Skocz do zawartości
fullHD

Eizo Sx2462w Vs Nec Multisync 2690wuxi

Rekomendowane odpowiedzi

Eizo SX2462W - 5915.00 zł

http://www.balta.pl/opis.php3?ID=38468

NEC MultiSync 2690WUXi - 4739.00 zł

http://www.balta.pl/opis.php3?ID=29387

z tego co tam jest napisane, Nec jest na H-IPS A-TW Pol. (Horizontal IPS with Advanced True Wide Polarizer), a Eizo na IPS.

wiem tez (dzieki lekturze tego forum) ze nie kazdy Nec jest jak "oryginalny" wzorzec, natomiast Eizo a szczegolnie wersje SX i lepsze sa po protsu doskonale. wiec oplaca sie brac 24 calowy Eizo za ponad 1k wiecej niz 26 calowy Nec ?

ktos z was kupowal w tym sklepie balta.pl ?

z tego co widac, oferuja monitorki troche taniej niz inni, moze jest w tym jakies drugie dno, tzn monitory sa wybrakowane itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wolałbym Eizo, ale jak dorwiesz wyselekcjonowanego Nec'a, to do zabawy z profesjonalna grafiką, dtp, itp. też będzie świetnym rozwiązaniem. Aha, 2690wuxi1 już raczej nie dostaniesz. Niby jest w ofertach sklepów, ale jak się pytam o faktyczną dostępność, to już nie ma. Nec 2690WUXi2 to to samo co 1, z tym że nie ma już tego A-TW ( bez tego polaryzatora czerń pod kątem świeci ).

Sklepu nie znam, więc Ci nie pomogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem dlaczego sklepy maja wlaasnie w ofercie wuxi1, ba nawet w jednym sklepie w opicie wuxi1 jest podane ze matryca s-ips, a w opisie wuxi2 ze h-ips a a-tw, lol przeciez to jest jawne robienie durnia z osoby ktora chce kupic monitor. zaluzmy ze kupila bo chciala miec nec'a z a-tw a po zaplaceniu sie okazuje ze jednak owszem to jest tem wodel wuxi2, ale mielismy pomylke w opisie na stronie sklepu :lol:

tyle komentarza nt nec'a wuxi1, swoja droga chyba teraz zeby sie cieszyc z dobrego nec'a i nize zalowac wydanych pieniedzy to lepiej kupic monotor z serii spectra view, niz sie bawic w detektywa i szukac wuxi1. chyba Nec strzelil sobie samoboja, i mu w biznesplanie wyszlo ze ten monitor jest za dobry jak na tak niska cene.

dobra juz nie pisze o tym Nec'u bo go raczej nie kupie. zdecydowalem sie na tego nowego Eizo sx z matryca ips. wie ktos dokladnie jaki to jest typ matrycy ips ? , moze sa juz gdzies jakies testy tego monitora...

i gdzie warto kupowac ten monitor, bede kupowal poprzez internet. lepiej kupic drozej w jakims wiekszym renomowanym sklepiej czy poszukac np na ceneo i brac najlepsza, najtansza oferte ?

a moze kupic od polskiego dystrybutora Eizo czyli alstor.pl ?

wiecie cos na temat czy alstor sprzedaje w detalu, czy raczej oni tylko realizuja zamowienia dla sklepow. bo w sumie w sklepach typu komputronik, gral, vobis i innych ten motior Eizo jest raczje za "zamowienie" i oni pewnie jak ktos wyrazi chec kupna tego cudenka robia zamowienie w alstorze wlasnie na jeden egzemplarz (chyba ?).

zadaje tyle pytan, bo nie chce wtopic z zakupem tego monitora, tudziez przeplacic. ten monitor to jst inwestycja na 4 lata, raczej w tym czasie nowego nie kupie. wiec chce sie dowiedziec najwiecej jak kupic najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem dlaczego sklepy maja wlaasnie w ofercie wuxi1, ba nawet w jednym sklepie w opicie wuxi1 jest podane ze matryca s-ips, a w opisie wuxi2 ze h-ips a a-tw, lol przeciez to jest jawne robienie durnia z osoby ktora chce kupic monitor. zaluzmy ze kupila bo chciala miec nec'a z a-tw a po zaplaceniu sie okazuje ze jednak owszem to jest tem wodel wuxi2, ale mielismy pomylke w opisie na stronie sklepu :lol:

W sklepach "niby" jest wuxi1, ale fizycznie bardzo ciężko znaleźć ( jeśli w ogóle ). Opisami w sklepach nie masz się co sugerować. Zazwyczaj są takie bzdury, że się w głowie nie mieści. H-IPS/S-IPS/IPS tak to nazywają w tych sklepach, a to jest jedno i to samo. Jedyną różnicą w tej chwili jest to, że wuxi1 miał ten słynny A-TW, a wuxi2 już go nie ma.

tyle komentarza nt nec'a wuxi1, swoja droga chyba teraz zeby sie cieszyc z dobrego nec'a i nize zalowac wydanych pieniedzy to lepiej kupic monotor z serii spectra view, niz sie bawic w detektywa i szukac wuxi1. chyba Nec strzelil sobie samoboja, i mu w biznesplanie wyszlo ze ten monitor jest za dobry jak na tak niska cene.

Model SV to lepsze niż ślepy strzał w zwykły model. Niby jest to przeglądane w procesie produkcji i dostaje nalepkę SV, więc teoretycznie powinno byś lepiej niż pierwszy lepszy z boku.

dobra juz nie pisze o tym Nec'u bo go raczej nie kupie. zdecydowalem sie na tego nowego Eizo sx z matryca ips. wie ktos dokladnie jaki to jest typ matrycy ips ? , moze sa juz gdzies jakies testy tego monitora...

Matryca będzie porównywalna z tym co siedzi obecnie w Philips 240PW9ES, HP LP2475W, HP 2480ZX, czyli najnowszy H-IPS. Wielkim plusem Eizo jest to, że matryce dla nich są produkowane na osobnej linii w LG-P, więc jakościowo nie będzie to szmelc, który jest w ww monitorach. Szmelc w sensie jakości, bo żeby znaleźć przyzwoity egzemplarz można skończyć w pokoiku bez klamek. :wink:

Taki profesjonalny HP LP2480ZX, a nie idzie dorwać równej sztuki. Rozmawiałem z facetem, który wymieniał już któryś raz i zawsze dostaje jakiś niedorobiony. Zresztą, na [H]ardforum jest to samo, identycznie z resztą jak w LP2475W.

Sam miałem przetestować ten model ( 2480ZX ), ale po przestudiowaniu rynku i informacji użytkowników spasowałem. Szkoda nerwów, zwłaszcza że są lepsze i pewniejsze sprzęty. :wink:

i gdzie warto kupowac ten monitor, bede kupowal poprzez internet. lepiej kupic drozej w jakims wiekszym renomowanym sklepiej czy poszukac np na ceneo i brac najlepsza, najtansza oferte ?

Teoretycznie nie powinno mieć znaczenia, dystrybutorem na Polskę jest i tak Alstor i przez niego sprzęty przychodzą. Trzeba też uważać, czy te "tańsze" nie są np. z Niemiec, które mogą ( ale nie muszą ) być trochę gorsze.

zadaje tyle pytan, bo nie chce wtopic z zakupem tego monitora, tudziez przeplacic. ten monitor to jst inwestycja na 4 lata, raczej w tym czasie nowego nie kupie. wiec chce sie dowiedziec najwiecej jak kupic najlepiej.

No i bardzo dobrze, w końcu monit to najcięższa rzecz do kupienia, zwłaszcza że jakościowo lcd dalej kuleje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli jestes zainteresowany to mam tego NECa na sklepie (4500zl), Eizo moge sciagnac wlasnie od Alstora - z tego co mi dziewczyny mowily sa dostepne do 48h u mnie na sklepie (cena ok. 6100-6200zl, podana przez Ciebie cena jest raczej nierealna).

Nie chce zbytnio agitowac wiec pisz na pw. Jak mi szef odpali dzialke za dzialalnosc na forum to sie szerzej zareklamuje ;)

Aha i chyba jednak bralbym 2690WUXI2 :) Po kalibracji sprzetowej swieci calkiem sympatycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajdz mi sklep ktory pozwala na selekty...

Ja powiem tyle. Na Dniach Eizo (jesli ktos to wogole kojarzy) poprosilem o podlaczenie S2433 i 24WUXI2, nastepnie je skalibrowalismy spektrofotometrem (nigdy nie pamietam tej nazwy :P ). Ku zaskoczeniu przedstawiciela Eizo, NEC sie dokladniej skalibrowal ^^ A nie byl to zaden selekt, tylko pierwszy lepszy z pudelka. Poprosil o odstawienie go spowrotem na polke zeby w pokazach nie przeszkadzal ;)

Selektow zasadniczo nie robie, ale mozna sobie monitorek obejrzec i skalibrowac przed kupnem (jesli masz sprzet).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajdz mi sklep ktory pozwala na selekty...

Ja powiem tyle. Na Dniach Eizo (jesli ktos to wogole kojarzy) poprosilem o podlaczenie S2433 i 24WUXI2, nastepnie je skalibrowalismy spektrofotometrem (nigdy nie pamietam tej nazwy :P ). Ku zaskoczeniu przedstawiciela Eizo, NEC sie dokladniej skalibrowal ^^ A nie byl to zaden selekt, tylko pierwszy lepszy z pudelka. Poprosil o odstawienie go spowrotem na polke zeby w pokazach nie przeszkadzal ;)

Selektow zasadniczo nie robie, ale mozna sobie monitorek obejrzec i skalibrowac przed kupnem (jesli masz sprzet).

A ja znam sklepików gdzie można serię WUXI zamówić z selekcją. :razz: Tutaj nie będę podawał, żeby reklam żadnych nie robić. Z tych podanych przez Ciebie modeli oczywistym jest, że WUXI lepiej się skalibruje, jest to sprzęt umożliwiający kalibrację sprzętową, a Eizo tylko programową, do tego seria S to jest taka trochę lepsza zabawka. Konkretnym sprzętem, z którym powinien zostać porównany ten Nec jest seria SX, która też jeszcze nie daje możliwości zapisu do lut monitora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety półki cenowe się nie zgadzają, ale trudno. Zamawiasz z adnotacją ( zresztą można się dogadać przez gg ) że ma być egzemplarz selekcjonowany. Mogę Ci podać namiary na firmę jeśli chcesz, sam się dowiesz o szczegóły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi