Ghostman Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Mam takie pytanie. Nigdy nie bawiłem sie w rippowanie, a mam kilka filmów na kasetach vhs do zgrania. Robie to tak, że video leci i zapuszczam dvd które nagrywa sygnał z tego videa. Dalej chce to na kompie zripować do avi. Pytanie takie, jaki program mi to zrobi najszybciej i jak zrobić, żeby dźwięk który gra mi tylko na prawym głośniku w wersji avi grał na obydwu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Do kompresji materiału video do .avi możesz użyć chociażby virtualdub lub jego modyfikacje . A dźwięk masz w jednym głośniku bo pewno ścieżka dźwiękowa na vhs jest mono a nie stereo . Są programy dokładające drugi kanał tak aby brzmiało to w stylu dźwięku stereo ale do pełnego stereo trochę brakuje . Chociażby zwykły Foobar to potrafi - ma odpowiedni procesor DSP : otworzyć utwory => p-klik => convert => convert to... => zaznaczyć "DSP Processing" => kliknąć "..." w sekcji "DSP Processing" => kliknąć "Convert mono to stereo" w sekcji "Available DSPs" => kliknąć "<=", "Convert mono to stereo" powinno pojawić się w sekcji "Active DSPs" => OK => wybrać odpowiedni "Encoding Preset" lub ręcznie ustawić przez "More Settings" => OK Zobacz też w GoldWave albo innym edytorze dźwięku . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghostman Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 (edytowane) dobra, konwersje zrobiłem xilisoftem, ustawiłem tam stereo ale gra nadal na jednej kolumnie. bez dekompresji pewnie nie pójdzie stereo, idzie może jakimś programem ustawić na stałem w tym pliku balans? edit: dobra poradziłem sobie zrobiłem tak. zainstalowałem virtualbud zainstalowałem odpowiedni kodek który virtualdub chciał (podczas otwierania pliku kwiczał, że nie ma odpowiedniego kodeku - na stronie fourcc.org jest opisane jaki kodek, u mnie było dx50 i okazało sie, że kodeków mpeg4 nie miałem czyli divx w wersji 5 conajmniej, link był podany obok). i dalej tak: Audio>full processing mode zaznaczam. znów audio>conversion i u mnie było no change (stereo), ale grało mono więc kliknąłem mono i kliknąłem 16bit i ok. potem file>save as avi i gotowe, zamiast w jednej kolumnie gra mi dźwięk w dwóch. potem jeszcze trzeba ustawić wybraną przez siebie kompresje video i audio (video/audio > compression) Edytowane 9 Września 2009 przez Ghostman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...