Firlen Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 Witam! Mam odwieczny problem z moim systemem (xp sp3). Problem tkwi w tym, że bardzo długo bootoje się system. Lecz nie to jest najdziwniejsze. Dziwne jest to, że na logach z bootvis lub bootlogxp system przez 24 sekundy..... nic nie robi!!! Nie ma żadnych odczytów z dysku twardego i procesora - nie "myślą" w tym czasie. Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane. Jestem zaawansowanym użytkownikiem kompa i uczniem 2 klasy technikum na oddziale informatyki, więc nie pisać mi tu "wyszyść temp albo prefetch" - wszystko to robiłem, mam także wpisy w rejestrze typu EnablePrefetcher (wartość 2) i wiele, wiele innych "porad i sztuczek" lecz to skraca czas "myślenia" dysku i procesora w czasie bootowania. Powtórzę jeszcze raz bo się rozpisałem: Dlaczego system nie "myśli" przez 24 sekundy przed ładowaniem plików do pamięci? Mój komp to: Athlon XP 2000+@1875MHZ, 1GB Kingmax @ 400MHZ, GeForce (;/ chciałem ati ;]) 5600 256mb 128bit @ 350/550MHZ, Seagate Barracuda 320GB ST3320620A, RT2400 Wireless Card, DVD-RAM z LG (nie chce mi się pisać modelu ;]). Z tego wszystkiego zapomniałem dać loga z BootLogXP, here it is ;] : http://odsiebie.com/pokaz/5358356---0ce5.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 Było! Szukaj! Szkoda, że nie czytałeś przyklejonych tematów. Tam byś się dowiedział, że płyta główna i zasilacz to dość istotne elementy kompa. Odkręć kompa (tudzież zresetuj ustawienia bios) i sprawdź na ustawieniach fabrycznych. Na sucho obstawiam: - OC - zasilacz - walnięty dysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firlen Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 Było! Szukaj! Szkoda, że nie czytałeś przyklejonych tematów. Tam byś się dowiedział, że płyta główna i zasilacz to dość istotne elementy kompa. Odkręć kompa (tudzież zresetuj ustawienia bios) i sprawdź na ustawieniach fabrycznych. Na sucho obstawiam: - OC - zasilacz - walnięty dysk Ale nie rozumiesz... wszystko jest sprawne w 100%. Dysk robiłem TuneUp Doctorem z wykrywaniem bad sectorów i HDD Regeneratorem z bootowalnej płyty i też nic. OC to samo, bo bez niego - to samo. Jakbym wiedział co to bym nie pisał :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 Dlaczego system nie "myśli" przez 24 sekundy przed ładowaniem plików do pamięci? Jaki Pan taki kram ... TuneUP jak i każdy "supermega przyspieszacz systemu" najczęściej przyspiesza jego śmierć sprzątając zbyt wiele w rejestrze. HDD Regenerator to nie program do naprawy dysku tylko jak już gdzieś na PPC ktoś wspomniał narzędzie wciskające kit, że coś robi. Najprostrza sprawa to zainstalować czysty system wyłącznie ze sterownikami i sprawdzić odczyty SMART dysku np HD-Tune, poza tym możesz wywalić z katalogu Windows wszystkie zbędne pozostałości po zainstalowanych aktualizacjach i spróbować uruchomić system z odłączonym napędem CD/DVD. Sprawdź też RAM memtestem, zasilacz miernikiem i kup sobie nowe taśmy do napędów. A co do Twoich "porad i sztuczek" to jak widać słabo sobie radzą i sztuczkują skoro aż tutaj szukasz pomocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 Pozostaje jeszcze opcja kabla sieciowego - odłącz kompa od sieci (LAN/WIFi/modem USB) i zobacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 wylacz nieuzywane kanaly IDE, czyli jeden z tego kontrolera na ktorym masz dysk, i kolejny z tego co masz naped. do tego wylacz nieuzywane karty sieciowe tak jak wspomnial ULLISSES, jezeli to mozliwe ustaw adres ip na sztywno. i wyczysc Prefetch ;) znowu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firlen Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 ok :) jak to wszystko zrobię to dam znać :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firlen Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 Sorry, że tak długo, ale byłem na wyjeździe i nie miałem dostępu do neta. Zrobiłem wszystko jak mówicie i nic - to samo :( zrobiłem formata i też to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 Odinstaluj sterowniki grafiki. Jeśli sytuacja się poprawi, to poszukaj innej wersji tych sterowników (starszej/nowszej). Jeśli nie pomoże, to zrób tak samo ze sterownikami sieciówki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek432 Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 Wyłącz NumLock w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...