Skocz do zawartości
Michnik

Wszystko o Soltek SL-75FRN-2

Rekomendowane odpowiedzi

witam braci soltekowców

mój problem to spadek napięcia na linii +3.3v odczyt z mbm5 po uruchomieniu systemu 3.23-3.21v, podczas gry spada do 3.12-3.10v z tego co się orientuje przekracza to norme ATX która dla tej lini wynosi 4%

dzwoniłem do sklepu w którym zakupiłem sprzęt 11 miechów temu a więc jeszcze miesiac gwarancji i sprzedawca chyba sie nie zna lub chce mnie spławić twierdząc ze wszystko jest ok a na pytanie jakie podzespoły pracują na tym napięciu oświadczył ze tylko bateria i polecił odinstalowanie mbm5, hmm... jak groźny jest taki spadek napięcia i jakie podzespoły pracują na tym napięciu,oraz co nawala płyta czy ewidentnie zasilacz megabajt mgb350

starzy wyjadacze soltecowcy licze na fachową porade zanim uderze do sklepu

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza rada. Szybko skombinuj porządny zasilacz i zmierz to. Jeśli będzie tak dalej to reklamacja (w serwisie będą wiedzieli o co chodzi - a przynajmniej powinni). Aha i mierz progsem od Solteka. Choć u mnie też ciut zaniża. Trzeba mierzyć miernikiem najlepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SoltekHM pokazuje u mnie 3,23 ~ 3,28, na poprzedniej zasiłce też było poniżej 3,3V.

Zmierz miernikiem.

Co do Twojego zasilacza - megabajt należy do ścisłej czołówki w grupie zasilaczy podwyższonego ryzyka :) . Zalecany dla ludzi o silnych nerwach, szukających wrażeń, dymu z kompa oraz chcących niespodziewanie wymienić kompa.

Już za 150zł można kupić nową, niezłą 350-tke (modecom 350gtf lub hiper-pc 350ts). Wymiana wysoce zalecana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich ! Na samym początku swojej działaloności na tym forum chciałem oznajmić, że przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i nasunąl mi się jeden podstawowy wniosek: jedna osoba zauważyła, że pewne problemy mogą występować z uwagi na niezgodności procesora płyty oraz procesora graficznego. Najwięcej problemów posiadają użytkownicy kart graficznych ATI co jest zrozumiałe z platformą opartą na nForce2. Jednak żaden "mocarz" OC nie poruszył tej kwestii tylko albo bios do niczego albo zasiłka. Każdemu posiadaczowi kompa wiadomo, że karty graficzne ATI są bardzo prądochłonne (to jest forum OC) czyli jeszcze więcej tej energii należy zapodać wszystkim urządzeniom. Przede wszystkim jak na OC przystało każdy użytkownik powinien dokonać stosownych obliczeń mocy jaka będzie mu potrzebna ale nie bazując na tych podanych przez producentów tylko faktycznych.(Jak wiemy nie zawsze są zgodne z faktycznymi). Kolejny to fakt, że ktoś pali płyty i wini za wszystko nie siebie ale cały świat a potem udziela innym rad. Tak mi się jakoś zrymowało. Panowie forum jest nie po to aby nowicjuszom polecać eksperymentować tylko należy im podpowiadać konkretne sprawdzone modernizacje. Co z tego, że pytania są sformuowane dokładnie jak odpowiedzi są zdawkowe i nie każdy wie o co w tych podpowiedziach chodzi. Używanie zwrotów znanych tylko fachowcom nie jest do końca właściwym posunięciem. Jak nie chcesz nie musisz odpowiadać na zadawane pytania, a jeśli już się zdecydowałeś to udzielaj odpowiedzi tak aby osoba która pytała wiedziała o co chodzi i co ma zrobić a nie aby coś znaleźć na forum trzeba wertować setki stron.

Chyba panowie wiecie co mam na mysli. I jeszcze jedno - mniej SZOWINIZMU.

Odnośnie tematów mam SL-75SRN2-L bios D1,7L i sprawdzałem na fsn 210 i wyżej i nie było ani razu takich objawów jak tu wypisują ludzie. Jestem początkującym OC na tej płycie ale mnie nie brakuje cierpliwości i może dlatego tak jest. Będę dalej czytał o Waszych dokonaniach i starał się wybierać to co dla mnie najlepsze i odpowiednie do moich oczekiwań.

Do usłyszenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedna osoba zauważyła, że pewne problemy mogą występować z uwagi na niezgodności procesora płyty oraz procesora graficznego. Najwięcej problemów posiadają użytkownicy kart graficznych ATI co jest zrozumiałe z platformą opartą na nForce2. Jednak żaden "mocarz" OC nie poruszył tej kwestii tylko albo bios do niczego albo zasiłka

Nie wiem o czym piszesz, ale nigdy, przenigdy nie miałem kłopotów z zestawem ATi vs nForce2! A to że nowsze komponenty są bardziej prądożerne natychmiast obnaża... cienki zasilacz!!! Więc nie jest to problem de facto karty graficznej.

Przede wszystkim jak na OC przystało każdy użytkownik powinien dokonać stosownych obliczeń mocy jaka będzie mu potrzebna ale nie bazując na tych podanych przez producentów tylko faktycznych

Patrz wyżej. Dlatego "my" którzy wiemy o co chodzi podpowiadamy co i jak zrobić :)

I jeszcze jedno - mniej SZOWINIZMU

Znam wiele topicow na forum i ten o Solteku jest naprawde bardzo przyjazny ;)

Kolejny to fakt, że ktoś pali płyty i wini za wszystko nie siebie ale cały świat a potem udziela innym rad

Być może niektórzy mają pretensje do całego świata, ale wole słuchać tego kto zjadł już zęby na temacie a nie wali wywody czysto teoretyczne! Poza tym o/c jest niebezpieczne i każdy kto zaczyny musi mieć świadomość ewentualnych konsekwencji

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich ! Na samym początku swojej działaloności na tym forum chciałem oznajmić, że przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i nasunąl mi się jeden podstawowy wniosek: jedna osoba zauważyła, że pewne problemy mogą występować z uwagi na niezgodności procesora płyty oraz procesora graficznego. Najwięcej problemów posiadają użytkownicy kart graficznych ATI co jest zrozumiałe z platformą opartą na nForce2. Jednak żaden "mocarz" OC nie poruszył tej kwestii tylko albo bios do niczego albo zasiłka. Każdemu posiadaczowi kompa wiadomo, że karty graficzne ATI są bardzo prądochłonne (to jest forum OC) czyli jeszcze więcej tej energii należy zapodać wszystkim urządzeniom. Przede wszystkim jak na OC przystało każdy użytkownik powinien dokonać stosownych obliczeń mocy jaka będzie mu potrzebna ale nie bazując na tych podanych przez producentów tylko faktycznych.(Jak wiemy nie zawsze są zgodne z faktycznymi). Kolejny to fakt, że ktoś pali płyty i wini za wszystko nie siebie ale cały świat a potem udziela innym rad. Tak mi się jakoś zrymowało. Panowie forum jest nie po to aby nowicjuszom polecać eksperymentować tylko należy im podpowiadać konkretne sprawdzone modernizacje. Co z tego, że pytania są sformuowane dokładnie jak odpowiedzi są zdawkowe i nie każdy wie o co w tych podpowiedziach chodzi. Używanie zwrotów znanych tylko fachowcom nie jest do końca właściwym posunięciem. Jak nie chcesz nie musisz odpowiadać na zadawane pytania, a jeśli już się zdecydowałeś to udzielaj odpowiedzi tak aby osoba która pytała wiedziała o co chodzi i co ma zrobić a nie aby coś znaleźć na forum trzeba wertować setki stron.  

Chyba panowie wiecie co mam na mysli. I jeszcze jedno - mniej SZOWINIZMU.

Odnośnie tematów mam SL-75SRN2-L bios D1,7L i sprawdzałem na fsn 210 i wyżej i nie było ani razu takich objawów jak tu wypisują ludzie. Jestem początkującym OC na tej płycie ale mnie nie brakuje cierpliwości i może dlatego tak jest. Będę dalej czytał o Waszych dokonaniach i starał się wybierać to co dla mnie najlepsze i odpowiednie do moich oczekiwań.

Do usłyszenia.

za duzo myslenia,za malo praktyki :D

fakt ze niby sa jakies problemy z ATi na plytach nF2 mozna wsadzic miedzy bajki.Co do zasilki to kazdy kto ma jakies pojecie o OC i racjonalnie mysli chyba powinien sobie zdawac sprawe ze to wlasnie dobry zasilacz czesto decyduje o stabilnosci lub jej braku na podkreconym sprzecie.Nic w przyrodzie nie ginie i zwiekszanie czestotliwosci taktowania CPU lub/i GPU MUSI sie na czym odbic.

BTW - ten topic to oaza moralnosci w porownaniu z tym bajzlem o NF7-S

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie

kazik2000,mariuszkasp i Conti dzieki za odpowiedź drugi zasilacz lub miernik raczej nieosiągalne odczyt z SoltekHM i biosu jest taki jak z mbm5 więc coś nawala tylko czy te spadki kwalifikują sprzęt do reklamacji bo w sklepie mi tego nie powiedzą

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno powiedzieć. Czy inne odczyty masz wporządku? +5V, +12V?

tak reszta jest ok wg normy ATX
milki>>> a mógłbyś podać jakie są normy ATX, bo z checią bym porównał swoje napięcia z tymi normami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BlackDeath43

Nie miałem żadnych (podkreśle - żadnych) problemów ze stabilnością bez i z "overklokingiem" :wink: . A jak zauważysz grafa to Ati, czasami sobie siedział Fx5600, kupe niewymienionego szmelcu .... i porządne 350Watt.

Śmiem twierdzić, że wszelakie problemy związane z o/c na tej płycie prędzej mają związek z kolorem kondensatorów na niej (nie wspominając oczywiście o zasilaczu) niż ze współpracą Radeon + nForce2.

Raki i Milki

DC output - specyfikacja ATX:

3,3V : _ +/- 5% (3,14 - 3,47)

5V : _ +/- 5% (4,75 - 5,25)

12V : _ +/- 5% (11,4 - 12,6)

-12V : _ +/- 10% (-10,8 - -13,2)

Jest jeszcze coś takiego ??? :

"At 12 VDC peak loading, regulation at the +12 VDC output can go to the +/- 10% "

Nie bardzo to rozumiem ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Nie spodziewałem się tak dużego odzewu na mój post. I znów napiszę, że co niektórzy nie lubią jak ktoś w/g ich zostanie skrytykowany bo od razu się "unoszą" i wybierają jak politycy tylko to co chcą przytoczyć i wiedzą lepiej co chciałem napisać. Nie mam nic do kart ATI a powiem więcej jakość obrazu jest wyraźnie lepsza na tych kartach.

A teraz do tematu. Co z tymi meldunkami biosowymi w czasie OC ?

Skąd one się biorą a zwłaszcza temat wyłączania zasilania i zmiany ustawień biosu czyli resetu tych ustawień. Nie spotkałem się z tym do tej pory. Może ten problem występuje dopiero przy ekstremalnym OC ?

I teraz pytanie na które proszę o rzeczową odpowiedź a nie skrót -

FSB 200 MHz na pamięciach synchro w dualu oczywiście i ani 1MHz wyżej nie da się podnieść bo zaraz zwiecha. Procek chodzi 11x200. Oczywiście zworka i powrót do ustawień defoultowych bios D1,7LFB.

A tak na marginie to jestem początkującym OClockerem ale zaawansowanym komputerowcem ( od 1979roku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych komunikatów to zależy tylko od płyty ,na mojej nic takiego nie występuje , a miałem na niej 2 procki ,2 różne karty graficzne (nvidii i obecną , różne ramy więc to nie może być nic innego jak działanie negatywne danej płyty ,(tak jak z innymi częściami ,wszystko zależy od sztuki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BlackDeath43- widać że jesteś początkującym na forum bo do pewnych, rzeczy trzeba się przyzwyczaić, starać się za bardzo nie krytykować i nie oczekiwać na prostą odpowiedz, bo na forum są różni ludzie tak jak w życiu jeden cię prawie za rączkę poprowadzi a inny z błotem zmiesza i karze na wstępie dokładnie 100 razy przeczytać FAQ, są tacy którzy myślą że o sprzęcie i o.c. wiedzą wszystko i im nie raz sodówka do głowy uderza i tacy co udają że wiedzą i ludzi w błąd potrafią wprowadzić i i sporo jajcarzy co lubią się z innych pośmiać no i oczywiście tacy co nie znoszą żadnej krytyki!!!!!! To znowu jak wżyciu zwykły pracownik nie może krytykować otwarcie szefa!!!, ale na szczęście większość nie porozumień powstaje z powodu nie zrozumienia problemu przez złe jego wytłumaczenie przez tego co go ma!!!!!!!

Z tego co wiem to na pierwszych nforce grafy ATI z chipsetem się straśnie się gryzły ale nowy sterownik pod WIN-a to zlikwidował, z tego co wiem to nasz chipset najbardziej sobie nie radzi z pamiątkami w szczególności z 512 objawia się to tym między innymi że nie można uzyskać fsb > niż np. 190 czy 200 MHz pomimo że pamiątki to 433 czy nawet 500, bardzo wiele posiadaczy nfoce ma z tym problem z tym że nasza płyta z różnymi pamiątkami radzi sobie nie źle!!!

No to ja i jeszcze może kilka osób ma ten problem, że jak dam fsb> niż 166Mhz i potem odłączę całkowicie zasilanie (wtyczka z kontaktu) to po ponownym podłączeniu na starych biosach <1.7 miałem komunikat Warring… i fsb 100Mhz, a na 1.7 czarny ekran i nikt na tym forum mi nie potrafił rozwiązać tego problem przez który się tutaj znalazłem i już tak zostałem, jedyna radę która dostałem i do tej pory ją stosuje to wtyczka cały czas w gniazdku a nie w listwie zasilającej (jest to pewien sposób na rozwiązanie problemu!!!!), a jak muszę czasami odłączyć to potem uruchamiam z Insertem zmieniam ustawienia w biosie i jest ok. – nie wiem czy to winna ver płyty (jakiś błąd) czy dlatego że mam pamiątki Kingmax, albo to winna mojego procka (który zapomniał jaki powinien mieć mnożnik), ewentualnie ATI ale inni maja i takowego problemu nie posiadają ??????? – jak kiedyś wpadnę na to czego to winna na pewno napiszę!!!!!!!! :)

Co do twojego problemu to podejrzewam pamiątki jeżeli masz taką możliwość to pożycz od kogoś moduł 256MHz i sprawdź czy osiągniesz > fsb a tak pyzatym to nie polecam KINGSTONÓW bo mają gorsze parametry (timingi) od Twinmosów i Kingmaxów słabiej się kręcą i są droższe a gwarancja bym się nie sugerował po prostu są testowane za co musisz ekstra zapłacić a co możesz sobie sam w domku zrobić np. programem goldmemory!!!!!, jeżeli to nie pamiątki to przeczytaj uważnie stronę 60 tam zebrałem do kupy kilka rad dotyczących o.c. dla początkujących na naszej złotej płytce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :wink:

Miki- ja mam podobnie co prawda sprawdzałem na kiepskich zasiłkach i tak na feel 300W napięcie 3.3 wacha się idle do 3.23 po graniu spadek do 3.14, po wsadzeniu mojej zasiłki do płyty MSI napięcie 3.34-3.28 czyli płytka zaniża po zamianie zasiłki o gorszych parametrach ModeCom 300W(model 250)by FSP gdzie wartości dla poszczególnych napięć są gorsze niż na moim starym zasilaczu CWT 235W 3.3- wacha się miedzy 3.26 – 3.15, co mnie trochę wkurza ba jak mi się wydaje to napięcie to jest odpowiedzialne za napięcie na pamiątkach czyli jak mam ustawione na nich 2.8V to może jest faktycznie 2.65V bo 3.3 jest faktycznie 2.15!!! :roll:

- więc mam serdeczną prośbę do kogoś kto ma miernik aby sprawdzi czy wraz ze spadkiem napięcia 3.3V np. podczas testu w 3d Smarku jak napięcie spada to czy na pamiątkach też napięcie idzie w duł !!!!!???????????? :?: :idea:

Co do twoich spadków napiecia na 3.3 V Miki to aż takie to pewnie winna kiepskiej zasiłki bo jak widzisz ja jadę na (słabych) zasiłkach których parametry są znacznie gorsze od twojej ModeCom(3.3V-14A, 5V-20A, 12V-7A) i wszystko chodzi jak na razie ok. a Codegen 300W z dużo lepszymi parametrami mi spłonął ta ten twój Gigabit to nic innego jak Codeszit (tykająca bąba) to samo w środku wielka pustaka poczytaj na benchmark.pl test zasiłek (kompletne dno) co gorsza zasiłki firmowane przez Modcoma (CWT, FSP, feel) jak im mocy braknie to się wyłączają a gigabity i Codeszity często i gęsto się palą oraz płyty razem z wszystkim na niej!!!!!! :cry:

Pozdrawiam Piotr_the

:wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.  

Nie spodziewałem się tak dużego odzewu na mój post. I znów napiszę, że co niektórzy nie lubią jak ktoś w/g ich zostanie skrytykowany bo od razu się "unoszą" i wybierają jak politycy tylko to co chcą przytoczyć i wiedzą lepiej co chciałem napisać.

Wypowiem się w tej kwestii bo sądzę że ten tekst był do mnie. Ja się nie obrażam i nie unoszę się dumą (Ci co mnie troszkę znają wiedzą że trudno mnie wyprowadzić z równowagi). Poza tym stosuję się do regulaminu w którym jest zapis, aby cytować tylko część wypowiedzi do której się odnoszę (tak jak teraz). Poza tym mogłaby ta odpowiedź zginąć w natłoku innych postów ;)

Co z tymi meldunkami biosowymi w czasie OC ?  

Skąd one się biorą a zwłaszcza temat wyłączania zasilania i zmiany ustawień biosu czyli resetu tych ustawień. Nie spotkałem się z tym do tej pory. Może ten problem występuje dopiero przy ekstremalnym OC ?

Dzieje się tak po odłączeniu płyty głównej od prądu na jakiś czas (np. jeśli wyłączasz kompa listwą). Jeśli wtyczka od zasilania jest ciągle w gniazdku to nie ma problemu. Poza tym u mnie ustawienia się nie resetowały. Wyskakiwał komunikat (ustawienia na default) ale wystarczyło wcisnąć reset i wszystko wracało do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie każdej nocki + jak idę do roboty to wyłączam kompa listwą. Ani razu nie wyskoczył z tego powodu żaden komunikat. Pare rezy go widziałem jak przeholowałem przy o/c.

BlackDeath43

Może więc Ty znajdziesz wspólny mianownik :wink: . Co powoduje, że częś osób ma te komunikaty, a część nie.

Hmmm, może seria płyty ( bo są różne rev E4), może bios - ja używam 1,7 (standardowy, nie o/c), a może żyły wodne pod kompem :lol: .

Co do "FSB 200 MHz na pamięciach synchro w dualu oczywiście i ani 1MHz wyżej nie da się podnieść bo zaraz zwiecha" - może Twój procek więcej nie chce iść. Jak masz odblokowany mnożnik. to sprawdź np. 10,5x210 ~ 10x210 ~ 10x220 ~ 10x230 to będziesz miał wskazówke- płyta / pamięć czy wina procka.

cycu80

Niby tak, ALE jak jest w specyfikacji max. odchylenie +/-5% to chyba zawsze powinno być max. +/-5%. Za duży prąd może spowodować sfajczenie czegoś, nawet jeśli jest to tylko "peak". Dlatego tego: "At 12 VDC peak loading, regulation at the +12 VDC output can go to the +/- 10% " nie rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam rev D i tez mam ten problem. byc moze dlatego ze moj proc dziala jako 9x133@1,1V -----> do schlodzenia go wystarczy teraz sam radiator. temp ok 48*C w stresie.

jestem DOWNclockerem 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Piotr_the za szczegółowe informacje iza podanie strony na której był opis podstaw. Czytałem go ale aby go znów odszukać musiałbym całe forum znów czytać. Jak wrócę do chaty popróbuję i zobaczę co z tego wyjdzie.

Pobawię się również mnożnikiem i zobaczę jak podpowiadał mi to Conti.

Mam na swoim zasilaczu napięcia 5V wahające się do minimum 4,64V, a cały czas to przeważnie 5,04V ze przeskokami na 4,99V - jeśli chodzi o 12V to min.11,55V na - i max 12,45V na +, 3,3V min. 3,22V.

Proc ustawiony jak w opisie. Zasiłka to ModeCom 350W.

Pytanko - Czy te napięcia a zwłaszcza na 12V nie są za wysokie?

Pozdrowionka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na swoim zasilaczu napięcia 5V wahające się do minimum 4,64V, a cały czas to przeważnie 5,04V ze przeskokami na 4,99V - jeśli chodzi o 12V to min.11,55V na - i max 12,45V na +, 3,3V min. 3,22V.  

Proc ustawiony jak w opisie. Zasiłka to ModeCom 350W.  

12,45V na +12V jest wysokie ale mieści się w normie. Niepokoją mnie tak duże wachania. od 11,55 do 12,45 to jest już niemalże 1V a to nie jest chyba zbyt bezpieczne. Takie niskie napięcia masz w stresie? Mierzysz miernikiem czy jakimś softem? Jeśli tak to jakim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do problemu z odłączeniem całkowitym zasilania to jeżeli Wojtt ten problem posiada przy takich ekstremalnie niskich ustawieniach to może to wina procka bo mój jest z takie dziwnej serii, że odpala się na ustawieniu default jako 6,5x100=650 MHz i napięciu 1.5V – próbowałem zobaczyć łączenia na procku ale po zerwaniu naklejki na każdym L były małe banderolki tych już nie ruszałem żeby gwary nie stracić i może bios nie radzi sobie z takim dziwnym Prockiem????, a u kolegi wcale nie chciał wstać na Asusie????, jeszcze co nas łączy to karta Sapphire 9100 128bit jak więcej osób się odezwie co ma ten problem to może się w końcu wyjaśni co za tym stoi !!!!

Wracając do napięć to okazało się, że płyta oprócz zaniżania napięcia 3.3 V przy słabych zasiłkach i dużym obciążeniu potrafi mi spaść do 3.14V to na dodatek 12V które miałem prawie wzorcowe to po włożeniu mojego Feela 300W do innego kompa okazało się że zawyża napięcie do 12.5V i gdy z tamtego wsadziłem ModeComa do mojego to odczytałem wartości 12.37V -12.49V, czyli moja płytka zaniża dwa napięcia co prawda wszystkie odczyty bez miernika jedynie z MBM i na stabilność mi to nie wpływa i mnie to nie martwi jedyne co mnie interesuje to te

:? -------napięcia 3.3V ja się ma do napięcia na pamiątkach-------------------

Więc ponawiam prośbę niech ktoś kto ma miernik wetknie go w slot pamięci zapuści MBM i coś co obciąży napięcie 3.3V i sprawdzi czy jak spada 3.3V to napięcie na pamiątkach też leci w dół !!!!!!?????? bo jestem prawie na 60% tego pewien ale nie do końca????

:?: :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kazik2000 soft to Soltek HM i pomiary teraz są na tych ustawieniach co podalem 11,855V oraz największe 12,53V na -12V.

Te ustawienia mam na Turbo procek i agressive ram jak zmienię na Master zwis biosu i nie startuje. Jak wrzuciłem 205 czy 210 i mnożnik na 10,5 tez nie wstajeram byl na agressive

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ślicznie skaczą więc nie dziw sie ze są kłopoty ze stabilnością.

Pozdrowionka!

Źle sformułowane pytanie, one za tragicznie za niskie, norma ATX normą ale jest dobra jesli sprzęt pracuje na default, OC wymaga stabilnych napięć ponieważ granica stabilności przy wahaniach napięć mocno sie zawęża. Jeśli napiecie wybiega in"+" to jest ok, jednak jak idzie w dół to niestety stąd biorą sie później pytania typu dlaczego mam reset na 200MHz a na 199 jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...