Skocz do zawartości
blacklio

Bad Sectory Na Seagate Momentus 2.5"

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule mam ich już 14, (dokładniej "Reallocated Sectors Count" "14" ) dysk kupowany był w styczniu tego roku w Znaku, więc musiałbym słać go do W-wy. Czekać aż pojawi się powyżej limitu rezerwowych czy wysyłać na gwarę ( dysk oryginalny mam, wiec nie problem z dalszym użytkowaniem lapka )

W SMART mam "Power-Off Retract Count" "16" czy może być to związane właśnie z bad sektorami?

Edytowane przez blacklio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

W SMART mam "Power-Off Retract Count" "16" czy może być to związane właśnie z bad sektorami?

Raczej jest związane bo ilość mała jak na licznik standardowych operacji od stycznia i podobna do przemieszczonych sektorów.

Nie wiadomo co dokładnie u Seagate ten parametr oznacza, prawdopodbnie nieudane parkowanie głowic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej jest związane bo ilość mała jak na licznik standardowych operacji od stycznia i podobna do przemieszczonych sektorów.

Parametr ten nie ma związku z bad sektorami. Oznacza on ilość parkowań głowic, gdy zasilanie zostanie odłączone w momencie, gdy głowica nie jest zaparkowana. Czyli oznacza ilość poprawnych i szybkich wycofań głowicy. Sprawdziłem to z moim WD i się potwierdza. Jak odłączyłam poprawnie przez ikonkę, to wartość stała, a jak mu zabrałam prąd po chamsku, to głośno i ostro parkuje i wartość wzrasta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj wysłałem dysk kurierem, dzisiaj o 12 dotarł do W-wy, o 18.00 nowy dysk został wysłany do mnie :razz: :razz:

EDIT

Ktoś wie skąd są wysyłane dyski, niby dostałem numer wysyłki DHLem ale nie ma takiego listu przewozowego, trochę mała konsternacja :/

Edytowane przez blacklio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi