artuditu Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 Zawiodłeś się na asusie bo ci się trafiła walnięta płyta? A jak ci sie trafi walnięta MSI to co? Czekam właśnie na tegoż Asusa i mam nadzieje że będzie sprawny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 lukmek czemu mówisz że płyta i czym to się objawia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 (edytowane) Od wczoraj mam te plytke w wersji podstawowej bez PRO. Jak na razie zero problemow. Wszystko dziala bardzo ladnie. Polecam tez odrazu flash na najnowszy bios, ktory sporo dodaje nowych opcji. Na szybkiego I750 poszedl na 3.8GHz. Wiecej chyba nie ma sensu do codziennego uzytkowania. Mam natomiast inne pytanie. Zauwazylem ze plyta przy 4GB ramu wykrywa ledwo 2.99GB. Na Intelu X38 z E8600 bylo z 300MB wiecej (3.2GB). Da sie ustawic tą relokacje pamieci zeby odzyskac troche ramu? Nie mam narazie ochoty na 64bit-owy system. Edytowane 15 Września 2009 przez neo2006a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 lukmek czemu mówisz że płyta i czym to się objawia? W zasadzie niczym, ponieważ po wciśnięciu przycisku Power komp w ogóle nie chce się obudzić. RAM sprawdzony, procesor także, zasilacz i karta graficzna sprawne. Dogadałem się ze sklepem, że wymienią mi Asusa za dopłatą 30 PLN na MSI P55-GD65. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 ram wsadziłes w pierwszy slot czy drugi ?? mój p7p55d dlx po wsadzeniu w pierwszy slot od proca też nie wstawał, dopiero jak włożyłem w 2gi i czwarty to się podniosła. Potem sprawdziłem z 4rema modułami i też ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 ram wsadziłes w pierwszy slot czy drugi ?? mój p7p55d dlx po wsadzeniu w pierwszy slot od proca też nie wstawał, dopiero jak włożyłem w 2gi i czwarty to się podniosła. Potem sprawdziłem z 4rema modułami i też ok. Wszystkie sloty sprawdzone, nie dało to żadnego efektu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamtu Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2009 (edytowane) Pojawił się nowy biosik o dziwnym numerku 9980. [uPDATE] [ 9980 ] ---------------------- Enable C-State function by default *For test purpose only Edytowane 16 Września 2009 przez Shamtu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamtu Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 Witam, czy podpinaliście złącze 8pin 12V do płyty? Ja u siebie miałem zatkane 4piny jakąś zaślepką. Podłączyłem jedynie 4piny (wiązką P4 12V). Ostatnio w instrukcji przeczytałem że należny podłączyć złącze 8pin inaczej nie będzie działać, ale mi działa. Dlaczego producent zatyka 4 piny?? Przy swoim zasilaczu szukałem złącza 8pin EPS ,ale jakoś mi go brakuje:/ A według opisu z neta ten model powinien go mieć. Czy coś się może stać jeśli nie jest ono podłączone? Zauważyłem jedynie znaczny spadek napięcia 12V (11.43V) przy maksymalnym obciążeniu 4 jaj na 4GHz? Czy ewentualnie można gdzieś nabyć przejściówki na 8pin EPS z molexa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 Zaślepione jest bo chyba ma znaczenie w które miejsce wepniesz pin4. W instrukcjach zawsze jest napisane w które miejsca trzeba ją wpiąć. Ale skoro daja zaślepkę to powinno banglać z 4-pinowa wtyczką. P.S. ja używam 8-pinowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1986 Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 zasiłka za słaba - co najmniej 600 watt do takiego OC z kartą - spadki napięcia 12V są tego dowodem, jeśli nie chcesz spalić sprzętu kup mocny dobry zasilacz - on będzie miał 8 pinowy kabel w standardzie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 ram wsadziłes w pierwszy slot czy drugi ?? mój p7p55d dlx po wsadzeniu w pierwszy slot od proca też nie wstawał, dopiero jak włożyłem w 2gi i czwarty to się podniosła. Potem sprawdziłem z 4rema modułami i też ok. ] I ta dolegliwość chyba zależy od CPU/IMC, bo występuje na każdej płycie- od Gigabyte po MSI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artuditu Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 (edytowane) mój p7p55d dlx po wsadzeniu w pierwszy slot od proca też nie wstawał, dopiero jak włożyłem w 2gi i czwarty to się podniosła. Potem sprawdziłem z 4rema modułami i też ok. NIestety powtierdzić musze to że nie wstaje w 1-3. 2-4 bez problemu. Płytka oprócz tego śmiga bez zarzutu. EDYTA: Włąśnie wyczytałem w instrukcji ;) że rekomendowane konfiguracje pamięci pomijają właśnie 1-3. Jedna kość 2 bank lub 4, dual 2-4, lub wszystkie 4. To by wyjasniało troche kwestie dlaczego nie wstaje na 1-3. (choć i tak powinno) Edytowane 27 Września 2009 przez artuditu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GURU500 Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 (edytowane) Witam To w koncu jak jest z tym mobo dokladnie ASUS P7P55D, P55, - dlugo sie podnosi czy nowy bios cos poprawia a moze to zalezy kto na jaki egzemplarz trafi ? Otoz przymierzam sie do zmiany i nie wiem teraz mam Asusa i raczej wolalbym pozostac przy tej firmie .. bo jakos MSi mi sie nie widzi a gigabyte taki niebieski :D Aha i do tego pamieci by byly : Corsair XMS3 DHX 2x2GB 1600MHZ DDR3 Edytowane 28 Września 2009 przez GURU500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artuditu Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 Nie wiem co kto rozumie poprzez długie wstawanie. Miałem Asusa poprzednio i ten wstaje tak samo. 2-4s (nie mierzyłem) i "piknięcie" ;) W moim odczuciu normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamtu Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 (edytowane) Nie wiem co kto rozumie poprzez długie wstawanie. Miałem Asusa poprzednio i ten wstaje tak samo. 2-4s (nie mierzyłem) i "piknięcie" ;) W moim odczuciu normalnie. A to ciekawe umnie jest najpierw dyskoteka na płycie, a potem wstaje do POSTa jest to ponad 5sek od włączenia przycisku:/ I żaden bios tu nie pomoże chyba że wyłączą dyskotekę czerwonych ledów:) IMO. może mieć to związek z kompatybilnością ramu. BTW. czy ktoś z Was użytkowników P7P55D zauważył iż szybkość pamięci z włączonym trybem "C state package" na auto lub z wybranym C6 jest większa ( TEST w Everescie). Więcej w wątku o i5 Edytowane 28 Września 2009 przez Shamtu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artuditu Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 (edytowane) A jednak bzdury pisze. Ze stoperem w ręku od włączenia do piknięcia 14s!!! Nie wydaje mi się to wcale długo bo miałem wcześniej Asusa i robił pewnie podobną diagnostykę przed uruchomieniem. Stąd moje odczucia że jest szybko ;) Edytowane 28 Września 2009 przez artuditu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 (edytowane) U mnie tez jest dyskoteka ale ma swoje zalety. Przynajmniej wiadomo na czym "zwisla" plyta przy podkrecaniu. Jesli ktos nie wylacza kompa przy kazdym wyjsciu do WC to to nie przeszkadza. Edytowane 29 Września 2009 przez neo2006a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Moze sie to komus przyda. Jesli mamy 4GB ram to wylaczajac Memory Remap w Biosie zwiekszamy ilosc dostepnej pamieci do 3.3GB. Przy wlaczonej jest 2.9GB. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Ta funkcja jest dostępna od dość dawna w płytach Asusa od 775. Domyślnie zwykle jest wyłączona. Oczywiście masz system 32bit bo normalnie powinieneś mieć wtedy 4GB dostępne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Ta funkcja jest dostępna od dość dawna w płytach Asusa od 775. Domyślnie zwykle jest wyłączona. Oczywiście masz system 32bit bo normalnie powinieneś mieć wtedy 4GB dostępne. Domyslnie tutaj ta funkcja jest wlaczona co moze ograniczac ilosc pamieci na systemie 32bit. Podejrzewam ze dla 64-bit powinna byc wlaczona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Wystarczy przeczytać instrukcję. Funkcję tą włącza się dla 64-bit systemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamtu Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Pojawił się nowy biosik 0711. [uPDATE] [ 0711] ---------------------- N/A jak coś będzie to dopisze puki co cisza:-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GURU500 Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 U mnie tez jest dyskoteka ale ma swoje zalety. Przynajmniej wiadomo na czym "zwisla" plyta przy podkrecaniu. Jesli ktos nie wylacza kompa przy kazdym wyjsciu do WC to to nie przeszkadza.To sa tam jakies diody ktore symbolizuja kody bledu ? Czy ktos jest w stanie mi nagrac to jak wyglada boot na tej mobo :) jesli mozna :) Bo teraz to naciskam power , wyswietla sie i pik i juz leci dalej ;p Jakiej jakosci jest uklad dzwiekowy na tejze plycie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 (edytowane) To sa tam jakies diody ktore symbolizuja kody bledu ? Czy ktos jest w stanie mi nagrac to jak wyglada boot na tej mobo :) jesli mozna :) Bo teraz to naciskam power , wyswietla sie i pik i juz leci dalej ;p Jakiej jakosci jest uklad dzwiekowy na tejze plycie ? Jest kilka diodek obok "strategicznych" elementow plyty. Obok proca, ramu etc. Jak plyta zwisnie to pali sie czerwona diodka obok elementu ktory zawisl. Zazwyczaj obok ramu heh. Mozna te dyskoteke wylaczyc w biosie. Uklad dzwiekowy to raczej sredniak, sa lepsze integry. Ma support dla Win 7 to +. Biosik 0711 dodaje kilka nowych opcji tu i tam ale to raczej kosmetyka. Widac ze chlopaki doszlifowuja funkcje plyty. Edytowane 30 Września 2009 przez neo2006a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GURU500 Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 (edytowane) no wlasnie przymierzam sie na win 7 niby 90 dni - juz mam zainstalowane :)na innym dysku i nowy windows mi sie bardzo spodobal :) takze stery sie tez przydadza.. Narazie zwlekam z przesiadka calkowita bo zmiana platformy w pc1 sie szykuje :) Edytowane 30 Września 2009 przez GURU500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gray Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Nie na temat, ale czy Asus planuje Hydre u siebie. Interesuje mnie to coś jako przełącznik PCI-Express. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Jeśli Hydra się sprawdzi to każdy producent będzie tego używał. W teorii wypada to świetnie, jeśli by to wyeliminowało microstuttering to zmienia to praktycznie wszystko. Nie mogę się doczekac testów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 Właśnie deczko bawię się OC na deluxie i .. stworzyłem sobie dwa profile OC: normalny i podkręcony do 4GHz. Z biosu oba śmigają bezproblemowo i stabilnie. Dla uproszczenia różnią się jedynie bclk. Dodałem je do Turbo Evo. Jednak próba zmiany w evo z 133 na 200 jednym skokiem lub odwrotnie owocuje nieuchronnym zwisem. Ręczny zjazd w krokach co 5 tez kończy się zwisem gdzieś w okolicach 170. Teoretycznie wszystko taką operację powinno wytrzymać tym bardziej w kierunku z 200 do 133 - pytanko co zawodzi w tym przypadku? W połączeniu z pilotem deluxa patent wydusiłby dodatkowe kilka W mniej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamtu Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 Wyłącz EIST I C1E. I spróbuj czy z tym działa. U mnie problem z ze zwisem jest ten sam. Ale jak zmniejszam napięcie i bcłk po trochę to kilka razy udało mi się zjechać z 200 do 133 bez zwisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alCatraz Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 (edytowane) Możecie polecić jakieś ramy do tej mobo? Czytam, że ripjawsy są niezłe, niestety ciężko je znaleźć. Jakich kostek używacie? edit: OK, a co polecicie oprócz ripjawsów (tańszego lub w podobnej cenie)?. Edytowane 9 Października 2009 przez alCatraz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...