_Vip_ Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Mój Soltek umarł...Na biosie 4 power user na FSB 205 i 75% nie wstał :cry: . Nic już nie pomaga, długie czekanie itd.. Mam pytanie...Czy moge zrobić gorącego flasha na płycie KT3 ULTRA 2? Czy to musi być ta sama płyta? "Goracego flasha" mozesz zrobic TYLKO na innym FRN2-L.Radze jeszcze pomeczyc plyte INSERT'em,powyciagac wszystkiewtyki.Pokombinuj jeszcze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakox Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 SOLTEK IS DEAD!!!Pomoże mi jakiś Soltekowiec i zrobi flasha mojego BIOSu jeżeli pokryje koszty przesyłki?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakox Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 INSERT i inne gady nie działają...PIZZZZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danieldz Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Chlopaki czy na tym solteku przypadkiem nie ma jakis przeklaman w pokazywaniu temperatury-poniewaz jak siedze w necie czyli idle pokazuje mi 36stopni C oczywiscie na nic nie wykreconym- tak jest czy to moze jakies przeklamania? Rewizja plyty nowa-z pasywnym chlodzniem chipsetu, bios 1,4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezystor Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 u mnie teraz, a siedze i przeglądam netka 31 gradusów i to przy tym goownianym palomino, ale właśnie po południu zamontowałem 3 wentyl na przód (2 z tyłu jeden nad drugim) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Chlopaki czy na tym solteku przypadkiem nie ma jakis przeklaman w pokazywaniu temperatury-poniewaz jak siedze w necie czyli idle pokazuje mi 36stopni C oczywiscie na nic nie wykreconym- tak jest czy to moze jakies przeklamania? Rewizja plyty nowa-z pasywnym chlodzniem chipsetu, bios 1,4 a czemu ma byc cos zlego w tej temperaturze :?: ja mam teraz w idle 45'C ale to dlatego ze wszystko zdziepka krecone :wink: ooo widze nowe klamoty :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezystor Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Qrde jestem zdegustowany, mój Geil nie wstał na 450 megahertzów, przy fsb=150MHz przy defaultowym napięciu (synchro), musiałem zapodać clear cmosa, ale zaraz gnojka wysmaże na 2.8V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danieldz Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Po pierwszy bojach z procesorem nie jestem z niego zbyt zadowolony z tego co pamietam oznaczenia byly takie DUT3C 0340 JIUHB dalej nie pamietem i nie wiem czy w tych oznaczeniach jakiejs literki nie przekrecilem. By pracowac na 2088Mhz potrzebowal 1,675 czyli raczej dosc duzo ze standardowego 1,6. Dalej narazie nie probuje.....prime i tortur test narazie nie wywala ....po kilunastu minutach a temperatura 46-47 podczas prime i torture test A co do 3Dmark'a na default procek, grafa i reszta mam 9900 pare markow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakox Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 A może jest ktoś z wawy kto może zrobić mi flasha na gorąco? PLIZZZ... :cry: :cry: :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_lukash_ Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Chlopaki czy na tym solteku przypadkiem nie ma jakis przeklaman w pokazywaniu temperatury-poniewaz jak siedze w necie czyli idle pokazuje mi 36stopni C oczywiscie na nic nie wykreconym- tak jest czy to moze jakies przeklamania? Rewizja plyty nowa-z pasywnym chlodzniem chipsetu, bios 1,4 a czemu ma byc cos zlego w tej temperaturze :?: ja mam teraz w idle 45'C ale to dlatego ze wszystko zdziepka krecone :wink: u mnie jest teraz 33-35 'C przy ust. 12,5x166; 1,675v i nie byloby w tym nic dziwnego gdyby nie to ze mam chlodzenie za 30zl - Titan TTC-D5TB (+ copper shim:P); wszystko wskazuje na to ze ta temp. to nie sciema bo dotykam radiatora i jest zimny... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tawariszcz_gonciarsky Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Ja nie chce walnac gaffy..... ale w zadnym gniazdku (przynajmniej domowym :D) nie masz trzech kabli. Wez probowke i sprawdz na ktorym kablu masz faze (Nie Ty :> tylko prad ) a na ktorym mase.... uziemienie tak jak jedna z dziurek we wtyczce podlaczasz do masy..... i voala :Dcóż - z tego, co się wywiedziałem (a ojciec brał aktywny udział w budowie mojego osiedla (windy montował :D)), to w tamtych czasach (A.D. 1980) po prostu lie widział nikt potrzeby montowania uziemienia :( najlepszym rozwiązaniem byłoby pogrzebać w ścianie nośnej i znaleźć pręt z rusztowania (cy cóż koło tego) ale bez wyktywacza metalu byłoby to raczej zabójcze dla mojej nie takiej jeszcze starej tapety, zatem to jednak sobie odpuszczę ;) po konsultacjach z elektrykami najsensowniejszym rozwiązaniem zostaje właśnie podłączenie uziemienia pod '0' [za co też się zara biorę - już dzisiaj 2 razy włączenie monitora mi restart spowodowało) btw. fachowy tem support center, nie ma co :/ UPDATE: jednak nie zeruję bolca, tylko go uziemiam do kaloryfera - poszperałem nieco na googlach w grupach dyskusyjnych i z tego, co wyłowiłem, to nie jest to dobre rozwiązanie i wszyscy polecają (w przypadku braku uziemienia w gniazdku) uziemić do kaloryfera ...nie mam czasu wyszukiwać konkretnych linków na poparcie tego, co ty przytaczam, więc zainteresowanych odsyłam do googli -> grupy dyskusyjne -> (ja wklepałem:) 'uziemienie gniazdka brak' Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Ktos wczesniej pisal,ze na jakims tam biosie nie mozozna ustawic fsb innego jak 100 ,wlasnie mnie to spotkalo na biosie "4 power user" jak bawilem sie moim nowym Bartkiem.Panie i panowie....tataaarara(famfary).... przesiedzialem nad tym chyba 20min ale to rozgryzlem (przynajmnie umnie :wink: )Nalezy w biosie przejsc na "Load Optimized defaults" ,zrobic save'a...komp powinien sie ladnie odpalic na bezpiecznych ustawieniach ,pozniej hop do biosa i juz ladnie ustawiamy tak jak chcemy :D u mnie to zadzialalo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slim Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 A po wyjeciu wtyczki tez sie nie pieprzy juz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasior _ Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Czy do starszej wersji tej plyty tj SL 75FRN-L tez jest jakis taki niestandartowy bios 4 power user :) ? A i kolejne pytanie bo teraz mam bios 1.5 ten najnowszy ze strony solteka i teraz juz nie pamietam czy w starszych wersjach tak gdzies 1.2 byla obsluga S.M.A.R.T dla HDD no bo mi speedfan nie czyta temp na dyziu a oile pamietam kiedys czytal . No ale teraz w biosi nie ma wogole takiej opcji . Dzieki i pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danieldz Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Noi testy koncowe zakonczone grafika niestety kreci sie niezbyt dobrze rdzen-na 290 (na max 298 bez artefaktow) ale ustawilem bezpieczna wartosc, pamieci ustawilem na 570, procek ustawilem na 12,5*170=2125 na 1,7 vcore (moglo byc lepiej, ale i tak trafilem dobrze jak na 260 zł :D. 3Dmark pokazal na takich ustawieniach 12500 markow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cradle Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 :? Pytanko apropos Solteka 75FRN / 2 w wersji L Z wyglądu mam płytkę tą starszą 75FRN-L a instrukcję dostałem od wersji 2. Chaciałem update'ować BIOS i nie wiem od której wersji zassać... HELP Wiem - troche lamerskie pytanie ale nie mam kasy jakby coś się miało spier..... wiec wolę zapytać .:evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasior _ Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 No drodzy bracia umilowani w SOLTEKU :)) Podzielcie sie swoimi sugestiami co do optymalizacji plyty starszego typu bez 2 w nazwie. A i raz jeszcze pytam co z tym S.M.A.R.T em. Dzienki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 Noi testy koncowe zakonczone grafika niestety kreci sie niezbyt dobrze rdzen-na 290 (na max 298 bez artefaktow) ale ustawilem bezpieczna wartosc, pamieci ustawilem na 570, procek ustawilem na 12,5*170=2125 na 1,7 vcore (moglo byc lepiej, ale i tak trafilem dobrze jak na 260 zł :D. 3Dmark pokazal na takich ustawieniach 12500 markow Chyba niezazbytnio trafiles w krecliwego procka :? Przestaw Vcore na 1.85V moze dobijesz do 2.2GHz Przydaloby sie na tym Solteku troszke wiecej pradu dla pamieci :? tak Vmem do 3V i bylbym usatysfakcjonowany :lol: .Kurde tutaj znowu dajo o sobie znac moja "ciemna strona" - ciagle czegos brakuje :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezystor Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 _Vip_ ile wyciągasz defaultowo ze swoich twin mosów??? tj bez podnoszenia V? 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 _Vip_ ile wyciągasz defaultowo ze swoich twin mosów??? tj bez podnoszenia V? 8O na Vmem 2.5V chodza fsb220.Producent sugeruje ze do pracy na nominalnym fsb233 potrzebuja Vmem2.7V ,na tym samym napieciu chodza ladnie na fsb240 8-3-3-2.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezystor Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 _Vip_ ile wyciągasz defaultowo ze swoich twin mosów??? tj bez podnoszenia V? 8O na Vmem 2.5V chodza fsb220.Producent sugeruje ze do pracy na nominalnym fsb233 potrzebuja Vmem2.7V ,na tym samym napieciu chodza ladnie na fsb240 8-3-3-2.5 A kręciłeś je już maxymalnie? ja zaraz swojego geila podkręcę ile fabryka da, ale wcześniej zdejmę bok obudowy bo pewnie znowu będę musiał zapodawać clear cmosa :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 _Vip_ ile wyciągasz defaultowo ze swoich twin mosów??? tj bez podnoszenia V? 8O na Vmem 2.5V chodza fsb220.Producent sugeruje ze do pracy na nominalnym fsb233 potrzebuja Vmem2.7V ,na tym samym napieciu chodza ladnie na fsb240 8-3-3-2.5 A kręciłeś je już maxymalnie? ja zaraz swojego geila podkręcę ile fabryka da, ale wcześniej zdejmę bok obudowy bo pewnie znowu będę musiał zapodawać clear cmosa :lol: nie mam zamiaru je bardziej katowac,bo to wlasnie od pamieci zalezy w duzym stopniu stabilnosc systemu.Na kompie bardzo czesto koduje/dekoduje materialy MPEG2 itd. prz pomocy FlaskMPEG ,a on jest bardzo czuly na taktowanie pamieci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezystor Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 _Vip_ ile wyciągasz defaultowo ze swoich twin mosów??? tj bez podnoszenia V? 8O na Vmem 2.5V chodza fsb220.Producent sugeruje ze do pracy na nominalnym fsb233 potrzebuja Vmem2.7V ,na tym samym napieciu chodza ladnie na fsb240 8-3-3-2.5 A kręciłeś je już maxymalnie? ja zaraz swojego geila podkręcę ile fabryka da, ale wcześniej zdejmę bok obudowy bo pewnie znowu będę musiał zapodawać clear cmosa :lol: nie mam zamiaru je bardziej katowac,bo to wlasnie od pamieci zalezy w duzym stopniu stabilnosc systemu.Na kompie bardzo czesto koduje/dekoduje materialy MPEG2 itd. prz pomocy FlaskMPEG ,a on jest bardzo czuly na taktowanie pamieci Rozumiem _Vip_, a ja tymczasem zabieram się za rasowanie mojego "miedziaka" zapodam później wyniki Pozdroofka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danieldz Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 Noi testy koncowe zakonczone grafika niestety kreci sie niezbyt dobrze rdzen-na 290 (na max 298 bez artefaktow) ale ustawilem bezpieczna wartosc, pamieci ustawilem na 570, procek ustawilem na 12,5*170=2125 na 1,7 vcore (moglo byc lepiej, ale i tak trafilem dobrze jak na 260 zł :D. 3Dmark pokazal na takich ustawieniach 12500 markow Chyba niezazbytnio trafiles w krecliwego procka :? Przestaw Vcore na 1.85V moze dobijesz do 2.2GHz Przydaloby sie na tym Solteku troszke wiecej pradu dla pamieci :? tak Vmem do 3V i bylbym usatysfakcjonowany :lol: .Kurde tutaj znowu dajo o sobie znac moja "ciemna strona" - ciagle czegos brakuje :wink: Szczerze Ci powiem Vip ze wchodzil do windy na 2250Mhz na 1,7 ale prime wywalalo po kilkunastu sekunadach, napiecia nie chce podnosic bo w pokoju prawie 26 stopni a na cpu w stresie na 12,5*170 mam 49 stopni na low. Przyjdzie chlodzniejszy okres to sie pokreci, narazie i tak jestem zadowolony. Zwlaszcza ze za friko mam 2600+ :D A co do tego procka wiadomo moglem trafic na lepszego (wczesniej popelnilem blad on jest 0324) np DLT3C no ale coz...komputronik to komputronik - liczysz na lud szczescia. Zaraz ide do qmpla wykrecac jego proca (taki sam jak moj-razem kupowalismy) tyle ze na asusie A7N8X. Pozdro i gratuluje fajnego bartonka ;) UPDATE: _Vip_ ktorą temperatura mam sie sugerowac CPU czy ABS bo pomiedzy nimi rozbieznosc jest zawsze 10 stopni na rzecz ABS (ma wiecej) ? Bo jakby to bylo ABS to 59stopni to nie za ciekawie .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 A może jest ktoś z wawy kto może zrobić mi flasha na gorąco? PLIZZZ... :cry: :cry: :cry:Bez problemu moge Ci zrobic flasha - ale mieszkam az w Bielsku-Bialej... Ale jak nie znajdziesz nikogo z Twoich okolic - to mozesz mi wyslac. Tasior_ --> niestety, praktycznie wszyscy tu obecni maja doswiadczenia tylko z frn2... Tyle, co wiem, to to, ze Soltek juz nie wypuszcza nowych biosow dla FRN, i nie sadze, aby mieli jakis specjalny dla kretaczy. Cradle --> id modelu masz napisane na ostatnim slocie PCI. Jak masz FRN2 - to najlepszym biosem jest D1.1L _Vip_ --> jak tylko wroce z pracy (i obejrze mecz Wisly :)) robie flasha na D1.1L i testuje Twoja metode - ale obawiam sie, ze nici z tego... Mianowicie mysle ze w Twoim przypadku to, ze zawsze wstawal na 100 bylo spowodowane przekreceniem (a w takim wypadku ten bios automatycznie robi to, co INSERT). Mozna to zauwazyc, ze przy bootowaniu lampka dysku troche swieci, potem na chwilke przygasa i ponownie sie zaswieca - wtedy wstanie na 100. Jak nie przygasnie - jest ok. Tak jestu mnie... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 Skladam kompa kumplowi na FRN2-L rev.E i DLT3C1700+,TwinMOSy 256mb pc3200,chlodzenie to Volcano9.Wlasnie instaluje Xp'ka na 11x200 ze standardowym Vcore 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezystor Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 _Vip_ co jest karwa grane, przy standardowym napięciu 2.5V, mój Geil buja się tylko na 435 MHz, przy wyższych częstotliwościach pamięci musiałem mu robić co chwile clear cmosa :( na 450MHz nie idzie nawet przy podniesieniu V dima na 2.8V Czyżby ten mój tandetny proc ograniczał pamięć??? bo co to ma być kurde z 400MHz na 444MHz? shit na maxa UPDATE Zapomniałem że mam zasiłke megabajta niby 350 watt, to chyba ona mi troche bajzlu robi, poza tym co ma ten proc do pamięci, chyba nic, pozdroffka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 _Vip_ co jest karwa grane, przy standardowym napięciu 2.5V, mój Geil buja się tylko na 435 MHz, przy wyższych częstotliwościach pamięci musiałem mu robić co chwile clear cmosa :( na 450MHz nie idzie nawet przy podniesieniu V dima na 2.8V Czyżby ten mój tandetny proc ograniczał pamięć??? bo co to ma być kurde z 400MHz na 444MHz? shit na maxa no wiesz z GeIL'ami roznie bywa.Na kosci masz zapewne naklejke ,na ktorej producent napisal jakie timingi nalezy stosowac i prawdopodobnie rowniez podal napiecie.Wlasnie tych informacji MUSISZ sie trzymac bo pamieci niezabardzo lubia pracowac na innych ustawieniach niz producent sobie zazyczyl.Oczywiscie mozesz zwiekszac fsb ale timingow nie ruszaj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 Skladam kompa kumplowi na FRN2-L rev.E i DLT3C1700+,TwinMOSy 256mb pc3200,chlodzenie to Volcano9.Wlasnie instaluje Xp'ka na 11x200 ze standardowym Vcore 8)Vip jak bedziesz mial czas i checi to sprawdz czy wystepuja tez te problemy z resetowaniem biosu przy odłączeniu całkowitym zasilania (takie jak ma slim). pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 _Vip_ co jest karwa grane, przy standardowym napięciu 2.5V, mój Geil buja się tylko na 435 MHz, przy wyższych częstotliwościach pamięci musiałem mu robić co chwile clear cmosa :( na 450MHz nie idzie nawet przy podniesieniu V dima na 2.8V Czyżby ten mój tandetny proc ograniczał pamięć??? bo co to ma być kurde z 400MHz na 444MHz? shit na maxa UPDATE Zapomniałem że mam zasiłke megabajta niby 350 watt, to chyba ona mi troche bajzlu robi, poza tym co ma ten proc do pamięci, chyba nic, pozdroffka Jak Ty liczysz taktowanie pamieci, ze przy fsb=145 synchro wychodzi Ci 435 8O :?: Wychodzi, ze mnozysz podstawe fsb razy 3... :?: :?: Jak masz ustawione w biosie na 145, to rzeczywiste fsb masz 290, jak masz pamieci na synchro (czyli 100%), to sa taktowane 290MHz. I tyle - nie zadne 435. Jak chcesz, zeby Ci pamieci chodzily na 444MHz, to musisz ustawic podstawe fsb na 222MHz. Na Polomino mowy nie ma, zebys te Gaile puscil synchro istotnie wiecej jak 300. Zeby sprawdzic, jak sie kreca, musisz sprawdzic asynchro nawet 200% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...