Spirit Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Witam Mam nastepujacy problem: Komputer uruchamia sie dopiero za drugim razem tzn. musze go wlaczyc wylaczyc i dopiero po ponownym wlaczeniu zaczyna dzialac. Kiedy juz sie zalaczy wyskakuje mi blad overclocking failed. I tak za kazdym razem. Zmienilem baterie w biosie i nie pomoglo. Na jakims forum przeczytalem ze to wina zasilacza. Wymienilem go na nowy i nic sie nie zmienilo. Wszystko niby zaczelo dzialac kiedy zmienilem w biosie ram frequency z auto na 400MHz. Uruchomil sie bez problemu. po kilku restartach nadal dzialal. Problem wrocil kiedy odlaczylem go od pradu. Wylaczam listwe filtracyjna. za kazdym razem znowu wyskamuje mi overclocking failed a do tego blad ustawienia godziny i daty i przywraca ustawienia domyslne biosu. Czy ktos z wad wie skad bierze się ten problem i jak mozna go rozwiazac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Albo zworka resetu biosu jest cały czas ustawiona na pozycję "CLEAR", albo masz walniętą płytę. 1. Spróbuj wgrać nowszy bios. 2. Sprawdź napięcie bateryjki. 3. Spróbuj poprzekładać pamięci do innych slotów lub sprawdź na innych pamięciach. 4. Poczytaj temat o Twojej płycie głównej. 5. Sprawdź, czy nie trzeba podnieść napięcia dla tych pamięci. Jeśli wszystko zawiedzie, to oddaj płytą na gwarancję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Wszystko niby zaczelo dzialac kiedy zmienilem w biosie ram frequency z auto na 400MHz. Uruchomil sie bez problemu. po kilku restartach nadal dzialal.Pierwsze pytanie: co pokazuje np. CPU-Z w zakładce /Memory gdy pamięć jest ustawiona na "auto" Pierwsze skojarzenie: Płyta daje zbyt mało V żeby uciągnąć pamięci na 400MHz (pkt 5. od Ullissesa) lub: trzeba ruszyć również timingi - bo nie ma info w SPD na ten temat i bios ustawia je niewłaściwie. lub (o czym nie raczyło się wspomnieć) : kości są niejednakowe, co powoduje kłopoty z timingami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spirit Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 Komputer mi do reszty odmówił posłuszeństwa wiec zmieniłem płyte główna i znowu działa. Dzieki za pomoc Panowie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...