Skocz do zawartości
Michnik

Wszystko o Soltek SL-75FRN-2

Rekomendowane odpowiedzi

To ja proponuje taki programik jak Tweak XP, zakładka wydajność systemu/optymalizacja pamieci cache i zaznaczyć "optymalizuj funkcję prefetcher w winXP". Mam tam także zaznaczone "optymalizuj przy starcie systemu".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Corwin: heh to nie jest problem z Soltekiem, a raczej ze zle zalozonym radiatorem na procku lub uszkodzona dioda termiczna w procu... zwroc uwage szczegolnie na 'schodek' w podstawce radiatora - powienien byc na progu socketu(od gornej krawedzi mobo).

Sęk w tym że wentylator napewno jest dobrze załoony sprawdzałem kilka razy i to nie jest to dioda raczej dobrze wskazuje bo komp po wyłączeniu na chile i włączeniu ma te 40 stopni w biosie na początku więc niewiem co to moze być spróbuje zmienić wtntylator na glaciateh beer czy jakoś tak sie zwie ma 20 dB i kosztuje tlko 99zł a wiem że bartona na identymcznym solteku schłodził przy obciżeniu torture test(taki tester) że barton 333 maił 33 stopnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dexterlab- myślę, że te nowe wersie Soltków E -4 nie są wcale gorsze a może są i lepsze :o od tych starych co prawda trafiłem na same brązowe konesatory noname ale w sklepie widziałem już znowu z zielonymi Sanyo, po za tym płytę trzeba rzeczywiście poznać co do tych najnowszych wersji na pewno przez tydzień najlepiej nie odłączać od źródała zasilenia np. na noc i w grać BIOS 1.7 po za tym trzeba unikać ustawień mnożnika na 9 i 9,5 bo na nich za daleko się z fsb nie poleci max 228 gdzieś i jeżeli pamięci ustawia się asynchronicznie to na 75% a nie 80% wtedy można osiągnąć fsb 250 co dla innych płyt jest tylko marzeniem, co prawda stabilne udało mi się fsb 240 uzyskać lecz to wina jedynie nie możności podniesienia napięcia na chipsecie co jest niewątpliwie wadą dla hard o.c.!!! co do głosów które kiedyś czytałem że na np. Abicie ten sam procek poleciał więcej to moim zdaniem jest to wina tylko i wyłącznie napięcia które Solek zaniża w przeciwności do innych płyt które często zawyżają np. MSI , jest jeszcze problem z ABSII :oops: chyba najlepszym patentem firmy lecz często sprawiającym problemy użytkownikom którzy nie potrzebnie zmniejszają bezpieczne ustawienie 85C lub maja kiepskie chłodzenie i komp im się wtedy wyłącza a często i gęsto po 3 czy czterech takich jazdach udaje końcu że zdechł bo ma już dosyć torturowania procka. Więc chyba ostatni raz powiem bo było o tym już wałkowane od 40str chyba (jeżeli ABS II sięga np. 75C to najlepiej zmienić chłodzono lub otworzyć obudowę i szlifnąć radiator pap. od 300 do 1200 jeżeli zrobi się to prawidłowo to różnica miedzy ABS a CPU ide nie powinna przekraczać 7-12C) po za tym oczywiście zworka przy procku ustawiona na 133/166. :lol:

Właśnie zrobiłem kolejna przeróbkę :lol: tz. miałem cały czas otwartą obudowę co dawało mi jakieś nawet 10C mniej lecz nie wyglądało to zbyt dobrze a po zamknięciu obudowy i zamontowaniu wentyla z przodu było wiele hałasu lecz słaby efekt więc zrobiłem tak wyrżnęłem otwór na wstawienie plexi taki zajebisty kwadrat kupiłem za 9 zł cieką przezroczysta szybę z PS w markecie którą zamontowałem i wyrżnąłem w niej otwór na wentyl dokładnie w tym miejscu nad chłodzonkiem procka, wentyl włożyłem od spalonej zasiłki kodeszit a osłonkę bezpieczeństwa od mojego chłodzona Spire dodatkowo aby było cokolwiek widać nocą zakupiłem diodę świecącą koloru niebieskiego na 3V za 4zł i wycisnąłem ja na wcisk do gniazda od zasilacza w płycie jedną nogę wcisnąłem w kabel pomarańczowy a drugą oczywiście w czarny czyli(3,3V) no i uzyskałem niezły efekt wizalny ale co najważniejsze temperatura lepsza nawet troszkę niż przy otwartej budzie a przy tym bardzo cicho wszystkim taki sposób nawiewu serdecznie polecam :wink: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol:

Co do tego ładowania systemu to Michnik na rację trzeba skorzystać z Tweak XP najlepiej 3 dodam że nie mam zaznaczonej funkcji Prefetcher Windows XP ale mam optymalizację zegara CMOS, dostrojone do CPU ATHLON THUN… i dla karty graf włączone sprawdzenie procka i defragmentację przy starcie oraz ustawioną ilość pamięci no i od niedawna po zakupieniu drugiej kości pamięci w końcu !!Wymuszanie przechwytywania jądra w pamięci operacyjnej!!!- co znacznie poprawia komfort pracy pod WINEM!!!!! A tak poza tym partycje mam na FAT 32 a nie na NTFS. :P

Muszę dodać, że przed posiadaniem drugiej kości pamięci chodziły mi na Cl 2 a teraz w dualu tylko na standardowym Cl 2,5 czyli np. 430(6,3,3,2.5) no chyba, że rozwaliłem trochę tę stara kość tym ustawieniem na 480 przy 2.8V?????? albo w dualu słabiej się kręcą????? :?:

Pozdrowienia

Piter_the :lol: :) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osiagniecie asynchro fsb250 nie jest niczym nadzwyczajnym,bo wlasnie glownym problemem jest stabilnosc pracy kontrolera pamieci ,ktory niezle sie poci przy takim fsb.Zwiekszanie napiecia mostka polnocnego powyzej standardowych nie daje doslownie NIC,a tylko powoduje przegrzewanie NB co znowu prowadzi do pogorszenia stabilnosci...soltek jak i abit nie potrzebuje VDD powyzej 1.6-1.7V

BTW - strasznie madrujesz,prowokujesz,a malo wiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osiagniecie asynchro fsb250 nie jest niczym nadzwyczajnym,bo wlasnie glownym problemem jest stabilnosc pracy kontrolera pamieci ,ktory niezle sie poci przy takim fsb.Zwiekszanie napiecia mostka polnocnego powyzej standardowych nie daje doslownie NIC,a tylko powoduje przegrzewanie NB co znowu prowadzi do pogorszenia stabilnosci...soltek jak i abit nie potrzebuje VDD powyzej 1.6-1.7V

BTW - strasznie madrujesz,prowokujesz,a malo wiesz

Miałem właśnie to samo napisać...odnośnie wszystkiego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chłopcy Abitowcy, :wink: że mnie uświadomiliście, iż to nie wina możliwości NB tylko zwykłego kontrolera pamięci więc jak dorwę pamiątki 500hz to powinno teoretycznie wszystko chodzić ok., człowiek uczy się całe życie a i tak umiera głupi!!!, więc po to jest to forum aby wymieniać swoje spostrzeżenia, wiadomości itp.

Jeszcze raz bardzo wam dziękuję i trzymam was za słowo, że to wina jedynie kontrolera pamięci!!!!!! :)

Serdecznie pozdrawiam wszystkich :D

Piotr_the

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

mam wileka prosbe do osob ktora wiedze na temat solteka :D ogarnely ;]. Poniewaz topic ma 52 strony ;(. Tak a propo pocatkowo podobal mi sie opmysl umieszania wszystkich info w jednym topicu a teraz mnie krew zalewa jak chce cos znalezc....bo jest jeden wielki burdel. Ale do rzeczy...

Wsadzam mojego epoxa kuzynkowi do kompa i dostaje 300 na reke. Mialem poczatkowo w planach zamienic go na abita nf7-s. Ale musze kupic jeszcze 512 mb hynixow a mam za malo kasy i w zwiazku z tym nie bede mial razcej zeby wywalic 150 dodatkowo na mobo. Z tego co widze http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=6355&sid=1

ta plytka jest w zasiegu tego co moge dolozyc :-). Mam pare pytan, przede wszystkim czy posaida soundstorma? Jezeli tak to zcy ma wyjscie optyczne (glupie pytani chyba dla plyty za taka cene ale coz...) Jak sie maja opcje OC? czyli vcore,vmem itd. No i ile mozna wyciagnac fsb. Zalezaloby mi na 220-230 stabilnie bo mam zablokowanego bartka i wiecej na AC mi nie poleci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nio, u mnie pasek tylko 1 raz bryka, a i czesto go nawet nie widze - winda od momentu uruchomienia kompa do pelnej funkcjonalnosci ze 20 sekund potrzebuje. Panowie, jakie macie stery ? Ja jade na 2.05 (to sa 2.03 z mala zmiana) + najnowsze realteka, winXP+sp1.

Ragnor --> FreeBSD rulez, ale tylko wersje stable - ile sie nameczylem zeby postawic serwer w firmie... :x zgroza - jak windows - raz idzie na tym samym konfigu, raz nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

Zagladnij na pierwsza strone, pierwszy post. Jest tam male kompendium.

A potem poczytaj kilka ostatnich stron i wyszukaj watek o plytach brykajacych na najwyzszym fsb, tam znajdziesz aktualnie obowiazujaca PRAWDE.

A Twoje pytnie coponiektorym moze zagotowac krew... _Vip_, badz milosierny ! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Wczoraj stałem się posiadaczem płytki Soltek 75FRN2-L rev.E4 BIOS 1.7. Od razu po instalacji XPka zacząłem się bawić w OC. Uzyskałem stabilne 12,5x175 przy napięciu 1,7V. Potem ustawiłem 12,5x190 i napięcie 1,85V. Efekt był taki że komp zawieśił się przy wykrywaniu napędów. Więc zrobiłem reseta i próbowałem wejść do BIOSu abu zmniejszyć FSB. Niestety nie udało się. Więc pozostał clear CMOS. Nie pomaga - ekran zrobił się czarny. Potem próbowałem wyjąć baterię ale komp dalej nie odpowiada. CO MOGĘ JESZCZE ZROBIĆ ??? Proc jest dobry bo sprawdzałem wkładając stargo Durnia. Reszta sprzętu też jest OK bo właśnie na nich śmigam (na starym Solteku). Czy płyta mogła się zrąbać? Radiator na mostku północnym grzał się dosyć mocno (około 55 stopni).

PLEASE HELP !!!

PS: Właśnie się biorę do czytania tych 51 stron :) Ale jakby ktoś był na tyle miły i udzielił mi odpowiedzi to byłbym bardzo wdzięczny. Albo chociaż powiedział czy znajdę tam odpowiedź. Czy ktoś miał identyczny lub podobny problem? Czy mój przypadek jest odosobniony? :wink:

Z góry dziękuje za wszelkie rady i wskazówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie się biorę do czytania tych 51 stron....

czytaj czytaj....

WSZYSTKO JUZ BYLO WALKOWANE MULTUM RAZY

A dzisiaj moj soltek zaliczyl pierwszy raz hibernacje....wpadl kumpel z hdd po filmiki, odlaczylem CDrw i Fdd , podlaczylem

twardziela-dziala.Po odlaczeniu dysku i podpieciu spowrotem CDrw i Fdd - Lipa! - mobo SPI!

Bylo podobnie jak przy 5ciu Soltkach Michnika - "cyknięcie" wiatraka na procesorze i nic wiecej.Odpiolem wszystko z mobo,

przeczyscilem i NIC....jeszcze raz....z clear CMOS i wyjeciem bateri - znowu NIC! (wsztysko z przerwami, bez dostawy pradu).

Wreszcie odlaczylem CDrw i Fdd - ODPALILO , podlaczylem zpowrotem-DZIALA ZNOWU! :lol:

CougaR2 czekaj cierpliwie i probuj wszystkiego, obudzi sie napewno.A dales dzisiaj swojej plytce walentynke?? :lol: Pewnie nie

i z tad to zamieszanie . :P

A teraz zagadka (pytanie):

W lini prostej miedzy koscia biosu a bateria jest zworka(obok kondensator) - doczego sluzy ??? w manualu nic o niej nie ma. Taki bajer ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No płytka pokazała mi pazurki :( chyba za bardzo ją chwaliłem :lol: bo 2 razy nie mogłem zrobić jej clear CMOS wszystko to stało się po odłączeniu jej całkowicie od prądu przy ustawieniu 215x10, choć na nowym biosie 1.7 już wiele razy odcinałem prąd wyłącznikiem z tyłu zasiłki gdy ostro mieszałem w środku lecz zawsze było ok. ale tym razem przenosiłem kompa do drugiego pokoju i podłączałem go pod TV no i nie chciał za żadną skarby się włączyć, kiedyś po zakupie na starych biosach wyskakiwał te durny komunikat Warring …!! i wystarczyło nacisnąć del i zmniejszyć fsb i było ok. a teraz ani Insert ani Clear CMOS :oops: ani odpalenie bez bateryjki nic nie dawało porostu nie chciał wstać musiałem wszystko wyjąć i odpalić bez karty graf lecz dopiero po wsadzaniu i wyjmowaniu pamięci i grafy chyba ze 3 razy wreście się zbudził komp, co lepsze następnego dnia pamiętając tą niemiła przygodę przed przeniesieniem kompa zmniejszyłem fsb do 166x10 bo przy takim fsb nigdy nie było problemu po całkowitym odcięciu od prądu (nigdy nie mów nigdy) nie stery też nie chciał wstać wentyle się kręcą dioda od dysku świeci się i na tym koniec więc robię clear CMOS i znowu kupa myślałem że zaraz płytę uszkodzę ze złości bo nie chciało mi się za żadne skarby wszystkiego wyjmować wiec ze złości chyba z 8 razy raz po raz naciskałem reset aż końcu się zbudził- morał z opowiastki więc jest taki że nadal moja płytka nie lubi być odłączana od źródła prądu całkowicie a już szczególnie nie toleruje innych gniazdek i następnym razem będę musiał fsb chyba na 133 ustawić ??? :twisted:

Wracając do chłodzenia chciałem sprostować, że po zamontowaniu wentyla w obudowie dokładnie na naprzeciw tego na procku temperatura procka jest prawie taka sama jak gdy obudowa była otwarta lecz wentylator chodzi zaledwie na 5V i jest cichutki, gdy go podłączyłem normalnie na 12V to hałas był jak dla mnie zbyt duży choć temp. spadła jeszcze o jakieś 5 C.!!!

:wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CougaR2- ma dla ciebie radę- prawdo podobnie ten nowy bios 1.7 jest kiepski, lub po prostu płyt lubią trzymać ustawienia i Clear CMOS nie chce zadziałać więc trzeba wszystko wyjmować i odłączać co trzyma napięcie czyli karty i napędy odłączać albo po prostu to co umie zadziałało ostanio do bulu kilka razy seset na obudowie wciskałem aż się obudził co lepsze raz wyjąłem bateryjkę i tak komp bez niej się odpalił ale gdy ja znowu wsadziłem to znowu :lol: ha ha :D nie chciał odpalić więc mu 8 resetów sprzedałem to się moje złotko ocknęło ha ha!, jak już zbudzisz swoje i będziesz chciał sprawdzić do ilu twój procek poleci to żebyś nie miał kłopotów użyj programu NVIDIA System Utility i spod Windows-a fsb podnoś stopniowo to jak przegniesz najwyżej będziesz miał zwis lub restart.!!! To na marginesie to 2300hz przy 1.85V wróżę twojemu prockowi!!! :wink: :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr_the - chyba mamy dokładnie te same płytki (rev. E4, brązowe kondensaty) i te same problemy. Tylko że moja już śpi prawie 24h. Zaraz robię kolejne podejście. Może tym razem się uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dzisiaj moj soltek zaliczyl pierwszy raz hibernacje....wpadl kumpel z hdd po filmiki, odlaczylem CDrw i Fdd , podlaczylem  

twardziela-dziala.Po odlaczeniu dysku i podpieciu spowrotem CDrw i Fdd - Lipa! - mobo SPI!

Bylo podobnie jak przy 5ciu Soltkach Michnika -  "cyknięcie" wiatraka na procesorze i nic wiecej.Odpiolem wszystko z mobo,

przeczyscilem i NIC....jeszcze raz....z clear CMOS i wyjeciem bateri - znowu NIC! (wsztysko z przerwami, bez dostawy pradu).

Wreszcie odlaczylem CDrw i Fdd - ODPALILO , podlaczylem zpowrotem-DZIALA ZNOWU!  :lol:

Niestety ja nie miałem tyle szczęścia....;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylo podobnie jak przy 5ciu Soltkach Michnika -  "cyknięcie" wiatraka na procesorze i nic wiecej.Odpiolem wszystko z mobo,

Wreszcie odlaczylem CDrw i Fdd - ODPALILO , podlaczylem zpowrotem-DZIALA ZNOWU!  :lol:

Heh wiesz że ja też jak miałem... Tylko że ja zwalałem wine na zasilacz..

Bo jak miałem Frotona podłączonego to czasami właśnie jak go włączałem to tlko wiatrak od procka sie zakręcił i koniec... potem wystarczyło tylko że podłączyłem pod mobo inny zasilacz, włączyłem kompa na chwile, podłączyłem spowrotem Frotona i było wsio ok! :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem wszystkie "krytyczne" łatki do win xp sp1.

Zanim się winda uruchomi pasek przelatuje 24 razy 8O !!! CENZURA !!! proces od naciśnięcia guzika do uruchomienia win XP trwa (nieskończoność :? ) tak ze 4 minuty. Tweak XP nic nie pomogło.

Reinstalka ???? ALE mnie się nie chce.....

Pytanko :oops:

Jak wygląda sprawa wydajności dysku / kontrolera. Lepiej dysk podpiąć pod kontroler promise (raid, ale z 1 hdd ...) zintegrowany z mobo czy pod standardowy kontroler nforce ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh wiesz że ja też jak miałem... Tylko że ja zwalałem wine na zasilacz..

Bo jak miałem Frotona podłączonego to czasami właśnie jak go włączałem to tlko wiatrak od procka sie zakręcił i koniec... potem wystarczyło tylko że podłączyłem pod mobo inny zasilacz, włączyłem kompa na chwile, podłączyłem spowrotem Frotona i było wsio ok! :-)

Niestety powiem to samo: nie miałem tyle szczęścia ;)

Wszystko te cudowania z tą płytką aby ją uruchomic potwierdzają moją opinię, że płytka ta nie jest dla zwykłych zjadaczy chleba, a dla ludzi którzy cokolwiek sie znaja na sprzęcie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem wszystkie "krytyczne" łatki do win xp sp1.

Zanim się winda uruchomi pasek przelatuje 24 razy  8O  !!! CENZURA !!!  proces od naciśnięcia guzika do uruchomienia win XP trwa (nieskończoność :? ) tak ze 4 minuty. Tweak XP nic nie pomogło.

Reinstalka ???? ALE mnie się nie chce.....

Pytanko  :oops:  

Jak wygląda sprawa wydajności dysku / kontrolera. Lepiej dysk podpiąć pod kontroler promise (raid, ale z 1 hdd ...)  zintegrowany z mobo czy pod standardowy kontroler nforce ??

A jak podłączysz sam dysk pod primary ide na płycie to masz to samo? Ja miałem kiedyś taki problem z wczytywaniem jak sobie winda nie radziła(lub po prostu długo)z wykrywaniem napędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam:

primary slave - dvd

secondary slave - cdrw

promise - hdd

Tak od samego początku. Nowo zainstalowana winda xp sp1 uruchamia się około 2 min (pasek przeleci tak z 4-5 razy). Po zainstalowaniu "łatek krytycznych" uruchamianie windy krytycznie zwolniło :? . Dlatego zacząłem zastanawiać się nad innym podłączeniem dysku - ale czy to coś da ??

Jak będe montował nową zasiłke (chieftec 360W DF albo 420W - jeszcze się nie zdecydowałem :idea: czy watro dopłacać - http://www6.tomshardware.com/howto/20040122/index.html ) to sprawdze inne podłączenia dysku. Miałem nadzieje, że ktoś wie na którym kontrolerze hdd "lepiej działa"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze w temacie optymalizacji systemu:

Primo: powylaczajcie wszystkie zbedne uslugi. Swego czasu w Chipie byl spory artykul na ten temat. Potrzebne infpo powinniscie tez znalezc na www.infojama.pl

Secundo: ustawcie plik wymiany (pamięć wirtualna) na sztywno, wg zasady ze nie powinien przekroczyc 2,5xwielkosci pamieci RAM. Jesli macie 2 FIZYCZNE dyski, wsadzcie plik wymiany na ten drugi. Na C: musi jednak zostac niewielki, 2 MB pliczek.

Tertio: DEFRAG! Raz na miesiac przynajmniej. Polecam tez niewielki programik Page Defrag, ktory zdefragmentuje plik wymiany, pliki rejestru itp.

U mnie powyzsze dzialania daly to ze winda od momentu wcisniecia przycisku zasilania laduje sie w ok. 30 sekund.

Conti: czemu masz wszystko na Slave? Pojedyncze napedy wpinaj zawsze jako master. Sadze ze przy twoim sprzecie takie ustawienie jakie masz jest chyba optymalne, bo kazdy napęd chodzi na odrębnym kanale, tylko przepnij je wszystkie w tryb master.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No panowie, mój Soltek jest martwy :cry:

Stwierdzam to po 4 godzinach przeglądania tego forum i 6 godzinach stania nad płytką i robienia różnych dziwnych rzeczy o które wcześniej nigdy bym siebie nie podejrzewał :oops:

Jeszcze raz chciałbym zwrócić Waszą uwagę na fakt że płyta mi padła bezpośrednio PO SKASOWANIU CMOSU ZWORKĄ. Wertując prawie całe te forum nie spotkałem się z dokładnie takim przypadkiem. Czyli wygląda na to że płyta miała jakiś bug.

Jutro jade do Wrocławia oddać płytke na gwarancję - i być może wymienić na Abta NF7. Szkoda mi tego pięknego złotego kolorku :( ale cóż komp ma działać przede wszytkim...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CougaR2- jeżeli wentyle ci się obracają to na pewno nie padła :D , żebyś nie jechał na marne mi po spaleniu zasiłki też nie chciała za Chiny wstać a w serwisie na innym procku i karcie od razu odpaliła tak więc może musisz wszystko z niej wyjąc razem z prockiem i potem podłączyć tylko minimum czyli procek, karta i pamięć bez napędów i dysku- może wsadz swojego starego proca, mam nadzieje że znajdę jakiś sposób na czyszczenie tego Clear CMOS-a bo czasami płyta zachowuje się jak by miała jeszcze jedną bateryjkę albo jakiś kondensator trzymał ustawienia, a ha nie wkładaj w ogóle baterii i koniecznie zworka przy procku powinna być na ustawieniu 100/133 i odłącz zasiłkę na dłuży czas od płytu i koniecznie spróbuj odpalić kompa bez karty graf jeżeli zapiszczy to na pewno jest ok. jeżeli robiłeś Clear CMOS gdy komp działa tz. obracały się wentyle i po tym zabiegu przestały się nagle obracać to mogłeś ją rzeczywiście zjarać. :oops:

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jeżeli robiłeś Clear CMOS gdy komp działa tz. obracały się wentyle i po tym zabiegu przestały się nagle obracać to mogłeś ją rzeczywiście zjarać. :oops:  :wink:

Z płytą robiłem WSZYSTKO o czym piszesz prócz w/w zdania oczywiście :wink: Wczoraj zaniosłem ją na gwarancję. Servisant był bardzo zdziwiony że są problemy z tą płytą. To znak, że jednak jest ogromna większość egzemplarzy, które działają bez zarzutu :D Gość uprzedzał mnie kilka razy, że "testowanie sprawnego sprzętu kosztuje 50zł". Widocznie był przekonany, że płyta jest OK. W końcu przekonałem go :wink: żeby ją sprawdził. Oczywiście płyta nie ruszyła też na jego sprzęcie. Po dokładnym obejrzeniu płytki stwierdził że to drugi padnięty egzemplarz na ponad 50 :!: sprzedanych. Z tym że poprzedni miał padnięty kontroler stacji dyskietek :!: Dostałem też odpowiedź z Solteka, w której wyraźnie zasugerowli aby oddać płytę do servisu. Szkoda tylko, że nie będę miał płytki na ferie :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam drobne pytanko - Jakie polecacie pamiatki do tej plytki?

Szukalem odpowiedzi na to pytanie w tym temacie, ale nie znalazlem (w koncu jest tego 51 stron)

POZDRAWIAM

Najlepiej popatrz w podpisach co kto ma.

Ja mogę polecić:

Kingston valueram KVR400X64C25/256 (CL2,5 256MB) WINBOND

Mam taką parkę i śmigają :D bezproblemowo.

Acha - wymagają napięcia 2,6V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...