Skocz do zawartości
Michnik

Wszystko o Soltek SL-75FRN-2

Rekomendowane odpowiedzi

Wogole dzikie bracia soltekowcy za wsparcie.... support solteku mi odpisal i przeslal bios for power users.... mial to juz ktos.... o co w tym chodzi ???

jak mozesz to przeslij mi ten biosik mail'em,zobaczymy co tam Soltek przygotowal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wogole dzikie bracia soltekowcy za wsparcie.... support solteku mi odpisal i przeslal bios for power users.... mial to juz ktos.... o co w tym chodzi ???

jak mozesz to przeslij mi ten biosik mail'em,zobaczymy co tam Soltek przygotowal

Pewnie to to samo, co mi przyslali...

Mysle, ze ten Bios Ci pomoze, Slim. Aczkolwiek do max oc lepszy jest D1.1L. :)

Siemian --> nasamprzod wtyczke z zasilacza na pol godzinki wyjac. Tudziez to samo z bateria na plycie uczynic nalezy. Cierpliwosci, powiadm - cierpliwosci potrzeba. Nastepnie wszystko podlaczyc i INSERT-owac , ale wartko !... :D

Jak nie pomoze, to... podmien kosci biosu z dzialajacego solteka. Jak ruszy - to bedziesz musial zrobic gorace flashowanie niedzialajacej kosci biosu - jakis czas temu bylo o tym w topicu. PRZY PODMIENIANIU KOSCI BADZ BARDZO OSTROZNY i UWAZNY ! Mozna bardzo latwo pokrzywic styki w kosteczce - potem przy odginaniu ich na wlasciwa pozycje mozna je urwac...

A co do mojej zasilki - to wszystko jest w porzadku - miernikiem mierzone napiecia skacza o ... 0.003 :P :!: No, troche wiecej, ale 5V w czasie obciazenia mniej wiecej tak sie waha :) A plyta ciagle pokazuje swoje...

Natomiast _Vip_ - sprawdz miernikiem jakie masz 3.3V. Ja mam stale 3.45 8O... a to jest juz na granicy...

No, ale nastala bloga cisza.... :) Dopiero teraz slysze delikatny pisk barracudy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie to to samo, co mi przyslali...

Mysle, ze ten Bios Ci pomoze, Slim. Aczkolwiek do max oc lepszy jest D1.1L. :)

Siemian --> nasamprzod wtyczke z zasilacza na pol godzinki wyjac. Tudziez to samo z bateria na plycie uczynic nalezy. Cierpliwosci, powiadm - cierpliwosci potrzeba. Nastepnie wszystko podlaczyc i INSERT-owac potzreba... :D

Jak nie pomoze, to... podmien kosci biosu z dzialajacego solteka. Jak ruszy - to bedziesz musial zrobic gorace flashowanie niedzialajacej kosci biosu - jakis czas temu bylo o tym w topicu. PRZY PODMIENIANIU KOSCI BADZ BARDZO OSTROZNY i UWAZNY ! Mozna bardzo latwo pokrzywic styki w kosteczce - potem przy odginaniu ich na wlasciwa pozycje mozna je urwac...

A co do mojej zasilki - to wszystko jest w porzadku - miernikiem mierzone napiecia skacza o ... 0.003 :P :!: No, troche wiecej, ale 5V w czasie obciazenia mniej wiecej tak sie waha :) A plyta ciagle pokazuje swoje...

Natomiast _Vip_ - sprawdz miernikiem jakie masz 3.3V. Ja mam stale 3.45 8O... a to jest juz na granicy...

No, ale nastala bloga cisza.... :) Dopiero teraz slysze delikatny pisk barracudy :)

Dzieki xor pomogla baterja wyjeta z mobo :D wlasnie postawilem na niej system i do wieczora bede katowal dwa antki 1700 jak wyjdzie cos fajnego to wieczorem napisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... Xor a juz testowales ten bios.... moja plyta to rev e... czy jakos tak ta nowa bez wentyla na NB....i z tego co sie orientuje to nie zlapie 1.1L (ViP mnie uswiadomil).... a czy ktos z was mial do czynienia z biosem w wersji 1.4L... bo wlasnie ten mam na plycie i cholera moze faktycznie przez to.... jestem jedyny ktoremu sie przy starcie zimnym pojawia taki komunikat "Worning!! Cpu changed or overclok faild. Please enter the bios and save before quite" or something like that .....

A druga kwestaia ma ktos namiary na sklep z tasma dwustronna termoprzewodzaca ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, wczoraj zakupiłem solteka SL-75FRN2-L. Jestem zielony w temacie tej płyty, poprzednio miałem epoxa 8kha+ i procek biegał 163x12.5 (2038), a teraz :( nie idzie. Płyta jest z biosem gdzie nie ma procentowego podziału fsb procka i pamięci (tylko auto lub spd), proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mam pamiątki i zasiłkę porzadną ;] Sirtec 420W dual fan i 2x256DDR Twin Mos 333@433! Tylko mam problem, nie moge na ostrych timingach wstać przy magistrali większej niż 166!! Powiedzcie może jakie napięcie dać? Dałem 1,6V dla ddr i 1,75V dla proca i nie wiem czy to już nie zadużo (chodzi o ddr, bo proc to spox;]) Doradźcie coś!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ViP i jak tam analiza tego Biosu for power user... cos fajnego wyszlo z tego czy nie.... ja odkrylem ze na moim mobo wszystko ladnie pieknie chodzi dopuki fizycznie nie wypne zasilania.... tzn jezeli normalnie jest komputer wylaczony (ale wtyka jest czyli na mobo prad jest bo sie lan pali - swoja droga ciekawa przypadlosc.... komp wylaczony a sieciowka mruga.... :D) to sie odpala bez zadnych problemow.... natomiat jak fizycznie wypne kapa lub z tylu na zasilaczu pstrykne guzikiem na off to niestety po wlaczeniu daje mi ostrzezenie ze overcloked faild..... hmm... jakos to przezyje... ide teraz jeszcze troche szyne podkrecic :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ViP i jak tam analiza tego Biosu for power user... cos fajnego wyszlo z tego czy nie.... ja odkrylem ze na moim mobo wszystko ladnie pieknie chodzi dopuki fizycznie nie wypne zasilania.... tzn jezeli normalnie jest komputer wylaczony (ale wtyka jest czyli na mobo prad jest bo sie lan pali - swoja droga ciekawa przypadlosc.... komp wylaczony a sieciowka mruga.... :D) to sie odpala bez zadnych problemow.... natomiat jak fizycznie wypne kapa lub z tylu na zasilaczu pstrykne guzikiem na off to niestety po wlaczeniu daje mi ostrzezenie ze overcloked faild..... hmm... jakos to przezyje... ide teraz jeszcze troche szyne podkrecic :D

jeszcze nie mialem czasu sie tym pobawic,moze w poniedzialek

UPDATE :

sflashowalem sobie ten biosik "4 power user" :wink: i narazie widze jego jedna ogromna zalete.....Przy postowaiu plyta pokazuje fsb240 a nie tak jak na D1.1L fsb239 :lol: mala rzecz ,a cieszy :wink: Czy faktycznie ten bios cos wnosi to mysle ze wyjdzie w praniu.Posiedze na nim przez jakis tydzien i zobaczymy czy znowu bede wracal do D1.1L

UPDATE 2 :

mecze ten biosik juz ponad 3h i narazie wszystko jak najbardziej OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak uzyskujecie takie duże fsb? Jestem zielony co do nforca 2, na czym polega puszczenie synchro a na czym asyncro? Na tym solteku SL-75FRN2-L udało mi się ustawić stabilnie tylko 160x12.5

Pamięci mam Twin mosa 2x256 333, proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak uzyskujecie takie duże fsb? Jestem zielony co do nforca 2, na czym polega puszczenie synchro a na czym asyncro? Na tym solteku SL-75FRN2-L udało mi się ustawić stabilnie tylko 160x12.5

Pamięci mam Twin mosa 2x256 333, proszę o pomoc.

Zmniejsz mnoznik do x8 i jedz magistrala w gore.Zobaczysz cuda jak masz dobre pamieci.A masz...wiec powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzo ludzi ma takie problemy jak Slim z Soltkiem ? Bo własnie zastanawiam sie na kupnem tej plyty, a kompa praktycznie za kazdym razem odlaczam calkowicie od pradu - wylaczm listwe i UPSa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzo ludzi ma takie problemy jak Slim z Soltkiem ? Bo własnie zastanawiam sie na kupnem tej plyty, a kompa praktycznie za kazdym razem odlaczam calkowicie od pradu - wylaczm listwe i UPSa.

u mnie tego problemu nie ma, u Xor'a chyba tez nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam dziwny problem, nieważne jakbym nie ustawił, powyżej FSB 166mhz jest śmierć, insert nawet nie pomaga, jest tylko pisk i tyle! Muszę zworką cleara zrobić :( No ale cóż! I tak mam teraz 12.5x166, nie jest źle, a niedługo dojde do tego jak dać więcej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... a moze to zalezy od wersji plyty, moze te nowsze tak maja or something? Jaki bios Vip ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... a moze to zalezy od wersji plyty, moze te nowsze tak maja or something? Jaki bios Vip ?

aktualnie biosik od Soltek "4 power user" ,ale na D1.1L jest tez bez problemu.Co do wersji plyty...to ta teoria odpada.Ja mam ver.D,a Xor ma ver.E

UPDATE :

juz jade znowu na D1.1L,ten biosik od Solteka 4 power user zachowuje sie w ten sam sposob jak zmodyfikowany bios do OC od TripleA.....czasami bez najmniejszego powodu u mnie restartuje kompa.

D1.1L to zdecydowanie najlepszy bios dla Soltek'a FRN2-L/RL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam dziwny problem, nieważne jakbym nie ustawił, powyżej FSB 166mhz jest śmierć, insert nawet nie pomaga, jest tylko pisk i tyle! Muszę zworką cleara zrobić :( No ale cóż! I tak mam teraz 12.5x166, nie jest źle, a niedługo dojde do tego jak dać więcej :P

mam to samo - max FSB idzie mi na 169Mhz ...potem długie piski (z tego, co kojażę, to chyba oznaczają brak/błąd pamięci) - poamga tylko zwora. Najdziwniejsze jest to, że wcześniej mi nic takiego nie wyskakiwało (FSB 200 działało spokojnie) - wywalało błędy w prime95, ale komp chodził

podłamałeś mnie trochę, że to nie wina pamięci (myślałem, że Kingstony mi nie wytrzymały) - może seria płyty jakaś trefna?

juz jade znowu na D1.1L,ten biosik od Solteka 4 power user zachowuje sie w ten sam sposob jak zmodyfikowany bios do OC od TripleA.....czasami bez najmniejszego powodu u mnie restartuje kompa.

noo - ja mam D1.1L i i tak zdażają mi się restarty :(

Vip, masz moża jakąś listwę przeciwprzecięciową? bo zauważyłem pewną zależność (bez listwy jadę) - resety występują podczas kożystania z innych urządzeń - wczoraj zrestartował mi się z chwolą włączenia odkurzacza (zmusili mnie :D) a dzisiaj - jak włączałem monitor - mam taką terorią, że nasz Soltek jest bardzo wrażliwy na skoki napięcia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam to samo - max FSB idzie mi na 169Mhz ...potem długie piski (z tego, co kojażę, to chyba oznaczają brak/błąd pamięci) - poamga tylko zwora. Najdziwniejsze jest to, że wcześniej mi nic takiego nie wyskakiwało (FSB 200 działało spokojnie) - wywalało błędy w prime95, ale komp chodził

podłamałeś mnie trochę, że to nie wina pamięci (myślałem, że Kingstony mi nie wytrzymały) - może seria płyty jakaś trefna?

noo - ja mam D1.1L i i tak zdażają mi się restarty :(

Vip, masz moża jakąś listwę przeciwprzecięciową? bo zauważyłem pewną zależność (bez listwy jadę) - resety występują podczas kożystania z innych urządzeń - wczoraj zrestartował mi się z chwolą włączenia odkurzacza (zmusili mnie :D) a dzisiaj - jak włączałem monitor - mam taką terorią, że nasz Soltek jest bardzo wrażliwy na skoki napięcia...

ano masz 100% racje co do skokow napiec,zreszta pogadaj na ten temat z Michnik'iem,On jest obeznany w tym temacie :wink: (sfajcyl juz 2 solteki)

Ja uzywam zwyklej listwy (ACART czy jakos tak),najwazniejsze zebys mial uziemienie w gniazdku no i oczywiscie listwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Huh to ja sie zastanawiam nad tym Soltekiem, bo wprawdzie listwe mam (a nawet UPSA), ale uziemienia w gniazdku ze swica szukac :(.

to niedotyczy tylko Soltek'a ,ale wszystkich plyt glownych :!: W Katowicach jest jedna firma (nazwy nie wymienie bo to by byla reklama,podpowie tylko ze na M i ze w cennikach maja baaardzo tanio,a jak sie do nich zadzwoni to nagle cena rosnie o jakies 100-200zl),ktora bez upewnienia sie ze gniazdko jest uziemione nie wystawiaj gwarancji na komputer.

Jak masz UPSa to bedzie GIT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy wszystkich - moj Abit chodzi bez problemu na takim gniazdku :), ale moze to wina tego ze nie przechodzil extreme OC ze wzgledu na kiepawa pamiec. W sumie w instrukcji do UPSa tez pisze ze powinno sie go podpinac tylko i wylacznie do gniazdka z uziemieniem :) kekekeke....

BTW: Miał ktoś jakiekolwiek problemy przy wspolpracy Solteka z HyperXami ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW - gdyby sie jeszcze komus resetowal komp na tym Solteku ,albo ciagle wyskakiwaly BSODy  to moze byc pomocne wylaczenie FastWrites w biosie.

ke?

...aczkolwiek FastWrite zara wyleci :)

btw. BIOSu - 'BIOS/RAM Cacheable' macie włączone, czy też niet?[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW - gdyby sie jeszcze komus resetowal komp na tym Solteku ,albo ciagle wyskakiwaly BSODy  to moze byc pomocne wylaczenie FastWrites w biosie.

ke?

...aczkolwiek FastWrite zara wyleci :)

btw. BIOSu - 'BIOS/RAM Cacheable' macie włączone, czy też niet?[/b]

BSOD - BlueScreenOfDead :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich braci Soltekowców:!:

Mam małe pytanie odnośnie BIOSu, bo powstało małe zamieszanie. Mam mobo rev.E3 i nie mam ustawień taktowania szyny pamięci (BIOS 1.4L).

Jakie BIOSy moge teraz załądować :?: 4 power user i tą zmodowaną??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczaiłem problem z tymi kablami monitorowymi karwa....gdyby ktoś z was podłączał 2 kompy do jednego monitora to pamiętajcie żeby kupować kable z DWOMA DŁAWIKAMI, ( ekaranowane)...teraz obraz jest żyleta ostry normalnie mineta, uff a już myślałem że przełącznik jest trefny, a szajsowne kabelki za 12 i 15 zeta właśnie poszły do śmietnika :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, nie do konca... Wlasnie niestety mam to samo co slim - czyli albo ver. E3 plyty ma takiego buraka, albo jest to przypadlosc biosow D1.3L i wyzszych (ten bios co go wysyla support solteka jest D1.3L zmodyfikowanym, a ten TripleA to jest ten dla power-userow tylko odblokowal kilka opcji)

Aha - _Vip_ - gdzie dorwales ceramique ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, nie do konca... Wlasnie niestety mam to samo co slim - czyli albo ver. E3 plyty ma takiego buraka, albo jest to przypadlosc biosow D1.3L i wyzszych (ten bios co go wysyla support solteka jest D1.3L zmodyfikowanym, a ten TripleA to jest ten dla power-userow tylko odblokowal kilka opcji)

Aha - _Vip_ - gdzie dorwales ceramique ?

a no tutaj

wlasnie przyszedl moj CS z allegro,da sie go przezyc :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...