Skocz do zawartości
Michnik

Wszystko o Soltek SL-75FRN-2

Rekomendowane odpowiedzi

Uj tak na święta Ci się płyta spaliła??...... Nie dobrze, jak ty żeś to zrobił??

W sumie Yogi ma rację, chyba nic innego we własnym zakresie nie wskórasz. Poszukaj takiej płyty jak twoja to będzie git.

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uj tak na święta Ci się płyta spaliła??...... Nie dobrze, jak ty żeś to zrobił??

Nom, niestety :/ Odlutował się stabilizator napięcia koło procka (taka czarna kosteczka) - tzn nie oderwał się tylko się obsunął. Ponowne, prawidłowe przylutowanie nic nie pomogło.

No szkoda że nie ma innej opcji. Tak myślałem jeszcze żeby podłączyć do innego kontrolera i utworzyć nową macierz, wprowadzając te same parametry. Ale to chyba za duże ryzyko,co? Nie uśmiecha mi sie jeszcze raz kupować tego Solteka :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam mam taie coś:

Płyta Soltek SL-75FRN2-L |bios 1.7L|

Athlon 2200+ chciałbym go wykręcić na 2,8 ( procek jest bloknięty) ale zmieniając fsb wskakuje na 2.8

pamięci 2x512mb patriot 400

zasiłke 360W chieftec HPC-360-302 DF 360W

Grafa radek x1650 pro

ogólnie cos jest nie tak grafa przycina i ogólnie komp coś spowalnia. Nie wiem co robić może jakieś sugestie????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery od grafy mam najnowsze jakie są, komp nie dawno był formatowany ale ostatnio zmieniłem kupiłem ta grafe bo miałem na nią zniżkę. Może jeszcze raz formata zrobić........już sam nie wiem

Jeszcze jedno niech mi ktoś powie jaki najszybszy procek można wrzucić do tej płyty??? wiem że atlonki xp ale czy AMD ATHLON XP-M 2400+ W WERSJI MOBILNEJ BARTON 512KB CACHE L2 albo może coś polecicie???????????

Edytowane przez alvaren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam juz ta mobo sporo czasu, od czasow jej swietnosci :mrgreen:

Ostatnio jednak pojawil sie maly problem. Gdy wylacze kompa na dluzej (na noc naprzyklad) po ponownym wlaczeniu resetuja mi sie ustawienia biosu (idzie na default), winda XP rowniez ma zresetowany czas (godzina 00 i rok 03). Gdy kompa wylacze tylko na jakies pol godzinki wszystko jest ok . Rozumiem ze pora wymienic ta bateryjke i ze to ona jest sprawca tych klopotow ? Bo jesli nie to co moze byc ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Trochę już minęło od premiery tej płyty, a ja nadal ją mam. Od 4 lat komputer chodzi non stop (dzień normalne korzystanie, w nocy ściąganie plików) i ma się dobrze.

Mam jednak pytanie, czy ktoś wie, skąd można ściągnąć jakiś bios do niej? Wszystkie linki są martwe, dosłownie wszystkie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś z Was wie może gdzie znaleźć steroniki do tej płyty? strona solteka niestaty nie działa (nie działa dział download) a ja się niestety nie znam na tym na tyle żeby znaleźć poszczególne częsci sterownika na stronach producentów podzespołów do tej płyty :/

chodzi mi o steroniki do płyty, karty dźwiękowej i sieciowej (no i jeżeli o czymś jeszcze zapomniałem to również bardzo prosze o ilinki)

będę na prawde bardzo wdzięczny za wszelką pomoc

pozdrawiam serdecznie

Wojtek Więcławski

wiwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam trochę temat, ponieważ jestem użytkownikiem płyty od 2 lat, mam do niej sentyment i nie wstydzę się, że ją mam.. wystarcza mi ona w zupełności do tego co robię, ale to nie o tym mowa. Zamierzam dokupić niebawem 500 GB. Czy ktoś z obecnych posiadaczy owej płyty jest w stanie odpowiedzieć na pytanie a mianowicie, jak duży dysk twardy jest w stanie obsłużyć ta płyta ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie jak zrobić reset bios-a?? Lub gdzie mogę znaleźć instrukcję...Kupiłem ostatnio Solteka SL-75FRN2-L ale nie dostałem instrukcji, na google nic nie ma:/ Muszę zrobić bo poprzedni właściciel podkręcał i teraz u mnie wyskakują warningi że proc nie pasuje do płyty. Wszytuje go na 100fsb i ze mam niby 1350mhz a naprawdę mam 2200+... Próbowałem ustawić na 133 ale też coś nei chce...

Proszę o pomoc!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

restowałem bios i wyciagałem ta baterię jzu z kilka razy pomaga tylko to że można wejść do biosu i ustawic te 133 fsb i ten mnożnik ale jak wezmę save i po restarcie kompa czarny obraz...:/ 2 razy udało sie ustawić że bios czytał mój proc jako 2200 nawet juz było że sie ładuje windows ale zrestartował się komp i d**a:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nawiązaniu do powyższych tematów, polecam sterowniki nForce_11.16_Unified_Remix. Sterowniki poskładane przez squall_leonhart69r

Oto link http://forums.nvidia.com/index.php?act=ST&...=34&t=48334 .

Jak na razie to właśnie te sterowniki najlepiej się sprawdzają na nforce 2,4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety zostałem oszukany na allegro...:/ facet pisał że płyta w 100% sprawna a się okazało że trefna/popsuta.. byłem w serwisie i koleś powiedział definitywnie że rozwalona:/

tak więc dzięki za próby pomocy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Jakoś nie rozumiem o co Ci chodzi. Ciesz sie że wszystko działa jak trzeba, sprawdź ewentualnie w biosie ustawienia fsb-powinno być 133/133.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam .Płyta SL 75FRN-L ver E4 . Typ Award. Typ biosu Phoenix -AwardBios v6.00PG Rev D2.0L. W everescie stan agp pokazuje wyłaczone (ale karta jest wpieta i pracuje) szybkosc agp 4x jak zrobic aby było szybkosc 8x.Menadzer urzadzen pokazuje brak sterownikow do kontroler ethernet i do kontroler magistrali zarzadzania systemem.Skad je sciagnac strona solteka nie działa.Ktos posiada moze manuala do tej plytki to prosiłbym na email europas@tlen.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie ktos wie jak właczyc zeby było agp x8

Sterowniki zainstalowane?

W biosie włączony tryb x8?

Karta obsługuje trym x8? (co to za karta?)

Jeśli dalej jest x4 to nie ma się czym przejmować, w trybie x8 karta i tak nie da więcej fps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...