Skocz do zawartości
Beatles7

[800zł] Ocena Zestawu Pod Intela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:),

Zamierzam kupić następujące części ze strony: www.ram.net.pl

płyta główna: GIGABYTE GA-G31M-ES2C (147,90)

procesor: Intel Pentium Dual Core E5200 2,5GHz S-775 BOX (214,90)

ram: Pamięć DDR2 Kingston 2GB PC800 CL6 (109,00)

zasilacz: Fortron FSP400-60GHN 80+ OEM (123,90)

obudowa: ATX Midi Tower Asus TA-892 cz.-sr. bez zas (75,76)

Dysk, DVD ze starego komputera, karta graficzna później.

Całość: 671,46 zł

Na komputer chcę przeznaczyć 700, góra 800 zł.

Tak, tak wiem, wbrew wielu użytkownikom tego forum wybrałem zestaw pod Intela;). Komputer ma być głównie do internetu, ściągania, filmów, do nowych gier, ale od czasu do czasu (ma chodzić Mafia 2;), ma być cichy;)

I teraz pytania odnośnie tego zestawu:

- Czemu AMD jest w tym przedziale cenowym lepszym wyborem i dlaczego? Czy opłaca się dopłacać do płyty pod ddr3 skoro wydajność nie wzrasta aż tak bardzo? Jaki zestaw pod AMD byłby lepszym wyborem i dlaczego? Na czym polega fenomen AMD, że jest wszędzie polecany?

- Jaki procesor pod Intela byłby lepszym wyborem?

- Jaka płyta główna była by lepsza do tego Pentiuma E5200? Czy ta w zupełności wystarczy?

Zastanawiałem się też nad GIGABYTE GA-73PVM-S2H ze zintegrowaną grafiką GeForce 7100, która kosztuje 204.90. Czy jest ona warta uwagi?, Czy na tej grafice pociągne Mafie 2? Czy warto dopłacić te 50 zł za tę grafikę?

- Czym różnia się pamięci ddr2 800 i 1066? Czy lepiej kupić 1066? Czy wydajność komputera dużo wzrośnie?

- Czy pamięć którą chcę kupić w zupełności wystarczy czy kupić jakąś inną?

Chcę rozsądnie wydać pieniądze, dlatego będe wdzięczny za wszelkie wskazówki odnośnie mojego zakupu i z góry wszystkim bardzo dziękuje:)

Edytowane przez Beatles7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zły zestaw bardzo zły jak powiada mistrz JODA

ad 1) bo jest lepsze , szybsze wydajniejsze bardziej ELO i PRO a tak powaznie to AMD ma sporo lepsze czipsety na ktorych mozesz pograc a proce nie odbiegada wydajnoscia od odpowiednikow od intela , AMD ma lepsze zarzadzanie energia ...

ad 2) i7 ? .. glupie pytanie na jakiego cie stac

ad 3 ) praktycznei kazda , byle na p35,45, NVIDIA niestety daje ciala na calej lini olej sikiem prostym

ad 4 ) tajmingami , nie zauwazysz roznicy chyba ze w syntetykach

ad 5) jak sie uprzesz to starczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre OC , dobra integra , dobra płyta , mozliwosc odblokowania rdzeni .....

http://forum.purepc.pl/Socket-754-939-940-...x0-t275799.html

Dobre OC , dobra integra , dobra płyta , mozliwosc odblokowania rdzeni .....

http://forum.purepc.pl/Socket-754-939-940-...x0-t275799.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL

Za 290 masz plyte na ddr3, sprawdz w zestawach proponowanych, ale to nonsens bo sensowne ddr3 to koszt minimum 220zl (4gb).

Bedac juz w zestawach na wrzesien zauwaz ze dopiero od 1400zl proponowane sa ddr3. Moim zdaniem to juz troche naciaganie, ale patrzac na sytuacje na rynku i to ze zestawy maja byc pod wzgledem upgreadu przyjazne itp itd to ma to jakis sens. Ale przy budzecie w wysokosci 800zl ddr3 to naprawde marzenie z tych nieosiagalnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Prolog, nie pomagasz mi w zakupie. Jak już mam wydać to 250zł to wydaje mi się, że stać mnie na ddr3, ale może się mylę...Dziękuj Pietia (lania) i czekam na dalsze propozycje.

w jednym masz racje : wydaje ci sie

za te fundusze nie masz szans na ddr3 ( ktore notabene nie daja Athlonowi kopa <2-5% to jednak z malo zeby doklacac :> )

Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P - 290 zł

RAM : GoodRam 2GB 1333MHZ - 125 zł

+ grafa

podnosi ci to koszt o 60-70 zl +grafa

czyli sporo za duzo jak na twoj budzet

ps. nie zalapales ironii w poscie Prologa ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : AMD Athlon II X2 240 - 215 zł

Płyta Główna : Gigabyte Ma770T-UD3P - 285zł

RAM : Kingston 2GB DDR3-1333 Non-ECC CL9 KVR1333D3N9/2G - 149zł

Zasilacz: Tacens Radix III 420W- 169 zł

Razem: 893zł

Troszke więcej kosztuje niz masz pieniedzy ale sie opłaca jedyny minus tej konfiguracji to ram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybka piłka nic ciekawszego nie wykombinujesz co ci tu Pietia(lania) doradził a jak napisałeś do 800 zł to te 8 zł dołożysz na bank

Przy innych zestawach dojdzie ci karta graficzna to już na bank cena podskoczy o wiele więcej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem w stanie dopłacić te 150-200zł o ile to ma sens;)

Zastanawiam się nad tym zestawem od Pietia (lania):

Płyta Główna : ASRock A780GXH - 249 zł

RAM : OCZ 2GB 1066MHZ - 110 zł

Zasilacz: Fortron FSP400-60GLN - 159 zł, ten ode mnie 123,90

razem: 773,66

i od grodzio:

Płyta Główna : Gigabyte Ma770T-UD3P - 285zł

RAM : Kingston 2GB DDR3-1333 Non-ECC CL9 KVR1333D3N9/2G - 149zł, na razie 1gb, z 80 zł, nie wiem jaki za bardzo, później dokupię 1 gb jeszcze

Zasilacz: Tacens Radix III 420W- 169 zł (zamiast tego wziąłbym Fortrona 123,90, zawsze taniej;)

grafika: jakaś nie najgorsza do 100zł, później dokupię lepszą;), poleccie coś:P

razem: + - 879,66zł

I teraz pytanie: Czy opłaca się dopłacić do tego zestawu z Gigabyte'em?

Edytowane przez Beatles7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup se tan tańszy zestaw sprawdzisz sobie jak się spisuje integraf grafa czy dla ciebie wystarczy a jak ci nie będzie odpowiadać za słaba se dokupisz inna przecież tez taka możliwość tam wchodzi .

Co do oddzielnej karty to już bym nie brał tego co poleca tu Pietia(lania)

Za 100 można już znaleźć nawet tu na forum 8600 Gt sonik + miałem ta kartę wiec ujdzie a nawet ostatnio tu był 8800 GT za 190 zł wiec można wynaleźć okazje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=11996

odezwal sie kolejny "fachowiec"

poprosu zal ...

"kasę w starego gruchota"

sugerujesz ze Asrock to gruchot ... ciekawe

i moj drogi nei chodzi o 50 zl tylko min 175 ;-) +

nie bede pisal o reszcie bo to kompletne glupoty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki przez przypadek usunąłem posta, ale już spisze z wyjaśnieniami.

Tak, stary gruchot, ale nie dlatego, że Asrock tylko dlatego iż AM2+DDR2. Autor tematu sam nie mógł się zdecydować ile może przeznaczyć, ostatecznie ustalił 870zł więc nie sądzę, że tych 30zł nie mógłby wyłuskać na 2GB ram względem zestawu za 870zł

nie bede pisal o reszcie bo to kompletne glupoty

Innymi słowy brakuje argumentów? Pisałem iż AM2 może być blokadą w dalszym upgrade kompa(ceny DDR2 mogą niedługo pójść w górę i być droższe niż DDR3 tak jak to było z DDR1, ale to czas pokaże oraz nie wiadomo jak to będzie z prockami). DDR3 równają się prawie cenowo z DDR2, ale jeśli ktoś żył w jaskini przez ostatni rok to może nie zdawać sobie z tego sprawy :wink: Integra w Asrocku 780GHX nie nadaje się do grania, a to jedyna zaleta na tej płycie względem Gigabyte 770T-UD3P-jedna z lepszych obecnie płyt do OC pomimo relatywnie niskiej ceny 3362518[/snapback]

I teraz pytanie: Czy opłaca się dopłacić do tego zestawu z Gigabyte'em?

Ostatecznie zdecyduj ile możesz przeznaczyć pieniędzy na zestaw oraz jak długo planujesz użytkować platformę bez wymiany całości. Do AM3 warto dołożyć bez dwóch zdań, ale to wszystko zależy od Ciebie.

Pozdrawiam

nie moj drogi nie mialem czasu ( lecialem po piwo )

"Mój drogi" to się możesz zwracać do swojego chłopaka, ale proszę nie do mnie :wink:

Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie moj drogi nie mialem czasu ( lecialem po piwo )

Sorki przez przypadek usunąłem posta, ale już spisze z wyjaśnieniami.

1) Tak, stary gruchot, ale nie dlatego, że Asrock tylko dlatego iż AM2+DDR2. Autor tematu sam nie mógł się zdecydować ile może przeznaczyć, ostatecznie ustalił 870zł więc nie sądzę, że tych 30zł nie mógłby wyłuskać na 2GB ram względem zestawu za 870zł

2) Innymi słowy brakuje argumentów? Pisałem iż AM2 może być blokadą w dalszym upgrade kompa(ceny DDR2 mogą niedługo pójść w górę i być droższe niż DDR3 tak jak to było z DDR1, ale to czas pokaże oraz nie wiadomo jak to będzie z prockami). DDR3 równają się prawie cenowo z DDR2, ale jeśli ktoś żył w jaskini przez ostatni rok to może nie zdawać sobie z tego sprawy :wink: Integra w Asrocku 780GHX nie nadaje się do grania, a to jedyna zaleta na tej płycie względem Gigabyte 770T-UD3P-jedna z lepszych obecnie płyt do OC pomimo relatywnie niskiej ceny TEST

3) Ostatecznie zdecyduj ile możesz przeznaczyć pieniędzy na zestaw oraz jak długo planujesz użytkować platformę bez wymiany całości. Do AM3 warto dołożyć bez dwóch zdań, ale to wszystko zależy od Ciebie.

Pozdrawiam

4) "Mój drogi" to się możesz zwracać do swojego chłopaka, ale proszę nie do mnie :wink:

1) AMD nie przedstawilo nic bo swiadczyloby na korzysc DDR3 , wzrost wydajnosci =brak , ceny podzespolow jeszcze przez jakis czas beda wyzsze , kolega mial marna gotowke zby ladowac sie w nowosci

2) DDR3 w obecnej formie znikna rownie szybko co DD2 @ 533 , nie jest to zaden argument za ddr3 , nowe rozwiazania i tak beda wymagaly nowych plyt ( wystarczy popatrzec na am2 ) niby dziala ze starszymi ale zeby poczuc pałach musisz zmienic plyte

3) Zgadza se jak bedzie wiecej pieniedzy to juz inna gadka

4) najwyrazniej sarkazm jest ci obcy coz twoja strata

Edytowane przez Pietia(lania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z 2-3 lata spokojnie chcę mieć ten komputer, ostatecznie to mogę przeznaczyć te 900 zł, ale czy to ma sens jeśli wszystko tak szybko się zmienia...Chyba jednak zdecyduję się na ten zestaw:

procesor: AMD Athlon II X2 240

http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6000287

płyta g: ASRock A780GXH

http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6520046

zasilacz: Fortron 400W, ale w emarkecie jest taki wybór, że sam nie wiem...

Proszę wybierzcie mi coś z tego ich asortymentu taniego i dobrego, może być więcej niż 400W jeśli się opłaca:

http://www.emarket.pl/pricelist/pricelist....RON&HID=454

albo zastanawiałem się też nad Fortronem 500V, ale OEM i dlatego się trochę boję czy brać go, z allegro:

http://www.allegro.pl/item728581129_fortro...tx_500_wat.html

ram: OCZ 2GB 1066MHZ

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=11996

W emarkecie nie mają OCZ...

obudowa: ATX Midi Tower Asus TA-892 cz.-sr. bez zas

http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6501925

Sprawdźcie czy wszystko ok, pozostaje jedynie ten zasilacz. Ram jest ok, chyba, że wezmę jakiś z emarketu, ale jak piszecie, że ten OCZ jest b.dobry, to nie będe w takim razie brał czego innego. A tak wogóle fajnie, że pomagacie mi:)

Kurde sam już nie wiem czy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tego Gigabyte'a, nieźle wychodzi w tym teście płyt...Ja to jestem jednak nie zdecydowany;)

Edytowane przez Beatles7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi