Skocz do zawartości
Kazuyuki

Brak Obrazu Podczas Uruchamiania Systemu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Może zanim dokładnie opisze problem to przedstawię co i jak mam podłączone, żeby wszystko było wiadomo.

Mam monitor Samsung 2333sw. Do niego podłączony jest mój komputer (w tej chwili kablem DVI i wszystko chodzi w porządku). Dodatkowo pod wejście VGA w monitorze mam podpiętego Xbox'a 360 - kablem VGA.

Niestety od samego początku były jakieś problemy z tym Xbox'em pod VGA - na wszystkich monitorach w domu działało, ale u mnie za nic nie chciało. A to pokazywały się jakieś paski na ekranie, a to w ogóle czarny ekran był i tylko dioda zasilania mrugała.

Zdecydowałem więc, że zrobię po prostu zamianę, komputer podłączę pod wejście VGA w monitorze, natomiast konsole wrzucę pod port DVI przy użyciu kabla HDMI-DVI.

Wszystko byłoby OK, gdyby nie fakt, że gdy podłączam komputer do monitora pod wejście VGA - to owszem, w systemie obraz jest i wszystko gra. Natomiast nie ma niestety obrazu podczas uruchamiania systemu. Pokazują się różne "plansze" na ekranie - jedna taka z różnymi paskami kolorowymi, druga bodajże granatowa, jedna szara, potem czarna i tak w kółko. Dopiero po uruchomieniu systemu zaskakuje i pokazuje się obraz.

Komputer podłączam kablem VGA (D-SUB), ale niestety przy użyciu przejściówki na DVI do mojej karty graficznej gdyż nie posiada ona wejscie VGA. Także komputer jest włączony w monitor w wejście VGA, ale w karcie graficznej już w DVI przy uzyciu przejsciowki. Mozliwe, ze to robi jakis konflikt.

Czy mogę zrobić coś, by przy użyciu takiej konfiguracji - komputer pod wejście VGA, konsola pod DVI mieć obraz podczas uruchamia komputera ? Da się coś gdzieś ustawić ? Szukałem w biosie ale niczego nie zauważyłem.

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam,

Kazuyuki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi