Cloperflake Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 DDR 400 x2 a wiem ze szybsze bylyby 333 dla mnie dziwne pewnie da sie zmiejszyc jak ? procesor Athlon 2500+ Barton, zasilka 300W Codegan (ten zolty kolor plytki jest zabojczy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 DDR 400 x2 a wiem ze szybsze bylyby 333 dla mnie dziwne pewnie da sie zmiejszyc jak ? procesor Athlon 2500+ Barton, zasilka 300W Codegan (ten zolty kolor plytki jest zabojczy) dlaczego sadzisz ze pamieci 333 sa wydajniejsze od 400 ?? pierwsza rzecz..........wymien zasilacz,bo dlugo nie pociagnie tego Solteka i Bartona,a napewno zapomnij o O/C z ta zasilka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 benchmark.pl test dual ram wieksza wydajnoscz 333 (4500 pkt.) ddr 400 (4400pkt.) niewiele mniej a jednak mniej zasilacz wymienie - jaki bedzie potrzebny z 460 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 DDR 400 x2 a wiem ze szybsze bylyby 333 dla mnie dziwne pewnie da sie zmiejszyc jak ? procesor Athlon 2500+ Barton, zasilka 300W Codegan (ten zolty kolor plytki jest zabojczy) dlaczego sadzisz ze pamieci 333 sa wydajniejsze od 400 ?? pierwsza rzecz..........wymien zasilacz,bo dlugo nie pociagnie tego Solteka i Bartona,a napewno zapomnij o O/C z ta zasilka Dokładnie! Codegen + Barton = buummm ;) Ja bym sie nawet bał nominalnie tego używać bez o/c. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 benchmark.pl test dual ram wieksza wydajnoscz 333 (4500 pkt.) ddr 400 (4400pkt.) niewiele mniej a jednak mniej zasilacz wymienie - jaki bedzie potrzebny z 460 Bo pewnie tam jest test z ustawieniami asynchronicznymi dal procesora i pamięci! Synchronicznie napewno jest szybciej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 benchmark.pl test dual ram wieksza wydajnoscz 333 (4500 pkt.) ddr 400 (4400pkt.) niewiele mniej a jednak mniej zasilacz wymienie - jaki bedzie potrzebny z 460 czytaj dalej bemchmark.pl a daleko zajdzesz,ich testy czasami sa......dziwne co do zasilacza to posluchaj Michnika i mnie........wymien ten zasilacz bo jak Ci pierdyknie to nawet nie pobawisz sie tym soltekiem bo go zasilka pochlonie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ViRuSiK Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 tak sie zastanawiam czy TwinMosy 2x256mb ddr400 (cl 2,5) wytrzymaja na soltku fsb 200mhz w synchronicznie (chcem wycisnac z xpka 2000+ aiuhb od krostego 11,5x200=2,3ghz)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 tak sie zastanawiam czy TwinMosy 2x256mb ddr400 (cl 2,5) wytrzymaja na soltku fsb 200mhz w synchronicznie (chcem wycisnac z xpka 2000+ aiuhb od krostego 11,5x200=2,3ghz)... bez najmniejszego problemu,a jak bedziesz mial szczescie to do fsb220 dojedziesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Nie kloce sie macie na pewno racje a strone benchmark.pl usune z ulubionych , widze ze macie zasilacze Chieftec - czyli juz jasne jakie kupic ,jak wy to macie to napewno sie sprawdza biore profilaktycznie tego mocniejszego Za podkrecanie biore sie dopiero jutro moim celem jest wykrecenia mego procesora tak jak to zrobił Michnik (nie licze ze tyle osiagne ale sprobowac mozna) Jeżeli masz/będziesz mial podobną konfigurację do mojej to bierz minimum chiefteca 420W, a najlepiej Fortrona z 500W tak juz na wieczny spokój ;). Bo mój 360W zdaję się, że powoli dochodzi juz do granic swoich możliwości ..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Nie wiem czy ktoś zauważył, ale pojawił sie nowy Soltek Hardware Monitor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Nie wiem czy ktoś zauważył, ale pojawił sie nowy Soltek Hardware Monitor. nie radze tego instalowac........u mnie nie bylo odczytu z RT1 i jakis taki brzytki jest ten program.....jakis taki fuj :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Nie wiem czy ktoś zauważył, ale pojawił sie nowy Soltek Hardware Monitor. nie radze tego instalowac........u mnie nie bylo odczytu z RT1 i jakis taki brzytki jest ten program.....jakis taki fuj :wink: A ja sobie zobacze z ciekawości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 VIP małe pytanko do Ciebie. Ty chyba miałeś takie twinmosy jak ja mam? Pytanie brzmi na ile Ci szły i jakie timingi i czy też na kostkach M-Tec'a? wczesniej mialem Seitec'i 333 ktore lecialy max na 225 ,Twin'ow 400 nigdy nie mialem :wink: Aha to cos mi się przywidziało. ;) Cholera moje nie są za rewelacyjne. Ida góra 208-210 Mhz 5-3-2-2.5 uuu to faktycznie niezaciekawie :x a kombinowales na 8-3-3-2.5 :?: moze doleca do fsb220 No tak to jeszcze nie. Najgorzej co patrzyłem to 6-3-3-2.5. Jakos ta ósemka z przodu mnie razi ;) To sprobuj 7-3-2-2.0 wydajniejsze od 5-3-2-2.0.Tak samo od 6-3-3-2.0 wydajniejsze jes 8-3-3-2.0.wrzuc sobie dyskietke z Memtestem i w 15minut bedziesz wiedzial ktore ustawienie jest u ciebie najwydajniejsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 VIP małe pytanko do Ciebie. Ty chyba miałeś takie twinmosy jak ja mam? Pytanie brzmi na ile Ci szły i jakie timingi i czy też na kostkach M-Tec'a? wczesniej mialem Seitec'i 333 ktore lecialy max na 225 ,Twin'ow 400 nigdy nie mialem :wink: Aha to cos mi się przywidziało. ;) Cholera moje nie są za rewelacyjne. Ida góra 208-210 Mhz 5-3-2-2.5 uuu to faktycznie niezaciekawie :x a kombinowales na 8-3-3-2.5 :?: moze doleca do fsb220 No tak to jeszcze nie. Najgorzej co patrzyłem to 6-3-3-2.5. Jakos ta ósemka z przodu mnie razi ;) to niech Cie nie razi ,bo to jest wydajniejszy tryb niz 6-3-3-2.5 :wink: zasada jest taka ze najwyzsza liczba powinna byc rowna sumie pozostalych.Zwiazane to jest ze synchronizacja potokow pamieci.U mnie to siesprawdza ,aida32 wskazuje na wieksza wydajnosc z 8-3-3-2.5 niz 6-3-3-2.5 Dla testu ustaw sobie fsb166 i timingi 2-2-2-2 oraz 5-2-2-2 ,zobaczysz co bedzie wydajniejsze BTW-juz kiedys o tym pisalem Lagier'owi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Zainstalowałem tego nowego Soltek Hardware Monitor. Beznadzieja! Nie pokazuje odczytu z ABS2!!! i temperatury całkiem inne i napięcia też juz nie te! Parodia! I w co tu wierzyć?! Dodatkowo teraz poprzedni po zainstalowaniu pokazuje mi teraz jakies głupoty! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Zainstalowałem tego nowego Soltek Hardware Monitor. Beznadzieja! Nie pokazuje odczytu z ABS2!!! i temperatury całkiem inne i napięcia też juz nie te! Parodia! I w co tu wierzyć?! Dodatkowo teraz poprzedni po zainstalowaniu pokazuje mi teraz jakies głupoty! zrob restart,tez tak mialem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 VIP małe pytanko do Ciebie. Ty chyba miałeś takie twinmosy jak ja mam? Pytanie brzmi na ile Ci szły i jakie timingi i czy też na kostkach M-Tec'a? wczesniej mialem Seitec'i 333 ktore lecialy max na 225 ,Twin'ow 400 nigdy nie mialem :wink: Aha to cos mi się przywidziało. ;) Cholera moje nie są za rewelacyjne. Ida góra 208-210 Mhz 5-3-2-2.5 uuu to faktycznie niezaciekawie :x a kombinowales na 8-3-3-2.5 :?: moze doleca do fsb220 No tak to jeszcze nie. Najgorzej co patrzyłem to 6-3-3-2.5. Jakos ta ósemka z przodu mnie razi ;) To sprobuj 7-3-2-2.0 wydajniejsze od 5-3-2-2.0.Tak samo od 6-3-3-2.0 wydajniejsze jes 8-3-3-2.0.wrzuc sobie dyskietke z Memtestem i w 15minut bedziesz wiedzial ktore ustawienie jest u ciebie najwydajniejsze.Wrzuciłem dyskietke z memtestem i nie bardzo wiem jak stwierdzić które ustawienia najwydajniejsze.... Robi sobie jakies testy, które niewiele mi mówią oprócz tego, że w test 5 m am ileśtam błędów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Nie mozesz miec niestety ani jednego.Sa znaczy pamieci za ostro.Ustaw na poczatek 8-3-3-2,5 podbij troszku napiecie na pamiatkach i testuj.Trzecia od gory przepustowosc jak byk stoi.L1 pod nia L2 pod nia np. 1500mb/s i to jest to czego szukasz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Nie mozesz miec niestety ani jednego.Sa znaczy pamieci za ostro.Ustaw na poczatek 8-3-3-2,5 podbij troszku napiecie na pamiatkach i testuj.Trzecia od gory przepustowosc jak byk stoi.L1 pod nia L2 pod nia np. 1500mb/s i to jest to czego szukasz. Aha czyli im wieksza ta przepustowość i zero błędów to znaczy że wtedy najlepiej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 No i ustawiłem 8-3-3-2.5 timingi dla pamieci i jest troche szybciej! A zawsze mi się zdawało, że im niższe timingi to szybciej. A tu się okazuje, że nie koniecznie! Niestety na tych ustawieniach idą dokładnie tak samo jeżeli chodzi o synchronicznie z FSB. Czyli max to 210Mhz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Nie mozesz miec niestety ani jednego.Sa znaczy pamieci za ostro.Ustaw na poczatek 8-3-3-2,5 podbij troszku napiecie na pamiatkach i testuj.Trzecia od gory przepustowosc jak byk stoi.L1 pod nia L2 pod nia np. 1500mb/s i to jest to czego szukasz. Aha czyli im wieksza ta przepustowość i zero błędów to znaczy że wtedy najlepiej? Tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 No i ustawiłem 8-3-3-2.5 timingi dla pamieci i jest troche szybciej! A zawsze mi się zdawało, że im niższe timingi to szybciej. A tu się okazuje, że nie koniecznie! Niestety na tych ustawieniach idą dokładnie tak samo jeżeli chodzi o synchronicznie z FSB. Czyli max to 210Mhz. Sprobuj jeszcze 8-3-3-2.0 lub 7-3-2-2.0,nizej juz chyba nie warto schodzic,raczej nie pojda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Mam takie szybkie pytanie, a nie mam czasu przejżeć całego tematu, czy ten soltek ma dziury wokół podstawki CPU?? Pilne bo możliwe że zaraz pojadę go kupić!! Bo mam WC i blok wodny musi się w końcu jakość trzymać, a na ząbkach to się upier***lą :( Proszę, odpiszcie szybko!! Update: Qrw***, dlaczego taka zajeb***a płyta nie ma dziur wkoło socketa :( No i odpada niestety p[rzez to :( No cóż, chyba pozostaje mi tylko Epox :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Mam takie szybkie pytanie, a nie mam czasu przejżeć całego tematu, czy ten soltek ma dziury wokół podstawki CPU?? Pilne bo możliwe że zaraz pojadę go kupić!! Bo mam WC i blok wodny musi się w końcu jakość trzymać, a na ząbkach to się upier***lą :( Proszę, odpiszcie szybko!! Update: Qrw***, dlaczego taka zajeb***a płyta nie ma dziur wkoło socketa :( No i odpada niestety p[rzez to :( No cóż, chyba pozostaje mi tylko Epox :( no niestety Soltek nie produkuje plyt do extremeO/C ,dlatego tez nie ma tych nieszczesnych otworow i Vcore do 1.85V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 No, panowie, nic dziwnego, ze Wam nowy HM nie dziala... BO TO JEST WERSJA DO PLYT SL-NV400-64 / NV400-L64, NIE FRN2 ! HardwareMonitory do FRN2 sa numerowane od 2.0 wzwyz. Do nowych plytek na nforce2 400 nie ultra sa te 1.2 i wyzej... Sam bym zainstalowal bo dali ciala i nie napisali w newsie do czego on jest... Ale wystarczy sobie zagladnac do download->mainboard i wskoczyc pod odnosniki do HM dla plyt NV400-64 i FRN2, a zobaczycie gdzie wyladujecie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 No i ustawiłem 8-3-3-2.5 timingi dla pamieci i jest troche szybciej! A zawsze mi się zdawało, że im niższe timingi to szybciej. A tu się okazuje, że nie koniecznie! Niestety na tych ustawieniach idą dokładnie tak samo jeżeli chodzi o synchronicznie z FSB. Czyli max to 210Mhz. Sprobuj jeszcze 8-3-3-2.0 lub 7-3-2-2.0,nizej juz chyba nie warto schodzic,raczej nie pojda. Dzięki za podpowiedź! Jest super! Idzie na 7-3-2-2! No i wyniki troszke posdkoczyły w testach ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezystor Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Qrde, od 2 tygodni kupuje wentylatory do obudowy, i coś nie mogę kupić :lol: , póki co mam otwartą obudowę z jednej strony i dmucha mi na płytkę....wentylator domowy ze śmigłem około 400 milimetrów, a dmucha tak że taśmy IDE ledwo się gniazd trzymają. Co do proca to jestem mile zaskoczony, lece na athlonie jeden siedem, palomino, na którym udało mi się go podnieść na 11x164MHz=1804MHz, przy 165MHz windows siada i doopa....co dziwne przy częstotliwości 133MHz jak i 164MHz mam na procu 31 stopni a przy agp 30 8O 8O 8O , a mój brat który miał go wcześniej na swoim gigabycie GA-VRXP 42 gradusy 8O przy dwóch sporych wentylach i ustawieniach defaultowych, heh chyba na stałe zaadoptuje ten wiatraczek :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Stary, nie ciesz się tak ;] Jeśli wiejesz na płytę to owiewasz socketa, co za tym idzie czujnik, czyli masz o dużo zaniżone temp!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Stary, nie ciesz się tak ;] Jeśli wiejesz na płytę to owiewasz socketa, co za tym idzie czujnik, czyli masz o dużo zaniżone temp!!! no tak ale odczytu z diody termicznej nie oszuksz :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezystor Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Stary, nie ciesz się tak ;] Jeśli wiejesz na płytę to owiewasz socketa, co za tym idzie czujnik, czyli masz o dużo zaniżone temp!!!Zaniżone może, w każdym razie mosfety i radiator na procu są letnie jak dotykam ręką poza tym potrafię wyczyć ciepło o różnicy 10 stopni :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...