Skocz do zawartości
Michnik

Wszystko o Soltek SL-75FRN-2

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam nastepujacy problem : skladam kumpeli kompa na tej plycie i od samego poczatku mam problemy. najpierw nie moglem dostac sie do biosu(trudnosci nadal miewam -pomaga clear bios) a pozniej podczas instalacji xp komp sie wieszal . juz myslalem ze wszystko ok bo instalacjia sie sfinalizowala , a tu zwiech. dobze ze mam jeszcze tydzien na oddanie kompa. aha sprawdzalem czy to nie wina pamieci i grafy, proc i dysk chyba by tak nie komplikowaly sprawy , wiec nie podlanczalem innych , plis o wskazowki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi

Mam pytanie czy wasze plyty obsluguja S.M.A.R.T no bo w koncu jak hdd cos takiego ma to czemu by tego nie wykozystac (seagate) . Moja wersja biosu to 1.5 dla sl75-frn . I nie ma tego no i nie moge chociazby skozystac w pelni z speedfdana. Tytlko nie moge cos sobie przypomniec czy wczesniejsze biosy to mialy czy nie tak mnie cos jakies watpliwosci w tej kwesti wziely

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uff! witam po big-byczeniu w Żarach :twisted:

michnik -> z uziemieniem daj sobie raczej spokój - miałem gniazdko najpierw wyzerowane, teraz jest uziemione, a różnicy i tak ni mo (restarty nie odejszły :( )  w moim przypadku to najpewniej zasilacz (coś zauważyłem, że na tym forum ma sporo osób problemy z Fortonami od Haszyda) i... chociaż objewy masz nieco inne, to IMO to też jest wina zasilacza

osobiście temat uziemiania kompa vs. stabilność pracy sl75-frn*.* uznałbym za zakończony - może i pomaga, ale brak raczej nie szkodzi (choć ciekawe, co na to support center...)

Mam podobne zdanie. Nigdy wcześniej nie miałem takich problemów. Co więcej, nawet do niedawna nie miałem nawet listwy i tez nie było problemu.

Narazie katuje jakiegoś Feela 300W i przez te pare dni jeszce nie miałem problemu. Aczkolwiek o rasowaniu mowy nie ma! Ten zasilacz ledwo ciągnie mojego Bartona 2500+ i cały osprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem pol roku tego frnl-a jedynke, s.m.a.r.t o ile sie nie myle to jest cos w rodzaju sprawdzania dysku - a to spowalnia wiec nie ma potrzeby wlaczac tej opcji. Co do biosu i unowoczesniania przez soltek-a, tez mi sie to nie podoba bo im wyzszy numerek tym mniej opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam; wy tu jestescie specjalisci w kreceniu soltkow moze powie mi ktos jaki moze byc powod tego ze proc nie startuje na fsb wyzszym niz 175mhz nawet przy najnizszym mnozniku - pamiec testowana na 200mhz asynchro i stabilna jak skala a gosciu u ktorego proc kupilem dawal gwar. stabilnosci przy 11x200 ! bios mam "4 power user", zasilka 400W (noname), reszta jak w podpisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam; wy tu jestescie specjalisci w kreceniu soltkow moze powie mi ktos jaki moze byc powod tego ze proc nie startuje na fsb wyzszym niz 175mhz nawet przy najnizszym mnozniku - pamiec testowana na 200mhz asynchro i stabilna jak skala a gosciu u ktorego proc kupilem dawal gwar. stabilnosci przy 11x200 ! bios mam "4 power user", zasilka 400W (noname), reszta jak w podpisie

Jakbyś troche poczytał ten topic to byś znalazł odpowiedź. Było ze 3 razy pisane o twoim problemie.

Poza tym zasilka też może być problemem mimo że to 400W. Ale podejrzewam, że bardziej z nazwy niż z rzeczywistych danych technicznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyś troche poczytał ten topic to byś znalazł odpowiedź. Było ze 3 razy pisane o twoim problemie.

Poza tym zasilka też może być problemem mimo że to 400W. Ale podejrzewam, że bardziej z nazwy niż z rzeczywistych danych technicznych.

przczytalem pierwsze 20stron tego topicu i jakos nie znalazlem odpowiedzi dlatego pytalem ale wieczorem przeczytam reszte i zobaczymy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyzej pisalem ze nie moge zainstalowac xp na tym solteku. problem sam znikl :D nie wiem jak . ale chcialem napisac ze teraz wszystko jest tak jak byc powinno a nawet lepiej bo kingstony 333 ida na 200 , a proc poszedl na 2330 :D i to na codeszjszie 400W. a tak poza tym to jak sprawdzic czy kosciu chodza w dual?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przczytalem pierwsze 20stron tego topicu i jakos nie znalazlem odpowiedzi dlatego pytalem ale wieczorem przeczytam reszte i zobaczymy...

Ufff, no to podpowiem. Spróbuj małymi kroczkami podnosić FSB nie od razu z 175 na 200MHz tylko skokami co 3-5MHz. Powinno zadziałać. U mnie działa. Poza tym zauważyłem, że nie wszystkie procesory idą na 200MHz(tak po prostu) od razu. Właśnie niektóre tak się zachowują, że trzeba kroczkami podnosić FSB. Przynajmniej ja tak miałem ze swoimi kilkoma Bartonami. Jedne od razu szły na 200MHz a było kilka co nie chciały. 2100+ którego też miałem również nie chodził od razu na 200MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczesniej probowalem krokami co 5 mhz i przy 180 lipa overclock failed ale teraz pojechalem co 2 mhz i bez problemu dobilem do 200mhz (wyzej narazie nie probuje) tyle sie tych postow naczytalem a nie pomyslalem o takiej prostej rzeczy... no coz lama jestem w podkrecaniu nie ma co ukrywac thx za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej LUDZISKA!

Właśnie wczoraj zamówiłem tego Solteka.Zależało mi na tej wcześniejszej wersji z chłodzeniem aktywnym NB wersja"D".

Powiedzcie mi proszę,czym różnią się SL-75FRN-L od SL-75FRN2-L -jak je można rozpoznać i czy ta wcześniejsza też posiada oficial FSB400 ??? :P

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej LUDZISKA!

Właśnie wczoraj zamówiłem tego Solteka.Zależało mi na tej wcześniejszej wersji z chłodzeniem aktywnym NB wersja"D".

Powiedzcie mi proszę,czym różnią się SL-75FRN-L od SL-75FRN2-L -jak je można rozpoznać i czy ta wcześniejsza też posiada oficial FSB400 ??? :P 

Pozdrawiam!

Bylo juz nie raz, nie dwa, nie tylko w tym watku...

SL-75FRN-L ma rwizje mostka polnocnego A3 = max fsb moze dojdzie do 200...

SL-75FRN2-L ma rewizje mostka polnocnego A1 = nforce2 400 ultra = max fsb naprawde maxymalne :P 240 i wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi

Mam pytanie czy wasze plyty obsluguja S.M.A.R.T no bo w koncu jak hdd cos takiego ma to czemu by tego nie wykozystac (seagate) . Moja wersja biosu to 1.5 dla sl75-frn . I nie ma tego no i nie moge chociazby skozystac w pelni z speedfdana. Tytlko nie moge cos sobie przypomniec czy wczesniejsze biosy to mialy czy nie tak mnie cos jakies watpliwosci w tej kwesti wziely

a może po prostu zerknij do manuala, dział BIOS?

tam zazwyczaj są jakieś pierwsze wersje opisane, więc sobie zerkniesz, czy S.M.A.R.T. był, czyt też nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi tez poszedl ten soltek na 244fsb ver: D dostalem w zamian za solteka frn-l na tamtym szedl do 204mhz stabilnie. kapa jest w tym sensie ze komp czesto nie odpala po wypieciu zasilania taka smieszna sprawa nie wiadomo skad. plyta tez daje zle sygnaly np. wyciagajac pamiec nie daje znaku ze jej nie ma, bylo nawet tak ze jak wlozylem pamiec to piszczal ze nie ma, znowuz wyciaglem pamiec i grafe wpierw powinien sprawdzic ze ramu nie ma to dzwonil ze grafy, nie piszczy jak nie ma kabla od monitora w karcie. Przekrecisz procka zeby zresetowac bios musze dac zasilke fizycznie z tylu na 0, wyjac baterie i przelozyc jumper'a 2-3 zworke - poczekac piec minut i moze odpali, czasem tak odpala piszac "CPU overclock failed" i nic sie nie da zrobic, znowu trzeba zrobic poprzednia czynnosc i moze odpali bo nie da sie wejsc w bios - ale jak juz chodzi to chodzi, po co te szopki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o mnie to moje 236 uzyskalem max i ofkoz full stable ale...

...no wlasnie po uzytkowaniu dluzszym systemu z magistralami 200, 220 i 236 stwierdzilem, ze choc wyzsza magistrala powinna sie charakteryzowac wyzsza wydajnoscia to chyba odnosze wrazenie, ze jednak najlepsza wydajnosc uzyskalem przy magistrali 200. Wiem, to dziwne, ale z punktu widzenia elektronicznego wydaje mi sie przy 236MHz moze byc juz sporo bledow transmisji i chodz po ochlonieciu i przepuszczania wielogodzinnego przez 3Dsmarka (w 3dsmarku im wiecej fsb tym wiecej markow) to jednak chyba system lepiej pracuje u mnie na 10 x 200. Nie wiem moze to zludzenie, ale sporo np. plikow targam po lanie z serwera i chyba przy 200fsb to chodzi jakos najlepiej. Podobnie jest z Photoshopem i AutoCADem. Ale powtarzam ! moze to jest zludzenie - obiecuje sobie, ze zrobie formata i zainstaluje system na nowo na 236Mhz i wtedy obiektywnie zobacze 8)

Spideroso np. musial wrocic do 166MHz, bo mu czesto gry wracaly do winshita :/

Reasumujac 236 chodzi mi calkowicie stable, ale mozliwe, ze wymaga nowego systemu do uzyskania maxymalnej wydajnosci :roll:

Inaczej jest z pamieciami, bo po dluzszych obserwacjach stwierdzam ostatecznie, ze to one sa glownie przyczyna problemow :/ Kiedy mialem zapodane CL 2,0 to srednio raz dziennie ni stad ni zowad byl sliczny resecik (przy kazdych timingach) - obecnie mam :

200fsb

CL 2,5

i wszystko chodzi extremalnie stabilnie.

Wydaje mi sie tez, ze roznica skoku wydajnosci miedzy 200, a 236 jest prawie niezauwazalna :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej LUDZISKA!

Pozdrawiam!

Bylo juz nie raz, nie dwa, nie tylko w tym watku...

SL-75FRN-L ma rwizje mostka polnocnego A3 = max fsb moze dojdzie do 200...

SL-75FRN2-L ma rewizje mostka polnocnego A1 = nforce2 400 ultra = max fsb naprawde maxymalne :P 240 i wiecej

A co oznacza rev.A2 ? Bo na mojej plycie SL-75FRN-L program cpu-z pisze iz mam wlasnie ta rewizje nforca 2 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie jest tak samo z pamiecia mam kingston'y ale mysle ze synchro 200 cl2 lepiej chodzi niz fsb 220, ddr200 cl 2.5, zwiekszajac fsb musze okrajac timingi pamieci a na to przedklada sie mniejsza wydajnosc. po co komu szybki procek jak pamiec i tak robi dwa i pol cykla w jednym timingu. miedzy cl2 a 2.5 w 3dmarku2001 mam 1000pktow roznicy, wiec wole stable osiagnac max na cl2 - synchro z fsb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

musze niestety porzucic mojego epoxa, bo sprawia mi trocche problemow (nie zawsze startuje winda) i myslalem wlasnie o Solteku, ktorego sie wszedzie chwali

chcialbym uslyszec wasza opinie, czy z moim confiqiem nie bede mial zadnych problemow, na co powwinienem zwrocic uwage przy zakupie (jaka jest nowa rev)

i co z dzwiekiem -ALC650 to chyba nie sound storm, mam "starego" live'a nie bedzie to konfliktowe z mobo , bo slyszałem ze niektóre plyty pod NF2 sa...

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vad3r --> problemy z niestabilnoscia przy wysokim fsb IMO sa dzielem glownie pamieci. U mnie async na 240 jest stabilnie, na 244 juz nie (moge dac min. 75% na pamiec - wada specjalnego biosu o/c, nie D1.1L) - po prostu pamiatki async maja gorna granice stabilnej pracy kolo 180...

A jako tester stabilnosci 3dmark jest raczej kiepski - najlepszy jest prime - jest CHOLERNIE czuly - mi brykal sprzet bez problemu na fsb 192 sync 6 2 2 2.5. Tylko bardzo rzadko jakis spontaniczny zwis... Puszczalem prime - od razu (po sekundzie) wywalal blad - myslalem, ze jest to kwestia walnietego programu :P (bo generalnie wszystkie inne testery nie wywalaly zadnych bledow). Ale na timingach 8 3 3 2.5 zero bledow...

_Vip_ dzialal na fsb 244 dluuugo i pisal, ze stabilny - a wczesniej, przed zakupem wypasionych twinmosow, o ile pamietam 240 bylo top top, i chyba niebardzo stabilnie...

Tasior_ --> A2 to tez chala :)

w1lko --> tylko REALTEK-a :!:

bAterion --> witamy nawroconego niewiernego :wink: :D ALC650 to faktycznie nie soundstorm, ale ja go slucham i jeszcze mi uszy nie obwisly :P Prawde mowiac dzwiek jest dobry. Ale podobno LIVE ma lepszy. Kilka osob tutaj sie udzielajacych go uzywa wiec nie ma sz sie czego obawiac :)

A co do ver. plyty - to mozesz kupic D (z wiatraczkiem na NB) lub E3 (bez wiatraczka na NB). Ciezko powiedziec, ktora jest lepsza... Ja na starej D mialem wieksze wahania vcore, i ta nowa troszke wyzej idzie, ale za to nie moge uzywac najlepszego biosu D1.1L... W sumie jakiej nie wezmiesz bedzie dobrze :) Oczywiscie jak kupisz E3, to musowo zmiec trzeba chlodzenie NB :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to po zainstalowaniu systemu co mam instalowac?? najpierw stery realtek a potem pakiet nvidia ?? jak zrobic zeby nie instalowal sie dzwiek nvidii (usunac pliki ?? )

a tak btw

to jakie stery najlepiej instalowac ?? bo ja chce zainstalowac

nForce_2.45_WinXP2K_WHQL_international.exe

i realteka

Realtek Semiconductor Corp. AC'97 Sound System Software ver:A3.45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw stery nvidii 2.03 badz 2.05, potem stery Realteka zassane ze strony solteka. Na XP wczesniej zalecany SP1. Ot, wsio :)

Mozna zassac tu http://www.soltek.com.tw/English/download/...main/75FRN2.htm

-----------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XOR,

a jak poznam wrsje płyty o których piszesz (wizualnie po smigle na nb), bo ja pytałem o revizje- sa jakies oznaczenia, nie chce zeby mi sprowadzili to czego nie zamawiałem

wszystkie nowe to E3?? -chodzi o rodzaj mostka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XOR,

a jak poznam wrsje płyty o których piszesz (wizualnie po smigle na nb), bo ja pytałem o revizje- sa jakies oznaczenia, nie chce zeby mi sprowadzili to czego nie zamawiałem

Z tego co ja wiem to jest tak, ze rev.E ma pasywne chlodzenie NB (sam radiator), a revizje wczesniejsze maj aktywne (z coolerem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XOR,

Z tego co ja wiem to jest tak, ze rev.E ma pasywne chlodzenie NB (sam radiator), a revizje wczesniejsze maj aktywne (z coolerem).

W sprzedaży są obecnie Revision E i D. Rev D ma aktywne chłodzenie na North Bridge'u, a Rev E ma pasywne. Jest również napis przy najniższym PCI Rev E lub D. Co do mostków to w obu wersjach są takie same. Aha i do Rev E nie załadujesz biosu D1.1 który jest chyba obecnie najlepszy do overclockingu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...