Skocz do zawartości
Michnik

Wszystko o Soltek SL-75FRN-2

Rekomendowane odpowiedzi

Powital po dluzszej przerwie :( spowodowanej "szybka" praca serwisu pewnej "PRO" firmy ?! Wymienialem zasilke huntkey 300W (no13 nie wiem jak ty dajesz rady na tym sprzecie :?: ).Dali mi nowa ale nie pracuje wcale lepiej (jak nie gorzej :cry: ) I tak napiecia wahaja sie tak samo czyli 11,49-11,8 ; 4,92-5,08 ; 3,28-3,34; 1,68-1,71.

Ale nic zapodalem wkoncu GoldMem i :cry: :cry: krzczy juz od pierwszych sec, najlepszy rezultat to krzaki po 2 min i 20 sec przy b.slabych timach (opitimal).

A plytka lubi robic zwiechy po powrocie z oc do defoult (stopniowo ).

No i przycina przy ladowaniu windy (drugie logo) i przy jej zamykaniu.

POPRAWKA.

Yee. :D Udalo mi sie wkoncu osiagnac fsb200 (niestety brak stab :( )

Ale jestem na 99% pewny ze to pamiatki.Zmniejszalem kolejno timy i zwiekszalem fsb az do 200 przy 11,3,3,2.5 (napiecia na max). Ciekawe tylko, ze gdy zmnijszylem fsb do 195 i timy na optimal to tesh bylo dobrze, a wczesniej nie chcialo :?: :arrow: CZyli pamiatki do d...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się porobiło.

Odpaliłem sobie Soltek HM (po prawie miesięcznej przerwie w oglądaniu tych cyferek) i się z lekka wqrw... Temp. abs na niepodkręconym bartku w windzie, bez obciążenia 59 st.

Jak ja nie lubie Arctic Ceramique. Pasta poszła się j.....ć. Już sam nie wiem, nie chce za bardzo pasty przewodzącej prąd na procku, ale chyba nie mam wyboru. Przecie co miesiąc nie będe smarował procka na nowo. Jak nic zostało tylko kupić jakiegoś arctic silver, albo wrócić do srebrnego titana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Conti... ja mam zwykła pastę silikonową i też nie zmieniam jej od stycznia tego roku (jakoś tak będzie). Wiesz co u mnie bardzo pomaga... dokładne wydmuchanie kurzu z obudowy przy pomocy odkurzacza... temperatura spada o kilka stopni...ale po czasie jak się znowu zakurzy to od nowa sprzątanko... Sprawdź u siebie może Ci pomoże! :-)

Niby banalne ale skutkuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, ja z tym Arctic Ceramique mam przeboje już od listopada. Mniej więcej przez 3-4 tyg trzyma temp. a potem coś się złego dzieje i temp. zaczyna rosnąć. Po prostu ostatnio smarowałem procka ze 2 m-ce temu a temp w tym czasie urosła o 9-10 stopni !!!

Radiator jest czyściutki, lekki ślad kurzu na łopatkach wentyla. Odkąd założyłem filtry na wentyle (ach, te kobiece pończoszki) mam spokój z kurzem.

Na forum zresztą już był omawiany problem arctic ceramique. Świetna pasta, ale tylko do testów. Spływa, wysycha czy idzie w ch.l.re. Teraz tylko nie wiem czy kupić arctic silver5 czy ocz ultra5+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, ja z tym Arctic Ceramique mam przeboje już od listopada. Mniej więcej przez 3-4 tyg trzyma temp. a potem coś się złego dzieje i temp. zaczyna rosnąć. Po prostu ostatnio smarowałem procka ze 2 m-ce temu a temp w tym czasie urosła o 9-10 stopni !!!

Radiator jest czyściutki, lekki ślad kurzu na łopatkach wentyla. Odkąd założyłem filtry na wentyle (ach, te kobiece pończoszki) mam spokój z kurzem.

Na forum zresztą już był omawiany problem arctic ceramique. Świetna pasta, ale tylko do testów. Spływa, wysycha czy idzie w ch.l.re. Teraz tylko nie wiem czy kupić arctic silver5 czy ocz ultra5+

Filtry??? Wyjaśnij jak możesz o co chodzi... może zaczerpnę pomysła od Ciebie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sposób prosty, bierzesz kawałek pończochy, naciągasz na grila wentyla nadmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ącego powietrze do budy i od czasu do czasu odkurzasz ale już samą pończoche.

Jak nie ma grilla to trzeba coś wykombinować. Ja sobie zrobiłem ramke z drutu i przymocowałem przed wentylem. (wysoce wskazany zdejmowany przód obudowy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sposób prosty, bierzesz kawałek pończochy, naciągasz na grila wentyla nadmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ącego powietrze do budy i od czasu do czasu odkurzasz ale już samą pończoche.

Jak nie ma grilla to trzeba coś wykombinować. Ja sobie zrobiłem ramke z drutu i przymocowałem przed wentylem. (wysoce wskazany zdejmowany przód obudowy)

Ach... w sumie bardzo pomysłowe... chyba spróbujekiedys... ale nie mam wentyla wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ącego... mam wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ącego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

przeglądając po raz kolejny cały ten topic napotkałem coś o modzie L12 (link do niego nie działa ) i mam pytanko czy u nas jest on faktycznie możliwy i czy mógłby mi ktoś podać link do niego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj znalazłem troche czasu aby zajrzeć pod radiator. Arctic Ceramique znajdował się w postaci pozostałości poza rdzeniem procka. Na rdzeniu jedna mała plamka, a poza tym sucho. Przesmarowałem na nowo, temp. jak zwykle spadła do ~ 49st. Ciekawe na jak długo (odp. 4 tyg.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze. A ja jade na box-owej od Arctic Cooling i nie narzekam, temp 46 dioda ,stres60-62.

Co ciekawe to Mother board monitor pokazuje te 46 st, ale natychmiast po kliknięciu na jakis stres (prime) zwieksza temp o ok 6 st !!! O co biega??? A mostek mam pasywny i grzeje sie troche-36-40 st. Sprzet chodzi na fsb 187, memo synchro.

PS: Z tego co czytalem to nieciekawa ta Arctic Ceramique. A chcialem ja kupic, a pro po ile kosztuje, bo ja tera spojrzalem na Ocz Ultra 5+ Silver 3 g. za 29 zetek .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak coś będe zamawiał w necie, to przy okazji sobie zakupie nowe smarowidełko, nie wiem tylko czy Arctic Silver 5 czy Ocz Ultra 5+ Silver.

Gdyby jeszcze tak ładnie temp. rdzenia spadała jak podskakuje, to byłoby fajnie.

Kazik nie dało rady zamocować tego silentboosta ?? To o czym teraz myślisz?? Może to: http://www.proline.pl/shop.php?prodid=5452...f414c582d383030

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak coś będe zamawiał w necie, to przy okazji sobie zakupie nowe smarowidełko, nie wiem tylko czy Arctic Silver 5 czy Ocz Ultra 5+ Silver.

Gdyby jeszcze tak ładnie temp. rdzenia spadała jak podskakuje, to byłoby fajnie. 

Kazik nie dało rady zamocować tego silentboosta ?? To o czym teraz myślisz?? Może to:http://www.proline.pl/shop.php?prodid=54525f414c582d383030

Fajne! Gdyby mi radiatorek (full miedź) zszedł po cenie rynkowej, to może jakieś proste wc bym dał radę złożyć? ;) Ale akurat na tym to już kompletnie się nie znam :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dioda faktycznie (temp) spada momentalnieo tyle ile wczesniej skoczyla (8 st). :? troche dziwne, ze w 1 sec temp proca skacze az o tyle 8O a pozniej tak samo szybko spada :?: Czy jest na to jakas rada :?: [/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WC - mnie to by było mimo wszystko szkoda ryzykować zachlapania kompa. Wolałbym już thermaltake + jakiś dobry wentyl '92, a i byłoby taniej.

Jurek, u mnie temp szybko rośnie o jakieś 6 st, a spada szybko o jakieś 3 st, następne 3 st to już powoli ~~ 2-3 min.

Tego efektu nie da rady się zupełnie pozbyć, nawet przy wc musi rosnąć temp. rdzenia. Nie ma idealnego odprowadzania temp. no chyba, że fundniesz sobie freonik ;-) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Conti - ja tam się nie boję zachlapania. A gdyby się udało zbić temperaturkę do 40*C w stresie?? To jest kuszące pod względem dalszego o/c

jurek911 - raczej się nie da zaradzić "konwencjonalnymi" metodami, bo praw fizyki nie oszukasz. Ilość przepływającego prądu poprzez ogromną ilość przewodników musi pociągać za sobą efekty cieplne. No chyba że rzeczywiście ciekły azot lub freon :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja skarbonka i tak zbiera na:

1. grafa

2. eltax liberty 5

3. hdd

Więc plan na ten rok i tak już napięty. Chłodzenie moje musi wystarczyć, o wc mogę zapomnieć, o thermaltake zresztą też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem z moją plyta. To znaczy, gdy wejde np. do gry Warcraft 3 to plyta zaczyna wydawac dziwny dzwiek, a jezli siedze w winie to nie ma tego problemu.

P.S. Mysle, ze to cewki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam pytanko , czy te mobo obsluguje softowa regulacje obrotow wentyli , np. SpeedFan'em ?

p.s. sam mam wentyl z samoczynna regulacja i nie wiem

speedfan nie wspolpracuje z soltekami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja je mam od wczoraj i jak na razie zauważyłem że jedna gra z którą miałem problem (z dzwiękiem i stabilnością ) chodzi o wiele lepiej (dżwięk jest lepszy) mimo że mam audigy a więc może coś polepsza w PCI :?: ,a pozatym na pewno lepsza kompaktybilność z niektórymi urządzeniami IDE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...