Michnik Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 Witam ALL, Dzieki temu tematowi (jeszcze zanim nie byl przyklejony) kupilem ta plyte (we wrzesniu 03). Bylo cool, az do teraz. Czytalem ten tread (wiem, ze co chwile _Vip_ albo inni bossowie 8) wysylaja zadajacych pytanie do przeczytania CALEGO watku), ale dotarlem do 8 strony i wymieklem - nie mam czasu!! Tylko w pracy mam stale lacze! A jak wiadomo w pracy sie pracuje - nie moglem dluzej tego czytac, szybciej bedzie jak napisze, a noz/widelec 'ktos' sie zlituje i mi cos poradzi??? W kazdym razie mam problem, system oparty jest na plycie SOLTEK SL-75 FRN2-L, bios 1.4 for Overclockers, 256 MB 333MHz not synchro!. Barton 2500+ lata(ł) sobie na szynie 200MHz na 1.85V wiec mialem 3200+ i do tego Radeon 9800 (strasznie wymodlony, ale jest :!: ). I tu chcyba wystapil problem: podkrecilem mojego radka z 310/290 na 360/330 po dolozeniu radiatorow (wczesniej latal na def.) i wszystko bylo cool oprocz wzrostu temperatury procka (mysle, ze to temp w obudowie wzrosla, ale nie jestem fachowcem :?: ). W kazdym razie raz, grajac w X2 (swoja droga super giera, bedzie w PL po 49 zl :!: ), z ustawieniami na MAXA komp mi sie zagrzal i sie wylaczyl (mam ustawione w biosie to zabezpiecznie [ASTII czy jakos tak] na 70 st.). No nic, zwolnilem karte do def, myslac, ze to to. Ale nie! Po godzinei grania komp znowu sie wylaczyl - sprawdzielm po restrcie - i bylo 67!!! No, poczekalem troche i znowu zaczalem grac (super giera :) i coz, po 0,5 h komp znowu sie wylaczyl - ale tym razem juz nei wstal :(((. Po tym wsyzstkim sprawdzilem zasilacz, u kumpla dziala, pamieci tak samo. Zostaje plyta, proc albo grafa (nie..... :cry: ). Jeszcze objawy: teraz gdy naciskam PowerButton przez 1s diody sie zapal i wentyl zakreci - ale to wszystko. Kolejne naciskanie PowerButtona nic neidaje. Ale gdy WYLACZE, tym wylacznikiem w zasilaczu doplyw prady i wlacze znowu i nacisne PB to znowu mrugna diody i wentyl sie zakreci - ale ofcoz na 1s :(. Czytajac to forum i widzac jakie klocki z nia bywaja, mysle sobie, ze moze uda mi sie jednak ta plyte uratowac i NIE dawac jej do serwisu (no wiadomo, wole zeby komp dzialal). Aha, z INSERTem tez startowalem i NIC, bateryjke tez wyjmowalem i NIC, i zworke do czyszczenia CMOSu tez przekladalem i NIC. H-E-L-P U mnie był podobny objaw na wszystkich 5ciu zjaranych płytach Soltka. Czyli "cyknięcie" wiatraka na procesorze, mrygniecie diód i płyta trup. Zobacz może Ci się mosfety odlutowały. Ja tak raz miałem na tej płycie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 Nie martw się jeżeli masz czarny ekran ale wentyle ci się kręcą to pewnie udaje że umarła musisz wszystko z niej wyjąć razem z prockiem i kartami baterijką i odstawić ma godzinkę potem wsadzić podłączyć do prądu i zostawić też na lepiej na godzinkę i spróbować odpalić najlepiej żeby było podłączone minimum potrzebnych kart i napędów, jeżeli się przebudzi to szlifnij swój radiator od spodu papierkamni od 300-1200 i ustaw absII na 80C spokojnie i potorturuj w Prime 95 może tak wielkiego napiecia procek nie potrzebuje bo większość bartków na 1.7V chodzi stabilnie. Ja miałem podobnie na 2300hz 1.85V zasiłka mi się spaliła i też oddałem do servisu bo myślałem że płyta padła a tam normalnie odpaliła, co prawda w domu znowu się z nią męczyłem ale poszła i po wgraniu biosu 1.7 chyba jest lepiej bo i insetr działa ok. i i zworka clear i komunikatów Warinng I jak na lekarstw.!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 SL-NV400-64(L) SL-75FRN3(L) porownajcie fotki. te plyty nie roznia sie niczym poza troche innymi kolorami oraz innym chipsetem. jedna ma dual channel, druga nie ma. :) tak ten nowy soltek frn3 został pozbawiony jednego banku pamięci (ma dwa) i jest jakby mniejszy od frn2 i do tego ta kiczowata kolorystyka ehh.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexterlab Opublikowano 31 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2004 Nie martw sie TomeG Napewno ktores z urzadzen w slocie pci agp lub pamieci trzymaja napiecie. Zrób tak jak Piotr_the mówi wyjmij wszystko clear cmos i odpal plyte tylko z procem bedziesz mial jasna odpowiedz :] Ale spoko bedzie oki ta plyta tak robi i lubi udawac ze nie zyje Juz raz mówiłem ze zachowuje sie jak kobieta : ma czasami fochy a u Ciebie widac ewidnetnie ze nie zajmowales sie nia i chce zebys zwrócił na nia uwage LOL Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexterlab Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 Panowie wszyscy cos tak ucichliscie co z wami ??? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 wszystko ok. mamy posty nabijac?? :P u mnie cos dziwnego sie dzieje... stacja dyskietek pod win xp nie dziala, ale jesli odpale kompa w dosie to jest ok. 8O pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snowar Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 cze mam pytanko mam obecnie solteka 75frn-l z biosem c1.2 czy mogę zapodać bios d1.1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 jesli to jest 75frn2 to tak. ps. przeczytaj pierwszy post w tym topicu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 Witam :o chciałem zwrócić uwagę ludziom w jaki sposób najczęściej uszkadza się płytę tj. przez nie umiejętne robienie clear CMOS :cry: tz. bez odłączenia zupełnie kompa od prądu lub co gorsza robienie tego przy chodzącym kompie np. po nieudanym o.c., dodatkowo jeżeli chodzi o kondensatory to dziwi mnie to iż wszyscy dają 6.3V a nie więcej ale nie we wszystkich one puchną kiedyś słyszałem że w Abicie wymienienie samych kondziorków za dużo nie dawało należało także wymieniać regulatory napięcia bo były kiepskie, poza tym kiedyś było bardzo dużo kondziorków o poj np. 1000 a tez dają 1500-1800 i są kondziorki o różnej jakości najlepsze te całe srebrne, potem chyba ze znaczkiem u góry K , +, i na końcu mercedesa??? :?: Kupowałem znajomemu kompa z 2000+ i MSI KT4AV i trochę się załamałem bo podobno z Torthontami problem a ten T-bred zachowywał się jak by miał zablokowany mnożnik ni dawał się przestawić i co gorsza kiepsko się kręcił przy max vcore 1.7V tyle płyta dawała poszedł stabilnie na jakieś 1900Hz na 166x12,5 był w Prima za raz zwis!!! po prostu kiszka :cry: czyżby AMD zaczął robić się firmą nie przyjazna dla ludzi lubiących o.c. bo teraz mają już produkt konkurencyjny do Interna czyli AMD 64 :x . Aha ważna informacja MSI w swojej instrukcji pisze aby opcja SPREAD SPEKTRUM była Disable jeżeli robi się o.c.!!!!!, a zszokowałem się możliwością ustawienia fsb na tym KT400 100-280??? :wink: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes_krzychu Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Witam Chodzi mi o odczyt temperatury przez solteka, chcialbym sie upewnic. Mam athlona palomino 1700+. Sa 3 wskazniki temperatury: dioda w procesorze(ile moze byc max :?: ), obudowa procesora(z ktorego miejsca pochodzi ten odczyt, no i temperatura w obudowie... zgadza sie :? ? czy jesli podaje sie max temp dla procka to chodzi o obudowe procesora czy temp odczytana z diody w procku :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Chodzi mi o odczyt temperatury przez solteka, chcialbym sie upewnic. Mam athlona palomino 1700+. Sa 3 wskazniki temperatury: dioda w procesorze(ile moze byc max ),W zaleznosci od procka 90 lub 95 stopni o ile dobrze pamietam, poprawcie mnie jesli sie myle. obudowa procesora(z ktorego miejsca pochodzi ten odczyt,W srodku socketu masz diode pomiarowa - pod procesorem. no i temperatura w obudowie... zgadza sie ? Tak, dokladniej po lewej stronie zlacza AGP :) czy jesli podaje sie max temp dla procka to chodzi o obudowe procesora czy temp odczytana z diody w prockuRaczej ta z diody w jadze procesora - jest najdokladniejsza. Pozdrawiam Piciu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Dziś mam do was pare pytań: - po pierwsze dziś przyjrzałem się bardziej tym dziwnym skwarczenią, piskią co je słychać najbardziej w trakcie testu w 3D Marku i Prime u mnie zawsze był ostro słyszalne przy 2200Hz(200x11) i to nie zależnie czy na 1.8V czy 1.7V więc zmniejszyłem na 2100(200x10,5) i stały się prawie nie słyszalne przy 2000Hz w ogóle ich nie słychać ?więc czyżby to nie coś w płycie tylko sam procesor piszczał jak go się mocno podkręci!!!!!!!!!!!!!!!!!! dodam że przy 2300Hz 1.85V to naprawdę są słyszalne i co dziwne do 2100 procek chodzi na dosyć niskim napięciu 1.65V a żeby chciał na 2200 to już trzeba mu dać 1.75V i wtedy te piski też bardziej słychać????????? ... Dokladnie, dokladnie - dlatego ja sobie brykam na 2100, grafa tez nie max. Niepokoi mnie to piszczenie... To raczej piszcza cewki, ale nie jestem pewien. Mysle o ich wymianie :) Witam ALL, ... Jeszcze objawy: teraz gdy naciskam PowerButton przez 1s diody sie zapal i wentyl zakreci - ale to wszystko. Kolejne naciskanie PowerButtona nic neidaje. Ale gdy WYLACZE, tym wylacznikiem w zasilaczu doplyw prady i wlacze znowu i nacisne PB to znowu mrugna diody i wentyl sie zakreci - ale ofcoz na 1s ... H-E-L-P He - mialem tak raz - odeslalem wtedy zasilacz do serwisu, bo na innym plyta ruszala, odpisali, ze zasilka dziala, jak odeslali - faktycznie, wszystko bylo ok... 8O :P Pokombinuj - poodlaczaj wszystko, odczekaj dobe, poskladaj, wyczysc zworka cmos, itd. Ta plyta naprawde jest jak kobieta - zrozumienie jej zachowan jest dla nas po prostu nieosiagalne... :wink: Niestety - tak juz ma... W sumie to ta plytke teraz polecalbym jedynie zapalencom mojego pokroju - byly na poczatku zabawy z nia -ale juz od daaawna nic a nic. Natomiast co do ustawienia ABS-a na 70oC - jest to zly pomysl. Optymalan wartoscia jest 80. Przykro mi, ze nie potrafie Ci lepiej pomoc :( I na koniec jednak poradzilbym Ci usiasc chwile (powiedzmy w kafejce i-netowej) i przegladnac caly ten watek - i tak masz 'szczescie' - kiedys byl wiekszy, ale zostal okrojony z OT :) Bo 'starzy wyjadacze' juz nie pamietaja co tam sie dzialo ten prawie rok temu :) PS. X2 - juz gdzies od miesiaca mam zamowiony - ale premiera dopiero 22.03 :( (a nawiasem nieladnie tak grac w pirata :!: :) ) Aha - Michnika nie sluchaj - juz kiedys o tym pisalem - to jest zatwardzialy abitowiec z Ciemnej Strony, a tego mosfeta to pewnie sam odlutowal a teraz zwala ta nasze zlotko... :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Umnie po wyczyszczeniu radiatora i posmarowaniu pastą Ceramique, pojawiły się dziwne anomalie. Temperaturaz ABS zamiast spaść podniosła się , a z diody trochę spadła. Teraz z ABS mam nie żadko 65-69 C :!: a z diody do 54-57C :!:. Wcześniej było do 54C i 60 C, co może być przyczyną takiego zachowania :?: Wentylator zakładałem kilka razy, więc zły montaż nie raczej przyczyną takiej temperatury. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 jestes pewien?? temp abs nie moze byc wyzsza niz cpu die, bo abs to temp jadra. :shock: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 XOR- ja też zmniejszyłem do 2100 i te trzaski ucichły :P nie co lecz w 3D Marku nadal są mocno słyszalne :oops: a ja je słychać przy grze WAR_OF_THE_RING :wink: takiej super strategii w trakcie ładowania i to nawet przy 1700 Hz może ten typ tak ma może to i te cewki ale nie wiem do czego on za bardzo służą ale te piski maja coś wspólnego miedzy komunikacja procka i karty graf bo jak podnoszę hz na procku to je bardziej słychać i to niezależnie od napięcia a z nam cudowny sposób żeby ich prawie w ogóle nie było słychać :D i tu w grę wchodzi karta graf tz. jeżeli ustawię(włączę) większy np.:x3 Anti-Aliasing(SMOOTHVISION dla ATI) to piski giną tylko, że wtedy na moim 9100 grać się za bardzo w nic z nowości nie da!!!!!!! :?: :?: Ragnor- co do polerowania to nie piszesz jakimi papierami jechałeś :?: należy zacząć najlepiej od 300-1200 a następnie jak dużo zjedziesz to musisz pogłębić ten schodek na podstawkę :!: bo może potem radiator przez to wisieć częściowo nad prockiem poza tym o tej paście Ceramique pisał bodajże Conti, że ją nie wolno rosmarowywać tylko trzeba walnąć kroplę na środek procka i założyć radiator bez żadnych ruchów po prostu ten typ podobno tak ma, ten wątek to od 42 str był chyba posuszany i jak masz jakaś podkładkę szita miedzianego to go wywal do śmieci on nic nie daje i tylko zaciemnia wyniki !!!! :!: Co do grymasów płyty to chyba jest jakieś zabezpieczenie w ABS II jeżeli nie wiem np. 5 razy przekroczy się temp. ABS to ona nie chce się znowu uruchomić po prostu chroni procek przed spalenie i trzeba wszystko wyjmować tak jak jest z komórkami 5 razy wpiszesz zły pin no i idz do serwisu!!!??? :?: :roll: :P :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Aha - Michnika nie sluchaj - juz kiedys o tym pisalem - to jest zatwardzialy abitowiec z Ciemnej Strony, a tego mosfeta to pewnie sam odlutowal a teraz zwala ta nasze zlotko... :wink: Taa. Pewnie sobie sam pięć płyt uszkodziłem bo jestem masochistą i lubie czekać aż mi przyślą z serwisu i nie mieć kompa po 2-3 tygodnie. Soltek bardzo mi się ogólnie podobał, gdyby tyko nie ta jego awaryjnośc... Teraz mam Abita i zero problemów, Soltek padał średnio jeden na miesiąc ;). Abit chodzi już 3eci na tej samej konfiguracji... P.S. Pracuje teraz w firmie komputerowej jako serwisant i niestety to co mówie się potwierdza. Soltki jedne padają, a jedne udaja śmierć. Ogólnie odsetek jest bardzo duży. Ale dodam, że Abitów też juz pare padło ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur79 Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 no to ja troche dodam plusow soltekowi :D wiec tak kupilem plytkr 75FRN2-L ver. E-4... miala na sobie bios 1.6L ...dzila bez najmniejszego problemu ....ani razu nie mialem komunikatu ...uruchamia sie bez problemu po odpieci i podpiecu zasialnia ..... procka rusyzlem na 2000 (FSB166) bez zmiany napiecia ....tzn 1.5V .... na 2400 ( FSb 200 ) poszedl prz napieci 1.85V ....ale byl niestebilny .... bac co bac nie bylo zadnych piskow ani innych problemow .... kondensatory mam brazowe z X na gorze .... przy szynie FSB 200 mofsety byly chlodne wiec nie wiem skad mowa ze sie odlutowaly ..... plyta chodzi stablilnie i bez problemow ..... jedyne co mnie irytuje to temperatura mostka MPC ..przy fsb 333 lub 400 ..troszke sie grzeje.....ale widocznie nie tak strasznie skoro moze pracowac bez radiatora .... a teraz pytanko ....mam mnoznik 12 ....chcialbym zmienic na 11 lub 10 ...jest to mozliwe ?? w BIOSIE nie udaje sie ..... :) aha po kazdym nieudanym probie OC plyta bez problemu wracala do ustawien fabrycznych ..... zworka CLEAR BIOS dziala bez problemu .. :) mam nadzieje ze tak juz zostanie i nie bedzie przkrych niespodzinnek ... aha zasilacz mam 430W ..jakis NONAME ....ale ladnie dzila :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 ... Teraz mam Abita i zero problemów, Soltek padał średnio jeden na miesiąc ;). Abit chodzi już 3eci na tej samej konfiguracji... P.S. Pracuje teraz w firmie komputerowej jako serwisant i niestety to co mówie się potwierdza. Soltki jedne padają, a jedne udaja śmierć. Ogólnie odsetek jest bardzo duży. Ale dodam, że Abitów też juz pare padło ;) Tak na powaznie, to musze przyznac Ci racje - tego Solteka teraz polecalbym tylko i wylacznie hardcorowcom - jednak jest zbyt fikusny. Jednemu skrzeczy, drugiemu wpada w spiaczke, trzeciemu cos sie odlutuje, itp. :( Ja ciagle czekam na efekty eksperymentow Berkuta na moim starym, zaszlifowanym frn2 ver. D - juz dawno temu wylutowal stary NB, mial wyszperac jakis C1/A1 i podmienic, tylko cos sie od tego czasu nie odzywa... A tamten soltek mi nie piszczal :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Nio,niestety Solteki E3/E4 pojechaly na jakosci :? wczoraj kumplowi zdechl delikatnie krecony E4,a MoBo mialo trzy tygodnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pater Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Co to znaczy delikatnie krecony?? Na zworce 100/133 da sie dojsc do FSB 200 , ale strasznie sypie bledami...natomiast w pozycji 166/200 bez problemu wskakuje odrazu na 200 i wyzej... Tak jak mam w opisie chodzi bardzo stabilnie.Jadac w gore do 210 i 220 , ale trzymajac sie 2100Mhz procesora (moja wichura-NengTyi NC02 :P przy 2200Mhz nie wyrabia-proc moze jeszcze wiecej...) testy w Prime i w 3Dmarkach(2001 i 2003) poszly bez bledu....na stale na FSB 220 nie zostane , z tego powodu ze brak WC i radiatorow na mosfetach,a chlodzenie mostka Pn standartowe :cry: jak przejde na WC pomysle o reszcie. Piotr_the , Xor <- a moze to dyski piszcza ?? obaj jak ja macie Barakudy , graty leza u mnie bez obudowy na wysokosci ucha i przy pracy w Prime (jak opisywal Piotr_the)cos takiego wystepuje. Pozd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 delikatnie krecony to znaczy barton 11x166@11x200 :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Michnik- bez obrazy :wink: trochę mnie rozczarowałeś kiedyś jak rozpoczynałeś ten temat na 1 stronie napisałeś „No wlasnie - coz to jest ten Soltek ? Juz odpowiadam : jest to fenomenalna plyta glowna pod procesory AMD, stabilna, wydajna, bezproblemowa, z ogromnym potencjalem oc. No i oczywiscie fantastycznym (zlotym!) kolorem laminatu Pod wzgledem osiaganego FSB bije wszystko, co jest dostepne na rynku na platforme AMD. Jedynie ostatnio pojawiaja sie, jeszcze nie potwierdzone, informacje o osiaganie podobnych wynikow na plytach opartych na VIA KT600.” :?: Wiem że jest takie pojęcie z psychologii usprawiedliwiania wyborów czyli chwalenia tego co się kupiło kiedyś chwaliłeś Solteka teraz Abita ale zakładałeś ten temat bo nie wiedziałeś jak poprawnie przeprowadzić Clear CMOS więc może dlatego spaliłeś te 5 płyt Soltka??? Jeżeli nie to napisz co podejrzewasz bo ja wybrałem tą płytę głównie dlatego że o niej na tym forum poczytałem że ma spore możliwości do o.c. ma wspaniały złoty kolor i przede wszystkim posiada ABS II który podaje prawdziwą temperaturę z rdzenia, i po zakupie sam nie byłem z niej zadowolony bo po odłączeniu całkowitym prądu miałem zawsze ten komunikat Warring i 100hz lecz teraz wszystko jest ok. nic się w niej nie grzeje kręci się ok. i co najważniejsze przeżyła śmierć zasiłki Codeszit, są tylko te dziwne piski ale pewnie się czepiam bo może wszystkie płyty to mają bo przy otwartej obudowie i zasilce super cichej Feel i chłodzonku 2500obr nawet dysk Sagate 7200 80Gb jest dla mnie jakiś przygłosny porównując do starego barrakudy IV 40GB. Co lepsze jak mi zasiłka padła i płyta udawała że umarła to nie próbowałem wszystkiego tak jak kiedyś kumpel z ECS i właśnie podczas gdy była włączona i wentyle się obracały to zrobił Clear CMOS i potem już nic się nie obracało :oops: , tylko po porostu płyta była na gwarancji więc ja zaniosłem do serwisu co lepsze gościu się zdziwił i powiedział że sprzedali już 50 tych płyt a ja jestem pierwszy z reklamacją trochę mi się głupio zrobiło jak wsadził do niej swój procek i odpaliła!!! VIP też do niedawna wielki Soltkowiec teraz już Abitowiec tylko ja nie cierpię monopoli bo Abit kojarzy mi się powoli z Microsoftem najlepsza do o.c. i w ogóle tylko po co te drut mody do Abita aby wysze Fsb uzyskać i mam pytanie do kochanych byłych posiadaczy Soltka czy jak wam się ładuje WIN XP na ABIT-ach to też jest to takie błyskawiczne czy czekacie aż 5 razy ten pasek ładowania przeleci?????? Jeżeli spalę tą płytę przed po skończeniu gwarancji to na pewno nie kupie Abita wybiorę Epoxa :lol: lub Asusa :lol: byle nie przejść na ciemną stronę mocy bo wieżę że dobro zwycięży :D !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :!: :wink: :o :D :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 nie wiem do czego koles bijesz :? pierwsze solteki revD byly cacy i to dlatego "VIP byl wielki soltekowiec" ,a ze sie sfajcyl i nie mialem zamiaru kupowac kupy revE4 to teraz jestem "abitowiec" masz z tym jakis problem :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Piotr_the: heh z tym ladowaniem winXP to niezly argument... lol najwiecej zalezy od hdd, systemu plikow, umiejetnej konfiguracji samego win. plyta glowna to drugorzedna sprawa(jesli obie sa na tym samym chipsecie to roznice sa niezauwazalne). zreszta niezla metoda pomiaru :lol: ps. tak wogole to nie wiem co chcesz udowodnic sobie, bo nam to niczego nie musisz. z gory dzieks... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Michnik- bez obrazy :wink: trochę mnie rozczarowałeś kiedyś jak rozpoczynałeś ten temat na 1 stronie napisałeś „No wlasnie - coz to jest ten Soltek ? Juz odpowiadam : jest to fenomenalna plyta glowna pod procesory AMD, stabilna, wydajna, bezproblemowa, z ogromnym potencjalem oc. No i oczywiscie fantastycznym (zlotym!) kolorem laminatu Pod wzgledem osiaganego FSB bije wszystko, co jest dostepne na rynku na platforme AMD. Jedynie ostatnio pojawiaja sie, jeszcze nie potwierdzone, informacje o osiaganie podobnych wynikow na plytach opartych na VIA KT600.” :?: Wiem że jest takie pojęcie z psychologii usprawiedliwiania wyborów czyli chwalenia tego co się kupiło kiedyś chwaliłeś Solteka teraz Abita ale zakładałeś ten temat bo nie wiedziałeś jak poprawnie przeprowadzić Clear CMOS więc może dlatego spaliłeś te 5 płyt Soltka??? Jeżeli nie to napisz co podejrzewasz bo ja wybrałem tą płytę głównie dlatego że o niej na tym forum poczytałem że ma spore możliwości do o.c. ma wspaniały złoty kolor i przede wszystkim posiada ABS II który podaje prawdziwą temperaturę z rdzenia, i po zakupie sam nie byłem z niej zadowolony bo po odłączeniu całkowitym prądu miałem zawsze ten komunikat Warring i 100hz lecz teraz wszystko jest ok. nic się w niej nie grzeje kręci się ok. i co najważniejsze przeżyła śmierć zasiłki Codeszit, są tylko te dziwne piski ale pewnie się czepiam bo może wszystkie płyty to mają bo przy otwartej obudowie i zasilce super cichej Feel i chłodzonku 2500obr nawet dysk Sagate 7200 80Gb jest dla mnie jakiś przygłosny porównując do starego barrakudy IV 40GB. Co lepsze jak mi zasiłka padła i płyta udawała że umarła to nie próbowałem wszystkiego tak jak kiedyś kumpel z ECS i właśnie podczas gdy była włączona i wentyle się obracały to zrobił Clear CMOS i potem już nic się nie obracało :oops: , tylko po porostu płyta była na gwarancji więc ja zaniosłem do serwisu co lepsze gościu się zdziwił i powiedział że sprzedali już 50 tych płyt a ja jestem pierwszy z reklamacją trochę mi się głupio zrobiło jak wsadził do niej swój procek i odpaliła!!! VIP też do niedawna wielki Soltkowiec teraz już Abitowiec tylko ja nie cierpię monopoli bo Abit kojarzy mi się powoli z Microsoftem najlepsza do o.c. i w ogóle tylko po co te drut mody do Abita aby wysze Fsb uzyskać i mam pytanie do kochanych byłych posiadaczy Soltka czy jak wam się ładuje WIN XP na ABIT-ach to też jest to takie błyskawiczne czy czekacie aż 5 razy ten pasek ładowania przeleci?????? Jeżeli spalę tą płytę przed po skończeniu gwarancji to na pewno nie kupie Abita wybiorę Epoxa :lol: lub Asusa :lol: byle nie przejść na ciemną stronę mocy bo wieżę że dobro zwycięży :D !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :!: :wink: :o :D :lol: No cóż Panie Kolego. Otóż ten cytat, który zacytowałeś jako mój to niestety nie jest mój(pisane przez XOR'a). Wystarczy dobrze poczytać. To odnośnie mojej psychiki i wyborów.... Odnośnie moich umiejętności to niechce mi sie nic pisać. Mam jakie mam. Napisze tylko, że potrafie robić Clear Cmos i wiem kiedy płyta jeszcze żyje a kiedy nie (a szczegółnie Soltek). A co do ładowania Win XP to nie zauważyłem żadnej różnicy. I na Abicie i na Soltku pasek mi przebiegał jeden raz. EOT! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 To znowu ja :) , sprowokowany wypowiedziami Abitowców nie wytrzymałem i spróbowałem sprawdzić co ta płyta nasz SOLEK naprawdę potrafi :?: czyli spróbowałem wycisnąć z niej max FSB :!: więc gdyż nie mam pamięci 500hz więc skorzystałem z biosu 1.7 o.c. i ustawiłem pamięć na 80% :!: choć nigdy z tego nie korzystam bo nforce to nie VIA i jest to dla niego nie wskazane wydajnościowo, ale chodziło o max fsb więc wystartowałem od 220(440) poszło ok. niestety max osiągnięty to fsb 228(456) :oops: więcej nie chciał pójść nie próbowałem innych ustawień niż 80% ani nie wgrywałem innego biosu tylko powróciłem do synchronicznego ustawienia 100%(1-1) zmniejszyłem CL pamiątek z 2 do 3 czyli KINGMAXY 433(10,6,6,3) :) ustawiłem na max 2.8V i wystartowałem od wcześniej nie osiągalnego 230(460) i poszło bez problemu poszedłem krok dalej i ustawiłem 235(470) też odpalił i wlazł do WIN-a XP to mówię może pamiątki wytrzymają jeszcze 480 bo wierze że płyta do (250)500hz na pewno poleci więc odpaliłem na fsb 240 i komp odpalił!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D lecz w WIN-e pamięci się sypnęły więc jak dorwę jakieś lepsze pamięci np. 500hz to spróbuje przy pomocy „NVIDIA System Utility” przekroczyć fsb 250(500). :) Podsumowując płyta okazała się znakomita :D !!!!!!!!!do o.c!!!!!!!! :D przy fsb 240 chipset chłodzony pasywnie -chłodny, pamiątki KINGMAX 433 jak dla mnie rewelka przy swojej cenie teraz ok. 175zł 256MB i 5 lat gwarancji, dodam że mnożnik miałem ustawiony nisko aby wyeliminować procesor w procesie podkręcania fsb. Pozostaje teraz mi sprawdzić w 3DMARK-U które ustawienie jest lepsze fsb 200 i CL 2 czy np. 235 i CL3 ale sądzę, że chyba te pierwsze????!!!!! :D :) :lol: Pozdrowienia Piotr_the :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 To znowu ja :) , sprowokowany wypowiedziami Abitowców nie wytrzymałem i spróbowałem sprawdzić co ta płyta nasz SOLEK naprawdę potrafi :?: czyli spróbowałem wycisnąć z niej max FSB :!: więc gdyż nie mam pamięci 500hz więc skorzystałem z biosu 1.7 o.c. i ustawiłem pamięć na 80% :!: choć nigdy z tego nie korzystam bo nforce to nie VIA i jest to dla niego nie wskazane wydajnościowo, ale chodziło o max fsb więc wystartowałem od 220(440) poszło ok. niestety max osiągnięty to fsb 228(456) :oops: więcej nie chciał pójść nie próbowałem innych ustawień niż 80% ani nie wgrywałem innego biosu tylko powróciłem do synchronicznego ustawienia 100%(1-1) zmniejszyłem CL pamiątek z 2 do 3 czyli KINGMAXY 433(10,6,6,3) :) ustawiłem na max 2.8V i wystartowałem od wcześniej nie osiągalnego 230(460) i poszło bez problemu poszedłem krok dalej i ustawiłem 235(470) też odpalił i wlazł do WIN-a XP to mówię może pamiątki wytrzymają jeszcze 480 bo wierze że płyta do (250)500hz na pewno poleci więc odpaliłem na fsb 240 i komp odpalił!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D lecz w WIN-e pamięci się sypnęły więc jak dorwę jakieś lepsze pamięci np. 500hz to spróbuje przy pomocy „NVIDIA System Utility” przekroczyć fsb 250(500). :) Podsumowując płyta okazała się znakomita :D !!!!!!!!!do o.c!!!!!!!! :D przy fsb 240 chipset chłodzony pasywnie -chłodny, pamiątki KINGMAX 433 jak dla mnie rewelka przy swojej cenie teraz ok. 175zł 256MB i 5 lat gwarancji, dodam że mnożnik miałem ustawiony nisko aby wyeliminować procesor w procesie podkręcania fsb. Pozostaje teraz mi sprawdzić w 3DMARK-U które ustawienie jest lepsze fsb 200 i CL 2 czy np. 235 i CL3 ale sądzę, że chyba te pierwsze????!!!!! :D :) :lol: Pozdrowienia Piotr_the :wink: Ja proponuje jej jeszcze poużywać z takimi ustawieniami np. przez miesiąc, zapuścić prime np na 12h. Wtedy będzie można powiedziec, że płytka sobie chodzi bezproblemowo z dośc wysokim FSB. Poza tym to co to za wskaźnik stabilności, że windows się ładuje(hmm)? . Aha i radzę uważać na tego Feela 300W i to pasywne chłodzenie na NB też bym zmienił.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 Niestety nie ma róży bez kolców :( jak mówiłem testowałem fsb przy niskim mnożniku i gdy chciałem sprawdzić przy wyższym to co się okazało, że do mnożnika 8,5 płyta chodzi na wysokim fsb np. 233 ale na (9 i 9,5) :cry: już nie chce??? a na mnożniku 10 znowu bez problemu :D 233 tylko mój procek nie jest zbyt stabilny jako 2333hz na 1.8V chyba że na 1.85V ale szkoda mi zasiłkę na tak wielką próbę wystawiać 8O !!!, gdybym miał pamiątki 500hz to bym ustawił 250x8,5=2125hz i prockowi by wystarczyło 1.675V (może kiedyś)??? :wink: :D :) :P :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pater Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 ....tylko mój procek nie jest zbyt stabilny jako 2333hz na 1.8V chyba że na 1.85V ale szkoda mi zasiłkę na tak wielką próbę wystawiać 8O !!! Nie mow ze to az taka straszna proba dla niej,moj proc tyle dostal(1.85) zasialka identyczna przezyla,chodzi i ma sie dobrze :) gdybym miał pamiątki 500hz... Niedlugo powiesz "gdybym mial ABITka..." :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 No więc się stało :o sprowokowany przez Michnika wypowiedzią o moim dokonani fsb 240 :? jako dość wysokie FSB, poszedłem dalej więc udało mi się odpalić płytę z jej max fsb czyli 250(500)hz :lol: :twisted: przy ustawieniu 8,5x250=2125hz i pamięciami ustawionymi na 75%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :!: :P :D , oczywiście nie jest to ustawienie wydajne ani stabilne bo po wejściu do Wina komp się z restartował więc pewnie przydało by się lepsze chłodzono na chipsem założyc i co najważniejsze podnieść napięcie na chipie ale Solek? :?: tego chyba nie oferuje, bo nic poza chipsetem za tą niestabilność winić chyba nie mogę no ale max fsb 250 osiągnełem!!!!!!!!!! :!: :P :D :) :o :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...