Skocz do zawartości
Michnik

Wszystko o Soltek SL-75FRN-2

Rekomendowane odpowiedzi

i jeszcze jak są stery jakieś ide sw czy coś takiego instalujecie je czy nie bo chłopaki z epoxa :) piszą że im po zainstalowaniu tego coś zamula jak kopiują z cdromu na twardy i jeszcze jedno obowiązkowo sp1 czy nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We właściwościach na zakładce "Ogólne" klikasz "Konfiguruj", później zakładka "Zaawansowane" i "Network Address" i w polu po prawej stronie wpisujesz. Tylko bez żadnych myślników, dwukropków, żadnych syfów, same cyfry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sobie zainstaliłem nowe WC :-) No i lepszego troszke Batronka. Teraz miśmiga na 11.5x200MHz i jest milutko. Temperaturki spadły średnio o 8 stopni!!! Jednak CPC to nie to ;)

Ok lece dalej katować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co piszecie na tym forum to FRN2-L to zajebista płytka, ale z drugiej strony ma żałosne wsparcie techniczne:

2003/06/24 75FRN214.ZIP D1.4L 1. Fixed the bug that some motherboards is unable to resume from S1.

2. Added a warning message when you save and exit CMOS setup.

2003/06/02 75FRN213.ZIP D1.3L Hide MAC Address option.

2003/05/06 75FRN212.ZIP D1.2L Supported AMD AthlonXP 3200+. (Barton 200MHz)

2003/04/07 75FRN211.ZIP D1.1L Fixed BIOS password fail.

2003/03/18 75FRN2.ZIP D1L

szczególnie podobają mi się bugfixy:

-Fixed BIOS password fail.

-Added a warning message when you save and exit CMOS setup.

oby tak dalej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adresu MAC karty sieciowej nie da sie zmienic w biosie.A przesiadke odczujesz i to znacznie,Procka masz fajnego ,wiec o ile pamieci pozwola to polecisz wysoko,zarowno z czestotliwoscia proca jak i fsb.

Jestes absolutnie pewien ?

Bo mi sie wydaje, ze sie da - jak przez mgle widze jakas opcje 'auto' i 'manual' w ustawieniach sieciowki - na 'manual' mozna wpisywac jakis ciag cyfr... Ciagle nie mam plyty, wiec nie moge sprawdzic, ale cos takiego kojarze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adresu MAC karty sieciowej nie da sie zmienic w biosie.A przesiadke odczujesz i to znacznie,Procka masz fajnego ,wiec o ile pamieci pozwola to polecisz wysoko,zarowno z czestotliwoscia proca jak i fsb.

Jestes absolutnie pewien ?

Bo mi sie wydaje, ze sie da - jak przez mgle widze jakas opcje 'auto' i 'manual' w ustawieniach sieciowki - na 'manual' mozna wpisywac jakis ciag cyfr... Ciagle nie mam plyty, wiec nie moge sprawdzic, ale cos takiego kojarze...

nio faktycznie masz racje ,nie zwrocile uwagi na ten bajer :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VIP, Michnik mam takie pytanie...otóż czy sprzętowy system ABS II chroniący proca przed przegrzaniem można ustawić samemu w biosie, np. na temp. 70 stopni czy system ustawia to automatycznie, bez możliwości ingerencji? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VIP, Michnik mam takie pytanie...otóż czy sprzętowy system ABS II chroniący proca przed przegrzaniem można ustawić samemu w biosie, np. na temp. 70 stopni czy system ustawia to automatycznie, bez możliwości ingerencji? 8O

temperature mozesz ustawic w biosie od 75'C do 100'C w kilku skokach.Pamietaj ze jest to odczyt z diody termicznej wiec temperatura jest wyzsza niz ta z procesora jaka wskazuja zwykle czujniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperature mozesz ustawic w biosie od 85'C do 100'C w kilku skokach.Pamietaj ze jest to odczyt z diody termicznej wiec temperatura jest wyzsza niz ta z procesora jaka wskazuja zwykle czujniki

Dzięki VIP, a mógłbyś mnie jeszcze oświecić za co odpowiada funkcja golden flame? mam wydrukowanych kilka recek ale w żadnej o tym nie pisze, niedopatrzenie czy co? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperature mozesz ustawic w biosie od 85'C do 100'C w kilku skokach.Pamietaj ze jest to odczyt z diody termicznej wiec temperatura jest wyzsza niz ta z procesora jaka wskazuja zwykle czujniki

Dzięki VIP, a mógłbyś mnie jeszcze oświecić za co odpowiada funkcja golden flame? mam wydrukowanych kilka recek ale w żadnej o tym nie pisze, niedopatrzenie czy co? 8O

Golden Flame to tylko nazwa serii :D ,no chodzi o ten zlotawy kolorek MoBo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm zakupiłem płytke i jest spoko , każdy narzekał na dzwiek a tu miła niespodzianka , live sprzedaje i jade na tym co jest zero problemów z instalacją ani czymkolwiek , jeszcze nie kręciłem niech sie dotrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszcie sie razem ze mna - oto mam ! Dorwalem nowego Solteka, i to od reki w Bielsku ! Calkiem zapomnialem o weteranie branzy komputerowej - VIDEOBIT ! Kosztowala mnie 412PLN... No, to tyle emocji, czas na FAKTY :

Mam juz nowa wersje plyty - z pasywnym chlodzeniem mostka. I zmiany nie ograniczaja sie tylko do tego - roznice pomiedzy poprzednia wersja plyty (ver: D) a nowa (ver: E3) sa rowniez w ulozeniu kondensatorow w okolicy wtykow zasilania, inny producent kondensatorow (na starej mialem SANYO i GSC, teraz nawet nie wiem co mam - ale na pewno nie SANYO :() i badziewna 'wajcha' przy sockecie - mam PLASTIKOWA ! Nie, zeby byla mniej uzyteczna, ale wyglada gorzej :P Kolejne, co zouwazylem, to SB - mam A4, kiedys mialem A3... Ciekawe, jaka jest roznica...

Niestety, bios od razu mialem D1.2L - straszne... Z tego powodu nie pokrecilem sobie - znowu przy 220MHz glupial - a AUTO pamieci dawalo wtedy 83% :(

NB sie grzeje - i to wielce. Ten radiatorek to o wiele za malo. I nie jest juz na pascie, tylko na jakims glucie... Dzisiaj bede dzialal dalej.

Zyczcie powodzenia :)

Porobilem zdjecia - postaram sie je zamiescic, - a jak nie bede mial mozliwosci, to poprosze _Vip_-a :)

nadi --> no, wreszcie ktos podzielajacy moje zdanie, ze zintegrowany Realtek nie gra zle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, jeszcze jedna swietna sprawa - w instrukcji byla errata, pozwole sobie jej czesc przytoczyc :

"Please update the 'nVIDIA Boot-Failure-Reboot Procedures' on Page 28 of User Manual ... as stated below :

.

.

.

(5) In some 'overclocking cases by BIOS Setup', if system still cannot boot up with the above 4 steps, please remove the on-board battery from the battery-socket and unplug the power cord as well. Keep the battery and power cord away from system in 10 to 20 seconds so as to make sure all power residue has faded away

(6)..."

No, wiec sprawa jasna - te 'zawiechy' biosu byly spowodowane napieciem szczatkowym na mobo :)

A tak nawiasem mowiac, to ciekawe ile osob pochopnie wymienialo kosc biosu z tego powodu... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dostalem fotki od Xor'a z malym opisem ,no to jedziemy :)

Na pudle nowej plyty juz pisze oficjalnie fsb400, nforce2 ultra 400

widok na cala nowa rev :

Dołączona grafika

widok na cala stara rev :

Dołączona grafika

dokladny widok czesci z zasilaniem na nowej rev :

Dołączona grafika

-||- na starej rev :

Dołączona grafika

Widac tu roznice - ulozenie kondensatorkow i wtyku 12V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziń dybry państwu dawno mię nie było ;) bo nie mam neciku niestety, mam problema : http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=361...=asc&highlight= tu jest o co chodzi...

problem przez dobę częściowo rozwiązałem - tzn. 3d działa ale wolniej niż powinno - przesunąłem o 2 kreski w tył suwak w ustawieniach zaawansowanych przyspieszenia karty graf + Vagp na 1,7v, po godzince biegały 3dm2k i 3dm2k1 @ fsb200 i jest oki, ale wyniki spadły o ok. 1000 pkt... :(

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem co było przyczyną,że zmienili chłodzenie mostka na pasywne? No i wreszcie wyjaśniona sprawa biosu... :P

xor zapodaj szczegółowe porównanie obydwu revizji. Tak się składa,że mam możliość wymiany na nowszą... :lol:

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej i moje pierwsze problemy z płytą myszka gdzie bym niepodłączył tnie tzn przerywa waliłem na wszystkie ps i na com bo mam przejściówke , i następny używam speedfana i ten programik co był na stronie soltka do tem i napięć i nie wiem co jest grane ale niedość że temp za wysokie to jeszcze szaleją skaczą z 48 na 53 niewiem dlaczego jakie jeszcze są programy do monitorowania temp . A tak pozatym płyta narazie stabilna i proc podkręcony na 2200+ narazie tylko mnożnikiem bez zwiększania vcore i jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem co było przyczyną,że zmienili chłodzenie mostka na pasywne? ...

Jak to co ? Pieniazki, pieniazki... :) Przeciez taki wiatraczek to kosztuje - a tak maja +2$ na kazdej plycie w porownaniu do poprzedniej rev :P

xor zapodaj szczegółowe porównanie obydwu revizji. ...

Jutro, panie kolego, jutro...

Juz sie zbieram do domciu. Do uczytania w dniu po-dzisiaj :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem właśnie zmodyfikowany bios do FRN2 ;)

Tylko nie wiem co on ma lepszego. Może ktoś stestuje? ;)http://www.geocities.com/ribrsiq/FRN2.html

jak tak dalej pojdzie to kiedys rozwale to mobo :wink: zaladowalem ten biosik liczac ze bedzie wiekszy vcore....a tu doopa.W biosie nie widzialem niczego szczegolnego (moze niezauwazylem).Juz wrocilem do 1.1

Hmmm to po pierona taki bios robili co nie ma zmian... Jaja se robią ;)

Może będzie jeszcze jakiś.

moze faktycznie sa poprawione jakies opcje ,moze umozliwia osiagniecie wyzszego fsb ,ale tego juz mi sie nie chcialo sprawdzac ze wzgledu na wiutki system i nie chce go spackac

Szkoda tylko, że nie dali jakiegos opisu do tego biosu co zmienili.

mnie odstrasza juz to zdanie : "Using them (the BIOSes) may result in system instability. If you're not comfortable with that, please don't use them! If you do use them, you do so at your own risk. "

wiec moim zdaniem nie warto sobie zawracac glowy tym biosem :?

Ano zgadza się. Dopóki nie wypuszczą takiego z opisiem i z wyższym Vcore to D1.1L pozostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<span style="color:red;">[ciach!]</span>a !

Ja nie wiem juz co sie dzieje, to jest jakis spisek przeciwko mnie ?

[gluteus maximus] blada !

Ale od poczatku...

Wrocilem do domciu ok 18, zaraz sie wzialem za grzebanie w komputerze - zdjalem radiator z NB - jednak jest pasta /wczesniej myslalem ze jest na jakims gumowym czyms/, ale dali jej mniej niz kiedys. Radiator jest wiekszy - poszedl na samej pascie na SB - jakos sie trzyma, choc przy gwaltowniejszych ruchach obudowy moze zjechac :)

Ale - zamontowalem Zalmana, wszystko do kupy zlozylem - i bootowanie.

No, to mysle, czas zflashowac bios z D1.2L na D1.1L - na wszelki wypadek bede asekurancko sie zachowywal - wszystko idealnie zgodnie z instukcja /kiedys jak flashowalem to nawet nie dawalem reseta ustawien - jechalem na podkreconym, nie ekstremalnie, ale jednak/.

Reboot, BIOS, Load Defaults, Save, boot z dysku, i flashowanie - wszystko ok, pokazuje sie komunikat 'remove floppy disk and press F1', to ja F1 i...

QPA!

nie wstaje - mysle, ze moze znow umarl 'na niby' - ale nie, UMARL NAPRAWDE !

No myslalem, ze sie pochlastam.

No, ale mysle 'mam przeciez stara plyte' - no to wyjmuje kosc, i naszly mnie watpliwosci - 'mam inna wersje plyty - moga sie roznic chipy' - no, to sprawdzam numery - i faktycznie, sie roznia !

Stary chip flasha mam :

MFM8J

0247

Pm49FL002T-33JC

na wewnetrznej stronie rozniacy je numer : MFM8J-81

a nowy :

MFMG5

0251

Pm49FL002T-33JC

i na wewnetrznej stronie : MFMG5

Kurde, sa inne - ale przeciez jest to FRN2-L, wiec kazdy bios do FRN2-L powinien dzialac ! No, to wciskam kosc (przy okazji prawie urwalem jedna z nozek na kosci...).... I dziala ! Nawet nie wiecie jaka byla moja ulga.

Ale to nie koniec chistorii, ba - najlepsze dopiero teraz...

No, to po chwili biore sie za podkrecanie - wiatraki w budzie puszczone na max, wchodze do biosu i sie biore za fsb :

11x166 - bez niespodzianek - idzie pieknie

11x200 - tez spoko... ale, ale - czemu pokazuje 'athlon XP 1100MHz' ? ee, mysle, widac tak jest w nowej rewizji plyty, taki burak... krece dalej

8x220 - wstaje bez niczego (pamiec na 80%),ale teraz pokazuje... 'athlon xp 800MHz' ! dalej...

8x240 - wstaje bez mrugniecia - jestem zaskoczony ! Pamiec mam na 75%... ale teraz tez zauwazylem, ze przy poscie pokazane jest, ze pamiec jest taktowana 75MHz ! Nic to , wchodze do widowsa (jakos dziwnie powoli sie uruchamia...), puszczam WCPUID... i jest 8x100 !

Po prostu - wszystko dziala, oprocz zmiany ustawien fsb ! Baza zawsze jest 100MHz ! No przeciez tego to juz za wiele... Probowalem wszystkiego - bateria out, zworka, wszystkie kombinacje ustawien... nic.

Max, co moge isc, to 18x100... pamiec BY SPD, czyli na 166.

Kaplica.

Wlasnie wysylam dlugiego maila do Solteka w celu wyjasnienia tej sprawy - zobaczymy co z tego wyjdzie...

Niestety, obawiam sie, ze nowe wersje plyty biegaja tylko z biosem D1.2L lub nowszym. Jesli tak - to szukam programatora kosci (jesli cos takiego jest...), laduje tam D1.2L i sprzedje plyte. I kupuje cos innego - moze Epoxa z plusem...

BTW - wczoraj wreszcie mialem miec monitor - i co ? Oczywiscie, konwergencja niezwykle do [gluteus maximus] - a to byl NEC FE791SB !

Ja to <span style="color:red;">[ciach!]</span>a mam pecha... To juz chyba 6 monitor, ktory chce kupic - byly 2 hyundaie, ctx, samsung, nec, nawet panel benq... i wszystkie maja zla konwergencje ! Oczywiscie oprocz benq - choc on ma tez analogiczny problem - ma tylko d-sub i pojawiaja sie przeklamania + szary=fioletowy...

Do czego to juz doszlo - ja przeklinam... :?

A do tego ten dziwny chieftec... :x

P.S. Porobilem zdjecia - jak je obrobie przesle _Vip_-owi, coby je tu zamiescil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xor ,Ty to masz pecha  :? A moze poszukaj jeszcze gdzies pierwszych FRN2-L  :?: Na EPoX'ie albo Abicie bedzie ciezko dojechac do fsb240

Zobaczymy co Soltek mi odpowie.

Moze jakos sie da ? Moze specjalny bios :?:

Stara rev. to pewnie, ze bym chcial...

A co do Epoxa czy Abita, to na D1.2L i wiecej frn2-l jest gorszy - max 219 na moich pamieciach async ! Przeciez to jest smieszne...

hmm...wczoraj bylo cos o overclockerskim biosie do FRN2-L.....no to teraz juz wiem po jaka cholere go zrobili.Wszystko wskazuje na to ze jest to wlasnie bios dla nowej wersji ,ktory udostepnia ustawienia z D1.1L

O/C bios FRN2-L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, tez mialem zamiar wyprobowac ten nowy bios, ale nie chce ryzykowac - wole dzialac 18x100 niz wcale... Wyprobuje go, jak bede mial juz mozliwosc podmienienia biosu w tej skopane kosci z nowej mobo.

Bo na tej starej, ktora teraz mam zaimplementowana, moze sie tez po flashu wylozyc...

Patrzcie, co sie pojawilo na stronie Solteka :

- nowy bios do serii FRN

http://www.soltek.com.tw/English/download/main.htm

-nowa plyta na nforce2 :!:

http://www.soltek.com.tw/English/product/nv400-l64.htm

Jak na razie widze takie roznice z FRN2

-brak dual DDR /nie tesknil bym.../ - choc to dziwne...

-2 sloty DIMM

Ciekawe jakie ma osiagi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, tez mialem zamiar wyprobowac ten nowy bios, ale nie chce ryzykowac - wole dzialac 18x100 niz wcale... Wyprobuje go, jak bede mial juz mozliwosc podmienienia biosu w tej skopane kosci z nowej mobo.

Bo na tej starej, ktora teraz mam zaimplementowana, moze sie tez po flashu wylozyc...

Patrzcie, co sie pojawilo na stronie Solteka :

- nowy bios do serii FRN 

http://www.soltek.com.tw/English/home/01.htm

-nowa plyta na nforce2 :!:

http://www.soltek.com.tw/English/product/nv400-l64.htm

Jak na razie widze takie roznice z FRN2

-brak dual DDR /nie tesknil bym.../ - choc to dziwne...

-2 sloty DIMM

Ciekawe jakie ma osiagi...

ja juz flashowalem ten biosik z nadzieja wyzszego Vcore :wink: ,plyta bez problemu go przelknela wiec powinno byc OK.Co do tej nowej plyty to jest to poprostu taki nForce dla ubogich,ciekawe jak sie bedzie krecil ,powinna byc w okolicach ceny Fic'a AU13 (320-350zl)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne fotki i komentarze od Xor'a (powered by _Vip_ :wink: ) :

tyle mialem pasty na NB - mniej niz kiedys :?

Dołączona grafika

tak z bliska wyglada nowy radiator z NB

Dołączona grafika

czysto informacyjnie :) nowy nb i stary nb :)

Moze ktos ma z kolejnym numerem seryjnym ? :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xor ,Ty to masz pecha  :? A moze poszukaj jeszcze gdzies pierwszych FRN2-L  :?: Na EPoX'ie albo Abicie bedzie ciezko dojechac do fsb240

Zobaczymy co Soltek mi odpowie.

Moze jakos sie da ? Moze specjalny bios :?:

Stara rev. to pewnie, ze bym chcial...

A co do Epoxa czy Abita, to na D1.2L i wiecej frn2-l jest gorszy - max 219 na moich pamieciach async ! Przeciez to jest smieszne...

Ja bym jeszcze rąk nie załamywał. Widzę jeszcze jedną możliwośc uratowania twojego Soltka. Zflashowac na gorąco twój oryginalny układzik biosu! Włączasz kompa wgrywasz bios wczytujesz program flasciach!ący i w tym momencie podczas pracy wyciągasz obecny układ biosu i wkładasz oryginalny i flasciach!esz! Może to jeszcze coś pomoże. U mnie pomogło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...