Skocz do zawartości
Michnik

Wszystko o Soltek SL-75FRN-2

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie... tyle tu mówicie o radiatorach na MOSFETACH ... i zastanawiam sie... bo skoro płyta obsługuje standardowo do FSB 400 to przy takim ustawieniu nie powinno byc problemów ... czyli radiatorki są zbedne (przy FSB 400).

Tak samo z pasywnym chłodzenia mostka północnego? Nie powinno sie nic stać przy 400??

Dobrze mysle.??

niby dobrze,ale przezorny zawsze zabezpieczony 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jednak asekuracyjnie radze zajac sie lepsiejszym schlodzeniem zarowno NB,SB jak i MOFSET'ow.

Na obydwa mostki chociaz Zalmany ZM-NB32J ,a na stabilizatory napiecia wystarcza jakies domowej roboty lub jak komus nieszkoda kasy to CoolerMaster srzedaje fajne radiatorki na pamieci od grafy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teoretycznie nic nie powinno sie stac, ale mniejsza temp = dluzszy zywot sprzetu.

raczej "mniejsza temp = wyzsze OC" :P ,zreszta Michnikowi sie mofset odlutowal :?

Mi sie MOSFET odlutował przy 210MHz FSB! Co więcej nawet wiatraczek wiał na MoSFETy! A wcześniejsze płyty też pewnie miały to samo, a nie puszczałem ich wyżej niż 200MHz. Więc nie wiem czy standardowo nie powinno się juz przy 200MHz montowac radiatorów. Nawet nie wiem czy nie niżej niż 200MHz.

Niech moja sytuacja będzie przestrogą dla innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teoretycznie nic nie powinno sie stac, ale mniejsza temp = dluzszy zywot sprzetu.

raczej "mniejsza temp = wyzsze OC" :P ,zreszta Michnikowi sie mofset odlutowal :?

Mi sie MOSFET odlutował przy 210MHz FSB! Co więcej nawet wiatraczek wiał na MoSFETy! A wcześniejsze płyty też pewnie miały to samo, a nie puszczałem ich wyżej niż 200MHz. Więc nie wiem czy standardowo nie powinno się juz przy 200MHz montowac radiatorów. Nawet nie wiem czy nie niżej niż 200MHz.

Czy to podlegało naprawie gwarancyjnej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to podlegało naprawie gwarancyjnej??

To się nie długo okaże bo jesze nie mam płyty. Ale raczej tak. No przeciez sobie sam nie odlutowałem ;)

Jak nie to spali sie sklep i tyle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka różnica to nie różnica :D 

Zresztą na moich wspaniałych Mantach 5.1 to pewnie nie usłyszałbym różnicy między SB Audigy a SB 16 :D 

Generalnie jestem zdania że Realtek daje rade :!:

Powiem tak. Ja po tygodniowym używaniu Realteka i powrocie do Live! poczułem sporą ulgę.

Ale ogólnie Realtek w/g mnie jest chyba najporządniejszy z tych które są obecnie integrowane z płytami głównymi.

Jest jeszcze kwetia na czym się słucha. Bo na jakiś małych badziewiakach można nie usłyszeć różnicy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie czekam na kolejną płytę główną ;)

Wreszcie chyba doszedłem co się dzieje.

Płyta mi padła podczas testowania pamięci w Memtest na 210MHz FSB, więc nie jakos bardzo dużo.

Wreszcie pierwszy raz przyjrzałem się płycie. I co się okazało. Jeden MOSFET się odlutował spadł niżej i przylutował się do rezystora. Tak więc podejrzewam, że w poprzednich przypadkach było podobnie. Wynika z tego ogólna przestroga, że już przy 200MHz FSB(a może i niżej) konieczne jest dodatkowe chłodzenie MOSFETów! Co więcej ja miałem zamontowany wiatraczek wiejący na nie i jak widać to nic nie dało!

TAKŻE RADZĘ WSZYSTKIM INSTALUJCIE RADIATORY NA MOSFET'y!!!

A nie myślałeś żeby się na NF7 przerzucić??

Myślałem i nawet już testowałem Abita NF7, ale mi sie nie spodobał.

Teraz będe miał jeszcze do stestowania wersje 2.0 i zobaczymy.

Poprzedni nie bardzo z moimi Twinmosami chciał chodzić i pare innych drobnych rzeczy mi sie nie spodobało. Ale wydaje mi się, że jednak zostane przy Solteku chociażby dlatego żeby zobaczyć czy kolejny raz płyta padnie mimo zainstalowania radiatorów na MOSFETach.

No, czhyba że wersja 2.0 Abita mnie bardzo pozytywnie zaskoczy.

Aha i co mnie zastanowiło w Abicie, że nie mogłem zwiększyć VCore powyżej 1.85V(na liście było wiecej), a przecież Abit sie tym chwali. Pewnie czegoś nie przestawiłem.

Na razie jest chyba 7:1 dla Solteka w padach

m.in

FRN2L

4 Michnika

1 xora (szlifowanie)

2 nie pamietam już kogo, ale teraz jest szczęsliwym posiadaczem NF7S

NF7S

1 (nie wytrzymał VDD przy pomyłkowym podkręceniu powyżej 2,3V :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wliczanie mojej plyty jako 'padnietego Solteka' jest absurdalne !

To tak, jakby ktos napisal, ze 'Sony robi kiepskie telewizory - po walnieciu 10-kilowym mlotem w kineskop padl...' :wink:

Tak samo ten Abit z vdd na 2.3V... (tak nawiasem mowiac - niezle :D)

Naprawde ciekawia mnie te masowe pady Michnika i Jonathana 8O :?:

Owszem, spotkalem sie z udawaniem 'padniecia' i umieraniem biosa D1.3L 4-power-user w pewnych warunkach, ale sama z siebie, tak calkowicie... nigdy.

W Waszych przypadkach musialy istniec jakies specyficzne warunki zewnetrzne - moze sie gryzie z pewnym hardware-m ? Brak uziemienia ? UFO ? Klatwa ?

No, chyba ze byly jakies walniete partie i akurat Wy na nie trafiliscie.

Trzebaby to dokladnie przebadac :!: 07, zglos sie !

:wink: Pozdroofki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wliczanie mojej plyty jako 'padnietego Solteka' jest absurdalne !

To tak, jakby ktos napisal, ze 'Sony robi kiepskie telewizory - po walnieciu 10-kilowym mlotem w kineskop padl...' :wink:

Tak samo ten Abit z vdd na 2.3V... (tak nawiasem mowiac - niezle :D)

Naprawde ciekawia mnie te masowe pady Michnika i Jonathana 8O :?:  

Owszem, spotkalem sie z udawaniem 'padniecia' i umieraniem biosa D1.3L 4-power-user w pewnych warunkach, ale sama z siebie, tak calkowicie... nigdy.

W Waszych przypadkach musialy istniec jakies specyficzne warunki zewnetrzne - moze sie gryzie z pewnym hardware-m ? Brak uziemienia ? UFO ? Klatwa ?

No, chyba ze byly jakies walniete partie i akurat Wy na nie trafiliscie.

Trzebaby to dokladnie przebadac :!: 07, zglos sie !

:wink: Pozdroofki

No przydałoby sie jakies dochodzenie ;)

I nie sądze żeby to była sprawa jakiś walniętych partii bo u mnie sprawa ciągnie sie już ze 4 miesiące. Wszystkie płyty jakie miałem to rev D.

A co do jakiś gryzących się komponentów to też nie sądzę gdyż od czsu pierwszego Solteka wymieniłem już chyba wszystko od grafiki tzn: lan,sound,psu tylko grafika ciagle ta sama.

Jak nakleje cosik na MOSFETy i zacznie chodzić(dłużej niz 2 miesiące) to bede już znał przyczynę moich problemów. A jak nie to zmieniam płyte na jakąś inna...Bo ilez można...

A co do braku uziemienia to nigdy w życiu mi płyta główna wczesniej nie padła. Miałem ich już troche. Soltki to pierwsze egzemplarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey jestem tu nowy tzn. bardzo długo czytam to forum, ale dzisiaj pierwszy raz udzielam się... 8) Dobra koniec tych bzdetów, mam pytanie - czy zasilacz może być główną przyczyną dla której pamieci nie chcą mi iść na 166MHz ? tzn komp się bootuje ale Windows się wykrzacza :( moja konfiguracja jest następująca:

Athlon 1700+ B0

Soltek rev. E :( bios 1.6L - sprawdzałem na wszystkich to samo :(

Scsi Initio

Teac 58S

Teac 540E

GF 256 :(

pamięci 256 DDR PC2700 jakiś OEM szit

no i zasilacz Luxman 300W niby :|

p.s. znalazłem ciekawe Soltekowe i nForcowe forum :)

http://www.nforcershq.com/forum/index.php

pozdrawiam

sebek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey jestem tu nowy tzn. bardzo długo czytam to forum, ale dzisiaj pierwszy raz udzielam się...  8) Dobra koniec tych bzdetów, mam pytanie - czy zasilacz może być główną przyczyną dla której pamieci nie chcą mi iść na 166MHz ? tzn komp się bootuje ale Windows się wykrzacza :( moja konfiguracja jest następująca:

Athlon 1700+ B0

Soltek rev. E :( bios 1.6L - sprawdzałem na wszystkich to samo :(

Scsi Initio  

Teac 58S

Teac 540E

GF 256 :(

pamięci 256 DDR PC2700 jakiś OEM szit

no i zasilacz Luxman  300W niby :|

p.s. znalazłem ciekawe Soltekowe i nForcowe forum :)

http://www.nforcershq.com/forum/index.php

pozdrawiam

sebek

Najpierw sobie sprawdź chociażby mierniczkiem jakie masz napięcia na zasilaczu, a potem pomyślimy. Jeżeli wszytko jest ok no to zacznij od ustawienia timingów na 8-3-3-2.5 lub nawet 11-3-3-2.5 i podnieś napięcie na pamięciach na 2.8V(nie bój sie nic sie nie stanie).

Oczywiście istnieje możliwość, że masz badziewne pamieći ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic narazie nie podkrencalem i zgasilem wieczorem kompa rano właonczam a tu nic ciemny ekran to zrobilem reset bisou i ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m z insert i nic dalej ciemny obraz wczesniej nie reagował na przycisk power teraz jusz reaguje co to moze byc czysz by płyta padła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka mała ciekawostka. Udało mi się puścić Rev E z biosem 1.3 4poweruser na 235MHz, jeszcze niestabilnie, ale jestem w trakcie robienia VModa, wię może się uda :twisted:

Czy Rev można rozpoznać tylko po radiatorze na NB, czy jest to gdzieś jeszcze oznaczone/napisane/do odczytania :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po tygodniowych bojach z tą płytą moje spotrzeżenia są takie wersja e4 bios 1.4L .płyta doszła stabilnie do 215mhz na axp 1.7 do 2180mhz i odziwo wynik słabszy w 3 demarku 2k1se o 700 punktów od takiej konfiguracj fsb 182mhz axp1.7-2180mhz na której było 700punktów wiecej.Zaczołem się zastanawiac dlaczego, wszystkie opcje w biosie przepatrzyłem zmieniałem ale to nic nie dało. i dopiero pózniej zobaczyłem iż przy zmianie FSB do 182mhz pamięci idą synchronicznie a po przekroczeniu tej granicy czyli już od 183 mhz fsb pamięci schodzą asynchronicznie do 153 mhz,niewiem czy tą opcje da się zmienic w biosie próbowałem wszystkiego ale bez rezultatu byc może niewiem jeszcze wszystkiego o tej płycie. Płyta po 1 odpaleniu pracuje bez problemu stabilnie żadnych problemów.Następna sprawa po ustawieniu fsb wyższego jak 182 mhz,po odłączeniu zasilania płyta przy pierwszym uruchomieniu nie pamięta ustawien i uruchamia się do biosu, jest to najbardziej denerwujące,żadnych zastrzeżen niemam do tej płyty kupiłem ją w PROLINE za 319zł za te pieniądze nie znajdzie się nic lepszego i bardziej wydajnego niż SOLTEK,moge ją polecic wszystkim z czystym sumieniem.

jeżeli cos przeoczyłem lub błędnie napisałem to przepraszam.prosiłbym o podpowiedzi czy ten fsb da się zmienic na synchroniczny tak aby fsb miał 200 i pamięci też tak pracowały .pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie czy nasz fajowski :P Soltek powinien odpalić się na zasilaczu, który nie posiada dodatkowego gniazda (takiego jak do P4) ?

p.s.

Na stronie Realtec`a są nowe sterowniki do dźwięku.

p.s.2 :)

Czy jest jakiś posiadacz tej płyty z Wrocławia, który może odsprzedać mi radiatorki na MOSFET`y ? Szkoda mi kasy na CoolerMaster`a a nie mam z czego ich zrobić :(

pozdrawiam serdecznie :]

sebek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie o tym było ale nie mam czasu... na te 51 stron przeczytanie

sprawa jest poważna złożyłem nowego kompa czyli

Athlon 2000+xp soltek Sl-75FRN2 + geil 400MHz cl2,5 + radeon 9600pro + inne nieistotne rzeczy i po włożeniu wszystkiego i zainstalwaniu XP profesional i restarcie komp nie wstaje (wykluczam słabe chłodzenie bo mam WC i zasilacza bo mam Chiefteca 360W) zero odzewu nie pomogło clear cmos , wyciąganie bateri i czekanie ? :oops:

pomóżcie bo jestem zdesperowany tak liczyłem na tą płytę :?

ps. nic nie przestawiałem w biosie i żadnych przetaktowań ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie czy nasz fajowski :P Soltek powinien odpalić się na zasilaczu, który nie posiada dodatkowego gniazda (takiego jak do P4) ? [chlast!]

nie dość, że powinien,to nawet to robi =]

...tylko nie polecam takiego rozwiązania przy FSB powyżej domyślnego - może się zacząć krzaczyć (ja popełniłem sobie przejściówkę podpinaną pod molex'a - schemat podłączenia masz w manualu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie o tym było ale nie mam czasu... na te 51 stron przeczytanie 

sprawa jest poważna złożyłem nowego kompa czyli

Athlon 2000+xp  soltek Sl-75FRN2 + geil 400MHz cl2,5 + radeon 9600pro + inne nieistotne rzeczy i po włożeniu wszystkiego i zainstalwaniu XP profesional i restarcie komp nie wstaje (wykluczam słabe chłodzenie bo mam WC i zasilacza bo mam Chiefteca 360W) zero odzewu nie pomogło clear cmos , wyciąganie bateri i czekanie ? :oops: 

pomóżcie bo jestem zdesperowany tak liczyłem na tą płytę  :? 

ps. nic nie przestawiałem w biosie i żadnych przetaktowań ...

Spróboj jeszcze odpalić z INS`em wciśniętym, a jak nie pójdzie, to hmmmmm serwis ?!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...