shch00r Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 Hmmmm patrzac po postach widze ze polerowanie stopy radiatora duzo daje... Nic to pozostaje mi w weekend sie wybrac gdzies po papier (maja w Obi??:)) Paste co prawda mam standardowa od radiatora (Arctic), ale zobaczymy co to da. Na razie standardowo mam ok 50 st. w czasie spoczynku, w stresie podskakuje do 57. Swoja droga jak wylaczylem wiatrak na moim R9600 to sukinkot tak sie grzal ze dochodzilo do 62 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andycole Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 Ostatecznie moj 2000+ chodzi na 220*9.5 :) a teraz z innej beczki :D Mam drukarke HP 3550 na USB i problem z jej instlacja... Podejrzewam, ze to wina nie zainstalowanych sterow do USB, bo w menadzerze urzadzen wyskakuje mi "zolty znak zapytania z wykrzykniczkie" :) przy PCI Universal Serial Bus w kategorii Inne urzadzenia. Za cholere niemoge tego zlikwidowac=zainstalowac do tego stery. Ludzie pomozcie, mial ktos taki problem?? Pamietam ze z ta drukarka na win 2003 nie bylo problemow. Na oficjalnej stronie solteka niema sterow do USB, a te "hurtowe" n-vidia nie dzialaja, no chyba, ze ja nie wiem jak to robic?? Pomozcie :? Dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssound Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 Gdzie moge kupić wentyl na chipset zeby pasował rozmiarem, był baardzo cichy. Odlaczony mam caly czas orginalny bo chodzi jak traktor ale lepiej zeby sie cos tam kreciło. Gdzie to kupic i jakie :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 Jak już coś kupować to nie lepiej Zalmana pasywny ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 andycole- witam ciekawe czy czytałeś wszystkie moje posty co do ciebie pisałem chyba od 40 str. co do tego problemu to jedyne co mi się nasuwa to jeżeli masz Win XP to jak instalowałem sterowniki nForca to powidział że nie może mi zainstalować ster. UBS 2.0 ponieważ nie mam wgranej poprawki service pack 1 do wina, więc musiałem wgrać tego packa 1 i ponownie zainstalować stery od nforca najlepiej te 3.13 to przyszpieszaja sprzęt czasami do poziomu rakiety tak mam bynajmniej przy grze NFS-Under.. niewiem co to ich zaleta czy może czegoś innego co wgreałem ale gra ładuje się w mgnienu oka normalnie szok!!!!!!!. a propo jeżeli masz xp i nie możesz wgrać SP 1 to musisz skożystać z cracka do SP1. Pozdrowienia Piotr_the Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andycole Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 andycole- witam ciekawe czy czytałeś wszystkie moje posty co do ciebie pisałem chyba od 40 str. co do tego problemu to jedyne co mi się nasuwa to jeżeli masz Win XP to jak instalowałem sterowniki nForca to powidział że nie może mi zainstalować ster. UBS 2.0 ponieważ nie mam wgranej poprawki service pack 1 do wina, więc musiałem wgrać tego packa 1 i ponownie zainstalować stery od nforca najlepiej te 3.13 to przyszpieszaja sprzęt czasami do poziomu rakiety tak mam bynajmniej przy grze NFS-Under.. niewiem co to ich zaleta czy może czegoś innego co wgreałem ale gra ładuje się w mgnienu oka normalnie szok!!!!!!!. a propo jeżeli masz xp i nie możesz wgrać SP 1 to musisz skożystać z cracka do SP1. Pozdrowienia Piotr_the Wiekszosc postow czytalem :D Mam win 98 :| Do 98 tez sa jakies packi? bo nigdy nie uzywalem :roll: Dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 Gdzie moge kupić wentyl na chipset zeby pasował rozmiarem, był baardzo cichy. Odlaczony mam caly czas orginalny bo chodzi jak traktor ale lepiej zeby sie cos tam kreciło. Gdzie to kupic i jakie :?: heh... cos takiego jak cichy i wydajny w miare wentyl tych rozmiarow nie istnieje. duuuzo latwiej nabyc Zalmana bez wentyla. zimno i cicho. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejbor Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 Witam ! Mam pytanie dot. instalacji kości pamięci i dual chanel. W tej chwili mam 2 kości 256 MB RAM Kingston i dual działa. Jezeli jedną z tych kości wymienię na 512 MB Kingston z takimi samymi parametranmi to bedzie chodziło w dualu? Czy trzeba dołożyc trzecią kośc 256 MB Kingston? Dzieki za pomoc.[/code] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 Z tego co wiem to wymga dwóch identycznych kości. W przypadku płyt na układzie intela nie jest to konieczne, ale nForce pod tym względem jest wybredny (chociaż są wyjątki). Wydaje mi się, że mimo "straty" duala zyskasz na wydajności - w końcu więcej pamięci, a dual (przy amd) daje raczej niewiele. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssound Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 Czy na tym zalmanie bedzie wystarczająco chłodno? tak do fsb 200 moze wiecej deko? (mam zmieniać ram to bede krecił :) ) Aha i czy to chodzi o tego zalmana co jest na allegro po 22 zł? Jeszcze jedno czy trudno bedzie oderwać ten radiator co jest oryginalny? tzn on przyklejony jest dodatkowo czymś czy tylko na tych zapinkach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 w zasadzie mogą być oba: 1. Zalman ZM-NB47J na mostki na płycie głównej 2. Zalman ZM-NB32J na mostki na płycie głównej Chociaż (1) może być wydajniejszy. Na mojej płycie jest tylko na kołkach - ale jak pasta termoprzewodząca zaschnie to potrafi dość mocno trzymać - wskazana ostrożność. Acha - pomiędzy nowy radiator a chipset obowiązkowo pasta termoprzewodząca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 Witam ! Mam pytanie dot. instalacji kości pamięci i dual chanel. W tej chwili mam 2 kości 256 MB RAM Kingston i dual działa. Jezeli jedną z tych kości wymienię na 512 MB Kingston z takimi samymi parametranmi to bedzie chodziło w dualu? Czy trzeba dołożyc trzecią kośc 256 MB Kingston? Dzieki za pomoc.[/code] ja mam u siebie 2kosci 256mb + 1 512mb i wszystko gra i buczy ,nie wiem jak to dokonca jest ale przy botowaniu pokazuje ze dalej wsio pracuje w dualu , ponadto na moich kostkach moge dojechac do 235mhz przy czasach dostepu 2.5,3,3,8 ,3dmark2k1 nie pokazuje róznicy pomiedzy ustawieniem 200mhz 2,3,3,8 wiec ich nie męcze , AIDA owszem pokazuje różnice (31xxMB/s vs 34xxMB/s dla odczytu i 10xxMB/s vs 12xxMB/s dla zapisu) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 ja mam u siebie zalmana nb47j bez wicherka i jakos komp chodzi (mostek polnocny) , na mostku poludniowym mialem zalmana nb32j przyklejonego na klej który dostalem w komplecie z radiatorem ale sam odpadl ,wiec tego sposobu nie polecam , mostek i radiator przed klejeniem oczyscilem i odtluscilem acetonem od LOCLITE wiec nie ma mowy o złym przygotowaniu , obydwa składniki kleju termoprzewodzącego były dane w rownych ilosciach i dobrze wymieszne. Po ostatnich doświadczeniach z klejem od zalmana nb32j i zalmanem cpns6000cu stracilem dobre zdanie o tej firmie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tawariszcz_gonciarsky Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 czu-waj! mam pytanie w sprawie podpięcia głośników przez gniazdo 'Microphone Input' (Center+SubWoofer) - który głośnik 'idzie' przez który kanał (lewy/prawy)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Birex Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Mam problem z podkrecenie procka na tym solteku. Mam standardowo BIOS v D1.4L , moj procek to athlon xp 1,7, na maxa go puscilem na fsb 175, zmiana naciecia na wyzsze nic nie daje. Czytalem na forum ze ta plyta z ath 1,7 moze pociagnac nawet fsb 220, moze ktos mi pomoze, jak to zrobic? temperatura niska - 35stopni przy fsb 166. :? Proszę o POMOC! Birex Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andycole Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Nie wierze, ze nikt nie umie mi pomoc i nikt nie mial podobnego problemu :( Jak juz pisalem mam wni98 i nie moge zainstalowac sterow do USB, bo moze nie mam odpowiednich sterow?? Pomozcie :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukoszek1 Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Wsadziłem do SL-75FRN2-L Athlona 2000+ Thoroughberd i zamiast 1667MHz wykrywa mi TYLKO 1250MHz (i w biosie i w windowsie XP). Wszystkie zworki są dobrze ułoźone, a w biosie ustawinia domyślne. Czy to wina proca (odczytałem z niego metryczkę i wszystko OK), czy płyty? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 lukoszek1:w biosie musisz FSB na 133 ustawic i bedzie ok. andycole: a czy jestes pewien ze win98 obsluguje USB 2.0? sprobuj w biosie ustawic tylko 1.1 lub na nowo system zainstalowac. ja radzilbym przesiadke na winXP, jesli masz taka mozliwosc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Andycole- nie mam Win 98 więc ciężko mi ci pomóc jeżeli nie jest to wersja WIN 98SE to może musisz ściągnąć jakieś uaktualnienie ze strony Microsoftu (Mic.. update). Co do chłodzenia to w wersjach E3, E-4 mostek północny z oryginalnym chłodzeniem jest praktycznie nawet przy 220Hz ledwo ciepły ale to nforce ultra nie wiem jak w tym pierwszym , za to południowy bez radiatora parzy w palec więc tak dla checy założyłem na niego radiator dałem na środku pastę term. przew. silikonową a na rogach 4 kapki zwykłego akrylu bo nie miałem sylikonu a właściwie to kleju sylikonowego, jak na razie trzyma i radiator nie zjeżdża i gorący jest nieźle!!! Tak w ogóle to jadę już jakiś czas na ustawieniu 200x11=2200hz przy napięciu 1.725 a ostatnio zmniejszyłem do 1.7V i miałem jeden restart więc postanowiłem sprawdzić w Prima 95 na jakim napięciu powinienem jechać żeby było 100% stabilnie wiem jednak ze Prima tak torturuje procka szczególnie jego pamięć casch, że większość gier i tak chodzi ok. choć Prime wywala błędy. Okazało się, że przy 1.7V po 5min błędy zwiększam do 1.725 do standardu i po 17min wysypka no to się trochę wpieniłem zwiększam do 1.75V no i kurcze po 30min wysypka mówię sobie albo procek taki cienki albo co innego i zwiększam do 1.775V po 2 godzinach bez błędu więc dalej nie torturowałem, ale zacząłem się zastanawiać co oprócz procka może odgrywać dużą rolę w takim zachowaniu i doszedłem do wniosku iż może te skaczące napięcie szczególnie przy dużym obciążeniu to tak ja by to zasiłka ni trzymała napięcia????, bo to że płyta zaniża napięcie to chyba jest wiadome. :o Mam związku z tym prośbę do kogoś kto ma dobra zasłkę tz. Jakiś MODECOM lub lepiej CHIFTECH, aby sprawdził jak zmienia się napięcie w trakcie ostrego stresu w Prima 95. Bo u mnie na zasilce FEEL 300W i napięciu ustawionym na 1.775V przed stresem 1.766 w trakcje spada do 1.744 a nawet na ułamek sekundy potrafiło spadać do 1.728 i teraz nie wiem czy to wina tylko zasiłki czy także płyty??? Znowu będę musiał popracować nad radiatorem to przy tym 1.775V temp. w stresie po 30min sięga w ABSII 68C, choć w grach 63C max i może nie powinno mu być zbyt zimno, to się chłopak wygrzeje i możliwości o.c. nabierze ????? lukoszek1- ja tez miałem podobnie ustaw mu na siłę mnożnik na 12,5 a nie default i powinno być ok. Bitex-poczytaj wszystkie moje rady dotyczące o.c. od strony chyba 40 lub 42 jeżeli nic nie momoże to pomyslimy. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andycole Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 lukoszek1:w biosie musisz FSB na 133 ustawic i bedzie ok. andycole: a czy jestes pewien ze win98 obsluguje USB 2.0? sprobuj w biosie ustawic tylko 1.1 lub na nowo system zainstalowac. ja radzilbym przesiadke na winXP, jesli masz taka mozliwosc... ta drukarka jest na usb 1.0 chyba :) ale sprobuje tak jak mowisz.... a co do XP, to ten system delikatnie mowiac mi nie pasi - mialem go ponad pol roku. Piotr_the - poszukam ... Dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Piotr_the Raczej wina zasiłki. Poobserwowałem u siebie - napięcia default !! - 1,65V w biosie, Soltek HM pokazuje najczęściej 1,648~1,664 ale co jakiś czas zdarza mu się przeskoczyć na 1,68! :? ! więc licząc extrema mamy 1,648~1,68 --- 0,032 różnicy. Rodzi się pytanie po jakiego dawać możliwość ustawienia napięć co 0,025. U Ciebie - 1,766~1,728 różnica 0,038. Zasiłke pewnie mam taką samą - feel 300W - zawartość obudowy modecom winner. Zastanawiałem się nad przejściem na inną zasiłkę, ale wypadało by zakupić enermaxa - a to droga impreza :( . Podobno chiftec 360W ma nie za dużo amper na 12V a niektóre płyty (na pewno abit nf7 - nie wiem jak nasz soltek) właśnie z napięcia 12V korzystają przy "robieniu" Vcore. A jak wydaje 260 zł to moge dorzucić jeszcze trochę. Ale nie mam :( więc moge se co najwyżej pogadać, a raczej popisać :D andycole Nie bardzo wiem co Ci poradzić. Miałem podobną sytuację ze skanerem, męczyłem się ze pół dnia, aż po prostu dorwałem instrukcje i zrobiłem dokładnie jak napisane tam było. I o dziwo działa. Mimo tego do tej pory przy nowym sprzęcie nie zaglądam do instrukcji - no chyba, że nie chce działć a mnie juszsz szl...g trafia :wink: Acha - stery nForce dla win 98 SE są na płytce od Solteka - rzuć tam okiem, może coś dodatkowego odnośnie instalacji napisali. Nowe stery (3,13) są chyba tylko dla wXP. Chłodzenie na mostku północnym mam pasywne, ale UWAGA - też na początku był letni/ciepły mimo fsb 214 - zdjąłem go i okazało się, że cienko z pastą. Po starciu i nołożeniu odpowiedniej ilości w odpowiedni sposób radiator na mostku pn jest zdecydowanie cieplejszy. Na południowym mam coś przyklejonego taśmą dwustronną o poprawionym termoprzewodzeniu 3M (podobno na wytrzymać 300 st i dalej trzymać :) ) lukoszek1 W biosie ustaw "ustawinia domyślne" dla procka ale ręcznie na odpowiednie cyferki :D a nie default. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Birex Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Bitex-poczytaj wszystkie moje rady dotyczące o.c. od strony chyba 40 lub 42 jeżeli nic nie momoże to pomyslimy. :wink: Problem polega na tym że nie wiem jaką mam wersję płyty:) nie jest to D, bo nie działa u mnie poprawnie D1.1L, kondensatory wokol proca mam same zielone, a standardowo mialem wersje biosa D1.4L, procek xp1,7 , flashowalem juz kilka wersji biosa i proc na maxa poszedl na 185fsb, wiec slabiutko, pamiec obnizylem na 75%, co jeszcze pozmieniac w biosie, zeby poszlo wyzej? aktualnie mam biosa oc by triple cos tam, chodzi w miare stabilnie- ale co z tego - max na 175fsb :( Jaki bios zapodac? probowalem d1.1L , 1.3 4power user, 1.5zwykly i 4pow u, teraz mam jakis modyfikowany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Birex Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 mam v E4 good or bad ? :) czyli najlepiej bios 1.7L ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Birex Najpierw pytanie - czym chłodzisz procka. U mnie przy bartku 11x166 1,65v jeszcze nie widziałem temperatury poniżej 46 st (przy otwartej obudowie) a 51 (po 1 godzinie normalnej pracy -text/internet- przy zamkniętej budzie) ??? Niewiele napisałeś o pamięci jaką posiadasz, a pamięć potrafi nieźle ograniczyć o/c. BIOS - 1,3 4powerusers - zdaje się, że dobry (ale jeśli masz ddr 400MHz lepiej standardowy bios - ja jestem zadowolony z 1,5). W biosie ustaw cpu interface i memory timings na optimum - to może pomóc. Zwiększ troche napięcie na pamięciach 2,6v a może nawet 2,7. Pamiętaj, że płyta b. nie lubi jak zejdzie się poniżej 75%fsb na szynie pamięci - były nawet wzmianki o konieczności hot flash po czymś takim. Jeśli zrobiłeś wszystko, o czym pisał Piotr_the, oraz wcześniej inni (a było tego troche) to musisz zacząć myśleć o modzie i vcore >2V. Pamiętaj, że nie wszystkie 1700+ tak dobrze się kręcą - może po prostu masz "gorszą" pod tym względem serię, poza tym wynik 185fsb to i tak nieźle - startowałeś ze 133. Co do rev - jest napisane w lewym dolnym rogu (obok pci5) update - E4 z kondensatorkami sanyo (zielone) jest jeszcze mało kapryśna - mam taką i jestem zadowolony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisq75 Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Z tego co wiem to wymga dwóch identycznych kości. W przypadku płyt na układzie intela nie jest to konieczne, ale nForce pod tym względem jest wybredny (chociaż są wyjątki). Wydaje mi się, że mimo "straty" duala zyskasz na wydajności - w końcu więcej pamięci, a dual (przy amd) daje raczej niewiele.u mnie dziala na 1x Kingston 256 i 1X infeon 256 oba 333Mhz i smigaja super w dualu az sie zdziwilem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 u mnie dziala na 1x Kingston 256 i 1X infeon 256 oba 333Mhz i smigaja super w dualu az sie zdziwilemMasz firmowe, podobne pamięci, a może i na takich samych modułach. Podobno solteki należą pod tym względem do najbardziej tolerancyjnych wśród płyt na nFoce :D . Tak jak napisałem - są pozytywne wyjątki (miłe zdziwienie :wink: ), ale są i takie, że 2 identyczne nie działają w dualu - wystarczy przejrzeć tematy abita i epoxa (na nForce). Nikłe jest jednak prawdopodobieństwo, że 256 + 512 pójdzie w dualu. Ale jakbym miał wybrać 2x256 dual czy 256+512 i "single" to raczej wybrałbym 768 mb ramu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Birex Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zapodalem ten zmodyfikowany bios D1.7LFB, stabilnie chodzi na 180fsb, myslalem ze pamiec sie cienko kreci to dalem fsb na 200 a pamiec na 150 ale nie poszlo :( Procek ma niska temperature- ponizej 40st. Nie wiem dlaczego sie nie kreci... pamieci teraz chodzą synchronicznie 180mhz, podejzana sprawa - znaczy moze to proc? ale chlodny jest.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Birex Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Pamieci mam ddr400, nie sprawdzalewm czy jest pasta pod radiatorkiem na plycie, to moze pozniej sprawdze. Ustawilem wszystko na optimal - proc i ram (oczywiscie ogolne na expert). Nie ustawialem pamieci ponizej 75%. Procka chlodze miedzianym arctic - zwykly wentylator, ale niezle chlodzi, na tytanie mialem ponad 50st. vcore ustawilem nawet na maxa tyle co w biosie sie da, vdimm tez, ale wszystko na nic, 180 synchro, 190 asynchro ale slabsza wydajnosc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Birex 1. jaka temp. z abs (soltek HM) 2. czy przeczytałeś ostatnie 10 stron oraz 1-wszą stronę z tego działu ? Nie szalej z napięciem pamięci - przegrzane wieszają kompa - no chyba, że masz chłodzenie pamięci. Nie skacz z fsb. Jak wytrzymują pamięci synchro (ddr400, timingi np. 3-4-4-9 ??) to zwiększasz fsb o 3-4 MHz a nie na 200. Masz 180 - niech komp się pogrzeje, za 1/2 h daj 184 .......... często tak dochodzi się daleko. Wyjmij zworkę dla ustawień default (obok procka - to co się ustawia na auto wykrywanie 100/133 i 166/200) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Birex Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Birex 1. jaka temp. z abs (soltek HM) 2. czy przeczytałeś ostatnie 10 stron oraz 1-wszą stronę z tego działu ? 1. Wysoka - dochodzi do 70st. 2. Tak, zapoznalem się z większością postów, ale nie wszystko rozumiem :) nie jestem w tym obcykany za bardzo. Ok sprobuje podnosić co jakiś czas fsb, ale pamięci mogą wyżej nie krecic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...