Conti Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 1. radiator cm x-dream + went arctic tc @ 2500/min temp bez obciążenia / po max. obciążeniu 11x166 cpu die 45 / 51 abs 50 / 56 11x210 cpu die 49 / 54 abs 55 / 65 2. co do synchro/asynchro z pamięcią (bios 1.5L) : jeżeli pamięci są 333MHz to do 183MHz (mniej więcej +/- 2) idzie synchro, powyżej przestawia pamięci asynchro jeżeli pamięci to 400MHz to na pewno do 214 MHz idzie synchro - wyżej nie wiem, nie sprawdzałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 ten cooler Contiego jest az tyle lepszy od D5TB ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 Sprawdzałem przez miesiąc różne, dostępne mi po niskich kosztach (lub bez kosztów) kombinacje. Mniej więcej (temp abs w spoczynku 11x166): Spire falconrock2 + pasta dołączona do niego - 59 - 61 Spire fr2 + pasta srebrna titana 58 - 59 radiator x-dream + went spite clearblue + pasta srebrna titana 55 - 56 radiator x-dream + went spite clearblue + pasta Arctic Ceramique 52 -53 radiator x-dream + went arctic cooling fan pro TC @2500/min+ pasta Arctic Ceramique 50 -51 radiator x-dream + went arctic cooling fan pro TC @3000/min+ pasta Arctic Ceramique 48 -49 Może nidługo uda mi się przetestować cooler Arctic Cooling Copper Silent 2 TC. Dwa wentyle w obudowie z obniżonym napięciem: z przodu zasysanie 5V, z tyłu wydmuch 8V. Zależy mi na ciszy i jestem w miarę usatysfakcjonowany. HDD wyraźnie słychać :( PS Przy spire fr2 + pasta dołączona, 11x214, vcore1.75 - temp urosła do 80 i darowałem sobie dalsze kręcenie aż do wymiany chłodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Widziałem posty ludzi, którzy mają temp. bartona 2500 @ 3200 (vcore1.7) w granicy 46 stopni przy obciążeniu. Ciekawi mnie czym oni to chłodzą, bo puściłem went arctica na 3200/min, wył i jęczał a temp przy 11x210 i w stresie wyniosła ~ 63st. Pewnie u nich nie jest to temp rdzenia lecz z diody w sokecie, albo wodne :idea: . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 Przeglądałem stronki z opisami płyt i spodobał i sie Soltek..co prawda ten złoty kolor nie podoba mi się ale parametry i cena są OK. Teraz jestem pewny na 110% jaka płytę chcę ;) Wszędzie czytam o niej same pozytywy... czas przesiąść się z Intela ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 Witam Mam teraz ustawione 13x166 ale stabilne to jest tylko przy v1.6@1.8 Czy aby to jest normalne? Temp abs >60. I dlaczego nie chce pojsc na 10x200??? Buuuu. Problem szerzej opisany jest powyzej Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Widziałem posty ludzi, którzy mają temp. bartona 2500 @ 3200 (vcore1.7) w granicy 46 stopni przy obciążeniu. Ciekawi mnie czym oni to chłodzą, bo puściłem went arctica na 3200/min, wył i jęczał a temp przy 11x210 i w stresie wyniosła ~ 63st. Pewnie u nich nie jest to temp rdzenia lecz z diody w sokecie, albo wodne :idea: . heh ja przy 11*200 i V7+ na low mam 53 stopnie na maxa... pewnie jak bym wziął na high to te 46 by nie przekroczyło... ale żal mi moich uszu :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vodoo Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 Witam ! Jestem z wami już od jakiegoś czasu (pasywnie), ale dzisiaj postanowiłem wreszcie zadać pytanie, mianowicie gdy słucham muzyki (ze zintegrowanej karty), bądź gram lub oglądam filmy co jakiś czas z głośników wydobywają się jakieś trzaski :( co gorsza nie moge rozkręcić wzmacniacza na 50% bo zaczynają trzeszczeć :( wcześniej na SB Live nie było takiego problemu, pomyślałem że może to wina wysokiego fsb, ale na 100MHz jest to samo, na http://www.nforcershq.com/forum/ poruszano podobny problem, ale nie moge się połapać w tych postach, czy ktoś już to samemu w jakiś sposób rozwiązał :?: pozdrawiam Sebastian :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tawariszcz_gonciarsky Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 szajse! znwu mi śledzenie padło :evil: _Vip_ kurcze przeciw swemu moredujesz? :wink: ludu, sprawdźta nowego biosa plizz, bo ja tera jestem przeprowadzką zajęty i nieszczególnie mam czas elvis =--> witam kompana z 'zielonego zakładu' :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: xor =--> na internecie gra się full-wypas (po kilkanaście osób/serv), tyle że na wireless'ie jade i mam lagi makabryczne :-C ano da się :] BIOS->Integrated Peripherials->POWER ON Function Wielkie dzieki Tawariszcz Genneral :D :D :D :D :D :D :D :DI pospieszylam sie z radoscia ...zmienilam funkcje na takie jak mowiles a mimo wszystko nie dziala... Kombinowalam na wszystkie strony i hot keyem i lewa mycha w ustawieniach i nic...ani drgnie. plisss....moze ktos pomoze. łelll... =--> u siebie mom klawikord z dodatkowym przyciskiem POWER (czyli żaden tam bajer =) i w BIOSie ustawiłem na klawiaturę WINDOWS98 - komputr włącza się bezproblemowo ...jeśli nie masz takiej klawiatury, to spróbuj samodzielnie ustawć sobie kalwisz 'rozruchowy' - Hot KEY i 2 opcje niżej wybuerasz w 'Hot KEY power on' (czy siakoś tak =) no i gapa ze mnie - WYTAMY! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 hehehehe ;) ja również witam tawariszcz_gonciarsky... ;) nas to wszędzie pełno Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 zdjąłem i założylem qler jeszce raz tak jak radziliscie ( na 99.99% jest zalozony i prawidlowo przesmarowany ) a ABS II przy 11x133 = 75 odczyt z pod soketa = 35 bez obciazenia co dziwne nawet gdy komputer byl dlugo wylaczony i go wlacze wejde odrazu do biosu to abs = 75 ma ktos tego titana? i moze mi podac temperatury??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 A jak postoi powiedzmy z 1/2 godziny włączony to ile jest na cpu die? Jak ja włącze zimny :) komp to abs prawie od razu rośnie do 49 st natomiast temp cpu die do 45 stopni dochodzi po jakiś 15 min startując z 22 - 23 stopni. Jak kiedyś nie podłączyłem wentyla na radiatorze to w przeciągu 1-2 min od włączenia temp abs urosła do 80 st a cpu die nawet do 40 nie dociągneła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 ehh no juz nie wiem co robic; bym sobie pokrecil a si eboje troche bo nie wiadomo czy sa przeklamane te dane czy nie; teraz gdzies po 1h szperania w internecie w SHM CPUDie = 32C a w biosie ABS = 75C lol; zdaje sie ze mi znacznie zawyza ABS i zaniza te drugi czujnik.; teraz wlaczylem 11x166 i ABS = 80 CpuDie = 40 heh niedlugo juz calkiem zwatpie; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zdaje się, że znalazłem przyczyne Twojego problemu i rozwiązanie. (kto pyta nie błądzi :D ) Cytat z: http://www.pl.tomshardware.com/cpu/2003011...cooler5-32.html Byliśmy nieco zaszokowani temperaturą procesora podczas pracy z TTC-D5TB: przy pełnym obciążeniu w ciągu kilku sekund osiągnęła 88° Celsjusza. W momencie, gdy sprawdziliśmy zamocowanie wiatraka, nie chcąc uszkodzić procesora, przerwaliśmy nasz test. Po zdemontowaniu całości, odszukaliśmy powód mizernej wydajności TTC-D5TB. Jak możecie zobaczyć na zdjęciu, wycięcie radiatora TTC-D5TB dostarczonego do testów nie spełnia wymaganej specyfikacji (ma mniej niż 1 milimetr głębokości). To tłumaczy niespotykany wzrost temperatury procesora podczas pomiarów. Po prawej stronie zdjęcia mamy radiator TTC-D5T z odpowiednio głębokim wycięciem (około dwóch milimetrów). Powodzenia przy szlifowaniu 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zdaje się, że znalazłem przyczyne Twojego problemu i rozwiązanie. (kto pyta nie błądzi :D ) Cytat z: http://www.pl.tomshardware.com/cpu/2003011...cooler5-32.html Byliśmy nieco zaszokowani temperaturą procesora podczas pracy z TTC-D5TB: przy pełnym obciążeniu w ciągu kilku sekund osiągnęła 88° Celsjusza. W momencie, gdy sprawdziliśmy zamocowanie wiatraka, nie chcąc uszkodzić procesora, przerwaliśmy nasz test. Po zdemontowaniu całości, odszukaliśmy powód mizernej wydajności TTC-D5TB. Jak możecie zobaczyć na zdjęciu, wycięcie radiatora TTC-D5TB dostarczonego do testów nie spełnia wymaganej specyfikacji (ma mniej niż 1 milimetr głębokości). To tłumaczy niespotykany wzrost temperatury procesora podczas pomiarów. Po prawej stronie zdjęcia mamy radiator TTC-D5T z odpowiednio głębokim wycięciem (około dwóch milimetrów). Powodzenia przy szlifowaniu 8) hehe=] dzieki za checi ale to nie to:D problem zostal juz wlasciwie roziwazany a konkretnie wadliwa jest dioda wenwatrz proscesora. po podlaczeniu Durona 1ghz morgan wszystko pokazywalo idealnie. pozatym gdyby to byl nie dokladny styk to z obu diód byla by temperatura bardzo wysoka nie tyko z tej wewn. procesora. btw myslicie ze moge zareklamowac takiego procka z wadliwa dioda? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonce Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 Witam wszystkich serdecznie! Od wczoraj ze strony producenta można pobrać bios w wersji D1.7L Dzisiaj go sobie wgralem do mojej płytki w wersji E4 i kupa. Komp sie włącza, pojawia sie ekran, wykrywa procka i tak czeka w nieskończoność. Do biosa wejść niemożna ani nic zrobic...nic sie nie butuje. Jutro czeka mnie hot flash :? Tak więdz pisze ku przestrodze byście sie nie nabrali na tego biosa jak ja :) Pozdrawiam wszystkich! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tawariszcz_gonciarsky Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 cos mnie sie wierzyc nie kce, ze walneli dupnietego biosa... bed-lak, ot co Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
storm Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 a ja mialem dzis niezla historie :P no wiec tak wczoraj siedzialem sobei na kompie wszystko oki spac poszelem kolo 2 wylanczajac kompa rano wstaje chce odpalic kompa i [gluteus maximus] nie odpala mowie co jest przykladam ucho a z zasilacza wydobywa sie tylko dzwiek bzzzzzzzz i koniec komp nie wstaje mowie no to pieknie na same swieta zasilacz szlak trafil :? przy pierwszym padzie plyty tez tak bylo no wiec wymontowalem ja i zaczalem sprawdzan kondziory i ku mojemu zaskoczeniu kondensator w prawym gornym rogu plyty luzny (odlutowany) mowie o cholera co dziwne nawet cyny nie bylo tak jakby od poczatku nie byl przylutowany no wiec lutownic w lapki i przylutowalem gada :P :P i teraz plytka znow dziala a juz myslalem ze pozegnam sie z kompem na same swieta :P :P na nowy rok czeka mnie znow kupno zasiki ehhhhhhhhhhh :( pozdr :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 hehe=] dzieki za checi ale to nie to:D problem zostal juz wlasciwie roziwazany a konkretnie wadliwa jest dioda wenwatrz proscesora. po podlaczeniu Durona 1ghz morgan wszystko pokazywalo idealnie. Z tego co mi sie zawsze wydawalo to Morgany nie maja diod termicznych. Jesli sie myle(pozno juz;) ) niech ktos mnie poprawi. pozatym gdyby to byl nie dokladny styk to z obu diód byla by temperatura bardzo wysoka nie tyko z tej wewn. procesora.Z tym sie zupelnie nie zgodze! CPU Die mierzy temp pod procesorem a dokladnie na dnie socketu. Dioda jest w srodku rdzenia i ma taka sama temp jak rdzen. Jesli radiator nie styka sie dobrze z rdzeniem to jest raczej chlodny. Jesli styka sie dobrze to, obojetnie jaki masz wentyl, przy samej podstawie musi byc cieply/goracy. Oprocz tego rdzen ma bardzo mala powierzchnie w stosunku do ilosci wydzielanego ciepla - zbyt mala aby znaczaco podgrzac czujnik CPU Die oddzielony dodatkowo warstwa powietrza(dobry, wbrew pozorom, izolator). Mam propozycje... skoro mogles pozyczyc Durona to pozycz coolerek, zaloz na AXP i powiedz ile miales. ps. pamietaj o wcieciu na radiatorze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 24 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2003 hehe=] dzieki za checi ale to nie to:D problem zostal juz wlasciwie roziwazany a konkretnie wadliwa jest dioda wenwatrz proscesora. po podlaczeniu Durona 1ghz morgan wszystko pokazywalo idealnie. Z tego co mi sie zawsze wydawalo to Morgany nie maja diod termicznych. Jesli sie myle(pozno juz;) ) niech ktos mnie poprawi. pozatym gdyby to byl nie dokladny styk to z obu diód byla by temperatura bardzo wysoka nie tyko z tej wewn. procesora.Z tym sie zupelnie nie zgodze! CPU Die mierzy temp pod procesorem a dokladnie na dnie socketu. Dioda jest w srodku rdzenia i ma taka sama temp jak rdzen. Jesli radiator nie styka sie dobrze z rdzeniem to jest raczej chlodny. Jesli styka sie dobrze to, obojetnie jaki masz wentyl, przy samej podstawie musi byc cieply/goracy. Oprocz tego rdzen ma bardzo mala powierzchnie w stosunku do ilosci wydzielanego ciepla - zbyt mala aby znaczaco podgrzac czujnik CPU Die oddzielony dodatkowo warstwa powietrza(dobry, wbrew pozorom, izolator). Mam propozycje... skoro mogles pozyczyc Durona to pozycz coolerek, zaloz na AXP i powiedz ile miales. ps. pamietaj o wcieciu na radiatorze... jestem prawie pewien ,ze sie styka dobrze ponieważ: - po podniesieniu na radiatorze był idealnie odcisnity rdzen procesoraa przez paste srebrna na radiatorze - Radiator jest stosunkowo cieply - juz bym go raczej nie mial bo dioda wskazuje mi po 120C i musialem ja wylaczyc zworkowo=] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonce Opublikowano 24 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2003 cos mnie sie wierzyc nie kce, ze walneli dupnietego biosa... bed-lak, ot co Też uważam, że bios musi działać skoro go wypuścili. Lecz na mojej wersji płyty działać niechce, a cały proces flashowania przebiegł jak trzeba. A że mam pecha to już inna sprawa :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 24 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2003 Wczoraj kumpel kupił przedmiotowego solteka max wypas. Cóż moge powiedzieć więcej niż to że jest to rev. E4 i już chcieliśmy nim przez okno (z 10 piętra) rzucać. Płyta moim zdaniem złom - prosze na mnie nie krzyczeć itp. Kompletnie nie stabilna na 200mhz. Sam posiadam abita i wiele o tej płycie pisałem na wątku o abicie miałem różne z nim problemy ale dzisiaj płyta działa jak marzenie, nowe biosy naprawiły moje problemy. Zaczne od początku: zestaw: athlon xp 1700+, cooler oryginalny amd od bartona (taki wmiare ładny z miedzianą wstawką), 2x512 twinmos pc400, tv tuner avermedia, twardziel WDC80JB, drugi to stary seagate 6gb, Liteon 48x12x48, cdrom hitachi, grafika Raden od szafira 9600. Wersja biosu fabrycznie 16L. Ustawienia w biosie: Expert, Cpu aggressive, pamięci optymalnie 2.5-3-3-6. Mnożnik standardowo 11x, napięsie na procku podniesione na 1.7 reszta standard (zmiany i tak nic nie dawały). Chłodzenie NB zmienione na zalmana 47j. System WinXP Pro SP1 PL. Procek do tej pory pracował na 150mhz na k7s6a, ale testowany był na moim abicie i na epoxie i śmiga bez problemu na szynie ponad 200mhz i nie potrzebuje wysokiego napięcia do tego - fajny egzemplarz - te 1.7V to i tak dużo bo on działa spokojnie na epoxie przy 1.65V - 11.5x200. Zasilacz jakiś codegen 300W. Płyta oczywiście działa stabilnie przy 166mhz, ale 200mhz to już jest problem. Jak się uda odpalić windowsa, to po chwili się wywala po czym następuje samoczynny restart. Podejrzewaliśmy pamięci więc puściliśmy na jednej kości i dalej nic, windows niechciał się zainstalować - podczas instalacji występowały dziwne błędy typu zły odczyt z płyty, a potem się zatrzymał na ustawianiu elementów starowych i koniec dalej nie poszło dopiero na 166 poszło elegancko. Teraz jest pytanie co może powodować nie stabilność systemu?? Wiem że z E4 są problemy, no ale bez jaj przecież nie daje mu szyny na 220mhz tylko podstawowe 200mhz. W sobote będziemy próbować włożyć w sprzęta moje pamięci 2x256 twinmos pc333 - śmigają na 422. Ja w chwili obecjnej podejrzem 3 rzeczy: - zasilacz - pamięci (w końcu to twimosy 512 które na moim abicie nie chcą działać - nie lubią się z abitem) - może grafika :?: Na zakończenie powiem tylko że wgraliśmy biosa 4poweruser ale nic to nie zmieniło. Prosze o jakieś sugestie w odpowiednim skonfigurowaniu macie większe doświadczenie z tą płytą, inny bios, lub też powiedzcie mi czy waszym zadniem powodem niestabilności może być zasilacz :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonce Opublikowano 24 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2003 cos mnie sie wierzyc nie kce, ze walneli dupnietego biosa... bed-lak, ot co Też uważam, że bios musi działać skoro go wypuścili. Lecz na mojej wersji płyty działać niechce, a cały proces flashowania przebiegł jak trzeba. A że mam pecha to już inna sprawa :) Po dzisiajszym hot flashu okazało się, że to nie bios D1,7L ponosi winę za nieprawidłowe działanie komputera lecz karta graficzna. :oops: W chwili obecnej działam na biosie D1,7L i niewidzę jak narazie żadnych zmian w porównaniu do poprzednika. Oczywiście ręczne ustawianie dzielników pamięci względem magistrali jest zablokowane :? Za całe zamieszanie wszystkich przepraszam :) :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 24 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2003 Dobra zwracam honor Soltekowi :) Udało się odpalić płytę stabilnie na 200MHz. Tak jak przypuszczałem winne były pamięci a dokładnie ustawienia. Twinmosy od ręki poszły na 200 przy 2.5-3-3-11 (magiczna 11) V2.7. Teraz właśnie następuje podkręcanie płyty narazie śmiga na 210MHz ale to jest raczej minimum tego co mam nadzieje zobaczymy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andycole Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Ludzie, juz mnie szlag trafia z ta plyta :evil: :evil: Zapodaje 220 mhz, mnoznik 6 idzie wszystko ladnie pieknie, ale jak mnoznik ustawie na 5.5 albo 6.5 to przy starcie biosa wywala mi komunikat (taki bialy napis :wink: ) zebym zmienil ustawienia w biosie i zapisal je.... moge wejsc do biosu (DEL) lub odpalic winde na standardowych ustawieniach (F1-100*12 chyba).... BIOS 1.5L Moze ten 1.7 cos pomoze?? Nie wierze, ze nikt nie mial takiego problemu :?: :?: :P Dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RustyNail Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Witam wszystkich a w szczególności ludzi którzy mają rev, E4 tej wspaniałej płytki :wink: ponwnie, jeżeli ktoś śledził, "mój problem" to zdaje relacje. Otóż da się na LUZIE ustawić bartka 2500@3200+ czyli 11x200 synchro .po zmianie położenia pamięci RAM na slot 3, zamianie wszystkich taśm zwykłych na okrągłe, i dodaniu dodatkowego 3 wentylatora styłu w budzie, chodzi stabilnie na 11 x 200 ANI JEDNEJ ZWIECHY NIC, wsjo działa elegancko, i teraz tak albo to była zmiana położenia pamięci albo lepsze chłodzenie w budzie :D , i to wszystko BEZ jakichkolwiek zmian w napięciach :D Aha i ważna rzecz, skompresowałem już jeden film na takich ustawieniach i nie było żadnych problemów :twisted: Po wielogodzinnych maltretowaniach osiagnalem takie temperatury na boxowym coolerze (maxymalne): CPU Die = 43 ABS II = 48 RT1 = 36 P.S. Jeszcze nie próbowałem powyżej 11 x 200, narazie czekam na lepszy zasilacz z którym są problemy z dostaniem go, bo uwaga za dużo ludzi kupuje Chiefteca 420 WATT , ludzie nie kupujcie tego "chłamu" :wink: dajcie kupić mnie :wink:[/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andycole Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Witam wszystkich a w szczególności ludzi którzy mają rev, E4 tej wspaniałej płytki :wink: ponwnie, jeżeli ktoś śledził, "mój problem" to zdaje relacje. Otóż da się na LUZIE ustawić bartka 2500@3200+ czyli 11x200 synchro .po zmianie położenia pamięci RAM na slot 3, zamianie wszystkich taśm zwykłych na okrągłe, i dodaniu dodatkowego 3 wentylatora styłu w budzie, chodzi stabilnie na 11 x 200 ANI JEDNEJ ZWIECHY NIC, wsjo działa elegancko, i teraz tak albo to była zmiana położenia pamięci albo lepsze chłodzenie w budzie :D , i to wszystko BEZ jakichkolwiek zmian w napięciach :D Aha i ważna rzecz, skompresowałem już jeden film na takich ustawieniach i nie było żadnych problemów :twisted: Po wielogodzinnych maltretowaniach osiagnalem takie temperatury na boxowym coolerze (maxymalne): CPU Die = 43 ABS II = 48 RT1 = 36 P.S. Jeszcze nie próbowałem powyżej 11 x 200, narazie czekam na lepszy zasilacz z którym są problemy z dostaniem go, bo uwaga za dużo ludzi kupuje Chiefteca 420 WATT , ludzie nie kupujcie tego "chłamu" :wink: dajcie kupić mnie :wink:[/img] a jaka masz wersje biosu?? Nie wyskakuje Ci nigdzie komunikat - patrz moj post wyzej :roll: - Jak sprawdziles ze masz rev E4.... :D Dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gotti Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Jestem od wczoraj posiadaczem SL-75FRN2-L i Durona 1600 i mam spory problem -bazowo jest on ustawiony 12x133; problem polega na tym że nie wstaje mi on na ŻADNYM ustawieniu ponad 133MHz, coś około 150 wywoliło mi go całkowicie i pomogło dopiero wyjęcie baterii z płyty, staram sie go usilnie puścić na 166 ale wtedy tylko monitor gaśnie i po chwili resetuje sie i powraca do częstotliwości 1200MHz. Bios to D1.6L Zasilacz chwilowo jakiś no-name 300W, bo w Krakowie są niesamowite problemy z Chieftec`ami i 360W będe miał dopiero w poniedziałek. Pamięci to Hynix DDR500 4.3ns Dodam jeszcze tylko że próbowałem z napięciami i nie wstaje przy żadnym, "memory frequency" mam możliwość ustawienia tylko na "auto" mino że wszystko mam ustawione z poziomu "expert" i tylko timingi sie dają regulować -obecnie to 2-2-2-5 co przy DDR500@DDR266 nie jest sporym wyczynem ;) Jeśli ktoś wie o co chodzi to proszę o podzielenie się swoja wiedzą. Thx. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas01 Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 zauważyłem, że na tym soltku jak już raz wyskoczy, 'CPU has changed or o/c failed..' to zmienianie w biosie czegokolwiek już nic nie daje - przynajmniej u mnie reset zworką dopiero pomaga i od nowa... wiem, że to wqr... ale czy w ten sposób działasz, czy po komunikacie i POST na 100 mhz próbujesz zapisywać bios - przynajmniej u mnie jest to bezcelowe (rev. E4), aha wyjęcie (całkowicie) zworki decydującej o default fsb ponoć bardzo pomaga przy o/c (źródło : amdforums) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andycole Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 zauważyłem, że na tym soltku jak już raz wyskoczy, 'CPU has changed or o/c failed..' to zmienianie w biosie czegokolwiek już nic nie daje - przynajmniej u mnie reset zworką dopiero pomaga i od nowa... wiem, że to wqr... ale czy w ten sposób działasz, czy po komunikacie i POST na 100 mhz próbujesz zapisywać bios - przynajmniej u mnie jest to bezcelowe (rev. E4), aha wyjęcie (całkowicie) zworki decydującej o default fsb ponoć bardzo pomaga przy o/c (źródło : amdforums) chodzi o zworke kolo procka?? zaraz sprobuje.... dzieki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...