Gi3r3k Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 (edytowane) Mała ciekawostka: Od pewnego czasu zaczęła mi szwankować karta sieciowa. Co drugie/trzecie uruchomienie mimo podłączonego kabla sieciówka nie widziała internetu. Pomagało zazwyczaj dwukrotne wyłączenie i włączenie karty sieciowej w Menadżerze Urządzeń - to sprawiało, że sieciówka zaczynała działać poprawnie. Zacząłem się już godzić z myślą, że trzeba będzie kupić coś na PCI (-E), bo przecież nie będę pozbawiał się kompa na parę tygodni z takiego błahego powodu... Rozwiązaniem, ku mojemu zdziwieniu, okazał się... nowy bios 1207, który ostatnio wgrałem zachęcony postami oliwera21. Poprzednio miałem bios 0915. Płyta P7P55D. Nawet nie pomyślałem, że to może być wina biosu... Cóż, może ktoś będzie miał kiedyś podobny problem, to ten post rozjaśni sytuację :wink: . Co do OC - nie testowałem jeszcze nowego biosu pod tym kątem. Edytowane 29 Grudnia 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamtu Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 U mnie też to samo, ale bios to nie podejrzewałem. Już dziś chciałem zje** providera, a to biosikowy psikus. Czas wrócić na coś sprawdzonego 915 czy 1102?? czy może 606. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 (edytowane) Heh, no nie myślałem, że aż tak szybko znajdzie się osoba, która skorzysta z tego posta :wink: . Jak napisałem wyżej - te problemy miałem na biosie 0915. Wgraj 1207, podobno dobry - daj mu szansę :D . W każdym razie u mnie rozwiązał ten problem. Edyta: A ty właśnie masz tego biosa...? No ładnie... To może spróbuj 0606. Edytowane 29 Grudnia 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamtu Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 No właśnie na 1207 po wejściu do windy był brak neta ale nie zawsze. Wróciłem na 1102. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheBob Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 Witam. Posiadam p7p55d. Czy ktoś mógłby mi po krótce wyjaśnić jak zaktualizować bios, najlepiej z poziomu windowsa gdyż na ten moment nie mam zadnego pena itd? Tylko proszę bez zbędnych uszczypliwości - nigdy tego nie robiłem i chciałbym po prostu od kogoś się o tym dowiedzieć. Krok po kroku, jak mówiłem najlepiej z poziomu windy, jeżeli takowa możliwość istnieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 Ściągnij bios, rozpakuj na dysku C. Zresetuj komputer, wejdź do biosu, do zakładki Tools. Uruchom Asus EZ Flash 2 i na dysku C znajdź plik z biosem. Potem postępuj wg tego, co się wyświetla w komunikatach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheBob Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 Dzięki, o takie coś mi właśnie chodziło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 warto troche dolozyc i kupic cos z nowych serii z koncowka D-E , czyli z SATA3 i USB3 , czy nie ma se co tym podniecac ? pozniej kupic karte na pci ex jak zajdzie taka potrzeba ?? powiedzcie co to za plyta jest ? http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ..._DDR3_Lga1156_/ na H57 ?? wyglada niby jak p7p55d-e evo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Mysle że dla USB3 warto kupić taką plyte. H57 to zdaje się będzie pod nowe procki i5/i3 z zintegrowaną grafiką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Z tymi sieciówkami niestety jest coś nie tak. U mnie po parunastu godzinach wywala neta (ogólnie sieć, bo mam router), trzeba dać diagnostykę i wtedy sieciówka się resetuje, jednak przeważnie po paru minutach znowu jest to samo i pomaga restart. Bardzo mnie to wkurza gdy się dzieje jak mnie nie ma przy kompie czy gram w gre SP/oglądam coś, bo jak mi chodzi uTorrent w tle to dużo na tym trace. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamtu Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Ja wróciłem z powrotem na 1207. Mi sieciówke wywalało czasami zaraz po starcie windy (nie chciał się połączyć i tyle), nie spotkałem się z wywalaniem sieci podczas pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Witam. Mam duży problem odnośnie P7P55D. Otóż złożyłem koledze komputer na tejże płycie i następujących podzespołach: Intel Core i5 750 2.66 GHz OCZ DDR3 Dual Channel 2x2048MB 1066MHz CL7.0 BOX Gold Edition Asus GeForce GTX 275 896MB DDR3 PCI-E BOX Seagate Barracuda ST31000528AS (1TB, 32MB, SATA/300, NCQ) OCZ Modxstream Pro 600W Modular System Win7 64bit. Problem polega na tym, że komputer czasami się restartuje. Z tego co zdążyłem zauważyć to jeden z błędów dotyczył NTFS , inny zaś błędu podanego niżej: BCCode: 1a BCP1: 0000000000041790 BCP2: FFFFFA80012E65B0 BCP3: 000000000000FFFF BCP4: 0000000000000000 C:\Windows\Minidump\010410-30420-01.dmp C:\Users\Dominika\AppData\Local\Temp\WER-33899-0.sysdata.xml Bios płyty aktualizowany do najnowszego, wyłączona karta sieciowa. Komputer łączy się z netem poprzez kartę WiFi z PCi. Sprawdzałem stabilność Orthos-em i nic się nie wydarzyło. Podniosłem napięcie na pamięciach z 1.500 na 1.700 ( tak, jak jest podane w specyfikacji pamięci) i dalej to samo. Najgorsze jest to, że restarty występują bardzo przypadkowo. Raz podczas uruchamiania systemu, innym razem podczas włączenia jakiejś aplikacji a często przez wiele godzin nic się nie dzieje. Przez to błąd jest trudny dla mnie do namierzenia. Zainstalowałem jeszcze raz system i wysypał się po raz pierwszy podczas instalowania sterowników dźwięku ( tych z płyty). Może tu jest jakiś problem. Dziwne też jest to, że nie można zainstalować sterowników SATA Matrix Storage. Ściągalem ze strony Asusa - po odpaleniu wyskakuje dziwny komunikat że komputer nie spełnia minimalnych wymagań... Pamięci siedzą w slotach 2.4. kończą mi się powoli pomysły. Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dextor Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zobacz czy czasem pamieci nie chodza wiecej niz te 1066. I pamietaj ze roznica napiecia miedzy dimm a imc nie moze byc wieksza niz 0.5v Jesli dales na pamieci 1.70 to imc musi byc co najmniej 1.2 (wg intela napiecie na imc nie powinno przekraczac 1.35). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Sprawdź dysk HDTune, zajrzyj do SMART i przeskanuj w poszukiwaniu błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 SMART OK. Sprawdzę HDTune, dextor - pamięci chodzą na 1066, a co do reszty co cenna uwaga. Dlaczego nie mogę zainstalować sterów Matrix Storage ?? Ps. W necie natknąłem się na info o problemach win7 i dyskach 1TB. Zainstalowałem stosowną łatkę i też nic to nie dało... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Bawiłem się dziś troche z OC, no i na razie się zatrzymałem, więc zapytam was bo macie więcej doświadczenia. 1) 3.4 GHz, 200x17, Vcore 1.2 V, VTT 1.25 V -> LinX przechodzi 25 testów bez błędów 2) 3.6 GHz, 200x18, Vcore 1.2 V, VTT 1.25 V -> LinX wywala błąd po pierwszym teście 3) 3.6 GHz, 200x18, Vcore 1.225 V, VTT 1.25 V -> LinX wywala błąd po czterech testach 4) 3.6 GHz, 200x18, Vcore 1.25 V, VTT 1.25 V -> LinX wywala błąd po sześciu testach 0.05 V wydaje mi się sporym boostem napięcia dla 200 MHz, zwłaszcza na tym etapie. Czy może brakować VTT, czy jednak dalej trzeba by podbić Vcore? Dodam też że wstępnie testowałem memki na 7-7-7-21 1N przy 1.5 V i była niestabilność/BSOD-y pare minut po uruchomieniu Windowsa. Pamięci spokojnie powinny zrobić takie timingi przy 1.5 V, bo stockowo mają 7-8-8-24 przy 1.35 V, więc tu raczej na pewno powinno pomóc podbicie VTT. Obecnie mam 8-8-8-24 1N przy 1.5 V, dałem tak asekuracyjnie od początku. Głównie chodzi mi o te 3.6 GHz. to raczej moje finalne ustawienie i chciałbym je ustabilizować, na więcej już chłodzenie nie pozwoli jak uwzględnić 10 stopni więcej w lecie, zresztą do gier takie taktowanie to nawet za dużo. Co polecacie? Próbować z wyższym VTT? O ile? Od razu 1.3 V jak uwzględnić niższe timingi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamtu Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 (edytowane) Hym z co do pamięci to trzeba czekać na nowy bios który wkoncu wprowadzi kompatybilność z ramami o tak niskim napięciu. Pamięci powinny działać na ustawieniach 7-8-8 1.35V 1600MHz. Napisałeś że masz BCLK na 200 czy przestwiłeś mnożnik ramu na niższy żeby było 1600 bo jak nie to wali ram na 2000;) Spróbuj ewentualnie biosa 915 mi na nim wystartowały pamięci na ustawieniach producenta (7-7-7 1,7V) na innych biosach były problemy. Problem może nie tyle dotyczyć małego dowoltowania procka a samego BCLK, próbowałeś ustawień PLL na 1.9V ewentualnie CPU Clock Skew i CPU Differential Amplitude? Edytowane 4 Stycznia 2010 przez Shamtu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 SMART OK. Sprawdzę HDTune, dextor - pamięci chodzą na 1066, a co do reszty co cenna uwaga. Dlaczego nie mogę zainstalować sterów Matrix Storage ?? Ps. W necie natknąłem się na info o problemach win7 i dyskach 1TB. Zainstalowałem stosowną łatkę i też nic to nie dało... A kontroler dysków w jakim trybie jest ustawiony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Hym z co do pamięci to trzeba czekać na nowy bios który wkoncu wprowadzi kompatybilność z ramami o tak niskim napięciu. Pamięci powinny działać na ustawieniach 7-8-8 1.35V 1600MHz. Napisałeś że masz BCLK na 200 czy przestwiłeś mnożnik ramu na niższy żeby było 1600 bo jak nie to wali ram na 2000;) Spróbuj ewentualnie biosa 915 mi na nim wystartowały pamięci na ustawieniach producenta (7-7-7 1,7V) na innych biosach były problemy. Problem może nie tyle dotyczyć małego dowoltowania procka a samego BCLK, próbowałeś ustawień PLL na 1.9V ewentualnie CPU Clock Skew i CPU Differential Amplitude? Ale skoro podnosi Vcore i mu się coraz później wywala to chyba za mało papu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darok Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Przymierzam się do kupna asusa P7P55D i do tego ram g.skill eco na voltge 1.35 czy są problemy na tej płycie z obsługą tych pamięci na tak niskim napięciu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 A kontroler dysków w jakim trybie jest ustawiony?Pierwszym razem ustawiony był w trybie IDE. Wczoraj jednak przed ponowną instalacją systemu przestawiłem na AHCI. Na obu tych trybach komputer nie jest stabilny. Z kąd mogę pobrać najnowsze sterowniki do dźwięku? Bo te ze strony Asusa chyba nie są najnowsze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HawkEye Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Dlaczego nie mogę zainstalować sterów Matrix Storage ??Poszukaj na stronie Intela sterów w wersji 8.8, ich support trwierdzi że w niekórych przypadkach stery 8.9 niedziałają Ps. W necie natknąłem się na info o problemach win7 i dyskach 1TB. Zainstalowałem stosowną łatkę i też nic to nie dało... Jedno z drugim nie ma nic wspónego, z tego co czytałem to jest to problem długiego wybudzania ze stanu uśpienia dysków powyżej 1TB. Sama łatka powoduje tylko tyle, że system dłużej czeka :lol: na wybudzenie takiego dysku i nie sypie błędami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darok Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Czy możecie mi pomóc i odpowiedzieć czy na asus P7P55D można ustawić napięcie 1.35 dla pamięci z góry dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Czy możecie mi pomóc i odpowiedzieć czy na asus P7P55D można ustawić napięcie 1.35 dla pamięci z góry dziękuje. Nie mam co sprawda Asusa, ale nawet jeśli by najmniejsze napięcie było 1.5V, to się nic nie stanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 (edytowane) Najmniejsze dostępne napięcie dla pamięci to 1.2V. Edytowane 5 Stycznia 2010 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darok Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Nie mam co sprawda Asusa, ale nawet jeśli by najmniejsze napięcie było 1.5V, to się nic nie stanie ;)Dzięki możesz mi powiedzieć jak jest z temperaturą tych pamiątek grzeją się bardzo czy raczej są chłodne mam obudowę htpc więc im chlodniej tym lepiej pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Dzięki możesz mi powiedzieć jak jest z temperaturą tych pamiątek grzeją się bardzo czy raczej są chłodne mam obudowę htpc więc im chlodniej tym lepiej pozdrawiam Nawet na 1.65V i 2000MHz nie parzyły... ;) A jak będziesz miał je na standardzie, to będą całkiem letnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 (edytowane) No jak sa ECO i chodzą na super niskim napięciu to jak się mają grzać? EDIT Lista płyt pod te pamięci http://www.gskill.com/products.php?index=247&c1=&c2= Edytowane 5 Stycznia 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Ściągnij bios, rozpakuj na dysku C. Zresetuj komputer, wejdź do biosu, do zakładki Tools. Uruchom Asus EZ Flash 2 i na dysku C znajdź plik z biosem. Potem postępuj wg tego, co się wyświetla w komunikatach. Ja tak robiłem i nie widział mi pliku z biosem. Na partycji C pokazuje tylko trzy foldery w których nic nie ma. Trzeba go jakoś inaczej nazwać czy co?? Wcześniej aktualizowałem przez program Asusa do aktualizacji biosu z pod Windowsa - ta chyba też można ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Wrzuć na pendrive-a, wątpie żeby EZ Flash obsługiwał NTFS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...