Skocz do zawartości
vENiZE

Monitoring Sklepu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak najlepiej zrobić monitoring w niedużym sklepie?

Potrzebne byłyby dwie dobre kamery - na tyle dobre, aby była widoczna ludzka twarz z ~2m.

Nagrywanie tylko przy świetle, więc żadne tryby nocne i podczerwień nie są potrzebne.

Zamiast kupować rejestrator bardziej by mi odpowiadało złożenie niskobudżetowego pieca z kartą DVR - tylko którą?

Z góry dzięki ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem monitoring na takich kartach:

http://www.allegro.pl/item735099370_profes...00_soft_pl.html

i spisuje się bez zarzutu.

Kamerki wewnętrzne instalowałem tego typu:

http://www.allegro.pl/item736317495_kolor_...niezawodna.html

i też OK - wszystko bardzo ładnie widać.

Przy kamerach zwracaj uwagę na rozdzielczość i kąt/ogniskową obiektywu.

Podobno problemy mogą stwarzać niektóre karty grafiki. Polecane są radeony a niezalecane różne integry. Osobiście robiłem na integrze intela z chipsetem 945 (intel extreme graphic) i też działa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w wakacje montowałem bardziej złożony monitoring również w sklepie,11 kamer, karta geovision, do tego pecet typu c2d e6600, 2gb ram

z doświadczenia wiem, że na kamerkach nie warto oszczęzdać, zresztą zależy czy ma być to dokładny obraz na którym będzie dokładnie widać twarz, czy może to być obraz troche gorszy niż w tv, w tym momencie najtansze kopułki dadza rade ; ) cały ten monitoring przez pieca jest niewygodny o tyle, ile fochów potrafią stroić te karty, skonfigurowanie całego tego badziewia troche trwa, niewiem też jakiej powierzchni jest sklep, ale raczej nie licz ze sam zrobisz to w ciagu jednego dnia ; ) robiac w trzech chlopa po 10h co noc, zajelo to nam 6 nocek tyle ze jak mowie to bylo 11 kamer i sklep dosyc spory

osobiscie jak bym teraz mial montowac monitoring w malym sklpeie zdecydowanie wzial bym rejestrator, mniej pieprzenia sie z tym jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi