abezus Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Witam. Mam pytanie... Jak to jest ze zworkami na sata 2 ? Dokladnie chodzi mi o pryzpadek ze chce kupic drugi dysk. Na obecnym mam 2 partycje z czego jedna systemowa. Na nowym dysku ma byc identycznie z czego nowy dysk ma byc tym startujacym i pierwsyzm dyskiem i nie chce zeby ten drugi nawet sie pytal o bootowanie z niego. Wiem ze na dyskach na ata ustawialo sie zworke na SLAVE i problem rozwiazany... Tutaj nie wiem jak to wyglada... Prosilbym o pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Na SATA się nie ustawia zworek bo jeden kanał obsługuje tylko jeden dysk. Bootowanie ustawiasz w Biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 W biosie ustawiasz disk boot priority. To mówi płycie w jakiej kolejności dyski mają bootować. Poza tym standardowo jest tak, że najpierw bootuje sata 1 potem sata 2, 3, 4 itp. Ogólnie sprawa o wiele prostsza niż ATA i zworki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Dyski SATA nie mają zworek. W Biosie wybierasz dysk bootujący jako pierwszy i potem ewentualnie po zainstalowaniu Windowsa na nowym dysku (o ile nie pozbyłeś się Windowsa ze starego dysku) modyfikujesz boot.ini, aby startował Ci wybrany Windows. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abezus Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Blyskawiczna reakcja :) dzieki za pomoc, temat do zamkniecia. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Dyski SATA nie mają zworek. zworki mają mają [np.WD] tylko nie do tego co kolega pyta ...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Przecież wiadomo o co chodzi, więc po co nabijasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...