Memsy Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Witam, jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich :) Mam lapka Asus F3F AP284H, który ma już jakies 2,5 roku. Od pewnego czasu, czasami wentylator zaczyna mi hałasować i to dość znacznie, np. kiedy zaczynam grac w jakąś gierkę, ale nie tylko. Sprawdzam temperature SpeedFanem i innymi programami i ostatnio temperatury są zdecydowanie grubo za duże :/ Dysk w miare bo oscyluje 38-40, procesor przy intensywnej pracy osiąga ok 64-68 stopni, a karta graficzna ma ponad 90 stopni. Wyczyściłem ostatnio trochę wentylator, ale nie używałem sprężonego powietrza. Co poradzicie mi, czy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> wymienić wentylator, bo chyba to jedyne wyjście. No i druga sprawa, to nie mam pojęcia jaki wentylator kupić, żeby mi pasował. Czy dać lapka gdzieś do serwisu, zeby mi go wymienili, bo gwarancja już minęła niestety. Będę wdzięczny za wszelkie info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 spróbuj dostać się wentylatora i dokładnie go wyczyść. może pomoże. chociaż wydaje mi się, że łożysko jest już wyrobione i wentyl należy wymienić. zobacz jakie ma oznaczenia ten wentylator i spróbuj wygooglować.. Może znajdziesz gdzieś w sklepie. Ewentualnie jakiś zamiennik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memsy Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Dzisiaj spróbuje go jakoś porządnie wyczyścić i zobaczymy czy coś się zmieni. Jeśli za dużo nie pomoże to trzeba będzie mysleć tylko o wymianie. Ogólnie to podczas zwykłego przeglądania neta wiatraczek włącza się tylko co jakiś czas, ale wtedy jest prawie niesłyszalny, więc nie wiem. jedynie przy wiekszym obciążeniu zaczyna wariować :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memsy Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 No więc niedawno trochę rozkręciłem mojego lapka, zeby się dostać do wentylatora, gruntownie go przeczyściłem, bo tak naprawde to od dobrych 2 lat, czyli od początku nigdy go tak nie czyściłem. Jak na razie chodzi wszystko ok, dużo bardziej cichy, praktycznie jest niesłyszalny. Musze jeszcze tylko wypróbować i zobaczyc jak będzie się zachowywał w stresie. A co do samego wentylatora to mam pytanko, bo mam wentylator SUNON MagLev. Może ktoś wie, gdzie mógłbym go dostać jakby co ? Bo przeszukałem trochę neta i owszem o samym wentylatorze marki Sunon jest sporo, ale gdzie go kupić to już gorzej. Będę wdzięczy za pomoc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...