Skocz do zawartości
Polaros

Moj blok wersja wczesna beta:D ( duze fotki)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czytam od jakiegos czasu wasze kombinacje z wc i wzielo mnie, tez zaczalem to skladac. Sam robie blok wodny co ciekawe bardzo podobny do tego co zrobiles tylko caly uklad wewnatrz obrocony o 90 stopni, zewnetrzny kanal juz mam wyfrezowany tylko teraz nacinam finy po srodku-recznie dremelem (bo gosciu od frezarki nie posiada takiego freza) jak narazie zrobilem 3.5 rowka i polamalem 10 tarczek do ciecia:)rowkow bedzie 8lub9.gora ma byc z plexy grubosci 20mm w tym rurki polaczeniowe i sprobuje wyciac dremelem dysze tak aby strumien nad jadrem lagodnie z okraglego przechodzil w podluzny na cala szerokosc powieszchni ponacinanej.Co do uszczelnienia 2 czesci gosciu wyfrezowal mi koncowka freza stozkowego dookola rowek na szerokosc 2mm gleboko ok 1 mm, mam O-ring srednicy 2mm wiec wkleje go w czesc miedziana i po dokreceniu gory powinno trzymac.Mozesz zastosowac jakis klej badz silikon masz duza powierzchnie gdzie obie czesci sie stykaja u mnie jest to raptem 5mm.Fotek nie mam moze skoluje cyfraka i jak bedzie gotowe to cos napisze o testach i wrzuce zdjecia.

POZDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukas wiecej finów kosztem odstępów między nimi? wydajność w takim przypadku napewno sie zmieni, tyle ze na gorsze. chyba, ze bedzie zamontowana extra pompka (pompa do CO?). w bloku mk4 miedzianym są tylko 2 finy więcej niz u Polarosa. wg mnie na wydajność bloku ma to znikomy wpływ. co innego zrobienie pinów centralnie nad jądrem. ja bym szedł właśnie w tym kierunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok co udalo mi sie ustalic.

Po pierwsze narazie robimy Mk4 bez kratki pod wlotem spowodowane jest to brakiem odpowiedniego frezu zobaczymy jak to bedzie dzialalo ew. pozniej dorobi sie frezy pionowe.

Jednoczesnie powstaje projekt WW mam nadzieje ze najpozniej w polowie nastepnego tygodnia bede mogl pokazac zdjecia tego co udalo sie zrobic.

Oczywicice co do finow i odleglosci miedzy nimi nadal sie zastanawiamy jezeli to co teraz zmontujemy spowoduje duze opory dla wody , powiekszymy odstepy miedzy finami kosztem ich grubosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zalezy niestety od pompki i oporow calego ukladu.

Piny? Ciekawe czy lepsze, ale jak na razie nie widzialem zadnych testow porownawczych takich konstrukcji.

piny to takie pręciki ;-). w miedzianym mk4 sa takie nad jądrem (ta kratka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi