Skocz do zawartości
Michnik

Wszystko o Soltek SL-75FRN-2

Rekomendowane odpowiedzi

w_morde :((((

dopadłem się doi słuchawek (w sumie to 2 głośniczków luzem na kablach ale grają =), poustawiałem wszystko jak należy (ba! nawej jak nie należy, bo chyba wszelkie możliwe opcje poustawiałem) i NIE DZIAŁA!!! ani z rear, anie z center/subwoofer się ni dźwięk jeden nie wydobywa :((( nie mam pojęcia, co jest nei tak :(((

zainstalowałem stery od audio nawet (na defaultowych jechałem jakoś niechcący =) i dalej nie pomaga

jedyną dobrą wiadomością jest możliwość zamiany kanałów subwoofer<->center, ale skoro to nie działa, to chyba się nei przyda... CO JEST???

wojtt masz to samo?

ps. w sofcie od AC97 można przetestować każdy głośnik z osobna, ale i tak nie działają. podobnie z 3Ddepth (suwak) - nie zmienia nic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziala. :)

8O a u mnie nie ...no to zonk...

jaki masz system/drivery audio/ustawienia audio?

jak dokładnie podłączyłeś? i czym sprawdizłeś?

ja już nic nie kumam... może mój rev.D?

UPDATE: już działa 8O - nic nie ruszałem, tylko odczekałem parę minut ...kocham M$ i Wielkiego Billa! :wink:

UPDATE2: szit - po przełączeniu wejść na wyjścia oba gniazda podostają nadal bez wzmocnienia (słuchawkowe ma bodajże 5W) ...taka dygresja na wypadek, gdyby ktoś chciał podpiąć głośniczki 5.1 spod mobo bez wzmacniacza (na przykład ja :cry: )

prawy - subwoofer, lewy - center.

dzięki - potwierdzam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w soundmanie(ac97 audio cfg) trzeba:

1) ustawic jakis efekt przestrzenny(enviroment) - bez tego obojetnie co ustawimy w speaker cfg - dziala tylko line-out

2) w speaker cfg ustawic 4/5.1

i that's oll ;)

dodam ze jest tak na wiekszosci mobos z ac97 by Realtek.

a jesli chodzi o bracketa to sadze ze ma on takie same wzmocnienie jak wyjscia z tylu obudowy. zreszta mozesz sprawdzic czy maja - 3 kabelki + jakies sluchawki + zreczne dlonie... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar zaktualizować bios (obecnie mam 1.4L), proszę o krótki (długi też może być :) ) opis zmian w nowszych wersjach, czy są jakieś nowe opcje, co ze stabilnościa i OC :?: Płytka to rev E3, jaki do niej proponujecie bios :?:

Czytałem wcześniejsze posty o kondensatorach na tej płycie, sytuacja zaczyna mi przypominać kłopoty z moią drugą płytą ABIT BX-133 RAID w której zwykle co pół roku wymieniam kondziory. Czy ktoś wymieniał już kondziory na Solteku na jakieś niestandardowe :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

a jesli chodzi o bracketa to sadze ze ma on takie same wzmocnienie jak wyjscia z tylu obudowy. zreszta mozesz sprawdzic czy maja - 3 kabelki + jakies sluchawki + zreczne dlonie... :D

jak tylko znajdę chwilkę, to będę walczył :)

ale abstra<span style="color:red;">[ciach!]</span>ąc od bracketa - jaką masz rev. płyty? bo z tego, co do tej pory ustaliłem na rev.E chyba działa (przynajmniej jeszcze jednej osobie), ale ja mam rev.D... w związku z tym apeluję po posiadaczy rev.D - sprawdźcie, czy macie wzmocnienie na LineIn i Mic bo jak jestem jedyny, to płyta jedzie do reklamacji cheba (albo na sprzedaż - bo kupiłem ją 120 kilosów od chaty i bedę miał jazdy z serwisem, a poza tymi wyjściami jest debest! )

UPDATE: a może zasilacz? 300W megabajta siedzi w środku... ale wątpię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ma takie pytanko

bo zaczolem dopiero krecic

ustawienia zostawilem w trybie OPTIMAL

nie da sie wtedy przestawic CL pamieci

moje maja CL3 a tam wyswietla CL2.5

mniejsza z tym

zmienilem tylko fsb na 200

i napiecie proca na 1,8

winda odpalila jednak po ok 10 minuach zaczelo sie sypac

az do restartu

czym to jest spowodowane

co zrobic ustawic na plycie zeby bylo stabilnie

pozatym czy teraz jak mam normalnie 2500

to temp. CPU die = 36

ASB 2 = 40

jest w porzadku

czy mozna to poprawic ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam rev.D i nie wiem jak stwierdzic czy jest wzmocnienie na line-in i mic...

btw. nie wiem czy wiesz, ale regulacji glosnosci jest mozliwosc ustwienia subwoofer i center i reszty wiec wydaje sie ze maja one wzmocnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wlasnie kupile ta plytke ...

i takie pytanko ....ktory bios najlepiej wgrac ......:)

mam wersje E4 .....tylko taka byla :)

A jakie kondziorki wokół socketu???

Masz pamięci: Kingston 2x256MB 400Mhz, jeśli nie zamierzasz przekraczać fsb 215 to nie ma znaczenia, który bios z zakresu 1,5-1,7; więc jak wszystko działa to po co ruszać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam rev.D i nie wiem jak stwierdzic czy jest wzmocnienie na line-in i mic...

dzięki, info mi potrzebne z tej wypowiedzi wydobyłem ;-D

wzmocnienie masz, bo bez niego ja nawet na słuchawkach ledwo słyszę, a te nie są raczej zbyt wymagające

btw. nie wiem czy wiesz, ale regulacji glosnosci jest mozliwosc ustwienia subwoofer i center i reszty wiec wydaje sie ze maja one wzmocnienie.

wiem, wiem - wsjo mam na max

podpiąłem się na lewo do portu bracketa (poprzestałem na SubWooferze) i też jest kicha...

btw. może ktoś mi to wyjawi, dlaczego na głównych kolumnach lewej i prawej słychać dźwięk z LineIn i Mic (choć ladwo słyszalny jest) a np. jak podłączę centralny, to ni chu nie gra? ja już nie łąpię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i co z tym biosem. co radzicie do rev. E3, jakiś nowszy czy pozostać przy standardowym 1.4L :?:

Czy ktoś na tym solteku póścił TwinMosy 400Mhz szybciej niż 460Mhz (niezaleznie od timingów) :?:

U mnie poszły na 240 MHz przy ustawieniach 2,5-3-3-8 i napięciu 2,8V (stabilnie pod Prime95), jak również na 250 Mhz przy identycznych parametrach - winda stabilnie, jedank pod prime'em wywala od razu.

Płytka to oczywiście rev. E bios D1.4L, a pamięci są na kościach MTec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Conti a co dokladnie mam ci powiedziec o tych kondziorkach ... na co dokladnie mam zwrocic uwage ??

Istnieje podejrzenie, że w zależności od producenta kondensatorów wokół socketu (różni producenci - różne kolory) płyta różnie się zachowuje - było o tym ze 3-4 strony wcześniej.

no ale na tym 1.7 nie da sie krecic pamieci, a ja chcialem wiedziec ktory jest najlepszy dla overclockerow<lol>

co rozumiesz przez "kręcić pamięci" ??.

Jeśli chodzi o timingi to opcja expert w biosie i zmieniasz.

Jeśli chodzi o asynchroniczne (lub wymuszenie synchronicznego) ustawienie pamięci i fsb - to bios 4powerusers w wersji np. 1,7 - link był ze 2 strony wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś mam do was pare pytań:

- po pierwsze dziś przyjrzałem się bardziej tym dziwnym skwarczenią, piskią co je słychać najbardziej w trakcie testu w 3D Marku i Prime u mnie zawsze był ostro słyszalne przy 2200Hz(200x11) i to nie zależnie czy na 1.8V czy 1.7V więc zmniejszyłem na 2100(200x10,5) i stały się prawie nie słyszalne przy 2000Hz w ogóle ich nie słychać –więc czyżby to nie coś w płycie tylko sam procesor piszczał jak go się mocno podkręci!!!!!!!!!!!!!!!!!! dodam że przy 2300Hz 1.85V to naprawdę są słyszalne i co dziwne do 2100 procek chodzi na dosyć niskim napięciu 1.65V a żeby chciał na 2200 to już trzeba mu dać 1.75V i wtedy te piski też bardziej słychać?????????

:roll: :roll: - po zainstalowaniu sterowników do nforce 3.13 i tych SW do napędów moja nagrywarka LG 48x24x48 odziwo przestała nagrywać po prostu wkładam płytę i ani alkohol ani nero jej nie widz???????? :?: Czy wy też tak macie? Czy mi coś się coś zrąbało w XP.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzem ma głos i przemawia :?: :D

Pozytywem z tego byłby brak obawy o trwałość czy przedwczesną śmierć płyty. :wink:

Co do 3.13 - miałem z SW, nero działał, alkohol nie wiem, clonecd działało, ale np. cdr media code identifier nie.

Teraz mam 3.13 bez sw i wszystko działa. (gdzieś na forum było jak bezboleśnie odinstalować 3,13)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr_the ja dopiero co kupilem Solteka ver E4 ...ale jeszcze nie zalozylem jej ...moze w weekend jak czas znajde ...

co do kondensatorow to mam noname ...brazowe ......

cos wspomniales ze Ultra 400 moze nie wymaga tak dobrych kondensatorow .... mozliwe bo wszytkie ktore ogladalem mialy tylko brazowe noname .....

i pytanko co do Ultra 400 to czy ktoras z osob ma Ultra 400 i te same objawy piszczenia czy to ogulnie u wszytkich wystepuje ...??

jak tylko znajde czas to przetestuje jak jest u mnie i dam znac ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc mam pytanko.. chcialbym zmieniac w sobote plyte i padlo na wlasnie tego solteka Soltek SL-75FNR2-L:

wiec tak na gieldzie znalazlem 2 wersje

E4 - 330zl

D -350zl ale jak co to bede sie targowac :)

slyszalem ze D jest lepsza :) pomozcie ktora wybrac chcialbym na niej wycisnoc z thortona 2000+ jak najwiecej

mam tez okazje brac Soltek SL-75FNR2-RL z raidem i SATA rev.E4 za 350z. ale raid i sata mi nie potrzebnae wiec ta plyte biore jako ciekawostke... pomozcie prosze co wybrac, co lepsze itp.. a moze jakas inna plyta w tym przedziale cenowym?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc mam pytanko.. chcialbym zmieniac w sobote plyte i padlo na wlasnie tego solteka Soltek SL-75FNR2-L:

wiec tak na gieldzie znalazlem 2 wersje

E4 - 330zl

D -350zl ale jak co to bede sie targowac :)

slyszalem ze D jest lepsza :) pomozcie ktora wybrac chcialbym na niej wycisnoc z thortona 2000+ jak najwiecej

mam tez okazje brac Soltek SL-75FNR2-RL z raidem i SATA rev.E4 za 350z. ale raid i sata mi nie potrzebnae wiec ta plyte biore jako ciekawostke... pomozcie prosze co wybrac, co lepsze itp.. a moze jakas inna plyta w tym przedziale cenowym?

pozdrawiam

[prywata mode]

Rev.D, gwarancja do 17.07.2005 - 310 PLN

be0@o2.pl <--= more info

[/prywata mode]

IRDA

Mam pytanko czy na naszej płycie da sie podłaczyc irde, chodzi konkretnie o tą z allegro - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=20199085

I jak tak, to który typ podłaczenia trzeba - tam są fotki.

Z góry dzieki za szybką odpowiedź  :)

będzie działać, wtyczna nr 1

a na przyszłość to zapraszam do lektury kniżki manualem zwanej - na 36. stronicy masz piknie rozrysowane wsjo 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe sprostowanie dzisiaj słuchałem przy 3D Marku przy różnych ustawieniach od 1600 do 2250 i z różnymi napięciami od 1.65 do 1.75 i fsb 166-220 i zawsze praktycznie powyżej 1600hz są te piski słyszalne z tym czym większy zegar tym bardziej. :lol:

Ragnor- to naszczeście nie ABIT :lol: i kondziorki powinny wytrzymać :o i jeżeli masz przy procku Sanyo(zielone) to chyba możesz spać spokojnie :D ja miałem mniej szczęścia i trafiłem na same brązowe noname (taka krótka seria E-4), ale teraz przynajmniej Soltek daje dużej pojemności 1500-1800 więc powinno być chyba ok., a może ktoś wie dokładnie co powoduje puchniecie kondziorków bo w necie trudno znaleźć coś na ten temat a jest to dolegliwość chyba wszystkich płyt w mnieszym(Asus) :lol: lub większym(ABIT :cry: ) stopniu.

PrestoNq- czy normalne 2500 czyli 1833hz chyba tak to rozumie jeżel tak to temp ok. jest mu nawet trochę zimno, co do CL2.5 jeżeli pokazuje na optimal to tak jest raczej zawsze możesz wejść na Expert i na siłę zmienić na CL 3, ale ty nic nie mówisz do ilu podręciłeś wnioskuje że masz mnożnik zablokowany i jechałeś na 11x200=2200Hz no to musiał byś trafić na naprawdę felerny egzemplarz bo zazwyczaj bez podniesienia napięcia wszystkie Bartki tyle jadą spróbuj z CL 3 bo te Kingstony to loteria i przetestuj te pamięci najlepiej programem gold memory, a procek Prime 95 to się okarze czyja to winna!!!

Lokolano- przecież jest już bios D17LFB.zip był o tym na 43 str. Mi ten biosik odpowiada i polecam go wszystkim posiadaczom ver. E-4, co do asynchronicznego ustawienia pamieci do procka to według mnie to nie porozumienie na nforce bo wydajność ostro spada no chyba że ktoś ma bardzo kiepskie pamieci alb chce bić rekordy fsb.

:wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może ktoś wie dokładnie co powoduje puchniecie kondziorków

Przyczyna puchniecia kondensatorów jest bardzo prosta , w wiekszci płyt a przynajmej na płytach ABIT-a instalowane były kondensatory na napiecie 6,3V w momencie gdy napiecie na nich wynosilo 5V albo troszke wiecej czyli poprostu pracowały one praktyczniena 100% swoich możliwości, przez to miały dosyc wysoka temp. jak na kondensatory co powodoało parowanie elektrolitu i puchnięcie kondziołów , i to by było na tyle, gdyby montowane były kondzily na 16V i dostawały by 5V to cós takiego chodziło by 15 albo wiecej lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to prawda ..puchniecie kondensatorow jest spowodowane za wysokim napieciem .....

jest na tylko jeden sposob ... jak zaczynaja puchnac to wymieic je na jak najblizsz pojemnoscia ale na napiecie np. 16V .....

albo oddac plyte na gwarancji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ragnor- to naszczeście nie ABIT  :lol: i kondziorki powinny wytrzymać  :o i jeżeli masz przy procku Sanyo(zielone) to chyba możesz spać spokojnie :D  ja miałem mniej szczęścia i trafiłem na same brązowe noname (taka krótka seria E-4), ale teraz przynajmniej Soltek daje dużej pojemności 1500-1800 więc powinno być chyba ok., a może ktoś wie dokładnie co powoduje puchniecie kondziorków bo w necie trudno znaleźć coś na ten temat a jest to dolegliwość chyba wszystkich płyt w mnieszym(Asus) :lol:  lub większym(ABIT :cry: ) stopniu.

No to ja mam chyba jakiś miks na płycie :) . koło socketa 4 (mniejsze) zielone kondziory ze literaą K na górze i 5 brązowych ze znaczkiem mercedesa, pozostałe na płycie to też brązwe ale z X na górze, to się nazywa urozmaicenie :D . Dobrze że chodziasz nie są słyszalne żadne piski itp., tylko bartek mógłby lepiej się kręcić jak narazie 2250Mhz (225Mhzx10) przy 1.75, może jak poprawie chłodzienie to wystartuje go na 2350Mhz, ale to musi poczekać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ALL,

Dzieki temu tematowi (jeszcze zanim nie byl przyklejony) kupilem ta plyte (we wrzesniu 03). Bylo cool, az do teraz. Czytalem ten tread (wiem, ze co chwile _Vip_ albo inni bossowie 8) wysylaja zadajacych pytanie do przeczytania CALEGO watku), ale dotarlem do 8 strony i wymieklem - nie mam czasu!! Tylko w pracy mam stale lacze! A jak wiadomo w pracy sie pracuje - nie moglem dluzej tego czytac, szybciej bedzie jak napisze, a noz/widelec 'ktos' sie zlituje i mi cos poradzi???

W kazdym razie mam problem, system oparty jest na plycie SOLTEK SL-75 FRN2-L, bios 1.4 for Overclockers, 256 MB 333MHz not synchro!. Barton 2500+ lata(ł) sobie na szynie 200MHz na 1.85V wiec mialem 3200+ i do tego Radeon 9800 (strasznie wymodlony, ale jest :!: ). I tu chcyba wystapil problem: podkrecilem mojego radka z 310/290 na 360/330 po dolozeniu radiatorow (wczesniej latal na def.) i wszystko bylo cool oprocz wzrostu temperatury procka (mysle, ze to temp w obudowie wzrosla, ale nie jestem fachowcem :?: ). W kazdym razie raz, grajac w X2 (swoja droga super giera, bedzie w PL po 49 zl :!: ), z ustawieniami na MAXA komp mi sie zagrzal i sie wylaczyl (mam ustawione w biosie to zabezpiecznie [ASTII czy jakos tak] na 70 st.). No nic, zwolnilem karte do def, myslac, ze to to. Ale nie! Po godzinei grania komp znowu sie wylaczyl - sprawdzielm po restrcie - i bylo 67!!! No, poczekalem troche i znowu zaczalem grac (super giera :) i coz, po 0,5 h komp znowu sie wylaczyl - ale tym razem juz nei wstal :(((.

Po tym wsyzstkim sprawdzilem zasilacz, u kumpla dziala, pamieci tak samo. Zostaje plyta, proc albo grafa (nie..... :cry: ). Jeszcze objawy: teraz gdy naciskam PowerButton przez 1s diody sie zapal i wentyl zakreci - ale to wszystko. Kolejne naciskanie PowerButtona nic neidaje. Ale gdy WYLACZE, tym wylacznikiem w zasilaczu doplyw prady i wlacze znowu i nacisne PB to znowu mrugna diody i wentyl sie zakreci - ale ofcoz na 1s :(. Czytajac to forum i widzac jakie klocki z nia bywaja, mysle sobie, ze moze uda mi sie jednak ta plyte uratowac i NIE dawac jej do serwisu (no wiadomo, wole zeby komp dzialal). Aha, z INSERTem tez startowalem i NIC, bateryjke tez wyjmowalem i NIC, i zworke do czyszczenia CMOSu tez przekladalem i NIC.

H-E-L-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...