xor Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 A sluchajcie no towarzysze - ktos mial napisac do Solteka zeby poprawili taktowanie pamieci w biosach ?I pisalismy :) Nawet ja im elaborat poslalem... W odpowiedzi przyslali mi specjalny bios 'for power user' :lol: Jest to bios D1.3L z odblokowana mozliwoscia ustawiania dowolnego % taktowania pamieci. Jego wyzszosc nad D1.1L - nie trzeba robic inserta ! Juz nie 'zacina sie' - jak si przekreci system, to sam sobie robi reboota z insertem. Niestety, jego nizszosc nad D1.1L - jak dalem % dla pamieci mniej jak 75, to umarl - i to juz na stale. Musialem robic hot flasha :( Rowniez wolniej sie bootuje, a _Vip_ pisal, ze ma mniej stabilny system. Ja nie mam problemow ze stabilnoscia, a z przymusu siedze na tym wlasnie biosie - nowa plyte mam vere E3, i na D1.1L niezaleznie od ustawionego fsb mam zawsze 100... :( Ot, taki 'maly' buraczek... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w1lko Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Panowie !! Ponawiam pytanie ;) Jak wlaczyc w winampie tylne glosniki ?? Jak wlaczam film to odrazu tyl sie wlacza......... a w winampie gra tylko przod :/ Pls Help !! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kungfiarz Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 xor wyslij mi tego bios'a jak ci to problemu nie zrobi na kungfiarz@texasnet.pl :) dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Panowie !! Ponawiam pytanie ;) Jak wlaczyc w winampie tylne glosniki ?? Jak wlaczam film to odrazu tyl sie wlacza......... a w winampie gra tylko przod :/ Pls Help !! :D jak masz winampa 2.x to tylnie tez mi nie grają a jak masz 3x to musza grac KUPIŁEM WKONCU TEGO SOLTEKA wersja z raidem :twisted: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w1lko Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 jeszcze jedno pytanie (lame?? ) co to za funkcja w biosie ?? <- nie smiac sie, prosze o konkretna odpowiedz.... VDD VOLTAGE SELECT - mam 1.6V, jest to napiecie........... ??? wlasnie, czego ?? naprawde nie wiem, a nie mam czasu siedziec non stop przed kompem i buszowac po tweaku (praca :/ )..... w wyszukiwarce mi nie znalazlo konkretenj odpowiedzi...... :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_lukash_ Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 to jest napiecie chipsetu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kungfiarz Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Mam kingstony value 333 256, na timingach 3,3,2,2 fsb 200 synchro, chodza tez na 210 i 220 ale sie wysypuja pozniej, myslicie ze obudowa aluminiowa na nie pomoze w uzyskaniu wyzszych czestotliwosci czy raczej to kosci nie wytrzymuja i to juz bardziej kosmetyczne by bylo ... ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vad3r Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Góra 2 Mhz 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadi Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Jedno pytanko ile osob z was ma chlodzenie na mostku pld , i co ono daje poprawia stabilnosc ale przy jakiej fsb zaczyna sie liczyc te dodatkowe chlodzenie mostka pld Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Ja mam - chyba zwiekszylo mi stabilnosc i dalo kilka MHz na fsb - tak mi sie wydaje. Dokladnych testow nie robilem. SB byl goracy - to dalem mu cos na ochlode - i tyle :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Ja też mam. Założyłem radiator i wiatraczek gdzyż SB był gorący. A co to dało to nie wiem. Napewno SB ma teraz chłodniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Heh zauważyłem dzisiaj, że żeby mi komp sie uruchamiał na 200MHz to musi być w biosie ustawione CPU INTERFACE na AGGRESSIVE. Inaczej dobiłem do 197MHz i koniec nie wstaje. Może to coś komuś coś pomoże. Mam bios d1.1. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danieldz Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Witam, mam kolejny problem, jak juz kiedys wczesniej pisalem cos dysk mi nieprawidlowo dzialal i wiem czego chyba to jest wina albo konfiguracji w windowsie (XP) albo wlanietych obydwu kanalow IDE, poniewaz przy kopiowaniu z partycji na partycje na tym samym dysku mam nie wiecej jak 1333KBs (mierzone total copy) A kiedys na starej Ga-7ZM mialem powyzyej 10000KBs, chlopaki czego to moze byc wina, szczerze mowiac nie mam ochoty czekac na wymiane plyty, zanim komputronik sie po nia zglosi i zanim zalatwi ta sprawe na dobre mina wakacje.....Macie moze jakies sugestie, aczkolwiek windows wykrywa mi go dobrze - jako UDMA 5 tyle ze te transfery sa przerazajace (dodam ze reinstalacja wina tez nic nie dala...) Przy kopiwioaniu od kogos z sieci mam nawet 7000KBs czyli wiecej jak z partycji na partycje, wiecie moze co tu jest grane ? Prosze o pomoc! P.S Dysk z podpisu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bernard Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Może taśma? Mógłbyś sprawdzić też dysk na innym kompie. Ja mam pytanie odnośnie temperatury procka, jeżeli mówicie o temperaturze to macie na myśli odczyt z ABSII ( u mnie 60 st. w stresie) czy CPUdie 52 st. w stresie na podkręconym procku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danieldz Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Może taśma? Mógłbyś sprawdzić też dysk na innym kompie. Ja mam pytanie odnośnie temperatury procka, jeżeli mówicie o temperaturze to macie na myśli odczyt z ABSII ( u mnie 60 st. w stresie) czy CPUdie 52 st. w stresie na podkręconym procku? Otoz nie jest to wina tasmy, ale wykluczylem teraz juz wine plyty z tego wzgledu ze jezeli by byl padniety kontroler IDE to takze z sieci nie dalo by sie z taka predkoscia sciagac, dodatkowym potwierdzeniem jest to iz z dysku na dysk (z mojej 30 na kolego nowke 80) wszystko idze dobrze. Coz tak to jet jak sie ma stary dysk. Ale i tak dzieki za chec pomocy Pozdro UPDATE: A jezeli chodzi o twoje pytanie, to mamy na mysli CPUdie :D ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nozgul Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Witam serdecznie. Stałem sie szczesliwym posiadaczem tej plytki :lol: Chodzi jak zyleta. Jednak mam pytanko: Czy ktos uzywal Dual-Channel na tej Plytce?? Mam 2xElixir 256 MB 333 Mhz, wlozylem 1 kosc do Dim 3, a druga do Dim1, wlaczylem SiSoft Sandre 2003 na Memory Benchmark, a tam ZONG!!, wydajnosc taka sama jak normalnie (kolo 2,5 GB). Czy trzeba jakos uaktywnic Dual-Channela?? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakox Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Nie wie ktoś gdzie można kupić tą kostke biosu do SOLTEKA? Xor nie chcesz sprzedać swojej (od uszkodzonej płyty)? A może jest ktoś w Warszawy kto może mi zrobić flasha na gorąco? Plizzz... :cry: :cry: Bracia Soltekowcy...jestem zdesperowany... :cry: :cry: mój komp nie działa juz ok 3 tyg... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Witam serdecznie. Stałem sie szczesliwym posiadaczem tej plytki :lol: Chodzi jak zyleta. Jednak mam pytanko: Czy ktos uzywal Dual-Channel na tej Plytce?? Mam 2xElixir 256 MB 333 Mhz, wlozylem 1 kosc do Dim 3, a druga do Dim1, wlaczylem SiSoft Sandre 2003 na Memory Benchmark, a tam ZONG!!, wydajnosc taka sama jak normalnie (kolo 2,5 GB). Czy trzeba jakos uaktywnic Dual-Channela?? Pozdrawiam W/g mnie Sandra nie jest najlepszym programem do testowania jakiejkolwiek wydajnośći. No może jedynie dysku ;) Spróbuj (jeżeli chcesz zobaczyć różnicę w wynikach) PC Mark'a, może być nawet 3D Mark 2001 choć tu różnica będzie ale będzie mała. Ogólnie Dual Channel daje bardzo niewiele. Coś koło 0-3% wydajności więcej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Nie wie ktoś gdzie można kupić tą kostke biosu do SOLTEKA? Xor nie chcesz sprzedać swojej (od uszkodzonej płyty)? A może jest ktoś w Warszawy kto może mi zrobić flasha na gorąco? Plizzz... :cry: :cry: Bracia Soltekowcy...jestem zdesperowany... :cry: :cry: mój komp nie działa juz ok 3 tyg... Juz Ci pisalem - mozesz go do mnie podeslac, ja Ci go sflasciach!e (starej kosci nie sprzedam :)) - tylko to Cie bedzie kosztowalo kolo 16PLN za wysylki :( Michnik, a Ty gdzie mieszkasz ? Moze blizej - do mnie ma gdzies 450KM... Ale moze utworz watek na sprzecie z taka prosba - pewnie znajdzie sie ktos w Wa-wie pracujacy w serwisie i Ci to zrobi na friko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Informuje, że jest nowy bios D1.5L. ;) I Hardware Monitor chyba też.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Informuje, że jest nowy bios D1.5L. ;) I Hardware Monitor chyba też.... hmmm.....jak znam zycie to pewnie znowu ten biosik bedzie skopany :? ,miejmy nadzieje ze nie mam racji :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 No, cos wspanialego, teraz to juz bedzie bios nad wszystkie biosy ! bedzie pokazywal czy komputer chodzi w dualu czy singlu ! Teraz to juz wszyscy uzytkownicy beda w siodmym niebie... Takimi <span style="color:red;">[ciach!]</span>lami sie zajmuja... eh :? Jesli mozecie to sprawdzcie, czy ma odblokowane manual % pamieci - jestem w pracy i nie wiem, czy jest sens sciagac i robic sobie nadzieje :) ten hw-monitor to chyba tez nie jest to naszej plyty tylko do SL-NV400-64 Za to sa nowe stery do realteka I niestety, cos mi sie czarno widzi moja karta grafiki. Pomimo zapewnien mak777 sprzed 2 tygodni karty nie mam i obawiam sie, ze nie bede mial... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Nie instalujcie tego Hardware Monitora. To nie jest do naszego modelu. Teraz mi straszne głupoty pokazuje. A i stary teraz zgłupiał i nie wiem co teraz zrobić....heh Update: trzeba wyinstalowac bydwa i wszystkie piliki co po nich pozostały i zrobić restart. Potem zainstalować poprzedniego HM. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Nie instalujcie tego Hardware Monitora. To nie jest do naszego modelu. Teraz mi straszne głupoty pokazuje. A i stary teraz zgłupiał i nie wiem co teraz zrobić....heh restart powinien zalatwic sprawe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Nie instalujcie tego Hardware Monitora. To nie jest do naszego modelu. Teraz mi straszne głupoty pokazuje. A i stary teraz zgłupiał i nie wiem co teraz zrobić....heh restart powinien zalatwic sprawe Ano człowiek to czasem pospiesznie coś napisze ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Xor,sprawdzilem ten biosik.Niestety manual % pamieci NIET :evil: Na dzien dobry plyta wali po oczach tym postem z Dual Channel :wink: Jak to jest ze D1.1L jest OK,a pozniej to juz kiche odwalaja z tymi pamieciami :? BTW - ten biosik nie chce sie flashowac z AWDFLASHem od starszych biosow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 nt HW juz kiedys pisalem, ze do naszej plyty sa te numerowane 2.* :) Xor,sprawdzilem ten biosik.Niestety manual % pamieci NIET :evil: Na dzien dobry plyta wali po oczach tym postem z Dual Channel :wink: Jak to jest ze D1.1L jest OK,a pozniej to juz kiche odwalaja z tymi pamieciami :? BTW - ten biosik nie chce sie flashowac z AWDFLASHem od starszych biosow buuuuuuuu.... :cry: A jakies istotne zmiany w sterach realteka ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 ostatnio przez nowe wersje 8RDA+ glosno o roznych kondensatorach,tych lepszych i tych gorszych.......zastanawiam sie jakiej firmy sa kondensatorki na naszym Soltek'u :?: wie moze ktos cos na ten temat bo ja jakos dopatrzec sie nie moge :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 ostatnio przez nowe wersje 8RDA+ glosno o roznych kondensatorach,tych lepszych i tych gorszych.......zastanawiam sie jakiej firmy sa kondensatorki na naszym Soltek'u :?: wie moze ktos cos na ten temat bo ja jakos dopatrzec sie nie moge :? Ktoś kiedyś chyba mówił, że na Rev D są SANYO, a na Rev E to nie wiem. Jak na razie nie wybuchaja a ni nic innego więc chyba nie są najgorsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2003 ostatnio przez nowe wersje 8RDA+ glosno o roznych kondensatorach,tych lepszych i tych gorszych.......zastanawiam sie jakiej firmy sa kondensatorki na naszym Soltek'u :?: wie moze ktos cos na ten temat bo ja jakos dopatrzec sie nie moge :? Ktoś kiedyś chyba mówił, że na Rev D są SANYO, a na Rev E to nie wiem. Jak na razie nie wybuchaja a ni nic innego więc chyba nie są najgorsze. uuu ja na D sa SANYO to rewelacyjnie bo podobno sa mocne (te same sa na 8RDA+ rev.2.1) zaraz poszukam jakis informacji na te temat.Wiesz moze gdzie to czytales :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...