable tak jak były w oryginalnej wtyczce to nic się nie stanie. Tylko, że w oryginalnej wtyczce jest biały kabel, którego tu nie ma, na jego miejscu jest pusty pin. A ta przejściówka jak najbardziej, tylko czy za 10zł nie dostane tego od ręki w jakimś sklepie komputerowym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Białym się nie przejmuj, w niektórych zasilaczach są w innych nie ma. Przejściówki są dostępne w niektórych sklepach, ale często są kilkakrotnie droższe niż na alle.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Wychodzi na to samo. Niestety nie da się jej wcisnąć - próbowałem... Nie pasuje czy przeszkadza kondensator? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Nie pasuje czy przeszkadza kondensator?Pasować musi, przeszkadza kondensator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Wyjmij te 4 kable których jest za dużo i zaizoluj. Odetnij nadmiar plastiku rozgrzanym nożem. Rozwiązanie w 5 minut. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 (edytowane) A potem jak zmieni płytę to narazi się tylko na bezsensowne koszty i robotę tj. wyciąganie reszty pinow oraz kupno nowej wtyki. Przejściówka jest najlepszym rozwiązaniem Tylko, że w oryginalnej wtyczce jest biały kabel, którego tu nie ma, na jego miejscu jest pusty pin. A ta przejściówka jak najbardziej, tylko czy za 10zł nie dostane tego od ręki w jakimś sklepie komputerowym?w komisach powinni mieć za kwotę z allegro+koszty przesyłki Pasować musi, przeszkadza kondensator.Nie musi tzn. może na siłe wciśnie. I nie chodzi tu o kondensator tylko grubość skrajnych ścianek w złączu na płycie gł. :wink: Edytowane 6 Września 2009 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Rozetnij wtyczkę - przy odrobinie umiejętności i szczęścia rozcięcie nie spowoduje uszkodzenia wtyczki i po zmianie płyty będzie można normalnie ją podpiąć jak te 20+4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlCaponexp Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 Miałem podobny problem. Poprzedni zasilacz to jakiś noname, czy tam Megabajt :P W ręce wpadł mi BeQuiet LibertyECO 500W i gdy zasilacz przykręciłem, biorę wtyk i patrzę że coś nie gra, okazało się że właśnie jest o te 4 pin za duża. Już chciałem wszystko z powrotem pakować ale wcisnąłem troszkę mocniej i weszło na lajcie. Wszystko hula i gra gitara. W moim przypadku żadne kondziory nie przeszkadzały (Asrock 939DualSata2). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 (edytowane) zawsze mozna odlutowac kondziolka i zamontowac go tak aby nie przeszkadzal [na kabelkach gdzies z boku :D] koszty: 0zl, czas: pare min, gratis: skill +1. :D Edytowane 7 Września 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 Rozetnij wtyczkę - przy odrobinie umiejętności i szczęścia rozcięcie nie spowoduje uszkodzenia wtyczki i po zmianie płyty będzie można normalnie ją podpiąć jak te 20+4.Tak tez zrobilem, ciąłem nozykiem do tapet 30sekund roboty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 (edytowane) A ja mam u siebie takie coś na warsztacie : Tylko za nic nie mogę sobie przypomnieć z jakiego zasilacza pochodzi ;) ED. już wiem ;) Pogadaj z właścicielami tych zasilaczy na forum :P Edytowane 7 Września 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...