Skocz do zawartości
Michnik

Wszystko o Soltek SL-75FRN-2

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :P !

Mam obudowę i płytę jak w podbisie ale martwą mnie zbyt niskie temp.

Przy HDD mam zamontowanego cooler mastera z sensorkiem,który dmucha bezpośrednio na dysk i tem.bis,speedfan pokazują mi 19*C.

Natomiast jeśli chodzi o procka to mam 32*C (po PRIME95 temp. wzrasta do 38*C) -mam założonego oryginalnego copper shima od TT, więc wątpię ażeby radiator nie przylegał do jądra.

Czy te temp. nie są aby przekłamane? Czy mobo i programy dobrze mi je wskazują? Dodam jeszcze,że przy @ idą tylko nieznacznie w górę (przy 188x12 mam o 3*C więcej ???

Macie może jakąś sugestię? -będę wdzięczny!

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie wogóle coś sped fan szaleje

Dołączona grafika

Co to jest to 128 8O

I coś mi dziwnie wykrywa dysk - nie pisz modelu jak zawsze tylko jakies znaczki, szlaczki :/ Chyba trzeba wgrać inny bios

Wkurzyli mnie w serwisie bo odesłali mi nie moją płyte ani nie nową, tylko jakąś juz tez serwisowaną z porysowanym i zagietym grilem od chipsetu :evil: Ale puki co wszsytko działa ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktos przetestuje ten overclokerski bios bazowany na D1.5L to bede wdzieczny. Bo sam sie troche obawiam.....

nic się nie bój - BIOSik działa :D ...i tylko tyle póki co mogę napisać, bo tylko go zfleszowałem i nic nie grzebałem w środku, a w tej chwili mam FTPka postawionego i nie mogę się pobawić :(

jak do niedzieli nikt się nie pofatyguje, to będę pierwszy, ale nie masz na co czekać - największa radocha, to samemu teścić :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tez zrobilem Towariszcz, ogolnie fajny biosik na moim kingstonach na kosciach kingston (333) pociagnalem je (niestety nie przechodzi prime) na 210FSB ! stabilnie na 205, ale i tak pracuje na 190, slabe chlodzonko mam. Ogolnie bios wypas zwlaszcza, ze po odlaczeniu zasilania nie przestawia sie na default!

Raczej juz go nie zmienię. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też sobie go wgrałem ale potem walnolem sobie 1.5 zwykły bo myslalem ze przez ten bios nie moge wlaczyc kompa na fsb 190 ale potem na zwykłym 1.5 tez coś nie zaskoczył za pierwszym razem i drógim.

Ja jakos extremalnie nie podkrecam bo mam słaby ram, wiec zalezy mi bardziej na sabilnosci, zwłaszcza ze juz raz moj soltek był w serwsie i nie chce zeby znowu zdechł :)

Moze bede próbował wiecej niz 11x190 ale nie teraz :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

złotem bym mojej obecnaj sytuacji nie nazwał, ale i tak tragicznie nie jest - do tej pory miałem max synchro FSB 169, a teraz jest 179 :D ...może to i mało, ale dla mnie zawsze coś [jak uruchomię 'awaryjnego kompa' do sieci, to się biorę za porządne wygrzewanie, chłodzenie south i obaczymy co bedzie]

nie wiem, jak było w poprzednich wersjach, ale na BIOSie dla o/c 1.5L MACa sieciówki można ustawić tylko podczas fleszowania (w D1.1L dało się bezpośrednio spod BIOSu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojtt --> nie wiem jak na tym biosie, ale generalnie to na 1.6V max to troche ponad 230MHz, a na 1.8 nawet 250MHz bryknie (_Vip_ to udowodnil). Wiec nie trzeba robic zadnych vdd-modow, tylko zakupic sobie wystarczajaco dobre pamieci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne dziwne...

1. 133x16 - prime stable ok2130

2. 200x8 - prime stable

3. 200x9 - nawet posta nie ma

wszystkie fsb synchro, sprawdzalem 200x9 ale asynchro i tak samo... co sie dzieje??

4. teraz mam 190x10 ale z vdd1,7V...

:roll: o co chodzi? czemu proc biega nawet na 2,1GHz a nie chce na 1,8 przy fsb 200??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Badziewny ten biosik 1.5Oc!! Sflashowałem... i padła mi płyta!!! Tzn. staruje, przechodzi post no i NIE BOOTUJE!!!!!!!! Nic, po prostu czarny ekran - i tak w kółko. Płyta idzie dzisiaj do serwisu. Mam nadzieję, że mi nie dadzą tej dziwnej wersji bez wentyla (E rev. ??). Nie radzę jego instalować. Wcześniej miałem 1.4L i wszystko śmigało 225FSB i pamięci to samo (Geil Dual 2*256MB na 2.5-3-3-8). Teraz 2 tyg. czekania na płytę... BUUUUUUUU!!! :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojtt --> stawiam na pamiec

exmister --> trafne spostrzezenie :)

Pawel --> a probowales wejsc do biosu ? Kosc mogla przy flashowaniu pasc... Wielokrotnie pisalem, ze jednak jest to ryzykowny proces. Niedobrze, ze oddales plyte do serwisu - jesli ich nie poinformowales, ze padla podczas flashowania, to prawdopodobnie wymienia ci plyte, a wystarczy tylko przeprogramowac kosc - w serwisie zrobiliby za 20PLN, znajomy z taka plyta za friko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xor -> do biosu można wejść, wszystko można ustawić. Dopiero w miejsc jak powinnien pojawić się ekraz z tabelką pokazującą konfig. nic nie ma. Podczas programowania wszystko było ok, zreseowałem komputer tak jak zwykle (w sumie fleshowałem wiele razy i nic nie było). Zgłosiłem reklamację do serwisu (Komputronik) i czekam na nadanie numeru RMA. Nie napisałem im, że podczas fleshowania, ale po prostu, że przestała bootować z dysków/cd-romów. Co według Ciebie najlepiej zrobić? Dać do naprawy i czekać na nową (powinni wymienić?), czy poszukać jakiegoś programatora i zapłacić te 20-30 zł (pewnie u mnie w Zgorzelcu będzie drożej, jeżeli w ogóle znajdę taki punkt w którym mi to zrobią). Obawiam się jeszcze jednego - kiedyś jak zawieszał mi się komp. po podkręceniu próbowałem wyciągnąć bios ale ułamał mi się kawałek gniazda który go trzyma (jest to praktycznie niezauważalne) więc dałem sobie spokój i poradziłem sobie odcięciem zasilania płyty. Może to z tego powodu - ale fleshowałem jeszcze po tym płytę z 4 razy nowszymi biosami i nic nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xor: ale jesli dziala na 205x8 synchro to dlaczego ma nie dzialac na 205x9 synchro, nie mowiac juz o asynchro??

tak mam kabel 'P4' podlaczony, probowalem z najrozniejszymi timingami, tudziez z CPU Interface.

zauwazylem ze jak zapodam wiekszy VDD mam post na 200x9 ale slabo ze stabilnoscia. hmm wydaje mi sie ze cos nie tak z NB. dzis sprobuje zapodac ASC na NB, moze jaies chlodzenie na SB i zobacze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawel --> hmm, to moze nie padl Ci bios, tylko pamiec/procek, badz system jest za bardzo podkrecony ? Wejdz jeszcze raz do biosu, wgraj ustawienia domysle (badz boot z wcisnietym INSERT-em), i zapisz te ustawienia. I sprawdz. Pewnie juz to robiles, ale moze zapomniales... :P

Aha - jak nastepnym razem komp. nie bedzie sie chcial wlaczyc po nadmiernym przekreceniu, nie wyciagaj juz kosci biosu - wystarczy odlaczyc (fizycznie) wtyczke zasilacza na kilka minut, wyjac baterie na chwile, bootowac z INSERTEM, wylaczyc na chwile zeby sie 'ostudzil'.

Ktores z tych dzialan pomoze :)

wojtt --> czasami moze sie zdarzyc zle zamontowany radiator na NB - kiepsko styka, i sie mostek przegrzewa...

Aha - i pamietasz o tym, ze procesor do stabilnej pracy na 11x200 czasami potrzebuje wyzszy vcore niz na 13.5x166 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xor -> o tym wyłączaniu już wiem, po tym jak przeczytałem kiedyś na forum - cały czas teraz tak robię. Najlepsze jest to, że płyta nie rusza nawet na najsłabszych ustawieniach np. 100*8... :roll: Nie wiem już co jest, wygląda na to, że ten bios jest jakiś skaszaniony bo cały proces przeszedł ok, kasowałem już 10* i przez załadowanie ustawień domyślnych i przez insert, nawet wyłączałem już spod biosu urządzenia, wyciągnąłem wszystkie karty i dalej to samo... Ehhh, ja to mam chyba pecha!! 8O No nic, raczej wyślę płytę do serwisu i poczekam jakieś 2,5-3 tyg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coz ja dzisiaj mialem przez chwile ta mobo ale nawet nic sie nie pojawilo na ekranie - zero post'a po prostu nic. Wiatraki sie krecily, dysk chyba tez (ale to nie ma znaczenia). Wygladalo to tak jakby procek wysiadl ale nie bo sprawdzilem na starym gigabycie i wszystko smiga. Co moze byc przyczyna i czy da sie to jakos naprawic? Ktos moze mial podobny problem? Procek to 1700+ JIUHB0303. Zasilka chiftec'a 360w. Plytka juz w serwisie, jutro mam isc zobaczyc ze swoimi czesciami i bedziemy kombinowac. Wszystko podlaczone normalnie + takze przewodem od P4. Ram 512mb 333mhz samsunga na roznych bankach probowalem. Robilem clear'a, probowalem podniesc go z insertem, odlaczalem kabel. NIC. Nawet nie wszedlem do biosu bo nic na ekranie sie nie pojawia!!! Na starej mobo all ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

exmister --> padnieta kosc biosu. Badz w najgorszym wypadku padnieta plyta... Jak masz drugiego takiego solteka, to zrob hot-flasha. (Jak nie wiesz, co to takiego, to poszukaj wczesniej w tym watku. Tylko trzeba byc cholernie delikatnym, bo mozna powyginac nozki kostki biosu.) Jak ciagle nie bedzie dzialala - oops, padla plyta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam w klubie

Wczoraj stałem sie szczęsliwym posiadaczem FRN2-L (w wersji E4).Kupiłem też Bartona 2,5 i 256MB TwinMos cl 2,5 400mhz. Do niedawna uzytkowałem SL-75KAV, toteż z wybór następcy nie przyszedł trudno :D. Na początku przegapiłe włożenie wtyczki 12V (już wiem co to za kabel z zasilacza :) ) na płytę i zastanawiałem sie czemu jest czarny ekran :oops: . Ruszyło i wydaje się że jest chyba wszystko o.k. Płyta ruszyła bez reinstalki na starym dysku z w98, nowego mastera dzisiaj podłącze. Generalnie płyta mi sie bardzo podoba, choc mam pewne uwagi i będę wdzięczny za objaśnienia.

Przęłaczyłem zworkę na płycie na fsb 166/200 i pytanie jest czemu pomimo iz prawidłowo został wykryty procesor jako 2500 to w biosie było ustawienie fsb na 100 mhz i dopiero ręcznie przełączałem je na 166.

Z góry dzięki z odpowiedzi

pozdrawiam

karolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam w klubie 

Wczoraj stałem sie szczęsliwym posiadaczem FRN2-L (w wersji E4).Kupiłem też Bartona 2,5 i 256MB TwinMos cl 2,5 400mhz. Do niedawna uzytkowałem SL-75KAV, toteż z wybór następcy nie przyszedł trudno :D. Na początku przegapiłe włożenie wtyczki 12V (już wiem co to za kabel z zasilacza :) ) na płytę i zastanawiałem sie czemu jest czarny ekran :oops: . Ruszyło i wydaje się że jest chyba wszystko o.k. Płyta ruszyła bez reinstalki na starym dysku z w98, nowego mastera dzisiaj podłącze. Generalnie płyta mi sie bardzo podoba, choc mam pewne uwagi i będę wdzięczny za objaśnienia. 

Przęłaczyłem zworkę na płycie na fsb 166/200 i pytanie jest czemu pomimo iz prawidłowo został wykryty procesor jako 2500 to w biosie było ustawienie fsb na 100 mhz i dopiero ręcznie przełączałem je na 166. 

Z góry dzięki z odpowiedzi

pozdrawiam 

karolski

Witam nowego szczęśliwego posiadacza Soltka ;)

Za pierwszym razem zawsze startuje na FSB 100MHz bodajże. I nie przełączaj tej zworki na 166 MHz tylko zostaw na default 133MHz a potem w biosie przestaw na 166MHz.

Jeszcze jedna rada: poczytaj troche ten wątek najpierw zaczym zaczniesz pytać bo chyba już wszystkie problemy zostały w nim opisane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok wszystko juz dziala :) A problem byl banalny i doszedlem sam do tego. Jak podlaczylem mobo na stole to wszystko dzialalo ok, ale jak wlozylem do obudowy ZONK! Czarny ekran! Wczesniej mialem plyte gigabyte'a i byla ona przymocowana do obudowy standardowo na takie metalowe koleczki i srubki. Nowy Soltek mial inny ten uklad dziurek w pcb i jeden ten metalowy koleczek robil zwarcie od spodu na jakis lutach :) Niezly mialem ubaw jak na to wpadlem ze to taki banal :) Narazie moj axp1700+jiuhb0303 idzie na 10.5x200 i jest spoko. Mam nadzieje ze to moj pierwszy i ostatni problem (jaki problem?) z ta plyta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec tak:

wybebeszylem kompa. wycignalem te koleczki mocujace radiator. mysle sobie: teraz pewnie trzeba bedzie suszarki uzyc zeby to zdjac. a co sie okazuje? lekkie dotkniecie i radiator w rece mam... :roll: patrze na NB... w jednym z rogow jest 2cm kolko bialego czegos... normalnie szok. zapodalem cieniutko paste na caly chipset. wszystko ladnie. skladam kompa. 200x10, 210x10, 215x10. post. :) no nareszcie. ale slysze ze jakis wentyl halasuje. karta graficzna. wyciagam ja, czyszcze wentyl. o juz ladnie... ale co to nie ma juz posta nawet na 200x10... hmm... powoli dochodze do wniosku ze nie tylko chlodzenie nb bylo problemem ale tez sposob wlozenia grafy. hmm nie wiem w jaki sposob tak sie dzieje, ale fakty mowia za siebie. szkoda ze ta mobo nie ma takiego eleganckiego zapiecia jak GA-7VA(XP). teraz 200x10 i zobaczymy co dalej bedzie.

pozdr

update: dzien 2gi :). wczoraj komp prawie caly dzien biegal na 10x200 - prime stable. na noc wylaczony. dzis wlaczam... 8O ciemny ekran... wylaczam-wlaczam... cpu overclock failed bla bla... del->save set. i post i znowu ladnie, stabilnie na 10x200. dlaczego za pierwszym razem nie zapostowal :?: :?: :?: :roll: :roll: :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...