kazik2000 Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Jeśli chodzi o te śledzie to są tylko przedłużki. Na płycie masz 2 gniazda nazwane USB1 i USB2. Każdy z nich to 2 porty USB. Czasami pojawiaja się poczwórne śledzie, ale rzadko. Tak czy owak, jeśli masz miejsce z tyłu to możesz śmiało brać 2 śledzie. W zasadzie nie mam pojęcia dlaczego Ci nie wykrywa sprzętu. Napisz może co podłączasz i czy nie ma kłopotu jak te urządzenia podłączasz do portów na PCB. A co do tych pinów to opis wtyczki USB, więc się nie przejmuj ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawq Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 (edytowane) Napisz może co podłączasz i czy nie ma kłopotu jak te urządzenia podłączasz do portów na PCB. Kupiłem coś takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82500327 Jak podłaczyłem na samym początku to znalazło sterowniki i nawet działała ta karta wykrywało myszke, drukarke i kabel do telefonu ale po restarcie juz nie nie wiem czemu moze za mało napiecia jest ?? Edytowane 3 Lutego 2006 przez Rawq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 (edytowane) Padł moj (były) soltek :( W efekcie jak wyjme wtyczke zasilającą 4pin z mobo to płyta sie odzywa,tzn krecą sie wentyle i grzeje sie NB (choc troche mocno),ale HDD ani mrumru. Przy włożonej wtyczce 4pin to wiatrak od cpu drgnie i na tym koniec. Jakies sugestie co z tym zrobic (oprocz wymiany mobo, bo to ostateczna i oczywista rzecz) oczywiscie sprawdzalem wyjecie wszystkich czesci (oprocz cpu) i na innym zasilaczu i clear cmos itd. pzd Edytowane 23 Lutego 2006 przez jurek911 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R@D Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Mam do Was tagie głupie pytanko. Jaki procer kupić pod tą płytę? Teraz mam Athlona Xp 3000+ ale jak zakładałem wentylator to omsknął mi się śrubokręt i trochę go uszkodziłem D Teraz komp mi się resetuje co kilka minut więc domyślam się że to przez to :) Problem jest tego typu że siękompletnie na tym nie znam, byłem wczoraj w sklepie i pytałem się właśnie o Atlona 3000+ babka mi coś tam zaproponowała ale akurat go nie było, wieczorem gadaem z kumplem i stwierdził że tamten jest na socket 754 czy coś takiego i pod tą płytę nie będzie pasował. Tak więc pytanie, jaki będzie najlepszy procesor pod tą płytę i o jakie parametry pytać w sklepie? Wiem że to pytanie jest trochę głupie ale naprawdę nie mam pojęcia co mam kupić a w sklepie jak im podam model płyty gł. to pewnie i tak nie będą wiedzieli o co chodzi :D Z góry dzięki za pomoc! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATRIXX5000 Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Pomocy pomocy. Mam taki problem komp mi sie resetuję. Czytałem z 60 stron tego tematu i nic nie znalazłem może inaczej było trochę informacji ale nic nie pomogły. Przedstawię teraz moj zestaw Płyta Soltek 75FRN2-L bios 1.7L procek 1.7 Atlon XP, ustawione napięcie 1.75, mnożnik 10x200 (Atlon 2,4) no i pamięci 512 jedna kość tylko zmieniłem napięcie 2,7 . Tyle chyba komp testowany na prim95 przeszedł test bez problemu gold memory tez nic sie nie wiesza nie ma problemu tylko przywala sie reset tak bez powodu jak komp jest włączony i nic sie na nim nie robi to sie resetuje. A jeszcze mam zasilke chiftek 360 . Pewnie mało kto juz zagląda na ten temat ale bardzo prosze o pomoc moze zmiana biosa cos pomoże. Wcześniej przez rok przy takich ustawieniach nic sie nie działo nie było zadnych cyrków. Ale pewnego dnia chciałem zaszalec i ciach do 220 FSB podniosłem. Nie udało sie komp zasnął jakos go obudziłem i od tamtego pamietnego dnia tak sie dzieje tak mi sie wydaje. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATRIXX5000 Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Zrobiłem upgrade biosu na 1.7L taki był wczesniej no i czekam na efek ale jesli ktos zna inna przyczyne tych resetów to bardzo prosze o pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Odpal komputer na Knoppixie i sprawdź, czy też sie będzie wieszał na bezczynności. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATRIXX5000 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 On sie nie wiesza tylko resetuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryndziorz Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Witam! mam nietęgi problem i zasięgam porady u fachowców! Otóż mam SL-75FRN-2 l z biosem 1.7LFB na niej athlona 2400 i 1gbram. Problem dotyczy absługi ACPI. Do tej pory miałem WIN XP (sp1 i sp2) zainstalowanego. Gdy go instalowałem do obsługa ACPI w biosie była wyłączona (stąd komputer w Menedżerze urządzeń był wykrywany jako Standardowy komputer PC[\b]). Wszystko śmigało ok (... a mój athlonik to mnożnik ma odblokowany:)...) zachciało mi się zainstolować Deamon Tools`- podczas dodawania wirtualnych dysków wywalało błąd 12.... Na forum Deamona wyczytałem, że chodzi właśnie o obsługę ACPI, tzn. musi być ona włączona. Jednak samo włączenie jej w biosie guzik daję- trzeba przeinstalować winde. Tak więc ACPI włączyłem, puściłem reinstalkę i.... kupa. Wszystko jest oki, istalator kopiuje "pliki potrzebne to instalacji" i wywala się mniej więcej w tym samym miejscu- black screen i kursor sobie tylko miga..... :(( Po wyłączeniu ACPI wszystko jest oki- też jest black screen, ale po paru sekundach wszystko wraca do normy i pliki kopiują się dalej. problem w tym, że winda instaluje się bez ACPI i ani Deamon nie działa, a nawet ,jak wyłączam kompa, to mam ten screen "MOŻNA TERAZ BEZPIECZNIE WYŁĄCZYĆ KOMPA" i powerem musze go traktować :) jakieś pomysły??? próbowałem juz nawet puścić instalkę (bez ACPI), podczas resetartu kompa włączałem Acpi- instalka szła dalej ale nic to nie dało. Domdam ze mam instałe Win Xp Profa z 'wbudowanymi" sp1 i sp2. Próbowałem tez na biosie 1.7 L - bez skutku :( Ma ktoś jakiś pomysł??? PS. A tak wogóle to WITOJCIE- toż to mój pierwszy raz :))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Wiem że to nie jest rozwiązanie z którego będziesz super zadowolony ale... czy potrzebny Ci jest koniecznie Daemon? Ze swojego doświadczenia wiem, że przez ten wynalazek demona ;) można nieźle pochrzanić sobie system. Jeśli tylko to możliwe użyj Alcohola, albo chociażby Virtual Drive'a z Nero. PS: Mi 2x Daemon wykrzaczył windę XP :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryndziorz Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 no ok w sumie przeżyję bez Deamona, ale chodzi też o te nieszczęsne wyłącznie- komp sam się nie wyłączy- trzeba robić to ręcznie :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Problem chyba bardziej tkwi w Windowsie aniżeli w BIOSie albo MOBO. Zawsze miałem, mam i będę miał włączone ACPI w BIOSie a nigdy nie miałem z tego powodu jakichkolwiek problemów z instalowaniem jakiegokolwiek programu czy systema. Spróbuj zainstalować windę z innej płyty. Najlepiej zintegrowanego z SP2 od razu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryndziorz Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 no właśnie mam takiego mixa win xp prof+ sp1+sp2. Jutro będę miał czystego xp prof, mam nadzieję ze pomoże. :mur: :mur: :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Topic umiera śmiercią naturalną. Ta płyta to już niestety przeżytek. Buuuu :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Może inaczej. Socket A powoli odchodzi do lamusa. Spróbuj gdzieś nabyć to mobo jako nówkę? Wszyscy którzy nie potrafili się nia posługiwać dawno ją sprzedali. Wszyscy których stać na "awans" na A64+ też musieli oddać Solteki. Tylko ja tak się zatrzymałem na tym - ale do moich zastosowań starcza. A że nie sprawia kłopotów to nic nie piszę :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 ehh. a moja(ex) mobo poszla na gware (3 dni przed uplywem :D ) i oczywiscie nieuznali, bo "upalenie monohromatyczne...itd" nie kwalifikuje sie na gwarancje.W sumie to sie niedziwie, bo sprawdzajac samo mobo (powyciagalem wsio, nawet cpu) cod dupneło i zaśmierdzialo :D , tyle ze imho niepowinno "dupnąć". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe83 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Witam. Kupiłem na allegro używaną SL-75FRN2 i mam taki problem, że nie mam dzwieku. Zintegrowana karta jest właczona w biosie, sterwoniki zainstalowane (probowane Nvidi, Realteca), menadrzer urządzen też ja pokazuję normalnie, wtyczka dobrze podłączona (nawet była wpinana wszędzie gdzie tylko chiała wejść) i z głośników nie wydobywa się zaden dzwięk (probowane na róznych zestawach). Kolo twierdzi, że płyta była testowana pod każdym wzgledem i dźwiek był. I co mam teraz dać 100 zł dodatkowo na Sound Blastera? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Identyczny objaw miałem przy uwalonej dźwiękówce na tej MOBO. Prawda jest taka, że mogłeś ją sam uwalić przy podłączaniu głośników. Za 20zł. możesz już sobie kupić jakąś Yamahę (ja tak mam) na PCI. Jakość dźwięku bez zastrzeżeń. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe83 Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Identyczny objaw miałem przy uwalonej dźwiękówce na tej MOBO. Prawda jest taka, że mogłeś ją sam uwalić przy podłączaniu głośników. Za 20zł. możesz już sobie kupić jakąś Yamahę (ja tak mam) na PCI. Jakość dźwięku bez zastrzeżeń. Ja wiem, normalnie podłączałem głosniki. Nie wiem jak mógłbym to zepsuć. Na ECS i Gigabyte stosowałem tą samą procedure :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Różnica potencjałów między wzmacniaczem a komputerem. Niefortunny zbieg okolicności. Słyszałeś o powiedzeniu: "Nosił wilk razy kilka...". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe83 Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 Szukałem po forum i po necie, ale nic konkretnego się nie dowiedziałem. Mój Thorton 2200+ ma takie oznaczenie: AQXFA 0339MPMW, czy posiada on fabrycznie odblokowany mnożnik, jeśli nie czy jest mozliwość odblokowania go samemu w tej serii? Chodzi mi o puszczenie go na tym solteku synchronicznie z pamięciami na 200 MHz, żeby dać pamięci w dualu. Zwiększając samo FSB to napewno nie dobije do 200. Prosiłbym o jakieś rady. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 (edytowane) A jaki problem sprawdzić samemu, czy proc ma odblokowany mnożnik? Przestawiasz w biosie mnożnik na mniejszą wartość (np.x10) i sprawdzasz, czy komp uruchomi się z nowym taktowaniem. Edytowane 24 Marca 2006 przez Stanko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desperado2 Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Cze. Pytanie z innej beczki. Mam SL-75FRN2-L i chcę zmienić HDD na większy. Jaki największy HDD obsłuży ta płyta? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Ja pracuje w tej chwili na 250GB i nic nie przeszkadza. Sądze że jeśli byłby jakikolwiek z tym problem to wystarczy zrobić update biosu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Witajcie, mam problem z płytą Soltek 75FRN3-L, ale wpiszę się do tego tematu. Wszystko wskazuje, że na płycie spalił się port AGP... żadna włożona do niego karta nie chce działać. Co najdziwniejsze to płytka poza tym działa bez zarzutów, włożyłem kartę PCI i wszystko jest ok. Mam do Was pytanie: czy zna ktoś jakiś serwis płyt Solteka? Czy wogóle da (i opłaca) się coś takiego naprawiać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davem Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Mam do was pytanie moze jest ono w tym temacie ale sami rozumiecie 90 sttron :) A wiec czy ktos mial problem na tej plycie z grafika GF4Ti 4200 ?? Bo ja takowa posiadam i plyta ma problemy z uruchomieniem z nia.Plyta z innymi kartami (fx5200) chodzi bez problemu a grafa z innymi Plytami (kt333) chodzi tez bez problemu :) WIec wystepuje miedzy nimi jakis konflikt. Mozna jakos ten problem rozwiazac??Jakis bios czy cos?? Dzieki za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Jeszcze na górze tej strony pisałem że wszystko działa... no może nie do końca. Czy ktoś ma pomysł na to jak na tej płycie zmienić PCI Latency?? W Biosie 1.7D żadnych ustawień na ten temat. Pytanie: czy ktoś kto ma inny bios ma aktywne te opcje? A może da rade to zmienić spod windy? Sam już nie wiem, ale potrzebna mi jest zmaiana PCI Lat bo mi kX świrują (bug, który od 3 lat jest nie do rozwiązania :| ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencjusz Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Odświeżę temat bo mam pytanie. Cały czas jadę na solteku (sig) i zakupiłem osatnio dysk samsunga sata. Czy dysk nie będzie wykrywany jako samsung itd. w windzie tylko jako promise/stripe....? Sama nazwa mi nie przeszkadza ale chodzi mi o to czy w ten sposób kiedy dysk chodzi pod kontrolerem promise jest w pełni wykorzystywany jeśli chodzi o jego szybkość. Sprawdzałem obecnie szybkość to około 60 Mb/s. Może wypowie się ktoś kto używa sata na tej płycie (chociaż niewielu już użytkowników pozostało). Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iron64 Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 60mb w odczycie to jest nawet przyzwoity wynik, Rozumiem, że odczyt z początku dysku? średnia pewnie gorsza, niemniej nie przejmuj sie nazwa, 60mb to jest dobry wynik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeq11 Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Witam, Mam nastęþujący problem: mój soltek się spalił :/ i nie wiem jak odzyskać dane z macierzy raid0 na zintegrowanym kontrolerze sata. Czy macie jakies pomysły? Ktoś z Was miał podobny problem? Jedynym rozwiązaniem będzie podłączenie dysków do identycznego kontrolera? Dzięki za pomoc. Pzdr! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...