Skocz do zawartości
Obi4

Wybór Zasilacza

zasilacz  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki zasilacz kupić

• BeQuiet StraightPower E6 400W
      6
    • Corsair 400W
      4
    • OCZ StealthXStream 400W
      1
    • 400W to za mało
      2
    • jajco se kup a nie zasilacz
      8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przymierzam się do kupna składaka (nie, nie chodzi o rower)Wybrałem już wszystkie elementy oprócz zasilacza, nie myślałem że z tym akurat będę miał taki problem. Obliczyłem w interlenowym kalkulatorze zasilania, że mój zestaw będzie potrzebował 320W, pomyślałem więc że gdy będę chciał podkręcać sprzęt 350W nie starczy i przymierzam się do zakupu 400W. Moją uwagę przykuły 3 zasilacze:

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=15298

Corsair 400W

OCZ StealthXStream 400W

Proszę o wypowiedzenie się i zagłosowanie w ankiecie. Każda wypowiedź mile widziana mój składak :

Płyta głowna Asus P5E3 PRO

Karta graficzna Asus GeForce 9600GT 512mb

Procesor Intel Core2Duo E7400

Dysk twardy Seagate 500GB Barracuda 7200.12

RAM OCZ 2 GB 1600MHz CL8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie mam taki sam dylemat :P chce wybierac pomiedzy bq e6 i corsairem 400w, oczetowe szajsidlo napewno odpada. na BQ napewno sie nie zawiedziesz ale nie wiem czy jest sens dokladania tych 40-50zl... ciezka sprawa, moze ktos inny sie tez wypowie :S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro potrzebuje 320 , to powinienes brac 500, wtedy zasilka nie bedzie zbytnio obciazona i bedzie miala najwieksza sprawnosc - bedzie i chlodniej i ciszej zapewne, nie wspominajac juz o tym, ze zapewni jakies tam perspektywy na zakup lepszej (zracej wiecej pradu) grafy. Z firm w/w to na pewno bequiet - fachowy i blyskawiczny serwis w pl

ps

trza bylo nie dawac ostatniej odpowiedzi, sam na nia zaglosowalem :D

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie on potrzebuje 320W, przeciez to na oko widac :) poza tym taki 400W bq jest w stanie zasilic hi-endowego dual core'a i grafike typu gtx 260/280

edit: ba, nawet spokojnie styknie na mid-endowego quada

Edytowane przez yeyoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie mowie ze nie jest, ale pare argumentow, ktore podalem sklaniaja do zakupu zasilacza o 100w wiekszego :)

edit:

a ile potrzebuje naprawde to nie liczylem zeby nie bylo :]

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacze z dobra sprawnoscia uzyskuja jej maximum przy obciazeniach np 50 lub 80%. jego sprzet moze bedzie max zuzywal 200 wat wiec jest sens brac 500tke ?

zreszta nie mowa tutaj o sprawnosciach a o tym, co brac :P wiec bq czzy corsair ? :D

poza tym, wiadomo, gdybym mial siano, to wzialbym nawet antec'a signature :P ale nie mam az tyle, wiec musze sie ograniczyc :D

Edytowane przez yeyoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po przeczytaniu pewnego testu zdecydowalem sie na corsaira vx450W za 255zl :P krotkie info n/t tego sprzeta:

# ATX12V 2.2# Nominal labeled power: 450 W.# Measured maximum power: 571.9 W at 47.8º C.# Labeled efficiency: Between 80% and 85%.# Measured efficiency: Between 84.3% and 88.1% at 115 V.# Active PFC: Yes.# Motherboard Power Connectors: One 24-pin connector and one EPS12V connector that can be split into two ATX12V connectors.# Video Card Power Connectors: One 6-pin connector.# Peripheral Power Connectors: Six, two cables with three standard peripheral power connectors and one floppy disk drive power connector each.# SATA Power Connectors: Six, two cables with three SATA power connectors each.# Protections: Over voltage (OVP, not tested), under voltage (UVP, not tested), over current (OCP, tested and working), over power (OPP, tested and working) and short-circuit (SCP, tested and working).# Warranty: Five years.# Real manufacturer: Seasonic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BeQuiet StraightPower E6 400W [ 4 ] ** [23,53%]

Corsair 400W [ 3 ] ** [17,65%]

OCZ StealthXStream 400W [ 1 ] ** [5,88%]

E6 to najcichszy zasilacz, on jest the best ale drogi

corsair 400 - ma dobre napiecia ale jest spropo głosniejszy

OCZ Stream - napiecia są marne pod obciązeniem suszarka

jesli nie chcesz E6-400 ( bo za drogi ) to weź OCZ PCP ( power colinig & performance- coś takiego ) - w wersji 370 , albo 430W

twój komputer w stresie po OC będize pobierać 200W ,

nie znajdizesz do 200zł tańszego równie stabilnego zasilacza (anapiecia jak żyleta ) i bardzo cichego. ten zasilacz dopiero przy 100% obciazeniu przestaje być nieszłyszalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kwincmincmistrz

skoro potrzebuje 320 , to powinienes brac 500, wtedy zasilka nie bedzie zbytnio obciazona i bedzie miala najwieksza sprawnosc - bedzie i chlodniej i ciszej zapewne, nie wspominajac juz o tym, ze zapewni jakies tam perspektywy na zakup lepszej (zracej wiecej pradu) grafy. Z firm w/w to na pewno bequiet - fachowy i blyskawiczny serwis w pl

ps

trza bylo nie dawac ostatniej odpowiedzi, sam na nia zaglosowalem :D

Tak się składa że zasilatory mają najwyższą sprawność energetyczną gdy pracują na granicy swojej wydajności mocowej.

Trza znać deko elektronikę,a nie bzdury pisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się składa że zasilatory mają najwyższą sprawność energetyczną gdy pracują na granicy swojej wydajności mocowej.

Idź do 80plus, poczytaj wykresy, pomyśl, uderz się w pierś, wróć tutaj i pamiętaj:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest w tym sporo racji, zasilacz pracujący na 8100% obciążenia jet bardizej sprawny niż przy 20% , ale optimum to raczej 75% zazwyczaj. co innego że problem przy 100% jest inny o którym wszyscy zapominają - głośność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi