Skocz do zawartości
Michnik

Wszystko o Soltek SL-75FRN-2

Rekomendowane odpowiedzi

_VIP_ a jak tam atak na 250MHz? :D radiatorki na mosfetach wiele obiecują, właśnie o takich myślałem pasują jak by były oryginalne 8)

aktualnie jede na fsb246 i od 3 godzin nic sie nie zwiesilo wiec cos te radiatorki daly :wink: Musze troszke przyzwyczaic plyte do takiego fsb,narazie na fsb250 winda mi sie nie chce zaladowac...nie wiem czy to juz pamieci wysiadaja czy plyta juz mowi NIE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stało się. Padł mi już drugi Soltek! Coś mi się to zaczyna nie podobać. Objawy dokładnie takie same jak w poprzednim!

Wyszedłem z domu wracam i komp wyłączony. Włączam, a tu nic tylko wiatraki lekko drgną. Porażka. Chyba czas się zastanowić nad inną płytą główną lub ewentualnie zaczekam jeszcze na Rev. E.

wyciagnij wtyke z zasilki.Cos mi sie wydaje ze gdzies masz jekies przebicie napiecia.Jak mi sie kiedys zrobilo zwarcie to tez tylko wentyl drgal i tyle....mozliwe tez ze Ci zasilka padla,albo poprostu robi jakies jaja.Niewierze ze masz takie szczescie zeby dwie plyty padly tak same z siebie...cos innego jest przyczyna i ja stawiam na zasilke ,albo na wadliwa instalacje elektryki :wink:

p.s - mam nadzieje ze masz uziemienie w gniazdku

Wtyczke wyciągałem, zasilka dobra, podpiąłem inny egzemplarz i wszystko gra.

Uziemienie w gniazdku...hmmm, a bo ja wiem ;)

Dwie sztuki mi padly w ten sam sposob co opisujesz.Dostalem w Action zamiast nich Abita NF7.Moze tez ci sie trafila ta walnieta seria ?

Może aczkowliek nie słyszałem żeby ktoś gdzieś kiedyś mówił, że wyszła jakaś walnięta seria.

Ten Abit NF7 2.0 to ma już NB w wersji C1? Aha i czy ma odczyt z diody termiczne w procesorze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michnik mi sie wydaje ze wina nie jest po stronie plyty.....bo niewierze ze mozesz miec az tyle "szczescia" i kupic dwie walniete plyty z rzedu :?

moj komp czasem i przez kilka dni chodzi 24h/dobe,przawaznie wyglada to tak ze rano wlanczam a wylanczam dopiero bardzo poznym wieczorem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michnik mi sie wydaje ze wina nie jest po stronie plyty.....bo niewierze ze mozesz miec az tyle "szczescia" i kupic dwie walniete plyty z rzedu :?

Oczywiście jest taka możliwość. Tylko w tym przypadku nawet nie wiem od czego zacząć żeby stwierdzić co się stało. Poprostu przychodze do domu a komp nie dziła. Drugi raz tam am, że mnie nie było przychodze a komp trup. Żebym chociaż był to możę bym coś więcej wiedział na temat przyczyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rowniez podzielam to zdanie. Tez szukalbym winy w instalacji elektrycznej.

Albo masz walniety zasilacz i czasami mu cos odbija i chwilowo daje paskudny pradzik.

_Vip_ --> patrz tu http://www.sirius.pl/news.php?id=2131. Czas wymieniac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rowniez podzielam to zdanie. Tez szukalbym winy w instalacji elektrycznej.

Albo masz walniety zasilacz i czasami mu cos odbija i chwilowo daje paskudny pradzik.

_Vip_ --> patrz tu http://www.sirius.pl/news.php?id=2131. Czas wymieniac :D

niepodoba mi sie ten nowy Zalman :? ,jakis taki....niebieski :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michnik, skombinuj sobie inna zasilke i sprawdz instalacje elektryczna w domu.Jesli kupisz sobie tylko inna plyte to na bank sytuacja sie powtorzy

co do tego uziemienia w gniazdku chodzilo mi czy masz w gniazdku taki bolec uziemiajacy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michnik, skombinuj sobie inna zasilke i sprawdz instalacje elektryczna w domu.Jesli kupisz sobie tylko inna plyte to na bank sytuacja sie powtorzy

co do tego uziemienia w gniazdku chodzilo mi czy masz w gniazdku taki bolec uziemiajacy

No, z zasilką nie problem> Tylko co mi ona da skoro problem może wystąpić równie dobrze za chwile jak i za miesiąc. Co do instalacji elektycznej to nie mam uziemienia. Nie wiem czy jest taka możliwość, ale mam bardzo dużo urządzeń popiętych pod jeden "korek". I tak się zastanawiam czy jakoś linia się nie przeciąża i cos sie przez to nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Co do instalacji elektycznej to nie mam uziemienia. Nie wiem czy jest taka możliwość, ale mam bardzo dużo urządzeń popiętych pod jeden "korek". I tak się zastanawiam czy jakoś linia się nie przeciąża i cos sie przez to nie dzieje.

Przy takim sprzecie MUSI byc uziemienie. Przeczytaj sobie instrukcje zasilki czy monitora - z pewnoscia bedzie napisane ze mozna je podlaczac tylko do gniazdek z uziemieniem. A poza tym proponuje zakup listwy (tyle, ze ona oczywiscie tez musi byc podlaczona do gniazda uziemionego)

Ja wlasnie na dniach zaopatrze sie w dobra listwe przeciwprzepieciowa :) Na upsa mnie nie stac :(

_Vip_ -->

Co do tego zalmana - ee, jakos tam by sie dalo witrak zaimplementowac :D Ale wymieniac nie bede - na 240, 1.8V z wiatrakiem na 7V ten stary jest CHLODNY. Mam dobry przewiew w budzie :)

I za kilka dni bede byc moze mial mozliwosc zalatwienia 1700DLT3C, JIUHB, chyba SPMW, z dwudziestego-ktoregos tygodnia, JUZ TEN MODEL W NOWYM UBRANKU - TYM, CO WIDAC SCIEZKI (a podobno 1700 juz nie sa produkowane...)! Na wlasne oczy go widzialem - na razie sa sprawdzane pod wzgledem mozliwosci o/c. Jak sie beda dobrze krecily, to byc moze moglbym Ci taka dobra sztuke zalatwic :D Wiec wstrzymaj sie z kupnem tego bartka 2800+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj komp czasem i przez kilka dni chodzi 24h/dobe,przawaznie wyglada to tak ze rano wlanczam a wylanczam dopiero bardzo poznym wieczorem

Mozna miec mozna.Jak byly kupowane jednoczesnie prawie w Action,obie padly a potem nagle wycofane ze sprzedazy to jakie wnioski bys wysnul ? A po wycofaniu rozdawali drozsze Abity...Oczywiscie mogly sie tez skonczyc ale jakos moj pierwszy wniosek do mnie przemawia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ViP u Ciebie tez sa jakies problemy z wlaczaniem kompa przy OC ?? Mysle o zmianie plytki i pamiatek i zastanawiam sie nad jedna ze swietej trojcy (ze wskazaniem na Solteka :)), a te przeszkadzajki mnie troche martwią.

PS. Sorx, jesli juz bylo o tym w tym watku, ale przejrzec te kilkaset postow to naprawde ciezkie zajecie (doszedlem gdzies do polowy :D).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ViP u Ciebie tez sa jakies problemy z wlaczaniem kompa przy OC ?? Mysle o zmianie plytki i pamiatek i zastanawiam sie nad jedna ze swietej trojcy (ze wskazaniem na Solteka :)), a te przeszkadzajki mnie troche martwią.

PS. Sorx, jesli juz bylo o tym w tym watku, ale przejrzec te kilkaset postow to naprawde ciezkie zajecie (doszedlem gdzies do polowy :D).

a moge spytac gdzies Ty sie naczytal ze sa jakies problemy z wlanczaniem kompa :?: 8O

przedstaw mi dokladniej o co Ci biega,albo daj jakies konkretne pytanie to Ci odpowiem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwazylem u siebie majac powyzej 220 Fsb, ze po wyjeciu 220V musze uruchomic z Insertem - raczej dlatego, ze wszystkie ustawienia mam na agressive i po prostu w jakis sposob gubi te ustawienia - wystarczy wejsc z insertem oraz zapisac nic nie przestawiajac.

Moze masz po prostu uszkodzona te plyte ? ...

Ja u siebie zauwazylem tez inna rzecz - ze plyta jednak wygrzewa sie bo miesiac temu przy fsb 232 raz dziennie potrafil sie zrobic restart ni ztad ni zowad - teraz nawet przy 236 nic takiego sie nie dzieje i teraz to juz jest naprawde full stable :)

O cos takiego mi chodzilo - tzn. powyzej okreslonego FSB trzeba nieraz (po odlaczeniu zasilania) z insertem bootowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwazylem u siebie majac powyzej 220 Fsb, ze po wyjeciu 220V musze uruchomic z Insertem - raczej dlatego, ze wszystkie ustawienia mam na agressive i po prostu w jakis sposob gubi te ustawienia - wystarczy wejsc z insertem oraz zapisac nic nie przestawiajac.

Moze masz po prostu uszkodzona te plyte ? ...

Ja u siebie zauwazylem tez inna rzecz - ze plyta jednak wygrzewa sie bo miesiac temu przy fsb 232 raz dziennie potrafil sie zrobic restart ni ztad ni zowad - teraz nawet przy 236 nic takiego sie nie dzieje i teraz to juz jest naprawde full stable :)

O cos takiego mi chodzilo - tzn. powyzej okreslonego FSB trzeba nieraz (po odlaczeniu zasilania) z insertem bootowac.

u mnie takiej dolegliwosci nie zauwazylem,Xor tez nie narzekal wiec chyba u niego tez wszystko gra.

Kiedys juz o tym pisalem,ale napisze raz jeszcze - jesli chodzi o ustawianie wszystkiego w biosie......nalezy wszystko robic stopniowo.tzn,ze najpierw ustawiamy napiecia i mnoznik - zapisujemy ustawienia,nastepnie znowu wchodzimy do bios'a i ustawiamy reszte,fsb itd....

przed aktualizacja bios'a nalezy wlaczyc bezpieczne ustawienia lub przynajmniej odpalic procka na default

i to chyba tyle.......problemow z odpalaniem kompa po O/C nie stwierdzono no chyba ze naprawde przesadzisz z O/C (fsb250 synchro na pamieciach PC2700 :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich serdecznie

do zeszlego tygodnia bylem szczesliwym posiadaczem soltka 75FRN2-L, bylem bo teraz lezy na serwisie z niewiadomych powodow moze Wy mi powiecie co sie stalo z moja plyta:

objawy:

cale dwa dni katowania poszla mi na athlonie 1700 i pamieci saitec 256/333 na FSB 230, normalnie mi chodzil jako Athlon 2700 (2800 chodzil ale wywalal sie w 3DMarku) napiecia na max. Po nocnym odpoczynku odpalilem rano kompa po 15min podszedlem do niego a tu niespodzianka wszystko stoi tylko diody od HDD i POWER migaly i cos pykalo to byl koniec mojej plyty i co sie jeszcze okazalo umarl mi zasilacz Enlight calkiem nowy :( . Sprawdzilem wszystko dyski, grafe, pamiec, procka nawet wentylator wszystko dziala nic sie nie popalilo !!! zasilka jakis tam prad dawala bo na innej plycie z dioda pokazywalo ze jest prad ale nic sie nie odpalalo, a na moim soltku dzialala tylko sieciowka bo sie swiecila ale to bylo wszystko co dzialalo na niej.

Nie kumam co sie stalo moze ktos mi powie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich serdecznie

do zeszlego tygodnia bylem szczesliwym posiadaczem soltka 75FRN2-L, bylem bo teraz lezy na serwisie z niewiadomych powodow moze Wy mi powiecie co sie stalo z moja plyta:

objawy:

cale dwa dni katowania poszla mi na athlonie 1700 i pamieci saitec 256/333 na FSB 230, normalnie mi chodzil jako Athlon 2700 (2800 chodzil ale wywalal sie w 3DMarku) napiecia na max.  Po nocnym odpoczynku odpalilem rano kompa po 15min podszedlem do niego a tu niespodzianka wszystko stoi tylko diody od HDD i POWER migaly i cos pykalo to byl koniec mojej plyty i co sie jeszcze okazalo umarl mi zasilacz Enlight calkiem nowy :( . Sprawdzilem wszystko dyski, grafe, pamiec, procka nawet wentylator wszystko dziala nic sie nie popalilo !!! zasilka jakis tam prad dawala bo na innej plycie z dioda pokazywalo ze jest prad ale nic sie nie odpalalo, a na moim soltku dzialala tylko sieciowka bo sie swiecila ale to bylo wszystko co dzialalo na niej.

Nie kumam co sie stalo moze ktos mi powie???

poprostu walnela Ci zasilka.Ja juz to przerabialem trzy razy,w tym raz zasilka zabrala ze soba proca,plyte i pamiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie siedzę i mysle : co by tu zrobić żeby tem mój Soltek i Barton poszły na szyne wyżej niż te 210-215Mhz. Nie wiem co się nie wyrabia. Pamięci puszczałem asynchronicznie z obniżonym taktowaniem i to samo. Mnoznik obniżyłem do 9 i też nic nie pomogło. Sam już nie wiem. Zworke na płycie mam w tryb default (133Mhz). Jakieś podpowiedzi?

No jesli pamieci Ci nie wyrabiaj to nic niezrobisz :? ,probowales asynchro :?:

BTW - udalo Ci sie odpalic tego Solteka :?: :?: :?:

Chyba nie przeczytałeś za dokładnie - puszczałem asynchro.

no dobra,ale jakies szczegoly podaj ... jakie objawy,ustawienia ,jakie napiecia,jakie ustawienia pamieci wzgledem fsb itd.

(nieodpowiedziales na moje pytanie)

Nie udało mi sie go już odpalić. Umarł śmiercią tragiczną ;).

Ustawienia pamięci 83%. Mnożnik 9. FSB próbowałem np 220MHz i już nie wstaje. Napięcie na cpu takie samo jak chodzi w podpisie (1.825V), NA NB standardowy Soltkowy cooler posmarowany przeze mnie pastą (bo prawienie nie było wcale), a na SB mały radiatorek i mały wiatraczek. Nie wiem co jest....może te MOSFETy nie dają rady? Bo gorące są nieźle. Nie mam już pomysłu.

z asynchro sa takie jazdy :x j probowalem odpalic pamieci n 83% a fsb250 i komp nawet nieodpala,synchroladuje winda ale pozniej sie wykrzacza :?

Jeszcze jak mialem Seitec'i zauwazylem takie cos......asynchro dzialalo tylko kiedy pamieci chodzily z czestotliwoscia ponizej lub rowna 180MHz.Wystarczylo ze pamieci mialy 181MHz i juz widzialem tylko czarny ekran.Synchro lecialy do 225.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zachodnich forach mieli jazdy z trybem 83%.Sprobuj nasepujacych ustawien :

fsb220------>pamiec 80% (176MHz)

fsb225------>pamiec 80% (180MHz)

fsb230------>pamiec 75% (172MHz)

fsb240------>pamiec 75% (180MHz)

nie ustawiej dla pamieci CL3 - wiekszosc plyt na nF2 nie trawi takiego trybu

BTW - wczesnie ktos pisal (chyba Vader) ,ze przy jakis tam ustawieniach plyta sie nie podnosila,trzeba bylo odpalic z INSERT'em ,wejsc do biosu niewprowadzajac jakichkolwiek zmian i zapisac ustawienia.Wtedy plyta odpalala i pracowala stabilnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zachodnich forach mieli jazdy z trybem 83%.Sprobuj nasepujacych ustawien :

fsb220------>pamiec 80% (176MHz)

fsb225------>pamiec 80% (180MHz)

fsb230------>pamiec 75% (172MHz)

fsb240------>pamiec 75% (180MHz)

nie ustawiej dla pamieci CL3 - wiekszosc plyt na nF2 nie trawi takiego trybu

BTW - wczesnie ktos pisal (chyba Vader) ,ze przy jakis tam ustawieniach plyta sie nie podnosila,trzeba bylo odpalic z INSERT'em ,wejsc do biosu niewprowadzajac jakichkolwiek zmian i zapisac ustawienia.Wtedy plyta odpalala i pracowala stabilnie

No i ustawiłem 75% dla pamięci, mnożnik 9, szyna 230 i wstał. Próbowałem dalej, ale przy 233 już nie wstawał... Windy nie załadowywałem bo jednak jakoś mnie przestraszyła ta częstotliwość i dałem sobie spokój. Szczególnie, że mam już w pamięci dwie uwalone płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michnik,rozumiem ze masz aktualnie trzeciego FRN2-L...a myslales o tym o czym mowilismy Ci z Xor'em  :?:  bo zeby znowu ta nowa plyta Ci nie padla  :?

Dokładnie. To już 3ci egzemplarz. Myślałem o tym wszystkim i tak: z uziemieniem będzie ciężko, ale poszukam w gniazdku może jednak jest (ale wątpię), a zasilacz to sobie zmienie na inny egzemplarz.

Oby ta plyta sluzyla Ci tyle, ile Ty bedziesz tego chcial ,a nie ile jej sie zachce :wink:

Oby! ;)

W końcu do 3ech razy sztuka. Chociąż obecny egzemplarz mi się nie podoba. W poprzednim mogłem trochę więcej z procka wycisnąć. Poprzednia lepiej trzymała napięcie na procesorze podczas obciążenia.]

a moze poprostu zasilka Ci sie rozklada :?

Może. Ale tylko może dlatego, że za słaba a nie dlatego, że się psuje. Przynosiłem inny egzemplarz i jest dokładnie to samo z napięciami. Na procesorze skacze miedzy 1.808-1.84V(bios 1.85V), a 12V spada do poziomu 11.5V podczas obciążenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tak trochę OT ;] Byłem dzisiaj na giełdzie (polibuda wrocławska) i nikt nie miał SOLTEK'a :( Jutro jade do actiona kupić ;] Przypomniało mi się ze mój qmpel tam może kupoać więc jedziemy... Tylko teraz takie pytanko, czym się różni 75FRN2-L od 75FRN2-RL?? Bo różnica w cenie to jakieś 80-110zł, opłaca się dopłacać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tak trochę OT ;] Byłem dzisiaj na giełdzie (polibuda wrocławska) i nikt nie miał SOLTEK'a :( Jutro jade do actiona kupić ;] Przypomniało mi się ze mój qmpel tam może kupoać więc jedziemy... Tylko teraz takie pytanko, czym się różni 75FRN2-L od 75FRN2-RL?? Bo różnica w cenie to jakieś 80-110zł, opłaca się dopłacać?

wersja RL ma kontroler RAID i SerialATA,jak potrzebujesz takich zabawek to dokladaj te niespelna sto zeta,ja radzilbym odlozyc na TwinMOS'y 466 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

_VIP_ podjarałem się twoimi radiatorami na mosfety, właśnie zamówiłem za pare dni będę je miał, w końcu po prawie 3 tygodniach zamówiłem też wentyle do budy, heh, ten wiatrak "pokojowy" robi mi za duży huragan , wciąga z podłogi cały kurz jak odkurzacz :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

_VIP_ podjarałem się twoimi radiatorami na mosfety, właśnie zamówiłem  za pare dni będę je miał, w końcu po prawie 3 tygodniach zamówiłem też wentyle do budy, heh, ten wiatrak "pokojowy"  robi mi za duży huragan , wciąga z podłogi cały kurz jak odkurzacz :lol:  :lol:  :lol:

no i fajnie :P ...co dokladnie zamowiles :wink: TT A1414 czy cos innego :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już zmieniam ;] Aaale mam lipę, non stop blue screeny :( Ale to pewnie pamięć, a wogóle mi jeb*** szmata nie chce chodzić w asynchro :(

A niech nie idzie! Byle by w synchro fajnie chodziła!

No i rzeczywiście ten zasilacz juz chyba wyciska wszystkie poty z siebie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...