Skocz do zawartości
Ghostman

Program Do Rippowania Vhs

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie. Nigdy nie bawiłem sie w rippowanie, a mam kilka filmów na kasetach vhs do zgrania. Robie to tak, że video leci i zapuszczam dvd które nagrywa sygnał z tego videa. Dalej chce to na kompie zripować do avi. Pytanie takie, jaki program mi to zrobi najszybciej i jak zrobić, żeby dźwięk który gra mi tylko na prawym głośniku w wersji avi grał na obydwu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do kompresji materiału video do .avi możesz użyć chociażby virtualdub lub jego modyfikacje .

A dźwięk masz w jednym głośniku bo pewno ścieżka dźwiękowa na vhs jest mono a nie stereo .

Są programy dokładające drugi kanał tak aby brzmiało to w stylu dźwięku stereo ale do pełnego stereo trochę brakuje .

Chociażby zwykły Foobar to potrafi - ma odpowiedni procesor DSP :

otworzyć utwory => p-klik => convert => convert to... => zaznaczyć "DSP Processing" => kliknąć "..." w sekcji "DSP Processing" => kliknąć "Convert mono to stereo" w sekcji "Available DSPs" => kliknąć "<=", "Convert mono to stereo" powinno pojawić się w sekcji "Active DSPs" => OK => wybrać odpowiedni "Encoding Preset" lub ręcznie ustawić przez "More Settings" => OK

Zobacz też w GoldWave albo innym edytorze dźwięku .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, konwersje zrobiłem xilisoftem, ustawiłem tam stereo ale gra nadal na jednej kolumnie. bez dekompresji pewnie nie pójdzie stereo, idzie może jakimś programem ustawić na stałem w tym pliku balans?

edit: dobra poradziłem sobie zrobiłem tak.

zainstalowałem virtualbud

zainstalowałem odpowiedni kodek który virtualdub chciał (podczas otwierania pliku kwiczał, że nie ma odpowiedniego kodeku - na stronie fourcc.org jest opisane jaki kodek, u mnie było dx50 i okazało sie, że kodeków mpeg4 nie miałem czyli divx w wersji 5 conajmniej, link był podany obok).

i dalej tak:

Audio>full processing mode zaznaczam. znów audio>conversion i u mnie było no change (stereo), ale grało mono więc kliknąłem mono i kliknąłem 16bit i ok. potem file>save as avi i gotowe, zamiast w jednej kolumnie gra mi dźwięk w dwóch.

potem jeszcze trzeba ustawić wybraną przez siebie kompresje video i audio (video/audio > compression)

Edytowane przez Ghostman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi