Skocz do zawartości
abezus

Chwilowe Zatrzymania Systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od paru dni dzieja sie dziwne rzeczy z moim komputerem... Sprawa wyglada tak: Komputer chodzi sobie chodzi i nagle wszystko zatrzymuje sie na sekunde pozniej rusza i tak co chwile... I teraz najlepsze... W momencie kiedy to sie dzieje z obudowy zaczynaja dobiegac dzwieki takiego cichego stukania, pykania... ciezko to nazwac. Zdarza sie to bardzo zadko... ale ostatnio codziennie tak na 10 sekund w przeciagu dnia. System sie nie zawiesza na stale tak ze trzeba go resetowac. Myslalem ze jakis wiatrak dotyka czegos i jakies minizwarcie... no poruszalem wiatrakiem od mugena i ustalo na 2 dni i dzis od nowa sie to zjawisko powtorzylo. Ruszalem tez wszystkimi wiatrakami w trakcie pracy kompa i nie bylem w stanie wywolac tego zjawiska... Najgorsze ze jeszcze nie udalo mi sie konkretnie zdiagnozowac miejsca z ktorego dobiegaja te dziwne dzwieki... Na moje ucho gdzies z okolic procesora ale no nie dam sobie gowy uciac bo zanim sie wslucham dokladnie to problem ustaje :/ Moze ktos ma jakies sugestie na co zerknac co to moze byc bo juz zaczyna mnie to naprawde irytowac :/ Dodam jeszcze ze wszysktie kable od zasilacza spiete razem i nie dotykaja niczego... Dodam jeszcze ze komputer ma poltorej tygodnia... Przez pierwszy tydzien dzialal bezproblemowo a w srode zaczely sie te dziwne zwisy. Ponizej komponenty mojego zestawu.

Procesor : AMD Phenom II X4 Quad Core 955

Chłodzenie Procesora : Scythe Mugen 2

Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P

RAM : DDR3 4096MB DUAL 2X2048MB

Karta Graficzna : RADEON HD4850 512MB 256BIT TV PCIex

Zasilacz: ZASILACZ 550W ATX - Chieftec

HDD : 1 TB Samsung SATAII 5400OBR 32MB

Napęd : LG x 22 OEM

Obudowa: Cooler Master Elite 330

Edytowane przez abezus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy to nie dysk, takie zwiechy zdarzają się, gdy HDD nie pracuje poprawnie i w dziwnych momentach (relockach?) zaczyna mielić głowicą. Winny może być również RAM i na razie to bym wybadał. Wentylator nie powinien mieć nic do freezowania systemu, choćby był super wytarty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm To pykanie nie dochodzi na 100% z okolicy dysku ale okolice pamici sa juz calkiem mozliwe... bo wlasnie na tyle co sie wsluchalem to tam gdzies kolo propcesora... Mozliwe zeby pamiec tak "pykala" przeciez tam nie ma elementow ruchomych a ten dzwiek to kurde kojarzy sie z szybkim uderzaniem metal metal. Nawiasem mowiac nie wiem czemu mam wsadzone pamici w sloty 3 i 4 zamist 1 i 2 to tez moze wplywac na dzialanie systemu ?? Sprawdzilem everestem i pamieci mam "Patriot".

EDIT:

Problem "rozwiazany" a raczej zlokalizowany... Dysk... cos w nim w srodku pyka i wtedy system staje... Kurde a samsung mial byc taki bezawaryjny :/ No coz chyba kupie sobie drugi tym razem WD a ten pojdzie na gwarancje a pozniej na sprzedaz :)

Edytowane przez abezus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi