Skocz do zawartości
Michnik

Wszystko o Soltek SL-75FRN-2

Rekomendowane odpowiedzi

_Vip_ --> :) hehehe... widze, ze szlifowanie NB to jest choroba zarazliwa - ostatnio ktos z forum sie ze mna kontaktowal w tej sprawie, ja wczoraj szlifowalem, Ty bedziesz wkrotce... :D

Ale tak powaznie - to ten Zalman nie wystarczal ? Pisales, ze ci 250 chodzi na 1.6V - u mie na 242 ten zalmanik z soltekowym wentylkiem na 7V byl zimny 8O

No, chyba ze ten Twoj nowy nabytek jest cichusienki :) Bo ten soltekowy wiatraczej wydaje taki irytujacy, cichy pisk.

Powodzenia przy szlifowaniu, i oby Ci po operacji nie brakowalo zadnych sciezek na mobo :wink: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zreszta zauwazylem dziwne anomalie z tym NB.Do fsb 246 VDD mialem zawsze 1.8V i bylo cacy,ale przy wejsciu na fsb250 zaczely sie dziwne rzeczy :? ,resety,BSODy itd. na fsb250 i VDD 1.6V nic takiego nie wstepuje...wiec na moje oko problemem jest jednak temperatura NB (wyzsze napiecie=wyzsza temperatura),zreszta po co sie szlifuje NB....wlasnie dla poprawienia "styku" miedzy radiatorem a powierzchnia grzejaca,a co za tym idzie zmniejszenia temperatury....mysle ze w piatek sie za to zabiore, przy okazji zrobie Vmod'a na CPU (jeszcze tylko musze sie skontaktowac z Jeleniem 8) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie dlatego ja sie wzialem za szlifowanie NB - bo myslalem, ze krzywa powierzchnia (a co za tym idzie duza ilosc pasty) powoduje zbyt duze opoznienie w odbieraniu ciepla, i to powoduje momentami przegrzewanie sie rdzenia chipsetu. I troszke pomoglo. Mysle, ze u Ciebie powinienes osiagnac dzieki temu juz absolutnie stabilne fsb250.

Tylko jak juz pisalem, zebys czasem nie stracil kilku sciezek na plycie... :wink:

Ja najpierw wkladam plyte do worka z dziura na NB, potem bardzo grubo oklejam miejsce dookola chipsetu szara tasma.

Cos to szlifowanie zaczyna wchodzic mi w nawyk... Mam w planach szlifowac GPU :) W domu mam juz z 5 roznych radiatorow (nie liczac tych 3 w budzie), oczywiscie wszystkie ladnie wyszlifowane. Jeszcze ich nie polerowalem, ale jak tylko kupie paste polerska, to sie i za to wezme :)

Pozdroofki

Dzisiaj sprawdze czy przynajmniej zacznie bootowac na fsb 250.

I co mi dal AS Ceramque na procku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, 244 to max... Moze musi sie wygrzac - podzialam troche na fsb 242 czy 244 i na 1.8V i zobazce za jakis czas.

I taka uwaga :

bios 1.3L 4-power-user jest nieobliczalny przy osiaganiu wysokiego fsb. CPU interface na optimal max fsb to 200 z groszami. A na expercie przy wartosciach 240 i wiecej zachowuje sie dziwnie - czasami sie bootuje dobrze, czasami na fsb 100, a czasami... UMIERA ! Wczoraj mi umarl...

Obawiam sie ze do bicia rekordow nadaje sie tylko ver. plyty D z biosem D1.1L :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, bios D1.3L 4-power-user potwierdzil mi wczoraj jak jest niebezpieczny. Zapomnialem sobie o tym, do czego juz kiedys doszedlem - i musialem wczoraj robic 2 razy hot-flasha !

wiec przypominam :

NIE USTAWIAC W BIOSIE D1.3L 4-POWER-USER % TAKTOWANIA PAMIECI PONIZEJ 75 ! BIOS LUBI SOBIE WTEDY PASC OD CZASU DO CZASU. I JUZ ZADEN INSERT NIE POMOZE...

Musze zupdateowac kompendium...

do : XOR

czy przy tych ustawieniach masz jakies specjalne chlodzenie 

1700dlt3c 0310 1466@2328 (12x194 sync) 1.675V ???

Ja generalnie mam troche dziwne chlodzenie - na radiatorze mam 2 wiatraki - jeden z boku, drugi na gorze, ale wyciagajacy powietrze.

Ale jesli chodzi akuart o to (2328 przy 1.675) - to owszem, chodzi tak, ale jest niestabilne :P :lol: Prime sie wywala prawie natychmiast... :P

To ustawienie bedzie prime stabilne gdzies przy 1.75V i to na znacznie lepszym coolerze - ja mam cooler cieniutenki do oc, a do tego daze do optimum wydajnosc/cisza :) Generalnie brykam na 2.2GHz przy 1.675V.

Ale gdybym mial lepsze chlodzonko... to procek kiedys chwileczke mialem na 2.47GHz :) przy 1.85V. Ale dosyc szybko ABS II mnie wylaczyl - rdzen 90oC... :P

Ale calkiem zapomnialem o moim podpisie... musze go zmienic :) kiedys tam... :D Dzieki za przypomnienie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy wysokich (no może nie AŻ TAK -> _Vip_) częstotliwościach magistrali pojawia mi się BSOD że błąd spowodował ati2???.dll

W czym tkwi problem? Na 210*12.5 winda stable, prime stable, temperaturki w normie, ale gdy odpale coś wymagającego DX, np 3DMarka, albo gierkę to BSOD.

Czego to może być wina?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym Twoim powyższym sposobem :?:  :wink: 

Jeszcze się troszkę cykam.

A co do BSODów, myślisz że chodzi o prąd? To skąd ten ati2???.dll w BSOD?

Czesto tak jest. Jesli na defaultach nic sie nie sypie, to doloz troche prada. Jaka masz zasilke moze to ona nie wyrabia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GORACOOOO :!:

teraz grzeje sie praktycznie wszystko....radiatory na mofsetach wyraznie cieple,na NB cieplo nadal wyczuwalne pomimo tego bydlaka,SB chlodzony ZM-NB32J i kurna tez goracy

kurde, podoba mi sie....nareszcie dzieje sie cos interesujacego :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie czekam na kolejną płytę główną ;)

Wreszcie chyba doszedłem co się dzieje.

Płyta mi padła podczas testowania pamięci w Memtest na 210MHz FSB, więc nie jakos bardzo dużo.

Wreszcie pierwszy raz przyjrzałem się płycie. I co się okazało. Jeden MOSFET się odlutował spadł niżej i przylutował się do rezystora. Tak więc podejrzewam, że w poprzednich przypadkach było podobnie. Wynika z tego ogólna przestroga, że już przy 200MHz FSB(a może i niżej) konieczne jest dodatkowe chłodzenie MOSFETów! Co więcej ja miałem zamontowany wiatraczek wiejący na nie i jak widać to nic nie dało!

TAKŻE RADZĘ WSZYSTKIM INSTALUJCIE RADIATORY NA MOSFET'y!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie... tyle tu mówicie o radiatorach na MOSFETACH ... i zastanawiam sie... bo skoro płyta obsługuje standardowo do FSB 400 to przy takim ustawieniu nie powinno byc problemów ... czyli radiatorki są zbedne (przy FSB 400).

Tak samo z pasywnym chłodzenia mostka północnego? Nie powinno sie nic stać przy 400??

Dobrze mysle.??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...