xor Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Ja bym jeszcze rąk nie załamywał. Widzę jeszcze jedną możliwośc uratowania twojego Soltka. Zflashowac na gorąco twój oryginalny układzik biosu! Włączasz kompa wgrywasz bios wczytujesz program flasciach!ący i w tym momencie podczas pracy wyciągasz obecny układ biosu i wkładasz oryginalny i flasciach!esz! Może to jeszcze coś pomoże. U mnie pomogło ;)To tak sie da 8O 8O 8O Musze powiedziec, ze wpadlo mi cos takiego do glowy, ale od razu doszedlem do wniosku ze to nie bedzie dzialalo - komp bez biosu ? To se ne da... Ale jak mowisz, ze Ci to pomoglo, to sprobuje :D Dzieki :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Ja bym jeszcze rąk nie załamywał. Widzę jeszcze jedną możliwośc uratowania twojego Soltka. Zflashowac na gorąco twój oryginalny układzik biosu! Włączasz kompa wgrywasz bios wczytujesz program flasciach!ący i w tym momencie podczas pracy wyciągasz obecny układ biosu i wkładasz oryginalny i flasciach!esz! Może to jeszcze coś pomoże. U mnie pomogło ;) To tak sie da 8O 8O 8O Musze powiedziec, ze wpadlo mi cos takiego do glowy, ale od razu doszedlem do wniosku ze to nie bedzie dzialalo - komp bez biosu ? To se ne da... Ale jak mowisz, ze Ci to pomoglo, to sprobuje :D Dzieki :D Tak sie napewno da! Sam tak zrobiłem i tak jak napisałem działa. Poza tym robie to już nie pierwszy raz ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 A tu jeszcze link do poczytania o biosie zmodyfikowanym : http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic....18f8adebe21cc77 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 A tu jeszcze link do poczytania o biosie zmodyfikowanym :http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic.php?t=22606&sid=77e66ea3988b45c3518f8adebe21cc77 hmm...czyli jednak ten bios daje lepsze mozliwosci O/C Na to wyglada. I chyba ma rozwiązany ten problem z możiwością ustawiania taktowań pamięci w biosach 1.2 , 1.3 , 1.4. I z tego co wyczytałem to ten bios pochodzi z Soltka. Jakby im tak jeszcze wysłać prośbe o dorobienie Vcore wyższego ;) no dobra ,wlasni zauwazylem jedna poprawiana rzecz w tym O/C biosie........teraz jak ustawie fsb240 to plyta informuje za pamieci chodza na 240,a niejak wszesniej na 239 :lol: ,zaraz ustawie fsb250 - zobaczymy czy jest cos warty ten bios Zobacz zobacz to może i ja się skuszę. Aha i pisali jeszcze zeby nie ustawiac CPU INTERFACE na AGGRESSIVE. Pewnie po to, że jak sie nie ustawi na aggressive to się wycisnie lepsze wyniki z CPU lub FSB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 bardzo ciekawa strona :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 no wiec troche sie dzialo........na biosie D1.1L plyta nie chcialami odpalac na fsb powyzej 240,z tym biosikiem beznajmnieszych problemow odpalila mi na fsb250 ale zaraz po wejsciu do systemu restart :(,moze to wina pamieci,zaraz sprobuje odpalic asynchronicznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Powyzej fsb244 robia sie dziwne rzeczy,a mianowicie przy fsb245 moj SB Live sie odinstalowal :wink: 244 narazie wydaje sie stabilne oczywiscie mowimy tu o pracy synchronicznej (7-3-3-2.5),asynchro cos nie odpala (co akurat mnie nie martwi bo i tak wydajnosc spada dosc znacznie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Recka nowego Solteka SL-NV400-64 TU szykuje sie rewelacja cena/jakosc Co do fsb250.....narazie nie ma szans :cry: jak pozakladam radiatory na mofsety to zrobie drugie podejscie A teraz tak dla relaksu maly OT :D szarpnolem sie na dwie jasne diody niebieskie ,a oto efekt : noca wyglada bardziej okazale :wink: i jak wam sie podoba domek dla mojego Soltek'a :?: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Powyzej fsb244 robia sie dziwne rzeczy,a mianowicie przy fsb245 moj SB Live sie odinstalowal :wink: 244 narazie wydaje sie stabilne Czyżby powyżej jakiejś granicy FSB nie było już blokowania taktowania agp/pci? hmmmm nie,to raczej problem zahwiania stabilnosci systemu,po restarcie wszystko wraca do normy Ciekawi mnie tylko czy czasem po zmianie biosu na ten zmodowany Twinmosy by mi nie ruszyły na wyższe FSB. nic prostszego....wystarczy sprawdzic :wink: Ano zgadza się. Tylko jakoś mi się nie podoba to flashowanie biosu. Raz juz miałem nauczke. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Co do flashowania biosu jest jedna zasada - nigdy nie rob tego na podkreconym sprzecie :!: wtedy wzrasta mozliwosc ze wystapi jakis blad i plyta powie NAJN.Ja jeszcze nigdy nie mialem problemow przy flashowaniu ,a juz pare latek w tym siedze :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danieldz Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Michnik mam pytanie OT czym chlodzisz tego Bartonka, i nie wiesz moze jak bedzie sie zachowywal na FalconRock II (przez jakis czas bede musial na nim siedziec, a chcialbym cosik podkrecic, oczywiscie dopoki nie dokupie bloku bo pompke juz mam i reszte...a kasay nie mam) ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Michnik mam pytanie OT czym chlodzisz tego Bartonka, i nie wiesz moze jak bedzie sie zachowywal na FalconRock II (przez jakis czas bede musial na nim siedziec, a chcialbym cosik podkrecic, oczywiscie dopoki nie dokupie bloku bo pompke juz mam i reszte...a kasay nie mam) ??? Obecnie mam WC. Blok Storm2 z MCS. Pompka jakas badziewna i chłodnica od skody. Pompka powerhead 802 przychodzi w poniedziałek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Grajek Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Witam panowie niedawno zmieniłem Gigabyta na Solteka 75FRN2 L i mam pewien problem na Gigabajcie moje Kingstony 333Mhz bez problemu chodziły na FSB 186Mhz a dało się kompa odpalić nawet na FSB 200Mhz a na Solteku synchro to góra 170Mhz nawet z Vmem 2,8V i najniższymi timingami komp nie wstaje asynchro spoko chodzi narazie doszedłem do 210Mhz dalej nie testowałem bo nie synchronicznie to i tak bezsens . Może jakieś sugestie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Co do flashowania biosu jest jedna zasada - nigdy nie rob tego na podkreconym sprzecie :!: wtedy wzrasta mozliwosc ze wystapi jakis blad i plyta powie NAJN.Ja jeszcze nigdy nie mialem problemow przy flashowaniu ,a juz pare latek w tym siedze :wink: Dobrze o tym wiem. Ale niestety nic to nie pomogło przy flashowaniu soltka. Wszystko zrobiłem jak należy i po restarcie wtopa. Musiałem "na gorąco" flashować scalaczek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Witam panowie niedawno zmieniłem Gigabyta na Solteka 75FRN2 L i mam pewien problem na Gigabajcie moje Kingstony 333Mhz bez problemu chodziły na FSB 186Mhz a dało się kompa odpalić nawet na FSB 200Mhz a na Solteku synchro to góra 170Mhz nawet z Vmem 2,8V i najniższymi timingami komp nie wstaje asynchro spoko chodzi narazie doszedłem do 210Mhz dalej nie testowałem bo nie synchronicznie to i tak bezsens . Może jakieś sugestie? Może zmodowany(niby pod overclocking) biosik pomoże opisywany wcześniej? ;) niestety musze stwierdzic ze ten bios jest do doopy :evil: faktycznie daje kilka dodatkowych fsb ,ale jest cholernie niestabilny.Moj komp chodzi praktycznie od 8 rano do 2 w nocy wiec stabilnosc ma tu znaczenie.Od prawie dwoch godzin plyta zaczela mi sie restartowac nawet podczas czytanie forum :x .Juz wrocilem do D1.1L i przez dluuugi czas na nim pozostane. Dobrze wiedzieć bo już mnie kusiło ;) Dopóki nie wyjdzie jakiś bios z wyzszym VCore to nie biorę się za flashowanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 maly UPDATE :wink: ,az wstyd sie przyznac ale wczorejsza niestabilnosc mojego kompa byla spowodowana tym,ze moj Zalmanik chcial chyba isc na spacer i "troszke" sie odczepil i nie przylegal cala powierzchna do NB czego wczesnie niezauwazylem :oops: Zrwacam honor TripleA (koles ktory wykminil ten biosik) za naprawde dobry bios do O/C dla FRN2 . Wiec Michnik zabieraj sie do flashowania :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danieldz Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 Michnik co Ci sie walnelo ze kompa zalalo? Bo niedlugo sam bede skladal WC i musze mniej wiecej wiedziec jak sie zabezpieczyc przez takimi ewentualnosciami....? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 Michnik co Ci sie walnelo ze kompa zalalo? Bo niedlugo sam bede skladal WC i musze mniej wiecej wiedziec jak sie zabezpieczyc przez takimi ewentualnosciami....? Powodem była za mocno skręcona metalowa zapinka na wężu na bloku procesora. Powstało wybrzuszenie i zaczęło kapać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danieldz Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 Heh a ja sobie planowalem ze lepiej zacisne na chama to lepiej bedzie trzymalo a tu psikus.....a bardzo ci kompa zalalo ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 Heh a ja sobie planowalem ze lepiej zacisne na chama to lepiej bedzie trzymalo a tu psikus.....a bardzo ci kompa zalalo ? Prawie nic nie zdążyło. Miałem niezłe szczęście bo akurat sobie zmieniałem grafike i własnie wtedy zaczęło kapać. Więc od razu wyłączyłem. Teraz jest juz dobrze. Posmarowałem silikonem i zacisnąłem tylko troche lżej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danieldz Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 Zapewne zrobie tak jak i ty, zloze wszystko potestuje na "sucho" przez okolo 2 dni sprawdze czy nigdzie nie ma wycieku a potem dopiero dla pewnosci uszczelnie jakims przezroczystym sylikonem wszelkie laczenie pomiedzy wezykami-pewnosci nigdy zbyt wiele. Mam jeszcze pytanie ile masz ramu 256 czy 512 ? I czy w ogole masz jakies zastrzezenia co do podkrecania tego Bartona i w ogole sprawnosci tej plyty, bo niedlugo sprzez z tego co widze bede mial bardzo podobny to twojego (wszystko tak samo oprocz grafiki) ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 Zapewne zrobie tak jak i ty, zloze wszystko potestuje na "sucho" przez okolo 2 dni sprawdze czy nigdzie nie ma wycieku a potem dopiero dla pewnosci uszczelnie jakims przezroczystym sylikonem wszelkie laczenie pomiedzy wezykami-pewnosci nigdy zbyt wiele. Mam jeszcze pytanie ile masz ramu 256 czy 512 ? I czy w ogole masz jakies zastrzezenia co do podkrecania tego Bartona i w ogole sprawnosci tej plyty, bo niedlugo sprzez z tego co widze bede mial bardzo podobny to twojego (wszystko tak samo oprocz grafiki) ? Ramu mam 2x256Mb Twinmos DDR400. Zastrzeżeń do podkręcania bartona nie mam. No, może jedno drobne, że mógłby się lepiej rasować ;) i troche mniej grzać. Gdyż grzeje się o wiele bardziej niż thoroughbred. Co do sprawności płyty też nie mam wiekszych zastrzeżeń ( z epoxem 8rda miałem trochę więcej problemów), choc trzeba BARDZO uważać przy flashowaniu biosu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 6 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2003 Właśnie testowałem ten zmodowany bios. Niestety jak dla mnie słabiutki. 3D Mark2001 zaczął mi wychodzić do pulpitu! Podczas gdy na biosie 1.1 prime sobie chodzi i chodzi i nie chce przestać ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezystor Opublikowano 6 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2003 Wczoraj przysłali mi tego Solteka, niestety reszte podzespołów będę miał dopiero jutro, , na xora stary chip flasha jest: MFM8J 0247 Pm49FL002T-33JC na wewnetrznej stronie rozniacy je numer : MFM8J-81 a nowy : MFMG5 0251 Pm49FL002T-33JC i na wewnetrznej stronie : MFMG5 a na moimMFMG4 0251 Pm49FL002T-33JC a na SB FB2628.1 0309A3 C KOREA na NB mam radiator i wentyl, a Xor tylko spory radiatorek 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 No, sie wszystko uspokoilo... Michnik - big THX - gorace flashowanie pomoglo ! Kosci sa calkowicie kompatybilne (jak wg logiki powinno byc) - na nowej zaladowanej biosem D1.1L te same objawy - fsb na stale ustawione na 100MHz, za cholere sie nie da zmienic... Wiec moge brykac tylko na D1.2L i wiecej... ALE potestowalem sobie ten nowy, nieoficjalny, bios - i na razie ok (fsb max 2x242 stabilnie, async 75%), choc jest kilka kwiatkow : 1. 83% ustawinia taktowania pamieci nie pamieta pomiedzy wejsciami do setupu biosa (przy ponowym wejsciu resetuje na 100%) 2. przy mniejszych ustawieniach niz 75% nie rusza 3. dlugie uruchamianie Bios ma kilka plusow - np. zamiast zwisac po o/c, sam robi 'reboot z insertem' A plyta juz dziala pieknie - jak mowilem, fsb 2x242 - wyzej blokuje mnie pamiec. I powiem wam jedno - z async na wysokim fsb nie jest tak zle ! Przy 2x242, 75% (181.5) w sandrze mialem ponad 2920MB/s, tyle osiagalem przy sync na 192... Teraz pojade sobie tak jakis czas - moze plyta sie 'wygrzeje' i zacznie chodzic wyzej :) A jeszcze nic nie szlifowalem... :P _Vip_, juz niedlugo Cie zdetronizuje :D Aha - support solteka mi odpowiedzial, ze jeszcze nie spotkali sie z takim burakiem (zle dzialajacy D1.1L) - i przyslali mi 'specially BIOS of 75FRN2 for power user' :lol: 8) Pewnie to to samo, na czym teraz siedze, ale pogrzebie MODBIN6 i zobacze, co w nim siedzi... ... a na moimMFMG4 0251 Pm49FL002T-33JC a na SB FB2628.1 0309A3 C KOREA na NB mam radiator i wentyl, a Xor tylko spory radiatorek 8O A jaka wersje plyty masz ? Ja mam E3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezystor Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 No, sie wszystko uspokoilo... Michnik - big THX - gorace flashowanie pomoglo ! Kosci sa calkowicie kompatybilne (jak wg logiki powinno byc) - na nowej zaladowanej biosem D1.1L te same objawy - fsb na stale ustawione na 100MHz, za cholere sie nie da zmienic... Wiec moge brykac tylko na D1.2L i wiecej... ALE potestowalem sobie ten nowy, nieoficjalny, bios - i na razie ok (fsb max 2x242 stabilnie, async 75%), choc jest kilka kwiatkow : 1. 83% ustawinia taktowania pamieci nie pamieta pomiedzy wejsciami do setupu biosa (przy ponowym wejsciu resetuje na 100%) 2. przy mniejszych ustawieniach niz 75% nie rusza 3. dlugie uruchamianie Bios ma kilka plusow - np. zamiast zwisac po o/c, sam robi 'reboot z insertem' A plyta juz dziala pieknie - jak mowilem, fsb 2x242 - wyzej blokuje mnie pamiec. I powiem wam jedno - z async na wysokim fsb nie jest tak zle ! Przy 2x242, 75% (181.5) w sandrze mialem ponad 2920MB/s, tyle osiagalem przy sync na 192... Teraz pojade sobie tak jakis czas - moze plyta sie 'wygrzeje' i zacznie chodzic wyzej :) A jeszcze nic nie szlifowalem... :P _Vip_, juz niedlugo Cie zdetronizuje :D Aha - support solteka mi odpowiedzial, ze jeszcze nie spotkali sie z takim burakiem (zle dzialajacy D1.1L) - i przyslali mi 'specially BIOS of 75FRN2 for power user' :lol: 8) Pewnie to to samo, na czym teraz siedze, ale pogrzebie MODBIN6 i zobacze, co w nim siedzi... ... a na moimMFMG4 0251 Pm49FL002T-33JC a na SB FB2628.1 0309A3 C KOREA na NB mam radiator i wentyl, a Xor tylko spory radiatorek 8O A jaka wersje plyty masz ? Ja mam E3Moja wersja tover: D(oznaczenie przy wol 1), dzisiaj będę miał jeszcze radosława 9100 128 bitowego i Geile z komputronika, odziedzicze barrakude IV 60GB i niestety narazie będę jechał na antku 1700 palomino, bee :( :( :( ale i tak się cieszę :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 no to sie poscigamy :twisted: ,w tym tygodniu bede mial radiatorki na mofset'ach ,w pozniejszym czesie Vmod i po wakacjach Bartonik 2800+ Z tego wszystkiego to i ja spróbuje asynchro ile pójdzie FSB ;) no i prawidlowo :) Z tego co zauwazylem to na tym Solteku jak pojdzie asynchro fsb240 lub wiecej to synchro poleci dokladnie tyle samo (oczywiscieo ile pamieci pozwola),wczesniej jak mialem NF7-S (przez kilka dni ,ale zawsze :wink: ) asynchro lecial 225,synchro juz tylko 215. _VIP_ a ty ciąłeś radiatorki przeznaczone na ramy? Te mosfety są tak ciulowo ulokowane że na każdy musisz ciąć osobno, no może za wyjątkiem tych zaraz przy slocie A Tak,a dokladnie radiatorki na pamieci karty graficznej z zestawu TT A1414 http://www.4max.pl/produkt.asp?g=25&gg=19&id=59 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 no to sie poscigamy :twisted: ,w tym tygodniu bede mial radiatorki na mofset'ach ,w pozniejszym czesie Vmod i po wakacjach Bartonik 2800+ Z tego wszystkiego to i ja spróbuje asynchro ile pójdzie FSB ;) no i prawidlowo :) Z tego co zauwazylem to na tym Solteku jak pojdzie asynchro fsb240 lub wiecej to synchro poleci dokladnie tyle samo (oczywiscieo ile pamieci pozwola),wczesniej jak mialem NF7-S (przez kilka dni ,ale zawsze :wink: ) asynchro lecial 225,synchro juz tylko 215. I po próbach. Porażka. Przy FSB 210 Mhz wychodzą testy do pulpitu! Nieważne czy synchro czy asynchro! Nie wiem o co chodzi co to nie wina pamięci. Sprawdzałem na kilku ramach i nawet na super słabych timingach i komp przy FSB 214Mhz już wogóle nie wstaje. Stawiam na 3 rzeczy : procesor nie idzie na wyższych FSB pomimo ogólnego niższego taktowania, zasilacz nie wyrabia (hmmm chieftec), lub słaby egzemplarz płyty głównej (podnosiłem napięcie chipsetu i nic to nie daje). I teraz nie wiem od czego zacząć ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danieldz Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 Tak OT sorry za to ale nie chce nowego tematu tworzyc;) Michnik mam do Ciebie pytanie, bo nie jestem w 100% pewien czy musze kupowac nowa pompke, bo w domu mam jakas cicha 650 litrow na H i jak myslisz wystarczy ona do efektywnego chlodzenia samego Bartonka ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 Tak OT sorry za to ale nie chce nowego tematu tworzyc;) Michnik mam do Ciebie pytanie, bo nie jestem w 100% pewien czy musze kupowac nowa pompke, bo w domu mam jakas cicha 650 litrow na H i jak myslisz wystarczy ona do efektywnego chlodzenia samego Bartonka ? Powiem tak. Sam mam teraz jakiegos badziewiaka 600l/h. Bartonka tak jak w podpisie. Blok Storm2, przewodów 9.5m ;) , chłodnica aluminowa od skody a na niej 2x80mm wiatraki, no i pojemnik na wode ze 2,5l. Temperatury to : idle cpu die-43 absII-46 i cpu stress cpu die-51 i absII-56. Temp w pokoju 22.6 stopnia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...