Stanko Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 (edytowane) Witam szczęśliwych posiadczy złotej płytki! Posiadam starszą wersję płyty (rev.D z aktywnym chlodzeniem) z biosem w wersji 1.1L. Zamierzam kupić Bartona Mobile 2500+ . Moje pytanie: Czy konieczna jest zmiana biosu na nowszy (jeżeli tak to jaki polecacie) do bezproblemowego działania i podręcenia tego procka? Ps. Proszę o wyrozumiałość, bo jestem tu nowy. Edytowane 5 Czerwca 2005 przez Stanko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 ja mam dosc duzy z nia problem, gdyz w moim przypadku prad czesto zawodzi i np przez 1 sek go nie ma, komputer sie wylacza i zeby go wlaczyc spowrotem musze ja budzic(plyte) i ustawiac wszystko w biosie. Jak kupilem plyte wgrany byl bios nie pamietam dokladnie 2.xx i wtedy bylo wszystko dobrze, przerwy w dostarczniu pradu raczej nie przeszkadzaly bo komputer wlaczal sie odrazu, nie trzeba bylo jej budzic. Teraz mam bios 1.7L i ten problem jest caly czas. Moze wiecie jak rozwiazac ten problem? A jakby cos to skad moge ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> bios w wersji 2.xx ? 1456856[/snapback] Bios ze strony Solteka możeż ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ale są one kiepskie do o.c. ja mam pewne podejrzenie bo mam ten sam przypadek i zauważyłem, że posiadacze Bartonów nie maja raczej tego problemu tylko wszyscy co maja zwykłe Antki na fsb 133(266) więc może by pomógł drut mod na 166(333) ale tego nie sprawdzałem bo nie mam problemu z prądem i wtyczka całyczas w gniazdku :D :wink: Stanko co do biosu dla twojej starszej płytki to było na 1 stronie tego tematu ale 1.7 też powinien sie nadac :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwolin Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 Witam! Minęło juz z 6miesiecy kiedy ostatnio tu byłem a pytania ciagle te same :) "Jaki BIOS" Tak jak napisał Piotr_the biosy ze strony solteka nie nadaja sie do oc. Najgorszy jest najnowszy czyli D20L. Do OC najlepszym i sprawdzonym juz biosem przez uzytkowników tego forum jest D17LFB - odblokowane opcje do krecenia pamieci. Podaje link do tego biosu: http://www.geocities.com/ribrsiq/D17LFB.zip Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gargamel2005 Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 a ja mam biosa 1,1l orgunalny. Czy moze przezt oniemoge ywkrecic wiecej nmiż 225 fsb juz rózne sposoby robiłem i nic niechce za nic na swiecei pojsc powyzej 255 http://www.geocities.com/ribrsiq/D17LFB.zip a co do tego biosu to o co chodzi z tymi pamieciami :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gargamel2005 Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 a ja mam biosa 1,1l orginalny jaki był na płycie. Czy moze przez to niemoge wykrecic wiecej niż 225 fsb juz rózne sposoby robiłem i nic niechce za nic na swiecie pojsc powyzej 255 http://www.geocities.com/ribrsiq/D17LFB.zip a co do tego biosu to o co chodzi z tymi pamieciami :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Witam, Mój Soltek już prawie 2 lata mi służy i nie było wczęśniej żadnych z nim problemów. Ostatnio z nastaniem lata z komputera zaczęly czasmi wydobywać sie jakieś dźwięki: pyk, pyk, pyk przypuszczalnie z płyty głównej, a po tych kilku dźwiękach czasmi następuje ni z tego ni z owego rest kompa. Tuż przed resetem tmp proca z ABS to około 64C z diody z 55C max, tmp wnetrza budy okolo 44C. Po otwariu obudowy zwykle odgłosy nie powstają. Tak więc nasuwa się myśl iż temperatura za duża wewnątrz a to przywodzi mi na myśl kondziory, mam nadzieje iż sie mylę. Ktoś spotkał się może z podobnymi objawami na swojej MoBo? Jak temu zaradzić? Aha jesli ma to jakieś znaczenie bios 1.4L (taki był standardowy), wersja płyty E3 (czyli zielone i brazowe kondziory wokół socketu). Dzieki za wszelką pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 (edytowane) elol :-P nio dawno mnie tu niebylo,ale do rzeczy: zamienilem WRESZCIE mojego nieszczesnego bartka 2500+ na zlawnego jiuhb1700+(tlumaczyc chyba nie trzeba co to za bestia :twisted: ) no i dziwnym trafem B) plytka przekroczyla magiczna bariere 200fsb...(kiedy to przedtem mlotem i sierpem jej do tego zmusic nie umialem :? ) i tak od fsb166 do 213 winda botowal bez zadnych oporow na mnozniku 10 i vcore1,55 ! ale juz przy fsb215 zaczely sie jajca,wiec zwikszalem kolejno vcore AZ DO 1,75 i vdimm na maxa i vcc na maxa (wiem troszke ostro jade) ,a mnoznikiem zjechalem do 7x (zwiechy byly przy 9x-tak jakby nie lubil tego mnoznika) !!! tera plytka chodzi na fsb217 i przechodzi prime-benchmark i inne tego typu zara potestuje goldmemory (przy fsb213 bylo stabilne) i torturetest zastanawia mnie jedno czy poprzednie problemy byly wina tylko samego proca czy moze plytka tez swoje odchyly ma ?... edit01: gold i prime przechodzi na fsb220 i vcore 1,70 edit02: i tym sposobem dotarlem do fsb230 (ustawienia jak wyzej-bez problemu z goldmem i prime_benchmark, popare minut kazde) co juz mi w zupelnosci wystarcza,aby tamtego bartka (z podpisu) wywalic na zlom ! zaznaczam,ze jade na fabrycznym radiatorku na nb i na golym sb,a na procu siedzi to co w podpisie to teraz mi podpowiedzcie jakiego proca mam wpakowac do mojego slicznego zlotego soltka :-P mysle o mobilu: http://pp.allegro.pl/show_item.php?item=57365819 co wy na to,bo semprony to mnie raczej nie interesuja, a nic innego tu przeciez nie wejdzie pzd edit03: fsb235 tez zbotowalo bez problemu (testowac juz mi sie niechcialo),ale ZNALAZLEM czuly punkt: obnizylem fsb do 225 i zaostrzylem timingi na 11-3-3-2.5 i zonk taki jak za pierwszym razem, wiec znow poluzowalem na 11-4-4-3 ,a nawet obnizylem vdimm z 2,8na 2,6 i vcc na 1,5(min),a niebylo problemow z botowaniem i lekkimi testami :huh: ale dla tego bartka z podpisu to tak probowalem i nic Edytowane 18 Lipca 2005 przez jurek911 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 (edytowane) a ja mam biosa 1,1l orginalny jaki był na płycie. Czy moze przez to niemoge wykrecic wiecej niż 225 fsb juz rózne sposoby robiłem i nic niechce za nic na swiecie pojsc powyzej 255 1510860[/snapback]jak masz kiepskie pamięci to dużo nie wykręcisz ja jechałem fsb 230 a jak sobie kupiłem cudowne Hynixy 512 to musiałem zejść do fsb 220 :mur: , tak więc wiela zalezy od pamieci no i procka o ile ma mnoznik zablokowany :wink: jurek911- ten mobil pewnie byłby nie zły tylko musiałbyś popytać na forum ludzi co maja mobile co sądzą o tej serii bo róznie z nimi bywało były takie co max 2300 szły a i takie co luzik 2500Mhz :wink: Edytowane 18 Lipca 2005 przez Piotr_the Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gargamel2005 Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 http://www.geocities.com/ribrsiq/D17LFB.zip a skad wziaśc awdflash.exe :blink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy106 Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 A mnie ta plyta wkurza zwyczajnie. Moze nie slusznie ale za swe nieszczescia obwiniam wlasnie Mother Bord´a :mad: Od zmienilem calego kompa i siedzi w nim wlasnie ta plytka zaczely sie dziac cyrki z SDI. Gdy sciagam pliki po kilka mega net mi pada. Zawiesza sie i upload i download. Zeby znow surfowac musze restart kompa robic i ponownie sie laczyc. Latac po stronkach moge, ale przy otwieraniu jakichs wiekszyc zasobow tez net pada. Dzialam pod win98 bo pod XP net w ogole pada po kilkunastu sekundach, jak dobrze pojdzie to po kilku minutach. Pomozcie !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy106 Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 A mnie ta plyta wkurza zwyczajnie. Moze nie slusznie ale za swe nieszczescia obwiniam wlasnie Mother Bord´a :mad: Od zmienilem calego kompa i siedzi w nim wlasnie ta plytka zaczely sie dziac cyrki z SDI. Gdy sciagam pliki po kilka mega net mi pada. Zawiesza sie i upload i download. Zeby znow surfowac musze restart kompa robic i ponownie sie laczyc. Latac po stronkach moge, ale przy otwieraniu jakichs wiekszyc zasobow tez net pada. Dzialam pod win98 bo pod XP net w ogole pada po kilkunastu sekundach, jak dobrze pojdzie to po kilku minutach. Pomozcie !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy007 Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Witam Powiedzcie mi czy da sie na te plyte zainstalowac zasilacz o specyfikacji ATX2.0 ---- chodzi mi o to, czy nic nie bedzie blokowac wzdlużonej wtyczki zasilajacej plyte? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyberBart Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 1577068[/snapback] awdflash v 8.24F. exe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gargamel2005 Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 :sad: Już sam niewiem co jest nie tak wgrywam obojentnie jakiego biosa czy ze stronki solteka czy tego d17lfb.bin i za kazdym razem to samo wyskakuje na zielono ze bios jest tylko do chipset nforce only :sad: co jest grane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyberBart Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Hmm... a masz ustawiony bios na default !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gargamel2005 Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 (edytowane) :sad: Mam ustawione na Load optimized defaults A co trzeba wyjac zworke i na czystym biosie flashować :blink: Edytowane 30 Sierpnia 2005 przez gargamel2005 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyberBart Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 (edytowane) Nie sadze, po prostu powinno byc ustawione taj jak masz! Edit:Ale przeciez nie szkodzi sprobowac :D Edytowane 30 Sierpnia 2005 przez cyberBart Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keaton Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 (edytowane) pa fleszu biosu (mocno nieudania próba -> w trakcie reset...) nie wstaje płyta, dałem do fachwców na programator i dalej nic. ani pisku ani trzasku.... działania z insertem nie pomogły wszystkie podpowiedzi ( z fora) też, czy to możliwe że już nigny nie wstanie? może ktoś podejmie sie próby obudzenia mojego solteka.... lub możek ktoś ma z was kość biosa do sprzedania moje gg: 2469449 pomocy!! Edytowane 14 Września 2005 przez keaton Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azazel85 Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 gargamel2005 poprostu kontynuuj flashowanie. Ja też miałem to ostrzeżenie, kontynuowałem dalej i wszystko się udało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 (edytowane) Kurde wzialem sie za podkrecanie tej plytki - mam jeszcze starsza Rev.D - a mam wgrany bios 1.7L i nie wiem czy zmieniac na 1.1L ? :unsure: Proca mam wymagajacego co do Vcore wiec jutro moze pojutrze zrobie v-moda.. Zabralem sie do czytania tego topicu ale narazie wymieklem na 12-13 stronie ;) Dlatego pytam jakie roznice miedzy 1.7L a 1.1L ? I co lepsze do Rev.D... Proca mam zablokowanego wiec wysokie FSB nie wchodzi w gre.. :mur: Przy mnozniku 15x doszedlem na 154FSB = 2,31GHz ale po objawach niestablinosci widze ze za malo pradu dla mojego procusia ;] Stad konieczonosc v-moda.. Edytowane 18 Września 2005 przez ur8an Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 (edytowane) Chyba mnie cos zle zrozumiales... Moja polityka polega jak najwyzszym ustawieniu FSB przy mnozniku 15x poniewaz innego nie da sie ustawic na procu.. Chodzi o to ze do 200FSB nie mam co liczyc z powodu ww mnoznika.. Chociaz bardzo chcialbym miec 15x200 ;) Edytowane 18 Września 2005 przez ur8an Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 No brawo o to mi chodzilo ;) Dlatego zakaldam od poczatku ze wysokie FSB jest nie do osiągniecia.. Dlatego tez nie wiem czy jest sens zmieniac bios.. Bo v-moda musze zrobic.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 Jak to byloby takie proste to juzbym mial innego proca.. A narazie chce wycisnąc z aktualnego max ile sie da.. Co do tego FSB to tlumaczyc mi nie musisz :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rauko Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Kurczę, nie moge się doszukać nigdzie linka do biosu D1.7LFB w wersji dla FNR2-LR <= tak, ta z RAID'em - i najlepiej odrazu z odpowiednim awdflash :D Kto wie gdzie zassać taki biosik ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robikon Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 Moje pytanie dotyczy BIOS'u tej płytki - a mianowicie gdzie mozna tam włączyc zewnetrzne zasilanie (molex) AGP gdy grafa takowe posiada? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robikon Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 Niektóre BIOS'y maja cosik takiego, a ja przeszukałem ten BIOS i nic takowego nie spotkałem więc zapytałem na forum aby sie upewnic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gargamel2005 Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 :-| kurcze za nic w swiecie niemoge tego biosa zmienić w tej płycie, dawłem juz optymalne ustawienia w biosie ustawienia po clear cmos i ciągle mam to samo ze bios jest tylko do chipset nforce only :mur: próbowałem juz chyab juz róznych biosów i ciagle to samo. A moze jest jakies zabezpieczenie przed flashowaniem :unsure: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 Moje pytanie dotyczy BIOS'u tej płytki - a mianowicie gdzie mozna tam włączyc zewnetrzne zasilanie (molex) AGP gdy grafa takowe posiada? 1674605[/snapback] Nie ma takiej opcji wkładasz molex i działa u mnie r9800pro ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakur_45 Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 (edytowane) jak jest z temp na tej plycie ? dobrze pokazuje czy przeklamuje ?? mam procka jak w podpisie i abs pokazuje mi w full stresie 72 stopnie, a temp cpu z drugiej czujki 52, czy ten abs fajtycznie chodzi dobrze ?? poza tym radiator nie jest goracy, powiedialbym, ze jest letni, a nawet chlodny ... aha mam volcano 11+ i chodzi na full takze troszke mnie dziwia te temp ... Edytowane 16 Listopada 2005 przez shakur_45 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TuneR Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Z tymi czujnikami to roznie bywa....Na Solteku 2400+ mial zawsze 35-38 stopni podaczas normalnej pracy w Windzie, po przeprowadzce na Gigabyte GA-7N400S-L temp podskoczyla o 10 stopni :) Chlodzenie na jednej i drugiej plycie to Pentagram QC-80Cu.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...